woensdag 17 april 2019

Jente Gees wint de Tio Pepe Challenge 2019

 
Na een tweetal uur aanschuiven in de beruchte “file d’Anvers” kwam ik maandagmiddag zo’n 45 minuten te laat toe in de Antwerpse Tapabar van Adres Claeys. Hier ging de Belgische finale door van de Tio Pepe Challenge 2019. Andres won vorig jaar deze cocktailwedstrijd en hij serveerde bij aankomst dan ook heel trots zijn winnende cocktail ‘Bodas de Sangre’.

Volgende finalisten mochten aantreden in de strijdarena :

 • Patrick Vercambre - Famouz (Knokke)
 • Dieter Van Roy - Belroy's Bijou (Antwerpen)
 • Tim Devriendt - The Cobbler (Gent)
 • Jente Gees - The Pharmacy (Knokke en Antwerpen)
 • Michael Yona-Costa - Cipiace (Brussel en Antwerpen)
 • Fabrice Marin - L'apereau (Blankenberge)
 • Xander Dedroog - Bar Nine (Leuven)
 • Omayra Sonck - Ravazjol (Aalst)
 • Hannes Desmedt - Wine Blend (Harelbeke)

Tijdens drie wedstrijdrondes verzamelden de deelnemers heel wat punten, maar desondanks bleek het toch nog een lastige en zeer lange deliberatie. Het was op zijn minst gezegd een spannende strijd. Tijdens de verschillende wedstrijdrondes werden publiek en deelnemers verwend met heerlijke Spaanse tapas en uiteraard mochten ook de sherry’s geproefd worden.
 
In een eerste “Blind Tasting” ronde kregen de finalisten vier glaasjes met verschillende sherry’s van Gonzalez Byass. Ze moesten deze trachten te herkennen, enkel en alleen op smaak en geur. Sommige kandidaten scoorden voortreffelijk, maar er waren er ook enkelen die de bal volledig mis sloegen.
 
Daarna volgde een behendigheidsproef met de venencia, die doorging buiten op straat. Vermoedelijk zijn ze het Atomium nog steeds aan het opdweilen na de finale van vorig jaar ;-)
 
De venecia is een vrij moeilijk te hanteren instrument waarmee samples uit een vat worden genomen om te proeven. De finalisten kregen max. drie pogingen, waarvan de laatste telde. Punten werden gegeven op de hoeveelheid sherry die terecht kwam in het glas, maar ook op de uitvoering. Het mag gezegd worden dat het “Angel’s Share” (de sherry die op de grond terecht kwam) toch nog best veel was.
 
 
Als laatste proef volgde uiteraard de echte cocktailwedstrijd, waarbij elke finalist een cocktail moest voorstellen net als basis een sherry van Gonzalez Byass. Punten werden gegeven op de samenstelling en smaak van de cocktail, maar ook op de voorstelling en op het glas zoals het uiteindelijk werd geserveerd.
 
Het ereschavot : 
 1. Jente Gees – The Pharmacy (Knokke en Antwerpen)
 2. Hannes Desmedt – Wine Blend (Harelbeke)
 3. Michael Yona-Costa – Cipiace (Brussel en Antwerpen)
 
 
Jente Gees zal de Belgische kleuren verdedigen tijdens de Tio Pepe Challenge Global Finals volgende maand in Jerez de la Frontera (Spanje). Zijn winnende cocktail was “The Alfonso Dashuiri”.
 
Ter afsluiting van deze spannende middag in Antwerpen liet Andres nog een gigantische pan Paella aanrukken.
 
Misschien nog het grappigste van de hele middag was Fino, het onwaarschijnlijk schattige hondje van Andres, die op zijn dooie gemakje tussen het publiek liep en steeds op zoek was naar gevallen tapas... of Tio Pepe.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten