zondag 31 januari 2016

De eerste week - What a roller coaster !

Het is exact één week geleden dat ik besloot om mijn hobby om te zetten in een drinksblog en hiermee "naar buiten te komen" als spinoff van onze populaire foodblog Tineke's Cucina
Het resultaat was zeker heel wat meer en heel wat heftiger dan wat ik in gedachten had. Tijdens zowat alle events die ik in de afgelopen week bezocht, werd ik voortdurend aangesproken over deze blog.

Een kort overzicht van wat er zoal uit de bus kwam in deze eerste week :

- Ik schreef een eerste review over een Premium Gin en een artikel over mijn aankoop van botanicals voor de bar.
- Ik kreeg een vraag om aperitieven en drankjes samen te stellen die passen bij gerechtjes van een foodtruck. Naar de toekomst toe zullen dergelijke verzoeken zeker mogelijk zijn.
- Misschien heeft het iets te maken met de "Dry Month" die velen momenteel inlassen, maar ik kreeg deze week meerdere aanvragen voor workshops en demonstraties over Mocktails.
- Ik kreeg zowel via de blog als via de Facebook pagina zeer gerichte vragen over dit vakgebied, waar ik hopelijk redelijk gefundeerde antwoorden op heb kunnen geven.
- In mijn agenda heb ik de Antwerp Gin Days al aangeduid (1 tot 3 April). Andere interessante beurzen, opendeurdagen of barbezoeken zullen in de toekomst ook aan bod komen. Uitnodigingen zijn zeker welkom !
- Er werden al enkele contacten gelegd met ambachtelijke fabrikanten van spirits, waar we hopelijk binnenkort nog leuke dingen mee kunnen doen.

Wat komt eraan in de volgende weken ?

Vanaf morgen krijgen jullie enkele recepten voor lekkere Valentijncocktails.
- We vergeten natuurlijk ook het Chinees Nieuwjaar niet met een aangepast receptje. (Ok, toegegeven, we waren dit wel vergeten maar we hebben dit toch snel mee op de planning gezet !)
- Het project met mijn eigen cocktailbitters.

Opgelet : Op deze blog zullen voornamelijk recepten, reviews en verslagen worden gepost. Alle overige info (en veel meer foto's) zullen voornamelijk op de Facebook pagina worden gepost.

Ben je ongeduldig om zelf te gaan "stirren en shaken", scroll dan eens wat verder naar onder op onze blog, daar kan je een aantal oudere cocktailrecepten terugvinden. En aangezien het onze missie is om jullie lekkere drankjes te bezorgen willen we ook heel graag rekening houden met jullie wensen en verzoeken... dus stuur gerust door.


donderdag 28 januari 2016

Botanicals : Kruiden en specerijen voor de bar


Tot enkele jaren geleden werd een Gin-Tonic steevast geserveerd in een longdrinkglas met een schijfje citroen. Hendrickx heeft ongetwijfeld die wereld veranderd door als eerste een Premium Gin echt populair te maken en deze te serveren in een groot glas met een schijfje komkommer. Een nieuwe wereld ging open en barmannen wereldwijd begonnen te experimenteren met allerlei gins, tonics en aangepaste “toevoegingen” in het glas. Over die “toevoegingen” wil ik het vandaag hebben. De bedoeling hiervan is immers om bepaalde smaken en geuren nog verder te accentueren. Hiervoor gebruiken we niet alleen fruit (vb. sinaasappel, citroen, …) en groenten (vb. komkommer), maar ook een heel arsenaal aan botanicals. Botanicals zijn kruiden en specerijen die vaak ook al gebruikt werden tijdens de productie van de gin. In dat geval zitten ze mee in het brouwsel wat gestookt wordt, of worden ze in een later stadium van het productieproces toegevoegd.

Uiteraard kon een selectie botanicals niet ontbreken in mijn bar en ik maakte een lijstje met een dubbele bedoeling. Ik wou in eerste instantie een selectie maken die ik steeds in de bar wou hebben om toe te voegen aan Gin-Tonics, maar ik wou ook het nodige in huis hebben voor een volgend barproject, mijn eerste eigen bitters.

Waar vind je de betere botanicals ? Uiteraard heeft elke supermarkt een rek met kruiden en specerijen, maar vandaag zal je ook zien dat vb. Carrefour een extra legger met kruiden en specerijen heeft toegevoegd in zijn drankafdeling. In het rek met de diverse gins en tonics vind je nu ook onmiddellijk de bijpassende botanicals. Je kan zelfs kiezen voor een eenvoudige oplossing en kant en klare doseringen kopen met een lijstje erbij van de gins waar ze perfect mee matchen. Ik heb met veel plezier de doosjes getest van OriGINario en kan zeggen dat de kwaliteit uitstekend was, maar dat ik vaak het idee had dat het iets teveel was. “Less is more” in dit geval. Het is de bedoeling om met de botanicals een typisch kenmerk van de gebruikte Gin in de kijker te zetten of heel subtiel een extra accent toe te voegen. Het is zeker niet de bedoeling de Gin-Tonic helemaal te doordringen met extra smaken.

Uiteraard waren de kant en klare doosjes voor mijn plannen absoluut niet voldoende en ik kwam dan ook terecht op de webshop van Pit & Pit. Dit moet zowat de grootste webshop zijn voor kruiden en specerijen en ze bieden ook nog eens een gratis levering de volgende dag (vanaf een minimum bedrag). Wetende dat ik een aantal zaken zoals peperbolletjes en kruidnagel altijd wel in de keuken van Tineke’s Cucina kan “lenen”, koos ik ervoor om volgende botanicals te bestellen voor de bar :
  • Gedroogde rozenblaadjes
  • Gedroogde citroenschil
  • Gedroogde sinaasappelschil
  • Jeneverbessen
  • Ceylon kaneelstokjes
  • Gentiaanwortel (Dit zorgt voor het “bitter” in de bitters !)
  • Steranijs
  • Groene kardemompeulen
  • Koriander granen
Intussen zijn er al meerdere Gin-Tonics geproefd met toevoeging van een aantal botanicals. Het project met de bitters komt eraan in de volgende weken !

maandag 25 januari 2016

Review : Mombasa Club Gin


 
Mombasa Club Gin is een kruidige retro-gin die maar liefst 4x gedistilleerd wordt en die een vrij apart levensverhaal kent. Het recept dateert van 1888 en gedurende lange tijd werd deze gin exclusief geproduceerd door de legendarische Mombasa Socialclub aan de Keniaanse kust, tegenover het eiland Zanzibar. De leden van de club waren officials van ‘The British East Africa Protectorate’.
Dit is een kruidige gin met frisse citrustoetsen. Tijdens de bereiding worden onder meer korianderzaad, cassiaschors en engelwortel gebruikt in combinatie met gebruikelijke botanicals als kruidnagel, kaneel, jeneverbessen, nootmuskaat en komijn.

Tonic
Zelf vinden we deze gin zeer lekker in combinatie met een neutrale bittere tonic (vb. Fever-Tree, Fentimans of een light variant), maar probeer zeker ook eens een Schweppes Premium pink pepper of een Schweppes Premium Ginger & Cardamom voor een compleet ander resultaat.

Botanicals
Sinaasappel- of limoenschil kunnen mee in het glas, maar gezien de frisse citrus die reeds aanwezig is kiezen we liever voor enkele lekkere spicy botanicals : Jeneverbessen, roze bessen, korianderzaadjes, steranijs, kruidnagel, kaneel, tasmaanse peper, staartpeper, …

Cocktails
We kregen een tip om deze gin zeker eens te proberen met enkele druppels Orange bitters.
Deze gin is zeer geschikt voor klassieke cocktails als de Pink Gin, Negroni of Tom Collins.

 
Inhoud : 0,7 liter – Alcoholpercentage : 41,5 % (83 Proof)

zondag 24 januari 2016

Double Strainger


In 1990 kreeg ik mijn eerste “echte” job, barman in een brasserie. Het enige wat ik daar echt ontzettend leuk vond waren de ‘late nights’ wanneer er nog vooral cocktails en sterke dranken werden besteld. De jaren daarna bleef die interesse sudderen en steeds had ik voldoende flessen in huis om af en toe eens een lekkere cocktail te bereiden.

Toen we vorig jaar verhuisden naar een nieuw gebouw namen we de beslissing om ook een echte bar te installeren. Mijn interesse werd een hobby en een passie. Ik wil heel graag mezelf verder bekwamen in het vakkundig samenstellen van drinks naar ieders wens, maar het mag zelfs nog een stevige stap verder gaan. Binnenkort vinden jullie hier vb. ook een uitgebreid verslag van de bereiding van mijn eigen bitters.

In 2010 heb ik mijn echtgenote gemotiveerd om een eigen foodblog te starten. Dat resulteerde in de zeer populaire suikervrije foodblog Tineke’s Cucina. Intussen is dit verhaal zelfs verder geëvolueerd naar een klein bedrijfje wat niet alleen presentaties, workshops en kookdemo’s organiseert, intussen werden er zelfs met veel succes twee eigen kookboeken met suikervrije recepten op de markt gebracht.

In de afgelopen jaren heb ik heel af en toe al eens een cocktailrecept op Tineke’s Cucina gepost, deze heb ik dan ook al gekopieerd naar deze nieuwe blog, zodat jullie hier alleszins al iets kunnen terugvinden.
De reden waarom ik deze blog apart wou opstarten is uiteraard om me niet te moeten beperken tot suikervrije recepten. Alle recepten die suikervrij zijn zullen voortaan verschijnen op Tineke’s Cucina en op Double Strainger. Alle overige recepten verschijnen alleen op deze blog. De naam van de blog is een samenvoegsel van de techniek “double straining” en de “stranger” die je vaak aan de bar ziet zitten.
Wat mag je verwachten op deze blog ?
Recepten voor lekkere cocktails en drinks, reviews van spirits, tips voor botanicals, verslagen van beursbezoeken, misschien zelfs bijpassende hapjes, … we zien wel waartoe het allemaal nog kan leiden. We hebben er alleszins heel veel zin in !

zaterdag 23 januari 2016

Triple Jack

Eerder verschenen als onderdeel van een blog op Tineke's Cucina op 1/11/2012

Deze cocktail is gebaseerd op de klassieke ‘Silent Third’ Cointreau-cocktail.

Door de keuze voor de zeer specifieke smaak van Jack Daniels Tennessee whisky en het vervangen van de citroen door limoen krijgt deze cocktail een iets zoetere en meer exotische smaak.
Deze cocktail is ook ideaal als aperitief bij een zomerse BBQ – Verhoog in dat geval gelijkmatig de hoeveelheden en serveer in een longdrink met veel ijsblokjes.

Silent Third

Triple Jack

3 cl Cointreau
3 cl Whisky
3 cl Citroensap

Stevig shaken met ijs en uitschenken in een gekoeld Martiniglas.

 






3 cl Cointreau
3 cl Jack Daniels Tennessee Whisky
3 cl Limoensap

Stevig shaken met ijs en uitschenken door een zeef in een gekoeld tumblerglas. Enkele ijsblokjes en een rietje toevoegen.


Cocktailtips voor de feesten

Eerder verschenen op Tineke's Cucina op 15/12/2011




Heel vaak vind je in tijdschriften of kookboeken leuke recepten voor cocktails, maar met een ellenlange lijst aan ingrediënten. Sommige ingrediënten lijken dan weer zo ongewoon of moeilijk te vinden dat je lust snel over is en je maar weer berust bij je vertrouwde rum-cola(light) of Martini.


 Vandaag presenteren we jullie onze selectie voor de feestdagen op basis van de bekende sinaasappel-likeur Cointreau. Hierin zit uiteraard suiker, maar middels de toevoeging van de andere ingrediënten wordt het suikergehalte minder en kan het wel al eens een keertje ingepast worden in een suikervrij dieet.

Door telkens een basis-ingrediënt toe te voegen en de verhoudingen aan te passen krijgen we opnieuw een andere bekende cocktail, met een andere lekkere smaak.


De uiteindelijke cocktail met alle ingrediënten erin is de Cosmopolitan, een absolute klassieker die opnieuw heel populair werd als het lievelingsdrankje van Carrie Bradshaw in de films en TV serie “Sex and the City”, maar ook de twee andere cocktails klinken vast wel bekend in de oren.

 
Zizi Coin Coin

50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap












Cointreaupolitan
50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
30 ml. Veenbessensap

 
 
 
 
 



Cosmopolitan
20 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
10 ml. Veenbessensap
40 ml. Wodka


 



 
Bij voorkeur stevig shaken met voldoende ijsblokjes en serveren doorheen een zeefje in een voorgekoeld klassiek Martiniglas.
Garneren met een krulletje sinaasappelschil of een partje limoen.


Enkele bijkomende tips :

  • Let er zeker op dat je suikervrij veenbessensap koopt! In veel flessen werd suiker toegevoegd.
  • Probeer limoen in plaats van citroen voor een subtiel smaakverschil. 
  • De Zizi Coin Coin noemen we in een andere verhouding (20 ml. Cointreau en sap van een halve citroen) en geserveerd over crushed ice ook wel de Cointreautini.
  • Cocktails maken is geen absolute wetenschap, dus pas gerust de verhoudingen aan naar je eigen smaak. Veel mensen bereiden de Cosmopolitan met 30 ml. Wodka en 30 ml. veenbessensap voor een zachtere smaak.
  • Met de originele verhoudingen is de Cosmopolitan een vrij stevige cocktail, vandaar dat dames (ook Tineke) meestal de zachtere Cointreaupolitan verkiezen. Sommige barkeepers voegen wat suikerwater toe om de smaak te verzachten, maar dat kunnen we op een suikervrije blog natuurlijk absoluut niet adviseren.

Alcoholvrije cocktail

Eerder verschenen op Tineke's Cucina op 14/11/2010


Op verzoek van mijn echtgenote die toen zwanger was, een alcoholvrije cocktail die ietwat zuurder was.

Ingrediënten

- 3 ijsblokjes
- Sinaasappelsap
- Citroensap
- Cranberrysap (Ocean Spray - suikervrij)

Bereidingswijze

Doe de ijsblokjes in een cocktailshaker. Vul de shaker tot de helft met het sinaasappelsap. De overige helft van de shaker vul je voor 60% met het cranberrysap en 20% citroensap. Goed shaken en klaar!

Niet iedereen wil zijn cocktail uiteraard even zuur, dus je moet zelf wel even kijken naar de hoeveelheid citroensap

Sugarfree Frozen Strawberry Daiquiri

Eerder verschenen op Tineke's Cucina op 16/05/2011




De Dag van de Aardbei gemist? Waarom dan eens niet een Frozen Strawberry Daiquiri maken. Genieten van een frisse cocktail & lekkere aardbeien, een ideale combinatie toch?

Niet alle suikerhoudende cocktails blijven even lekker wanneer je de suiker vervangt door een andere zoetstof.

Deze lekkere zomerse cocktail kan je maken met of zonder rum zodat ook de kinderen kunnen meegenieten.

Traditionele Daiquiri’s worden steeds gemaakt met limoensap, maar bij gebrek daaraan lukt het ook wel met citroensap.

Ingrediënten per persoon :

- ½ kopje gesneden aardbeien (*)
- 1 soeplepel limoensap
- 1 maatje rum
- Zoetstof volgens eigen smaak (ook afhankelijk van hoe zoet de aardbeien zijn)
- Ijsblokjes

De bereiding van deze cocktail is zeer eenvoudig : Alle ingrediënten in de blender en aanzetten !

Serveren met een aardbei en een rietje !

(*) Gesneden aardbeien omdat de hoeveelheid dan steeds ongeveer gelijk is. Wanneer je de hoeveelheid wil afmeten met hele aardbeien is de hoeveelheid nooit gelijk door de vorm.