Maar laat ons eerst starten met ander opmerkelijk aspect van deze stokerij uit Cantabrië. Omdat ze streven naar een handmatig geproduceerd distillaat van de hoogste kwaliteit, gebruikt de Siderit stokerij een aangepaste “reflux fractional distillation” kolomketel uit... GLAS.
Het productieproces is volgens deze producent uniek over de hele wereld. Siderit is de enige producent die kiest voor glas i.p.v. metaal en zelfs het ontwerp van de stookketel is een volledig eigen creatie. Op hun Facebook pagina kan je foto’s en video’s terugvinden waarop je deze unieke ketel kan zien.
Enkele voordelen :
- Glas is aseptisch en heeft geen enkele invloed op de smaak van de distillaten.
- Je kan de ketel perfect schoonmaken zonder chemische producten. Meer zelfs, Siderit maakt zijn ketels schoon met speciaal hiervoor geproduceerde vodka.
Dan is er natuurlijk nog die bizarre keuze om melk als grondstof te gebruiken voor de alcohol. Cantabrië is gelegen in het noordelijke gedeelte van Spanje, tussen de Cantabrische zee en de bergketens. De melk die in deze regio wordt geproduceerd staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Omdat ze steeds op zoek waren naar nieuwe producten met melk als grondstof kwamen ze uiteindelijk op het idee voor Siderit Vodka Lactée, de allereerste vodka ter wereld op basis van melk.
Vodka is een zeer zuivere spirit bestaande uit weinig meer dan alcohol en water. Hier kan je natuurlijk nog smaken aan gaan toevoegen. De meeste vodkas worden geproduceerd uit zetmeelhoudende granen of planten zoals rogge, tarwe of … inderdaad vroeger ook aardappelen. Tijdens het productieproces van Siderit gaat men tijdens de fermentatie van melk, de lactose (of melksuikers) omzetten in alcohol. Tijdens vijf distillaties verdwijnen alle lactoseresidu’s en blijft een unieke zijdezachte vodka over. Deze vodka wordt nog meerdere keren gefilterd en mag dan enkele maanden rusten in een inox tank zodat smaken en aroma’s zich helemaal kunnen verweven.
Deze “Vodka Lactée” bestaat dus ook uit niets anders dan deze “melk-alcohol” en water. De opvallende blauwe fles is een knipoog naar de melkweg, maar in plaats van een sterrenconstellatie staan op deze tekening eigenlijk de moleculen van de basis-ingrediënten van deze vodka : alcohol, melk en water. De bodem van de fles is opzettelijk helder gelaten zodat de consument kan zien dat de vodka wel degelijk helder is en niet melkwit zoals sommigen wellicht zouden denken.
Is een spirit uit melk echt zo eigenaardig ? In Mongolië kent men ook een licht-alcoholisch drankje gemaakt van gefermenteerde paardenmelk, Airag. Maar dat is zeker niet te vergelijken met deze vodka.
In de neus een subtiel vleugje room en een beetje citrus, het romige komt ook terug in de mond. Een klein beetje drop in de nasmaak. Alleszins niet te vergelijken met eender welke andere vodka.
De producent geeft zelf aan dat deze vodka liefst puur wordt gedronken en dat je dus best niet mengt met de typische mixers zoals tonic of ginger-ale. Je giet tenslotte toch ook geen melk bij je tonic ? Toch kunnen we niet weerstaan om met deze vodka een klassieke cocktail te maken met een vette knipoog : de Black Russian.
De Black Russian is één van de meest bekende shortdrinks, bedacht door barman Gustave Tops in Hotel Metropole te Brussel in de jaren 40 van vorige eeuw. Ook voor deze cocktail geldt dat je online heel wat recepten kan terugvinden met verschillende verhoudingen tussen de vodka en koffielikeur, sommige recepten gaan zelfs tot een 1/1 verhouding. Maak deze cocktail vooral zoals je ‘m zelf het lekkerst vindt !
Black Russian
Ingrediënten
5 cl Siderit Vodka Lactée
2,5 cl Kahlua koffielikeur
Bereiding
Vul een tumblerglas met ijsblokken, voeg beide ingrediënten toe en roer krachtig.
TIP Wanneer je hier nog wat room aan toevoegt krijg je een vereenvoudigde versie van een andere klassieker : de White Russian, vooral bekend uit de film “The Big Lebowski”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten