woensdag 19 april 2017

Persvoorstelling Forest Vermouth

Een jaar geleden werd ik gevraagd om een cocktaildemo te doen in een Limburgse Horeca-groothandel. Eén van de cocktails die ik toen moest maken was een Manhattan met Forest vermouth, de allereerste Belgische vermouth. De vermouth zat toen nog in exact dezelfde flessen als de meer bekende Forest gin. Ik heb vooral onthouden dat dit een lekkere en correcte vermouth was, maar volgens mij te duur. Hij koste toen zowat het dubbele van andere courant verkrijgbare vermouths.

Jurgen Lijcops, de eigenaar en bezieler van Forest Spirits heeft natuurlijk heel veel geleerd van zijn eerste vermouth-ervaring en dat bewees hij gisteren tijdens de lancering van de allereerste volledig Belgische vermouth-reeks. Vanaf nu bestaat het gamma Forest vermouths uit een witte, rode en zelfs een echte droge vermouth. De prijs is eveneens drastisch verlaagd zodat er echt geen drempel meer is om deze kwaliteitvolle vermouth in huis te halen.


Voor de lancering werden we uitgenodigd in Bar Burbure op het Antwerpse Zuid, waar we alle vermouths mochten proeven, samen met een aantal ‘signature cocktails’. Dit alles begeleid door lekkere gastronomische hapjes van het vlakbij gelegen sterrenrestaurant The Glorious.


Het meest bijzondere aan deze vermouths is dat ze niet alleen gemaakt zijn op basis van Belgische wijnen, maar ook het merendeel van de kruiden worden eigenhandig gekweekt op het Forest domein in Ranst.Forest Vermouth Dry :
Droge vermouth met hyssop, bonenkruid, scharlei, kamille, Sint-Janskruid, duizendguldenkruid en paardebloemwortel. Fijne accenten van karwei en exotische aroma’s van chocolade, vanille, koffie, sinaasappel, mandarijn en peer. Uiteraard met een droge afdronk.


Laat zich uitstekend combineren met Erasmus Bond Tonic, maar uiteraard ook zeer geschikt voor een Dry Martini (bij voorkeur met The Botanist Gin).


Forest Vermouth White :
Witte vermouth met hyssop, bonenkruid, scharlei, kamille, Sint-Janskruid, duizendguldenkruid, paardenbloemwortel, zoethout, gentiaan, steeltjespeper, Jamaica peper, kardemom en kruidnagel. Frisse citrustoetsen en een zachte, halfzoete afdronk.


Hier kan je naast een tonic ook eens een Ginger-Ale of Ginger Beer proberen. Wij mochten deze iets zoetere vermouth ook proeven in een Corps Reviver #2 cocktail (met Forest Dry Gin All Seasons en Cointreau).


Forest Vermouth Red :
Rode vermouth met hyssop, bonenkruid, scharlei, kamille, Sint-Janskruid, duizendguldenkruid en paardebloemwortel. Warme aroma’s van chocolade, vanille, peer en kaneel met een zachte, halfzoete afdronk.


De klassieker onder de vermouths, uitermate geschikt voor een heerlijke Manhattan (komt helemaal tot zijn recht in combinatie met Michter’s Rye Whiskey) of een Negroni (gelijke delen met Campari en Forest Dry Gin All Seasons).

Tijdens de afgelopen maanden mocht ik heel wat vermouths testen, meestal als tweede product van ginproducenten. Ik kan niet anders dan vaststellen dat Jurgen de lat enorm hoog heeft gelegd. Deze drie vermouths behoren tot de beste die ik tot op heden heb geproefd. Ze hebben ook een zekere complexiteit waardoor ze cocktails tot een nieuwe hoogte brengen. Vlakke smaken verdwijnen en maken plaats voor bredere smaakervaringen. Ik kijk er alvast naar uit om hier ook zelf mee te gaan experimenteren.


Meer foto’s kan je terugvinden op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten