Dat het een zeer gedenkwaardige avond zou worden had ik al snel in de gaten toen we als aperitief bij het binnenkomen reeds een glaasje The Dalmore King Alexander III kregen. De tasting werd begeleid door Master Distiller Richard Paterson, ter gelegenheid van het 50ste jaar dat hij actief is in de whiskysector. Voor deze gelegenheid is er ook een exclusieve botteling met 50 jaar oude whisky, die tevens het hoogtepunt zou vormen van deze tasting.
Deze proefavond vond plaats in de gloednieuwe drankenwinkel van Tasttoe in Boortmeerbeek, centraal tussen de winkelrekken gevuld met een gigantische collectie spirits. Een veertigtal journalisten, whisky-bloggers en afnemers mochten deze avond bijwonen. Tijdens deze avond werden we ook verrast met enkele culinaire hapjes.
Richard stond zoals steeds garant voor een bijzonder dynamische en humoristische uiteenzetting. En ja, ook deze keer gooide hij (zoals steeds) zijn eerste whisky weer weg met een sierlijke zwaai.
Na de King Alexander III verschenen de flessen voor de tasting op tafel. Zoals ik al had verwacht waren dit geen flessen meer uit de gewone reeks, maar wel ‘Limited Editions’, kristallen decanters met zilveren doppen. In een eerste reeks proefden we achtereenvolgens :
- The Dalmore Quintessence (5 Californian Red Wine casks finish)
- The Dalmore 35 Years (Bourbon barrel, Matusalem Sherry, Colheita Port)
- The Dalmore 40 Years (American white oak, Matusalem Oloroso sherry, Amoroso sherry)
Deconstruction of The Dalmore 50 years
- Gonzalez Byass Matusalem 30 years Sherry
- Graham’s Tawny 20 years Port
- Henri Giraud Champagne
- The Dalmore 50 years
Deze proefsessie kort omschrijven is zo goed als onmogelijk. “A once in a lifetime experience” komt waarschijnlijk het meest in de buurt. Het levensverhaal en zijn passie voor whisky kregen we mee naar huis in boekvorm en we kunnen alleen maar besluiten dat Richard ontzettend veel heeft betekend (en vandaag nog steeds betekent !) voor de Schotse whiskywereld.
Top avond. Top whisky. Top kerel.
Ik sluit af met een quote uit zijn boek : “My family is steeped in Scotch whisky and for over 50 years now it has been very much part of my life too. Yet, even today it still stirs so many wonderful emotions inside of me. My passion for this noble spirit has never diminished… one reason I am still striving to create the most perfect whisky!”.
Mister Paterson, I think you almost nailed it with this new Dalmore 50 years. It was a real honor meeting you. Thank you for this memorable tasting.
P.S. Meer foto’s in het album op onze Facebookpagina.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten