woensdag 1 maart 2017

Filliers Vintage Jenever 1997

Wat is de volgende cocktailtrend in ons eigen land ? Ik acht de kans groot dat we binnenkort heel wat cocktails zullen zien op basis van premium jenevers.
Wat we enkele jaren lang hebben zien gebeuren met gin, zou nu ook wel eens kunnen gebeuren met jenever. Vandaag is er niemand meer die zijn gasten nog een goedkope gin met Schweppes en een schijfje citroen durft voorzetten. Zowat iedereen heeft intussen de meer uitgesproken smaken van premium gins en premium tonics leren waarderen. Maar België en Nederland hebben natuurlijk een rijke geschiedenis met de pittige broertjes van de gin, onze eigen jonge en oude jenever.


Jenever kennen we nog het meest als een budgetvriendelijk borreltje dat we in de winter graag achterover slaan om ons “op te warmen”. Maar uiteraard is hier ook ruimte voor een echt premium gamma. Ik weet dat bij meerdere producenten momenteel schitterende jenevers liggen te rijpen op eiken vaten.

Een mooi voorbeeld van zo’n premium jenever is het flesje wat we vandaag testen : Filliers Vintage 1997, een 18 jaar gerijpte ‘barrel aged’ graanjenever.
Deze jenever (een mix van gemoute gerst, rogge en maïs) werd gedistilleerd in februari 1997 en mocht dan op Amerikaanse eiken vaten rusten tot maart 2015. Het gaat om een beperkte oplage van 2500 flessen. Deze botteling is geen single barrel, maar wel een single estate. Meerdere vaten werden dus gemengd om tot dit resultaat te komen.

Zoals je al kan vermoeden smaakt deze borrel absoluut niet zoals een doorsnee jenever. Naar mijn mening lijkt dit nog het meest op een zachte Speyside whisky waar jeneverbessen aan toe zijn gevoegd. Een zeer geslaagde productie en botteling.
Door de rijping in het vat proef je natuurlijk graan, hout en vanille. Het kruidige zit vooral in de lange zachte afdronk.

Uiteraard heb ik eerst van een puur borreltje genoten om alle smaken en aroma’s ten volle op te nemen, maar daarna maakte ik ook nog een ‘Jenever Old Fashioned’.

Ingrediënten
5 cl Filliers Vintage 1997
1,5 cl Honingsiroop
2 dashes Angostura bitters

Bereiding
Vul een mixglas met ijsblokken en voeg alle ingrediënten toe. Stevig roeren gedurende een 15 tal seconden. Doorheen een zeefje uitschenken in een whiskyglas met verse ijsblokken.

Versier met enkele cocktailkersen en een gedroogd schijfje sinaasappel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten