maandag 13 maart 2017

Eenvoudige cocktails met Duindoorn

Duindoorn. In het Engels “Sea Buckthorn”. Heel wat mensen zullen waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen, maar toch is dit een vrucht (meer bepaald een bessensoort) die ook in ons land te vinden is.

Deze knaloranje besjes groeien grotendeels aan de kust. Zoals de naam het al aangeeft is dit een struik met doornen, waaraan de oranje besjes welig tieren. Voor het plukken van de besjes draag je dan ook best stevige handschoenen. Naast onze kuststreken komt deze struik ook voor in woestijnachtige omgevingen en in de Alpen.

De besjes zijn vrij zuur en bevatten veel Vitamine C en E, ze worden aanzien als een ‘superfood’. De smaak en geur doen in eerste instantie een beetje denken aan Tönissteiner Vruchtenkorf, ook al bevat die fruitige drank deze besjes helemaal niet. Het kruidige zet ons uiteraard wel aan tot experimenteren.

Duindoorn Martini
5 cl Vodka of Gin naar keuze
3 cl Beartender Duindoorn
2 cl Suikersiroop

Duindoorn Apero (Low Alcohol !)
5 cl Kruit witte vermout
3 cl Beartender Duindoorn
2 cl Suikersiroop

De bereiding is voor beide cocktails hetzelfde

Voeg de ingrediënten samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende zowat een halve minuut. Deze bereiding heeft wel echt een langere shake nodig want dit vruchtensap is vrij consistent.

Dubbel strainen in een voorgekoeld glas. Voor de Martini kiezen we uiteraard een Martini-glas, voor de low alcohol variant kiezen we een lowball glas met vers ijs.

Deze eenvoudige cocktails met slechts 3 ingrediënten kan je ook eenvoudig vooraf
klaarmaken voor een feestje : Vermenigvuldig de ingrediënten met het aantal gewenste cocktails en voeg alles samen in een fles. Voor het serveren alleen nog even krachtig shaken met de fles en uitschenken doorheen een fijn zeefje.

Omdat we in dit geval niet shaken met ijs (als je de kans hebt zeker doen !) zou ik zo’n aperitief steeds serveren in cocktailglazen met ijsblokken. Versier met een gedroogd schijfje roze pompelmoes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten