zaterdag 23 januari 2016

Cocktailtips voor de feesten

Eerder verschenen op Tineke's Cucina op 15/12/2011
Heel vaak vind je in tijdschriften of kookboeken leuke recepten voor cocktails, maar met een ellenlange lijst aan ingrediënten. Sommige ingrediënten lijken dan weer zo ongewoon of moeilijk te vinden dat je lust snel over is en je maar weer berust bij je vertrouwde rum-cola(light) of Martini.


 Vandaag presenteren we jullie onze selectie voor de feestdagen op basis van de bekende sinaasappel-likeur Cointreau. Hierin zit uiteraard suiker, maar middels de toevoeging van de andere ingrediënten wordt het suikergehalte minder en kan het wel al eens een keertje ingepast worden in een suikervrij dieet.

Door telkens een basis-ingrediënt toe te voegen en de verhoudingen aan te passen krijgen we opnieuw een andere bekende cocktail, met een andere lekkere smaak.


De uiteindelijke cocktail met alle ingrediënten erin is de Cosmopolitan, een absolute klassieker die opnieuw heel populair werd als het lievelingsdrankje van Carrie Bradshaw in de films en TV serie “Sex and the City”, maar ook de twee andere cocktails klinken vast wel bekend in de oren.

 
Zizi Coin Coin

50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
Cointreaupolitan
50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
30 ml. Veenbessensap

 
 
 
 
 Cosmopolitan
20 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
10 ml. Veenbessensap
40 ml. Wodka


  
Bij voorkeur stevig shaken met voldoende ijsblokjes en serveren doorheen een zeefje in een voorgekoeld klassiek Martiniglas.
Garneren met een krulletje sinaasappelschil of een partje limoen.


Enkele bijkomende tips :

  • Let er zeker op dat je suikervrij veenbessensap koopt! In veel flessen werd suiker toegevoegd.
  • Probeer limoen in plaats van citroen voor een subtiel smaakverschil. 
  • De Zizi Coin Coin noemen we in een andere verhouding (20 ml. Cointreau en sap van een halve citroen) en geserveerd over crushed ice ook wel de Cointreautini.
  • Cocktails maken is geen absolute wetenschap, dus pas gerust de verhoudingen aan naar je eigen smaak. Veel mensen bereiden de Cosmopolitan met 30 ml. Wodka en 30 ml. veenbessensap voor een zachtere smaak.
  • Met de originele verhoudingen is de Cosmopolitan een vrij stevige cocktail, vandaar dat dames (ook Tineke) meestal de zachtere Cointreaupolitan verkiezen. Sommige barkeepers voegen wat suikerwater toe om de smaak te verzachten, maar dat kunnen we op een suikervrije blog natuurlijk absoluut niet adviseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten