zaterdag 18 maart 2017

Een huwelijk tussen bier en whisky - Caractère by Leffe

De laatste jaren zien we steeds meer toenaderingspogingen tussen bierbrouwers en whiskystokers. Meestal levert dat heel interessante experimenten op. Het is natuurlijk een feit dat de “wort” waaruit whisky gestookt wordt, eigenlijk een basis is waarvan je ook een lekker biertje zou kunnen brouwen mits nog wat toevoegingen. Duvel was één van de eerste brouwers die een topproduct kon afleveren door deze denkwijze om te draaien en zijn bier af te stoken tot een whisky-achtige spirit. Vandaag zijn er wel meer brouwers die zeer geslaagde whisky produceren op basis van hun basisproducten uit de brouwerij. Denk maar vb. aan Stokerij De Molenberg die ook schitterende spirits maakt op basis van populaire Mechelse bieren.

Een iets nieuwer verschijnsel is het spelen met vaten. Je neemt een vat waar jarenlang whisky of bourbon in heeft gerijpt en vult dat vat opnieuw met bier. Het bier zal natuurlijk invloeden ondergaan van het vat en van de whisky die er eerder heeft ingezeten. Daar stopt het verhaal niet, want eenmaal het bier gebotteld is kunnen we het vat opnieuw vullen met whisky, wat op zijn beurt ook de invloeden van het bier en de hop zal absorberen. Dat is in het kort het verhaal van de IPA-Experiment botteling van Glenfiddich.


We horen wel eens vaker verhalen over Amerikaanse bourbonproducenten die geen tien jaar willen wachten om hun spirit om te zetten in een mooie gerijpte whisky. Eén van die verhalen is dat ze gebruikte whiskyvaten eventueel nog wat extra toasten, in stukken hakken en vervolgens in de spirit laten weken. In één van de laatste afleveringen van de TV reeks ‘Moonshiners’ was dit trouwens ook letterlijk te zien.


Wat zou nu het resultaat zijn als je houtsnippers eerst laat weken in whisky, om dan vervolgens die houtsnippers toe te voegen in de brouwketel van een kwaliteitsbier ? Dat is het avontuur wat Michael Dresel, meester brouwer van Leffe, wou proberen. We werden uitgenodigd in de Abdij van Leffe voor de persvoorstelling van “Caractère by Leffe”, een bier waar men exact dit procedé op heeft toegepast.

Dit bier werd vier weken lang gematureerd met houtsnippers die gedrenkt werden in drie jaar oude Schotse whisky. Test hadden uitgewezen dat er twee weken nodig waren om de whisky-aroma’s door te geven aan het bier, maar dat er vier weken contact met het bier nodig waren om ook de houttoetsen over te dragen. Het resultaat is een stevig bier met toetsen van whisky en eik tegen een achtergrond van de typische fruitige Leffe gist. Deze bijzondere botteling is slechts beperkt verkrijgbaar, er werd één enkele batch gebrouwen van 50.000 flessen. Dit degustatiebier zal vanaf mei beschikbaar zijn in een beperkt aantal supermarkten en in een honderdtal horecazaken.


Tijdens de persvoorstelling en de eerste degustatie kregen we ook al enkele lekkere kaasballetjes en stoverij-kroketjes te proeven, de typische hapjes die je nogal eens bij een Leffe krijgt. We waren vooral nieuwsgierig naar het aangekondigde foodpairing diner, bereid door David Martin, chef van restaurant La Paix en Brasserie Bozar. We werden zeker niet teleurgesteld. De paters van deze abdij waren trouwens ook de hele tijd aanwezig en lieten zich de gezellige drukte welgevallen.Voorgerecht
Mousse van Pata Negra met een crumble
met Leffe Blond


Hoofdgerecht
Kalfswang, maïs en whiskysaus
met Caractère by Leffe


Nagerecht
Moelleux van chocolade
Sabayon Caractère by Leffe
met Caractère by Leffe


Meer foto's van dit event kan je terugvinden op onze Facebook-pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten