zaterdag 13 augustus 2016

Redneck Old Fashioned

 
Niet iedereen heeft thuis een bar met 80 flessen. Niet iedereen is bereid om minstens 40 of 50 euro per fles te spenderen. Niet iedereen wil 10 minuten van zijn leven opofferen om een cocktail te bereiden. Om al deze redenen zal ik af en toe ook eens een sterk vereenvoudigd cocktailrecept publiceren wat toch nog steeds zeer lekker is. Een recept dat dus goedkoper is dan het origineel, gemakkelijker en daardoor ook veel sneller te bereiden.

Het bekendste whiskymerk wereldwijd is ongetwijfeld Jack Daniel’s. Eén van hun andere producten naast de gekende ‘Old Nr.7’ whiskey is Jack Daniel’s Tennessee Honey, een likeurachtig drankje gemaakt met Jack Daniel’s whiskey en honing.

Op internet kan je heel wat cocktailrecepten terugvinden met Jack Honey, maar meestal levert het niet echt hoogvliegers op. Denk vb. aan een zeer milde Jack Honey Sour. Maar net door het zoetere van deze likeur kwam ik op het idee om er eens een sterk vereenvoudigde Old Fashioned mee te bereiden.

Een echte Old Fashioned maak je met een klontje rietsuiker, wat je eerst moet verzadigen met een aantal druppels Angustura bitters. Daarna ga je het suikerklontje muddlen, waarna je één of meer bourbon- of rye-whiskeys toevoegt. Dit neemt natuurlijk best wat tijd in beslag en vraagt ook wat techniek om tot een smaakvol resultaat te komen.

Hieronder mijn vereenvoudigd ‘Redneck’ alternatief, te bereiden op minder dan 2 minuten. Elke ervaren barman zal ongetwijfeld denken dat dit een pure verkrachting van de Old Fashioned is, maar probeer het eens… de smaak zal je verrassen en mogelijk inspireren tot andere variaties.

Ingrediënten
4 cl Jack Daniel’s Old Nr.7 Tennessee Whiskey
4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
Enkele druppels Angustura Bitters
Enkele druppels Orange Bitters
Maraschino kers
Sinaasappel
Bereiding
We starten met een stevig whiskyglas met twee of drie ijsblokken. Voeg de ‘normale’ Jack Daniel’s whiskey toe. Even roeren om te koelen en een beetje te verdunnen met smeltwater. Voeg twee extra ijsblokken toe samen met de ‘Jack Honey’. Opnieuw roeren. Voeg beide bitters toe (*). Opnieuw roeren. Vul verder op met ijsblokken tot bovenaan het glas.
Snij een partje van een sinaasappel. Knijp er even in boven het glas en gooi het erin. Als laatste voegen we nog een Maraschinokers toe.
(*) Hoeveel bitters ? Dat is naar ieders smaak. Begin met enkele druppels en proef na het roeren. Voor mezelf doe ik één ‘dash’ Angustura en twee ‘dashes’ Orange bitters, maar smaken verschillen natuurlijk. De gouden raad : je kan altijd nog enkele druppels toevoegen, je kan er geen uithalen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten