Pagina's

woensdag 31 juli 2019

All the good stuff : Spytail Rum

 
Soms krijg ik wel eens een flesje in handen waarbij ik onmiddellijk het gevoel heb dat het echt niet fout kan gaan. Dit was er zo eentje.

Spytail Rum 
is een merk uit Frankrijk. Ze importeren gerijpte rum uit de Caraïben (uit Trinidad en Guyana om exact te zijn), maken hun eigen blend en laten die nog 3 tot 6 maanden verder rijpen op cognacvaten in de kelders in Cognac.

Het resultaat is een zachte rum met heel veel smaak. Verdomd lekker. Het stond dan ook vrijwel dadelijk vast dat ik er iets wou mee doen in de richting van een Old Fashioned.

“All The Good Stuff”


Ingrediënten
5 cl Spytail Rum
2 cl Gonzalez Byass Nectar (Pedro Ximénez Sherry)
1,5 cl Falernum
2 dashes Nut bitters


Bereiding
Alles samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Goed roeren tot het drankje ijskoud is.

Serveren in een tumbler met een groot ijsblok. Versier met een stukje citroenschil.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

vrijdag 26 juli 2019

Op zoek naar de echte Spritz uit Venetië

 
Het laatste decennium heeft de Spritz zijn plaatsje definitief veroverd op de menukaarten van zowat alle horecazaken. En dat is heus niet alleen bij ons het geval. Op de wereldlijst met meest bestelde cocktails in cocktailbars staat hij momenteel op nr.9. Maar volgens mij wordt hij nog het vaakst besteld in een doorsnee brasserie of op eender welk zonnig terrasje.

Vorige week was ik op reis doorheen België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Een Spritz kwam ik echt overal tegen. Al moet ik toegeven dat zeker niet elke bartender een even lekker aperitief kon serveren. De slechtste Spritz proefde ik in een hotelbar in Zwitserland (volgens mij had het glas gewoon even naast de fles Prosecco gestaan…), de allerbeste – hoe kan het ook anders – in een cocktailbar in Italië.


De originele oer-Spritz was een mix van wijn en bruiswater en kwam uit Oostenrijk. Toen een gedeelte van Italië begin 1800 onder Habsburgs bewind stond (“The Kingdom of Lombardy–Venetia”) verspreidde het drankje zich verder naar het zuiden. In het noordoosten van Italië waren de wijnen wat sterker dan in Oostenrijk waardoor deze “aangelengde wijnen” snel populair werden. Tussen 1800 en 1900 spraken we meestal over een mix van schuimwijn met plat water. Na 1900 had je de opkomst van de siphon-flessen en werd overgeschakeld naar stille wijnen met bruiswater. In de jaren 1919-1920 ontstonden heel wat bitterzoete likeuren (Aperol, Select, … ) die al snel als extra smaakmaker werden toegevoegd aan de Spritz.


Afhankelijk van land, stad of gemeente kan de Spritz op een andere manier worden bereid. Bij ons is de meest populaire versie uiteraard de fel oranje Aperol Spritz met een schijfje sinaasappel, op de hielen gevolgd door de Hugo met zijn zweemzoet vlierbloesemaroma en een takje munt. Aan het Gardameer proefde ik ooit Aperol Spritz met Sprite limonade in plaats van bruiswater en dat was zelfs niet eens zo slecht, liggend aan het zwembad onder de palmbomen. Maar over het algemeen bestaat de Spritz vandaag uit Prosecco, bruiswater en een oranje of rode bittere Italiaanse likeur. De Hugo mag je beschouwen als een populaire uitzondering.


Wanneer je in de regio tussen Bologna en Venetië vertoeft lijken de Spritzes vaak veel roder van kleur dan bij ons. En neen, we hebben het dan niet over een iets bitterdere Campari Spritz die je ook wel tegenkomt in Italië, maar wel over de originele Venetiaanse Select Spritz.


Select Aperitivo 
ontstond in 1920 in het historische hart van Venetië, in het district Castello. Na afloop van de eerste Wereldoorlog werden de brokken opgeruimd en was het tijd om terug iets op te bouwen. De Pillo broers grepen het moment en kwamen op de markt met dit aperitief wat heel snel aansloeg. Italianen zijn gek op aperitieven en het rode verfrissende drankje was al snel te zien op elk terrastafeltje.
 
Select Aperitivo is een product uit het gamma van de Montenegro Group, waar het zijn plaats heeft naast o.a. Amaro Montenegro en de Italiaanse brandy Vecchia Romagna. Select Aperitivo is ook bij ons verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.


Select Spritz – Het originele recept uit Venetië

Ingrediënten
3 delen Prosecco
2 delen Select Aperitivo
1 splash Bruisend water
1 grote groene olijf


Bereiding
Voeg Select, Prosecco en bruiswater samen in een groot wijnglas met ijs. Roer heel kort om alles samen te brengen en voeg een grote groene olijf toe.


Relax en geniet van dit heerlijke aperitief, bij voorkeur in goed gezelschap en met een bordje antipasti erbij. De wederhelft zorgde voor een lekker mini-caprese met tomaatjes van Stoffels.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 24 juli 2019

Happy #NationalTequilaDay : Margarita Royale

 
Elke sterke drank en elke klassieke cocktail heeft zijn feestdag en vandaag is Tequila aan de beurt.

Happy #NationalTequilaDay !!!


Gelukkig kunnen we steeds rekenen op Rhonda (@the_margarita_mum ) om ons op de hoogte te houden van alles wat te maken heeft met Tequila en Margarita’s. Op haar Facebook en Instagram pagina’s vindt je massa’s waanzinnig lekkere recepten met de Margarita als rode draad.


Binnen de visie van mijn blog probeer ik steeds om zo eenvoudig mogelijke recepten te creëren en met jullie te delen. Ik koos vandaag voor een feestelijke versie van de klassieke Margarita, een lichtjes zurige cocktail die het perfect doet als verfrissend aperitief. Als alternatief voor Cointreau of een andere Triple Sec gebruik ik een lekkere Spaanse sinaasappellikeur die je o.a. bij Delhaize in de winkelrekken kan vinden.


Waar normaal Tequila de basis vormt van deze cocktail, bouw ik deze versie op rond de sinaasappellikeur. Ik gebruik dus iets minder Tequila in verhouding tot de sinaasappellikeur, maar vergeet niet dat er uiteraard ook nog alcohol zit in de schuimwijn.


Ik koos voor een Luxemburgse Crémant omdat ik zelf ook niet zo’n grote fan ben van cava. Ben je zelf een cava-liefhebber, doe gerust, maar gebruik alleszins een brut om het juiste resultaat te verkrijgen.


Margarita Royale


Ingrediënten
4 cl LIM Premium Narancello
3 cl Sierra Tequila Silver
3 cl Vers limoensap
Bernard Massard Séléction Brut


Bereiding
Voeg de likeur, Tequila en limoensap samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken en serveren in een cocktailglas met een groot ijsblok. Aanvullen met gekoelde schuimwijn. Even heel kort roeren om te mengen. Versier met een vers of gedroogd limoenschijfje.


Enkele tips
- Vergeet niet te proeven tijdens de bereiding want het ene limoentje is het andere niet op vlak van zuurtegraad. Goed in balans brengen met de zoete sinaasappellikeur. Sommige bartenders gebruiken ook suiker of suikersiroop in Margarita’s maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van.
- Drink minder, maar kwalitatiever. Drink dus zeker voldoende water. Met dit warme weer stijgt alcohol ook iets sneller naar je hoofd, dus geniet met mate en bij voorkeur van een lekkere en kwalitatieve cocktail !


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

donderdag 11 juli 2019

Falling in love with Olive Oyl

 
We beginnen stilaan af te tellen naar onze vakantie in Italië en krijgen dus ook meer zin in zuiderse smaken. Vandaag maken we een eenvoudige, uitgeklede versie van de Olivetto, een creatie van de Marvel Bar in Minneapolis. De Olivetto was vermoedelijk de allereerste cocktail waarin olijfolie als volwaardig ingrediënt werd gebruikt. Samen met het eiwit creëert het een rijke en zijdezachte textuur.

Deze cocktail deed me met een glimlach terugdenken aan één van de
tekenfilmfiguurtjes uit mijn kindertijd.

“Falling in love with Olive Oyl”

Ingrediënten
60 ml O’live Gin
30 ml vers citroensap
15 ml Cointreau
10 ml Extra Virgin Olijfolie
15 ml suikersiroop
1 eiwit


Bereiding
Voeg het eiwit en de olijfolie samen in een shaker die maximaal tot de helft gevuld is met ijs. Shake krachtig tot beide ingrediënten een zachte emulsie vormen. Reken op twee minuten krachtig schaken, het is dus tegelijk ook een stevige workout.


Voeg daarna de overige ingrediënten toe en shake nogmaals een tiental seconden. Voeg wat vers ijs toe indien nodig.

Serveer doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Martiniglas. Versier met een eetbaar bloempje.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 10 juli 2019

Happy #NationalPiñaColadaDay : Piña Corretto

 
Vandaag is het #NationalPiñaColadaDay. “Geoefende” cocktailliefhebbers vinden deze cocktail vaak een fruitsap met wat rum erin. Maar dat kan ook echt helemaal anders. Lichtjes gebaseerd op een recept van Donald Simons maken we onze eigen Italiaanse versie.

Als basis gebruiken we Infamous N°2 rum “The Arcane”. Dit is spiced rum uit de Caraïben geïnfuseerd met ananas, kaneel, kruidnagel en anijs. De kruiden krijgen een bitter duwtje in de rug met Campari, waardoor deze cocktail toch een leuke Italiaanse toets krijgt.

Piña Corretto


Ingrediënten
4 cl Infamous N°2 Rum “The Arcane” (Pineapple infused)
2 cl Clément Rhum Mahina Coco
2 cl Campari
1 cl Falernum
4 cl Ananassap


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken en serveren in een highball glas met vers ijs.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

donderdag 4 juli 2019

#Throwback Thursday : #Negroniweek 2019

 
Vorige week zaten we midden in de #Negroniweek. Een kleine terugblik op deze iconische cocktail die dit jaar reeds een eeuw bestaat. De cocktail werd bedacht in hetzelfde jaar dat een andere iconische fles ontstond, maar daarover later meer.

De Negroni is een variatie op de al veel oudere Americano, die oorspronkelijk de “Milano-Torino” noemde. Een mix van Campari, zoete vermouth en bruiswater. In 1919 bezocht Graaf Camillo Negroni zijn favoriete bar, Caffè Casoni in Firenze. Hij vroeg aan de barman, Fosco Scarselli, om de cocktail wat sterker te maken door het bruiswater te vervangen door gin. De rest is geschiedenis en de Negroni werd één van de meest populaire cocktails ter wereld.

Uiteraard is dit een cocktail die perfect past in de visie van Double Strainger om zo eenvoudig mogelijke cocktails te maken. Je hebt slechts drie gemakkelijk te vinden flessen nodig en je hoeft het recept amper te onthouden. Voeg gelijke delen van de drie flessen samen in een glas met ijs, even roeren en klaar! Desgewenst versieren met een stukje sinaasappel.


Waarom is dit een interessante cocktail voor bartenders ? Omdat je met die smaken eindeloos kan variëren, waardoor je er echt je eigen ding mee kan doen. De Campari kan je vervangen door andere amari. Er bestaan honderden vermouths (voor mij persoonlijk graag een vermouth met iets meer alsemkruiden) en variaties daarop (vb. Cochi Americano). En ik hoef je waarschijnlijk niet te zeggen hoeveel gins er intussen bestaan. Maar die gin mag je zelfs vervangen door andere sterkedranken zoals whisky, bourbon, tequila, mezcal, … alles is mogelijk en je krijgt telkens een compleet ander resultaat.


Wil je daar nog wat cocktailbitters bij toevoegen? Doe gerust. De bittere smaak wat intomen met een klein beetje tonic? Doe gerust. Wil je nog wat anders (vb. koffie of koffielikeur) toevoegen? Doe gerust. Je kan eindeloos experimenteren met deze eenvoudige maar uiterst smaakvolle bitterzoete cocktail.

En wat is dan dat "officiële" basisrecept volgens Campari ?


Negroni

Ingrediënten
30 ml Campari
30 ml Cinzano Rode Vermouth
30 ml Bulldog Gin


Bereiding
Vul een glas met ijsblokjes en voeg de drie ingrediënten toe. Roer zachtjes en werk af met een vers schijfje sinaasappel.


Als variaties hierop kreeg je tijdens deze recente editie van de #Negroniweek volgende posts :