vrijdag 17 maart 2017

Saint Patrick's Day : Irish Coffee

Wanneer in Chicago de gelijknamige rivier groen kleurt, dan weet je dat er een belangrijke feestdag zit aan te komen : Saint Patrick’s Day. Dit jaar werd deze culturele en religieuze Ierse feestdag ook nog op een andere manier aangekondigd, met een koerier die ons een doos vol lekkers kwam brengen van Teeling Distillery. Uiteraard zat in deze doos een uitstekende fles Teeling whiskey (Rum cask!), maar ook nog enkele andere producten waarin Teeling whiskey telkens op één of andere manier als ingrediënt verwerkt zit. Alvast een stevige “Thank You!” aan onze vrienden in Dublin.

Toevallig had ik vorig jaar voor St-Patrick’s Day ook een whiskey van Teeling geproefd, dus was ik zeker benieuwd naar de invloed van zes maanden narijping in ‘Flor de Caña’ rumvaten uit Nicaragua. Wanneer ik de twee whiskeys naast elkaar proef merk ik duidelijk meer kruidigheid in deze rum-cask editie.


Geur : Gras, bloesem, vanille, warme appel, sinaasappel, zwarte bessen … je ruikt ook echt een beetje rum.
Smaak : Kruidig, lemon curd, vanille, kaneel, appel, peer, rabarber.
Afdronk : Nog steeds kruidig, een beetje karamel en vanille.


Uiteraard wil je als liefhebber deze whisky puur proeven. Maar als ik denk aan St-Patrick’s Day, Ierland, whiskey en rum… dan krijg ik eigenlijk ook echt zin in een lekkere Irish Coffee. Toeval wil dat ik onlangs ergens gelezen had dat deze Teeling ‘Rum-cask’ finish ook een prima basis is voor een zeer smaakvolle Irish Coffee. 

Ingrediënten
Bruine suiker (Het beste is demerara, een fijne lichtbruine rietsuiker)
Teeling whiskey small batch rum-cask
Verse slagroom
Stevige koffie

Bereiding
Vul 1/3 van het glas met whiskey. Verwarm de whiskey samen met twee theelepels bruine suiker in een pannetje tot de suiker helemaal opgelost is. Je zal merken dat de whiskey een beetje stroperig gaat worden.


Klop de slagroom half vast (zonder suiker !) en zet een kopje stevige verse koffie.
We gebruiken steeds een glas op voet, wat we voorverwarmen door het even te vullen met heet water.


Neem het voorverwarmde glas en giet er eerst de warme whiskey in, doorheen een fijn zeefje. Vul verder aan met koffie tot ongeveer een centimeter van de rand van het glas.
Giet heel voorzichtig de half opgeklopte room op de koffie, via de bolle kant van een warme lepel. Bedoeling is dat het glas volledig gevuld is en dat de room bovenop de koffie blijft liggen. Gebruik zeker geen slagroom uit een spuitbus.


Een klein beetje nootmuskaat raspen boven de slagroom als afwerking. Geen fan van nootmuskaat ? Gebruik dan kaneel.

Het leuke aan een Irish Coffee is dat je vrijwel eindeloos kan experimenteren met de siroop en de kruiden. Op de website van Teeling kan je ook een nog veel kruidigere versie van de Irish Coffee terugvinden, waarvoor je eerst een stevige kruidensiroop moet bereiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten