donderdag 28 september 2017

The Dalmore 50 years - Whisky Tasting met Richard Paterson

Enkele jaren geleden werd ik door een netwerkrelatie uitgenodigd voor een whisky tasting. Het hoogtepunt van de avond was toen The Dalmore King Alexander III, de top van het “normale” gamma van The Dalmore, waar we toch al spreken over een respectabele 189 Euro voor een fles. Deze zeer lekkere whisky is me steeds bijgebleven en ik was dan ook heel blij met de uitnodiging van invoerder The Nectar om een complete tasting mee te maken van dit luxe whiskymerk.

Dat het een zeer gedenkwaardige avond zou worden had ik al snel in de gaten toen we als aperitief bij het binnenkomen reeds een glaasje The Dalmore King Alexander III kregen. De tasting werd begeleid door Master Distiller Richard Paterson, ter gelegenheid van het 50ste jaar dat hij actief is in de whiskysector. Voor deze gelegenheid is er ook een exclusieve botteling met 50 jaar oude whisky, die tevens het hoogtepunt zou vormen van deze tasting.


Deze proefavond vond plaats in de gloednieuwe drankenwinkel van Tasttoe in Boortmeerbeek, centraal tussen de winkelrekken gevuld met een gigantische collectie spirits. Een veertigtal journalisten, whisky-bloggers en afnemers mochten deze avond bijwonen. Tijdens deze avond werden we ook verrast met enkele culinaire hapjes.

Richard stond zoals steeds garant voor een bijzonder dynamische en humoristische uiteenzetting. En ja, ook deze keer gooide hij (zoals steeds) zijn eerste whisky weer weg met een sierlijke zwaai.

Na de King Alexander III verschenen de flessen voor de tasting op tafel. Zoals ik al had verwacht waren dit geen flessen meer uit de gewone reeks, maar wel ‘Limited Editions’, kristallen decanters met zilveren doppen. In een eerste reeks proefden we achtereenvolgens :

Voor die laatste fles moet je toch al denken aan een prijskaartje in de richting van 7000 Euro en er zijn er slechts enkele beschikbaar voor België. Nadat we even op adem konden komen met nog enkele lekkere hapjes kwamen we aan het tweede gedeelte met het absolute hoogtepunt van de avond : de deconstructie van de nieuwe 50 jaar botteling. Achtereenvolgens mochten we een Sherry, Porto en Champagne proeven, waarvan de vaten werden gebruikt voor de rijping van deze unieke whisky. Als kers op de taart volgde dan het proeven van The Dalmore 50 years, die we gerust kunnen beschouwen als de voorlopige bekroning van het levenswerk van Richard Paterson.

Deconstruction of The Dalmore 50 years


Gonzalez Byass Matusalem 30 years Sherry
Graham’s Tawny 20 years Port
Henri Giraud Champagne
The Dalmore 50 years

 
Voor wie interesse zou hebben : Van deze uitzonderlijke botteling zijn er wereldwijd slechts 50 exemplaren beschikbaar, waarvan ééntje voor ons land en de prijs zit ergens in de buurt van de 60.000 Euro. Ik mocht vooral niet te lang blijven stilstaan bij de vaststelling dat er voor ongeveer 600 euro whisky in mijn proefglas zat (=7 ml). Zoals ik al zei, dit was niet bepaald een doorsnee whisky-proeverij, hier moet ik absoluut nog even van bekomen…. 

Deze proefsessie kort omschrijven is zo goed als onmogelijk. “A once in a lifetime experience” komt waarschijnlijk het meest in de buurt. Het levensverhaal en zijn passie voor whisky kregen we mee naar huis in boekvorm en we kunnen alleen maar besluiten dat Richard ontzettend veel heeft betekend (en vandaag nog steeds betekent !) voor de Schotse whiskywereld.


Top avond. Top whisky. Top kerel.


Ik sluit af met een quote uit zijn boek : “My family is steeped in Scotch whisky and for over 50 years now it has been very much part of my life too. Yet, even today it still stirs so many wonderful emotions inside of me. My passion for this noble spirit has never diminished… one reason I am still striving to create the most perfect whisky!”.


Mister Paterson, I think you almost nailed it with this new Dalmore 50 years. It was a real honor meeting you. Thank you for this memorable tasting.


P.S. Meer foto’s in het album op onze Facebookpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten