Admiral Rodney is de ‘flagship-reeks’ van St-Lucia Rums. Dit zijn gerijpte en complexe rums waar je puur kan van genieten, maar die ook hun unieke eigenschappen laten uitblinken in lekkere rum-cocktails. De naam komt van de Engelse Admiraal Rodney die in 1782 de “lijn” doorbrak tijdens een zeeslag in de Caraïben met de Franse vloot. De vloot van Rodney had een basis op het eiland Saint Lucia.
Een tijdje geleden hoorde ik dat er drie nieuwe bottelingen op komst waren en vanuit de Caraïbische stokerij kwamen er drie samples per koerier naar onze redactie. Drie variëteiten met een verschillend rijpingsprofiel, die toch nog best heel erg verschillend zijn. Deze rums rijpen in een warm klimaat wat het rijpingsproces sterk versneld. De namen van deze nieuwe reeks zijn overigens afkomstig van schepen die zich hebben onderscheiden tijdens die bewuste zeeslag.
HMS Royal Oak : 7 tot 12 jaar oude rum. Aroma van pruimen, specerijen en chocolade. Je herkent duidelijk het typische aroma van een reep “moka-rum chocolade”. Complexe smaak met druiven en rozijnen. Karamel in de afdronk.
HMS Formidable : 9 tot 12 jaar oude rum. Aroma van rozijnen en kruiden. Meer vanille dan de Royal Oak. Je proeft ook meer toast. De HMS Formidable was het vlaggenschip van de admiraal.
HMS Princessa : 5 tot 9 jaar oude rum, wat het dus ook de jongste blend maakt uit deze driedelige reeks. Aroma van rozijnen en honing, maar veel minder uitgesproken dan de twee andere bottelingen. Ik vind deze rum persoonlijk ook iets vegetaler dan de twee andere. Er zit iets in de smaak wat ik niet dadelijk kan benoemen, maar wat me eigenlijk een beetje aan Cachaça deed denken.
Als extra smaaktest besloot ik om met deze drie variëteiten daiquiri’s te maken, maar telkens een beetje aangepast aan hun smaakprofiel.
We houden het eenvoudig met een borreltje rum, wat citroensap en een siroop of likeur. Enkel het zoete element gaan we telkens aanpassen.
Voor de HMS Royal Oak koos ik World’s End Falernum. Een rum-gebaseerde falernum-likeur die een kruidige toets toevoegt van amandelen, gember, kruidnagel en limoen. Wil je de extra alcohol vermijden dan vind je in de drankenhandel ook wel alcoholvrije falernum-siroop. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kan je hier al dan niet nog een beetje suikersiroop aan toevoegen. Deze falernum-likeur is alleszins minder zoet dan een falernum-siroop.
Voor de HMS Formidable koos ik Monin Caramel Syrup. Deze warme zoete toets bracht de cocktail perfect in balans.
Voor de HMS Princessa tenslotte koos ik Orgeat. Deze zoete amandelsiroop die we vooral kennen van tiki-cocktails kon perfect de leemte invullen van de minder lange rijping. Orgeat kan je vinden in de drankenhandel van merken als Monin en Marie Brizard.
Meer info over deze Admiral Rodney rums op http://admiralrodneyrum.com/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten