vrijdag 19 april 2019

Big Peat Surf & Turf - Happy 10th anniversary !

 
Bij Douglas Laing blazen ze dit jaar 10 kaarsjes uit voor hun Premium Islay blend ‘Big Peat’. In Mei 2009 kreeg Fred Laing een visioen over een visser die na enkele zware weken op een ruwe zee thuiskwam en genoot van een stevig glas geturfde Islay malt whisky. Hij creëerde een blend die zo typisch is voor Islay dat zelfs even ruiken aan het glas je onmiddellijk meeneemt naar dit Schotse whisky-eiland. De blend bevat zowat alle whiskymerken die op het eiland liggen te rijpen, inclusief de legendarische Port Ellen.

Big Peat is vooral gekend om zijn speciale ‘seasonal’ bottelingen (Kerstmis, Rode Duivels, … ) en voor zijn ‘Big Peat’ stripfiguur die steeds de hoofdrol speelt op de flessen, kokers en merchandising. In de reeks ‘Remarkable Regional Malts’ maken ze intussen ook premium blends voor andere Schotse whiskyregio’s : The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside) en Rock Island (alle Schotse eilanden).


Big Peat doet mij steeds denken aan een ruwe kust. Je ruikt immers niet alleen veel turf, maar ook veel jodium. Een duidelijke invloed van het rijpen vlakbij de zee. Dit inspireerde mij tot een eenvoudige maar zeer smaakvolle ‘Surf & Turf’ cocktail, waarbij we het zilte nog wat extra in de verf zetten met enkele druppels zoutoplossing. We maken het plaatje helemaal af door de cocktail te pairen met een lepeltje kaviaar. Geen liefhebber van kaviaar ? Een vers geopende oester is eveneens een perfecte match, giet een paar druppels whisky op de oester !


Big Peat Surf & Turf


Ingrediënten
5 cl Big Peat (botteling naar keuze, ik koos de Xmas botteling van 2017)
2 cl Punt e Mes vermouth
1 dash zoutoplossing (drie of vier druppels)


De zoutoplossing
Enkele druppels zoutoplossing (in meerdere recepten kan je het ingrediënt ‘Saline solution’ terugvinden) breken een cocktail echt open. De bittere kantjes verdwijnen en de zoetere en kruidigere elementen komen op de voorgrond. Een zoutoplossing kan je eenvoudig zelf maken. Voeg 20 gram keukenzout en 80ml water samen in een flesje en schud krachtig tot het zout volledig opgelost is.


Heb je nog geen ervaring met “zout in een cocktail” en wil je zelf een test doen om echt te ervaren wat het effect is ? Dit is een vrij bekend testje waarbij je een duidelijk verschil zal vaststellen : Neem een klein shotje Campari. Proef eerst, voeg een druppel zoutoplossing toe, proef opnieuw, voeg nog een druppel toe, proef opnieuw, …


Bereiding
Deze cocktail bereiden we in een mengbeker met veel ijs. Voeg alles samen en roer tot de cocktail ijskoud is. Serveren in een mooi coupeglas. Geen versiering in het glas, maar serveer deze cocktail samen met een lepeltje lekkere zilte kaviaar. Wij kozen voor de Osietra van Royal Belgian Caviar
. Dit is kaviaar van de Russische steur, duurzaam gekweekt in België.
 
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten