woensdag 7 maart 2018

Solera Jam Bartender Event met Santa Teresa Rum

Zo heel af en toe kom je als cocktailblogger wel eens terecht op events die net dat tikkeltje meer hebben. Dat was zeker het geval op het event van Bacardi-Martini Belgium, waar een selectie van Belgische bartenders mocht kennis maken met Santa Teresa Premium Rum. Samen met nog enkele bloggers mocht ik mee komen proeven.

Om met de deur in huis te vallen, Santa Teresa 1796 is echt geen doorsnee rum. In vergelijking met zowat alle andere rums die ik al heb geproefd is hij een stuk droger. Minder chocolade en meer koffie. Ook wat noten en overrijpe banaan. Hierdoor leent deze rum zich natuurlijk ook voor ‘andere’ cocktailrecepten dan dewelke je normaal gezien gebruikt voor cocktails met rum. Een lekkere ontdekking. Deze rum uit de Caraïben wordt gemaakt volgens het Solera-systeem, wat we vooral kennen uit de sherry-productie, maar wat in een aangepaste vorm ook toegepast wordt voor vb. Glenfiddich 15y whisky. Door oude en jongere spirit te mengen en de vaten nooit helemaal leeg te maken, verkrijg je steeds een constante kwaliteit. Voor deze botteling worden meerdere rumsoorten gebruikt tussen 4 en 35 jaar oud.


De Haciënda Santa Teresa werd gebouwd in 1796 en was tevens de locatie waar Simon Bolivar de verklaring ondertekende om slavernij af te schaffen in Latijns Amerika. In 1885 werd de familie Vollmer eigenaar van de haciënda en startte met de stokerij. Het was de allereerste vergunde stokerij in Venezuela en is tot vandaag nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf. Hun ‘single estate’ rum is intussen verkrijgbaar in 30 landen en wordt volledig geproduceerd op hun eigen domein, van het kweken van het suikerriet tot de rijping op eiken vaten. Santa Teresa 1796 werd gecreëerd in 1996 om de tweehonderdste verjaardag te vieren van de haciënda.

Maar terug naar het event. Bij aankomst in de Antwerpse Absintbar stonden brand ambassadors Marc Colfs en Yves Van der Auwera onze eerste drankjes reeds te shaken achter de imposante bar. Een Daiquiri 2.5 (Santa Teresa 1796, limoen, Pierre Ferrand Orange Curaçao, Banaanlikeur en suikersiroop) gaf ons een eerste idee van wat we konden verwachten. Uiteraard had het team ook gezorgd voor een echte ‘star’-tender die al wat meer ervaring had met deze rum, Geoff Robinson van Satan’s Whiskers (Londen). Na het proeven van een borreltje pure rum volgden nog een heerlijke ‘Mano Derecha’ en een iets lichtere ‘Caracas Cobbler’. Hierna was het de beurt aan de aanwezige bartenders om zelf achter de bar plaats te nemen en er lekker op los te experimenteren.


Ik had ook een heel fijn gesprek met Sofia Vollmer, een nichtje van Alberto Vollmer, eigenaar van Santa Teresa, die haar familiebedrijf mocht vertegenwoordigen tijdens dit event. Ze deelde enkele mooie herinneringen uit haar kindertijd in de stokerij, en sprak met passie over de Santa Teresa 1796.

Na een lekkere maaltijd in Brasserie Appelmans trokken we verder richting Zuid, waar we nog twee cocktailbars zouden bezoeken. Beide bars hadden voor deze unieke gelegenheid een kaart samengesteld met cocktails op basis van Santa Teresa 1796.
Eerst was Belroy’s Bijou 
aan de beurt, waar Dieter en Dries het dynamische duo achter de bar vormden. Op de kaart een “Marc-Qui-Rit” met rum, maraschino, absint, ananas en limoen en de “El Consejo”, een Old Fashioned twist met honing en Dry Curaçao. Ik proefde de derde cocktail “Teresa’s Cooler”, een lekker frisse highball met rum, citroengras cordial en kokoswater.

Hierna ging onze ontdekkingstocht verder richting Bar Zar. Enkele weken geleden werd deze bar helemaal heringericht in een Tiki-decor. Midden in de bar staat zelfs als blikvanger een groot aquarium met echte Piranha’s. Zeer geslaagde transformatie. Wanneer je rondkijkt in deze zeer ruime cocktailbar blijf je gewoon leuke details ontdekken.

In een Tiki-bar wordt er uiteraard heel veel gewerkt met rum, dus Max en Bruno moesten hier hun allerbeste voetje voor zetten. Op de kaart een “Rum Old Fashioned”, een “Blood & Sand” en een heerlijke “Don Special Daiquiri” Tiki-cocktail die door de passievrucht wat leek op een Pornstar Martini, maar veel lekkerder was. In vergelijking met het originele recept was de agavesiroop vervangen door honing en werden ook Angostura-bitters toegevoegd voor wat meer kruidigheid. Heerlijke cocktail!


Na middernacht keerde ik terug naar mijn hotelkamer (veiligheid voor alles!), waar ik nog een mooi geschenk aantrof : Een houten kistje met een fles Santa Teresa 1796. We gaan dus zelf ook nog wat verder experimenteren met deze bijzondere rum.


Met dank aan Marc, Yves, Liesbet, Luc en de rest van het Bacardi-Martini Belgium team voor de uitnodiging. Het was een leuke, lekkere en zeer geslaagde ontdekking van een heerlijke rum die ik persoonlijk nog niet kende.


Op onze Facebook pagina kan je een fotoalbum terugvinden met nog wat meer hoogtepunten van dit event.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten