zondag 23 september 2018

Booze T(r)ips : Blueness


Wanneer je de vraag krijgt van een ‘Michelin-star chef’ of je mee wil gaan zeilen en aansluitend ook nog zijn nieuwe horeca-concept wil uittesten, hoef je natuurlijk niet lang na te denken. Vorige maandag reed ik naar Cadzand om in te schepen op het zeiljacht van Syrco Bakker voor een ontspannen zeiltocht op een rustige zee. Het was de start van een fijne dag in het gezelschap van enkele journalisten en horeca-professionals. Naast Syrco, zijn partner Charlotte en de schipper was er plaats voorzien voor vijf gasten, wat maakt dat we ruim de gelegenheid hadden voor boeiende gesprekken over lekker eten en drinken.

Syrco is uiteraard bekend als chef van restaurant Pure-C, maar hij is ook het brein achter Hierbas de las Dunas, een likeur gemaakt met duinkruiden uit deze regio. Enkele jaren geleden is dat verhaal gestart als een hobby, maar vandaag worden er in de betere cocktailbars en restaurants van België en Nederland volop drankjes gemixt met deze ziltzoete likeur. Aan boord kregen we alvast een shotje en een cocktail te proeven. Eenmaal terug aan wal schoven we aan voor het aperitief in Bluenessde gloednieuwe hotelbar van het Strandhotel waar ook Pure-C gevestigd is.

Vroeger was er de ‘Pure-C Bar’, naast het restaurant, maar tijdens de recente verbouwingen werd besloten om het restaurant anders in te delen en een gloednieuwe en aparte hotelbar te bouwen net voorbij de lobby. Deze bar maakt het horeca-aanbod van het Strandhotel terug een stuk completer. Pure-C staat voor gastronomie en fine dining, Air Republic 
(500 meter verderop aan de nieuwe jachthaven) is een brasserie met heel wat oude bereidingen van ‘Oud Sluis’ op de kaart en voor Blueness kozen de chefs een Japanse toets. Als kers op de taart volgt weldra ook nog de opening van het ontbijtrestaurant “The Pine House”. De patissiers zijn al druk bezig met de voorbereidingen en verzorgen ook de broodjes voor de andere restaurants. Blueness is net als de andere horecazaken een origineel concept, bedacht door Syrco Bakker en Sergio Herman. De bar heeft zonder veel ruchtbaarheid zijn deuren geopend tijdens de zomermaanden, zodat ze hun stijl en menu nog wat verder konden finetunen.

In deze nieuwe hotelbar kan je vanzelfsprekend terecht voor een lekker drankje, maar tegelijk is het ook een casual restaurant met vooral Aziatische invloeden, maar met ook steeds een duidelijke link naar de zee. Je kan hier elke dag terecht voor het diner, tijdens het weekend ook voor de lunch. Wanneer de keuken gesloten is blijven er wel kleine hapjes beschikbaar. Tijdens de weekends zal er ook een DJ aanwezig zijn die zorgt voor passende beats. Een sushi-kaart zal je er niet vinden, want Syrco legt de lat graag hoog. De betere Japanse sushichefs hebben meer dan 20 jaar ervaring. Syrco verklapte alvast dat ze van plan zijn om ook wel eens zulke Japanse topchefs te laten overvliegen om hun gasten mee te verrassen.

Het bijzondere aan de Blueness formule is dat men een beetje afstapt van het klassieke voorgerecht/hoofdgerecht/dessert verhaal. Op de kaart staan vooral heel veel kleine bordjes, waarvan je er gewoon een aantal kan kiezen naar eigen smaak. Naast de gewone “gerechjes” (Een binnenkoppertje aangezien Sergio hier mee aan het roer staat) zijn er ook Teppanyaki en Robata Grill bereidingen. Een aantal ‘sidedishes’ en desserts maken het aanbod compleet. Sommige bordjes kunnen ook geshared worden.


Blueness is vrij ruim en gezellig. Er zijn voldoende tafeltjes, maar je kan ook aanschuiven aan de bar die bijna even lang is als de ruimte op zich. Er is een open keuken wat toch altijd ook voor een beetje spektakel zorgt. Een verdieping hoger op het balkon zijn er nog enkele extra zithoekjes en aan één zijde is er een aparte ‘dining-room’ met een ruime tafel, die je kan reserveren (vanaf 6 personen).

Je kan dus absoluut een tafeltje in Blueness reserveren, maar het is ook een deel van het concept dat niet alle tafeltjes te reserveren zijn. In tegenstelling tot Pure-C kan je hier dus ook op goed geluk binnenlopen. In afwachting van een tafeltje kan je zelfs in de lobby van het hotel van je aperitiefje genieten.


Wij proefden enkele huiscocktails op basis van Hierbas de las Dunas en kregen daarbij een mooie selectie van hapjes. Ik proefde een ‘Hierbas Sour’ (Hierbas de las Dunas, Creme de Mezcal, citroen) en een ‘Made by the sea’ (Hierbas de las Dunas, Talisker 10, Yuzu).
De hapjes waren zonder uitzondering van zeer hoogstaande kwaliteit. Heel puur, sterke smaken. Je proeft duidelijk dat de chefs hier zeer veel respect hebben voor hun ingrediënten. Geen onnodige handelingen, maar elk ingrediënt duidelijk tot zijn recht laten komen. Om toch enkele hapjes te vermelden : De smaken van de Wagyu charcuterie, de zeer goed gevulde oester, het buikspek en de crispy miso kip zullen nog lang nazinderen. Ik voorspel dat hier niet alleen hotelgasten een hapje zullen komen eten, want deze kwaliteit is zonder enige twijfel de moeite om een ruime omweg voor te maken. Zeer mooi en geslaagd concept !


Als afsluiter nog een leuk nieuwtje : De ‘doe-het-zelf’ cocktaildozen van Alchemistbox zijn terug en er komt een gloednieuwe box op de markt met een Hierbas de las Dunas cocktail. Wij kregen de doos alvast mee en testen ‘m in één van onze volgende artikels !Adres : Strandhotel Cadzand, Boulevard de Wielingen 49, 4506JK Cadzand-Bad, Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten