zondag 9 april 2017

World's End Spiced Rum

In de wereld van de spirits is rum beslist een buitenbeentje. Rum is een spirit die gemaakt wordt van melasse (een bijproduct van suikerriet). Door fermentatie ontstaat alcohol, die we via destillatie naar een hoger alcoholpercentage brengen. Donkere rums hebben meestal een aantal jaren gerijpt in ex-bourbonvaten.

Rum is heel wat zoeter dan andere spirits doordat er na de distillatie suikers worden toegevoegd, wat op zich toch ook weer andere mogelijkheden biedt naar cocktails toe. In de volgende weken en maanden zullen we een aantal rum varianten testen, afkomstig uit verschillende landen en regio’s, maar we starten vandaag met een ‘spiced rum’.


World’s End Rum is een zeer donkere rum uit de Caraïben, op smaak gebracht met meerdere kruiden en fruit (mango, banaan, rozijnen). Je proeft kaneel, (veel!) vanille, chocolade, koffie en duidelijke fruittoetsen. Het is best een complexe rum met veel verschillende smaken, de kruidige toetsen blijven lang hangen in de afdronk.


Heel wat mensen kennen rum vooral als basisspirit voor bekende cocktails zoals de klassieke Mojito of Daiquiri. Wanneer je deze rum puur proeft is de zoetere smaak wel even wennen, zeker wanneer je vaker andere spirits proeft. Ik zou deze rum zeker niet gebruiken voor een klassieke Cuba Libre. Dit zou echt zonde zijn van deze smaakvolle rum en alleen de vanille zou wellicht nog iets of wat overeind blijven tegen de mierzoete cola.


World’s End Rum is een mooie digestief-rum, die zelfs puur met enkele ijsblokjes voor een zeer lekkere smaakervaring zorgt. Door het zoete aspect van de rum kan je zelfs een perfecte ‘Old Fashioned’ cocktail maken door er enkel en alleen wat bitters en een sinaasappelschil aan toe te voegen. Op de website van World End’s Rum 
kan je nog enkele andere cocktails ontdekken.

World’s End Old Fashioned

Ingrediënten
6 cl World’s End Rum
3 dashes Chocolate bitters
Sinaasappelschil


Bereiding
6 cl rum lijkt veel, maar is absoluut nodig voor een juiste serveer-hoeveelheid en balans voor deze cocktail. Vergeet niet dat in vergelijking met een andere Old Fashioned in dit geval het zoete bestanddeel ook reeds in de rum zit.


Vul een Old Fashioned glas met ijsblokken en voeg de rum en bitters toe. Roeren met een barlepel tot de koeling en verdunning naar wens is. Knijp een sinaasappelzeste uit boven het glas en voeg toe in het glas.


Tip
Soms kan het gebeuren dat je nog wel sinaasappels in je koelkast hebt liggen, maar dat de schil veel te zacht is geworden om nog mooie stukken zeste van te snijden. Bij mij gebeurt dat alleszins regelmatig. In dat geval gebruik ik liever een mooi gedroogd sinaasappelschijfje als versiering. Dan mis je natuurlijk wel het aroma van de natuurlijke oliën van de zeste, maar als alternatief kan je net voor het serveren een wolkje eenvoudige sinaasappelbitter boven het glas verstuiven. Meer info over het drogen van fruitschijfjes en het zelf maken van deze eenvoudige sinaasappelbitter kan je vinden in dit blogartikel

 
World’s End Rum is een product van 2240 Social Club, een producent van spirits en likeuren uit Zandhoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten