donderdag 8 augustus 2019

Cocktails maken met de KitchenAid Power Blender

 
Wanneer je een cocktail bestelt in een deftige cocktailbar, dan wordt het drankje meestal ook live voor jou bereidt. Ik zou zelfs durven zeggen dat voor heel wat klanten de bereiding een niet onbelangrijk deel van de cocktailervaring uitmaakt. Op grote evenementen of festivals ligt dat uiteraard anders. Wanneer vb. Tomorrowland vraagt om een cocktailbar te voorzien met 15000 drankjes, dan kan je dat onmogelijk live bereiden en heb je zelfs bijna een industriële keuken nodig om alle voorbereidingen in goede banen te leiden.

Ook voor één van de meest bekende mixologen van ons land, Hannah Van Ongevalle, was dit een gekend probleem. Nadat ze voor haar voorbereidingen al meerdere keren de keukens had “geleend” van bevriende restaurants, was het tijd voor een eigen stek die helemaal optimaal was voor deze klussen. En eenmaal die keuken er dan toch stond kon ze die evengoed ook gebruiken voor workshops, productvoorstellingen, teambuildings en andere kleine events… het resultaat is “The Motel”, een schitterend ingerichte en zeer Instagram-waardige kook- en cocktailstudio op industriepark ’t Walletje in Knokke.


Ik had al enkele foto’s van deze gloednieuwe locatie gezien in een weekendbijlage van De Tijd, maar dinsdagavond mocht ik zelf een kijkje gaan nemen. Ik was uitgenodigd door KitchenAid voor een cocktailworkshop, waarbij alle cocktails zouden bereid worden met hun krachtige Power Blender.

Na een hapje en een licht aperitiefje kregen we een uitgebreide presentatie en demonstratie door de immer ravissante Hannah. Een boeiende uiteenzetting over cocktailcatering, doorspekt met heel veel humor en af en toe een woordje West-Vlaams.


We leerden dat voor catering een goede en krachtige blender een onmisbaar instrument is. Ter plaatse op het evenement alleen nog even de mix van dranken een half minuutje in de blender en je kan dadelijk serveren. Wat onmiddellijk opviel bij een eerste Gin Fizz was het onwaarschijnlijke gemak waarmee je een mooie schuimlaag tevoorschijn kan toveren. Dat kost met een shaker heel wat meer moeite. Er volgde nog een Marshmallow Lemonade (een zoete mocktail die je met een shotje vodka in een cocktail kan omtoveren) en Hannah’s favoriete koffiecocktail, de Espresso Martini. Haar voornaamste tips voor die laatste : gebruik steeds een kwaliteitsvodka (geen goedkope rotzooi uit de nachtwinkel), een goede koffielikeur en een shot echte stevige (N)espresso. Het resultaat mocht er absoluut zijn.

Na dit eerste gedeelte werden de deelnemers verdeeld in groepjes en moesten we aan de hand van een vragenlijst op zoek naar een origineel cocktailrecept wat alle leden van het groepje lekker zouden vinden. Mijn groepje had een overwicht aan journalisten, die nogal sterk in mijn richting keken voor het opmaken en bereiden van het uiteindelijke recept. Ze vonden het blijkbaar wel leuk dat er een hobby-bartender in hun groepje zat. Onze cocktail werd uiteindelijk een verfrissende longdrink op basis van graanjenever, saké en citroengras. Het resultaat werd door iedereen goedgekeurd, inclusief Hannah.

De ‘Power Blender’ waarmee we werkten was een zeer krachtig toestel. Volgens mij rijden er zelfs auto’s rond met minder PK’s onder de motorkap. Ik moet toegeven dat het gebruiksgemak (en vooral bij het afwassen!) een echte verademing was, zelfs vergeleken met de iets eenvoudigere KitchenAid blender die ik thuis zelf in de keuken heb staan.


Onze cocktail : “For Belgium’s sake”


Ingrediënten
3 cl Graanjenever
2 cl Saké
3 cl Mix van vers citroen- en limoensap
2 cl suikersiroop


Daarnaast heb je ook nog nodig :
Kardemompeultjes
Citroengras
1 flesje Tonic


Bereiding
Tijdens de workshop maakten we 5 cocktails in één keer. Wanneer je slechts één cocktail maakt zou ik slechts een half kardemompeultje gebruiken en een klein stukje citroengras. Je kan altijd toevoegen, maar niet terug uithalen. Het zijn tenslotte toch vrij sterke smaken. Zeven is trouwens overbodig, de KitchenAid blender verpulvert werkelijk alles.


Alle ingrediënten buiten de tonic samenvoegen in een blender met 2 of 3 ijsblokjes. Goed mixen en serveren in een longdrink met vers ijs. Aanvullen met tonic. Heel kort roeren. Eventueel versieren met citroengras of een citrusschijfje. Cheers !


Met dank aan KitchenAid, PURE en The Motel voor de uitnodiging en de fijne avond in Knokke.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten