Tot enkele jaren geleden werd een Gin-Tonic steevast
geserveerd in een longdrinkglas met een schijfje citroen. Hendrickx heeft
ongetwijfeld die wereld veranderd door als eerste een Premium Gin echt populair
te maken en deze te serveren in een groot glas met een schijfje komkommer. Een
nieuwe wereld ging open en barmannen wereldwijd begonnen te experimenteren met
allerlei gins, tonics en aangepaste “toevoegingen” in het glas. Over die “toevoegingen”
wil ik het vandaag hebben. De bedoeling hiervan is immers om bepaalde smaken en
geuren nog verder te accentueren. Hiervoor gebruiken we niet alleen fruit (vb.
sinaasappel, citroen, …) en groenten (vb. komkommer), maar ook een heel
arsenaal aan botanicals. Botanicals zijn kruiden en specerijen die vaak ook al
gebruikt werden tijdens de productie van de gin. In dat geval zitten ze mee in
het brouwsel wat gestookt wordt, of worden ze in een later stadium van het
productieproces toegevoegd.
Uiteraard kon een selectie botanicals niet ontbreken in
mijn bar en ik maakte een lijstje met een dubbele bedoeling. Ik wou in eerste
instantie een selectie maken die ik steeds in de bar wou hebben om toe te
voegen aan Gin-Tonics, maar ik wou ook het nodige in huis hebben voor een
volgend barproject, mijn eerste eigen bitters.
Waar vind je de betere botanicals ? Uiteraard heeft elke
supermarkt een rek met kruiden en specerijen, maar vandaag zal je ook zien dat
vb. Carrefour een extra legger met kruiden en specerijen heeft toegevoegd in
zijn drankafdeling. In het rek met de diverse gins en tonics vind je nu ook onmiddellijk
de bijpassende botanicals. Je kan zelfs kiezen voor een eenvoudige oplossing en
kant en klare doseringen kopen met een lijstje erbij van de gins waar ze
perfect mee matchen. Ik heb met veel plezier de doosjes getest van OriGINario en kan zeggen dat
de kwaliteit uitstekend was, maar dat ik vaak het idee had dat het iets teveel
was. “Less is more” in dit geval. Het is de bedoeling om met de botanicals een
typisch kenmerk van de gebruikte Gin in de kijker te zetten of heel subtiel een
extra accent toe te voegen. Het is zeker niet de bedoeling de Gin-Tonic helemaal
te doordringen met extra smaken.
Uiteraard waren de kant en klare doosjes voor mijn plannen absoluut
niet voldoende en ik kwam dan ook terecht op de webshop van Pit & Pit. Dit moet zowat
de grootste webshop zijn voor kruiden en specerijen en ze bieden ook nog eens
een gratis levering de volgende dag (vanaf een minimum bedrag). Wetende dat ik
een aantal zaken zoals peperbolletjes en kruidnagel altijd wel in de keuken van
Tineke’s Cucina kan
“lenen”, koos ik ervoor om volgende botanicals te bestellen voor de bar :
- Gedroogde rozenblaadjes
- Gedroogde citroenschil
- Gedroogde sinaasappelschil
- Jeneverbessen
- Ceylon kaneelstokjes
- Gentiaanwortel (Dit zorgt voor het “bitter” in de bitters !)
- Steranijs
- Groene kardemompeulen
- Koriander granen
Ik ben zelf een enorme Gin-tonic lover, en ik vraag mij steeds af hoe andere mensen deze botanicals serveren. Bv rozenblaadjes, heel mooi maar ik drink mijn gin nooit met een rietje. Dat is voor mij een dooddoener, je mist alle geur aroma's. Maar zo'n theezakje in mijn gin vind ik nu ook niet meteen het meest aantrekkelijke, laat staan zo'n drijvende potpourri. Dus graag had ik eens gezien hoe jij volgende botanicals gebruikt: Gedroogde rozenblaadjes, Gedroogde citroenschil, Gedroogde sinaasappelschil......
BeantwoordenVerwijderenNet als de meeste barmannen voeg ik ze gewoon toe in het glas zodat ze ook voor de visuele afwerking zorgen. Tenslotte willen we zoveel mogelijk zintuigen bespelen. Maar ik herhaal nogmaals "less is more". Drie of vier stukjes in je glas is voldoende. Maar er is uiteraard ook een perfecte oplossing voor jou, om te kunnen genieten van een Gin-Tonic met botanicals zonder deze in je mond te krijgen. De "Botanicals stick" is een RVS buisje waarin je de botanicals kan toevoegen. De stick is tegelijk ook een roerstaafje. (http://www.ginsonline.com/botanicals-stick.html)
Verwijderen