zaterdag 22 april 2017

Sunken Still Rye Whisky

De laatste jaren zaten we allemaal aan de gin, maar als ik de trends in de gaten hou in binnen- en buitenlandse cocktailbars, dan zijn nu toch vooral echte cocktails met meer dan twee ingrediënten populair aan het worden. Lekker rokerige Mezcal word steeds vaker als hoofdingrediënt gebruikt in cocktailbars, maar ik zie vooral ook een sterke stijging van cocktails op basis van Bourbon en Rye whiskey. Voor België en Nederland zie ik daarnaast ook wel een sterke opkomst van cocktails met premium jenevers. Maar laat het ons nu even hebben over die Amerikaanse whiskeys.

Even kort : In Schotland bevat de wort waaruit whisky gestookt wordt hoofdzakelijk gemoute gerst. In Amerika is dat anders. Bourbon bevat minstens 51% maïs, Rye bevat minstens 51% rogge. Meestal ligt de verhouding zelfs nog een flink stuk hoger. Zelf ben ik absoluut een liefhebber van Amerikaanse whiskey, dus kijk ik er zeker naar uit om meer cocktails te kunnen proeven op basis van deze sterke dranken.


Belgische whisky was tot voor kort ook steeds gestoeld op het Schotse concept en dus op basis van gemoute gerst. Filliers was de allereerste die eind vorig jaar een Belgische rye whiskey op de markt bracht. Er zullen er uiteraard nog andere volgen, ik weet dat vb. ook in de kelders van Distillerie de Biercée een zeer groot vat rye whisky in het duister ligt te rijpen.


Sunken Still Rye Whisky dankt zijn bijzondere naam aan de dappere werknemers van Graanstokerij Filliers, die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabij gelegen rivier. Hierdoor konden de Centrale Mogendheden de koperen ketel niet in beslag nemen om de grondstoffen te hergebruiken voor de oorlog.


Deze whisky werd zoals de naam het aangeeft gestookt van rogge en mocht 4 jaar rijpen op ex-bourbonvaten. Het resultaat is een zachte, evenwichtige whisky met zoete en fruitige toetsen.


De eerste botteling nadert stilaan het einde van de voorraad, maar uiteraard ligt er intussen al een nieuwe voorraad te rijpen. Het is alleen nog de vraag of deze ook reeds na 4 jaar zal gebotteld worden.


Na het eerste pure shotje besloten we om een mooie Manhattan te maken, in combinatie met BLOSM vermouth. Een geslaagde mix.


Sunken Still Rye Whisky is een zeer correcte rye whisky, maar voor mij persoonlijk niet echt een uitblinker. Ik bedoel dit echter zeker niet negatief, niemand zal teleurgesteld zijn om deze whisky in zijn glas te krijgen. Wat ik wel bedoel is dat Filliers andere spirits op vat heeft liggen die veel spectaculairder zijn dan deze whisky.


Sunken Still Manhattan


Ingrediënten
5 cl Filliers Sunken Still Rye whisky
2 cl BLOSM vermouth
1 dash Orange bitters
1 dash Angostura bitters

1 cocktailkers

Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mixglas met voldoende ijs. Stevig roeren tot alles mooi gemengd en voldoende gekoeld is. Strainen in een voorgekoeld Martiniglas. Versier met een cocktailkers.


Sunken Still Rye Whisky is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten