Pagina's

woensdag 30 januari 2019

Belgians love bitter

 
Af en toe proberen we zelf ook eens wat smaken te combineren. Soms leidt dat tot interessante resultaten, al blijkt mijn persoonlijke smaak toch best af te wijken van “het grote publiek”.

Omdat België bekend staat om zijn voorliefde voor bittere smaken (koffie, chocolade, witloof, …), besloot ik voor deze cocktail een aantal bitterzoete ingrediënten samen te voegen. Bittere cocktails zoals een Negroni vind ik ook lekker, dus ik was vooraf vrij zeker van mijn keuze. Hou je niet van Cold Brew Coffee of een kruidige bitterzoete Amaro, dan kies je best een andere cocktail ;-)

Belgians love bitter

Ingrediënten
4 cl Roaster’s Gin (West-Vlaamse gin met een subtiel koffiesmaakje)
2 cl Amaro Montenegro
2 cl Conkers Cold Brew Coffee liqueur
1 dash Chocolade bitters
1 dash Orange bitters

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Een halve minuut roeren tot de cocktail echt ijskoud is. Serveren in een tumbler met een grote ijsbal. Verdere garnering is overbodig.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

vrijdag 25 januari 2019

Nuevo Sol : Bacardi Legacy Competition Cocktail

 
Bacardi is één van de meest bekende rum-merken ter wereld en uiteraard heeft dit merk ook zijn eigen wereldwijde cocktailwedstrijd : The Bacardi Legacy Cocktail Competition. Het unieke aan deze wedstrijd is dat het niet zozeer de bartender is die centraal staat, maar wel de winnende cocktail. Het doel van deze wedstrijd is immers de volgende ‘Bacardi Legacy Cocktail’ te ontdekken die het rijtje kan vervolledigen met iconische rum-cocktails zoals de Mojito, de Old Cuban en de Daiquiri. Deze cocktails zijn zodanig lekker, eenvoudig en uniek dat ze moeiteloos de tand des tijds weerstaan en vlot overgenomen worden door bars en restaurants wereldwijd. Ze zoeken dus elk jaar de cocktail die het meeste potentieel heeft om als ‘blijver’ in het rijtje van rum-klassiekers te passen.

In 2017 werd deze wedstrijd trouwens gewonnen door onze Belgische deelnemer, Ran Van Ongevalle. Zijn ‘Clarita’ cocktail 
voldeed aan alle eisen die gesteld werden door de organisatie. Eén van die eisen is dat de cocktail ook wereldwijd op een eenvoudige manier moet kunnen worden gemaakt door alle bartenders. Ran moest daarnaast ook aantonen aan de hand van een marketingcampagne hoe zijn cocktail zou aanslaan bij het grote publiek.

Ook dit jaar wil ik graag even de schijnwerpers richten op deze wedstrijd. Ik ga dit echter niet doen aan de hand van de Belgische kandidaten en hun cocktails, maar met een #reshake van de deelnemende cocktail van een Amerikaanse kandidate in de halve finale : De cocktail is de Nuevo Sol en het recept is gemaakt door Melina Meza uit West Hollywood, California. Melina is bartender in de Broken Shaker rooftop bar in Los Angeles. Uiteraard gebruik ik voor deze #reshake mijn favoriete en beschikbare merken, maar ik blijf wel zo dicht mogelijk bij haar originele recept. Dat is immers ook net het doel van deze wedstrijd.

Het grootste probleem was echter dat het recept ook eenvoudig genoeg moest zijn om te passen binnen het concept van onze blog. In het originele recept zit het ingrediënt “Grapefruit Oleo Saccharum”. Dit is een bereiding die toch best wat kennis en ervaring vereist. 
Dit ingrediënt heb ik op Melina’s advies vervangen door een eenvoudig te bereiden pompelmoes cordial. Gelijke delen pompelmoessap en suiker opwarmen in een pannetje. Zodra de suiker helemaal gesmolten is gewoon laten afkoelen.

‘Nuevo Sol’ staat voor ‘Nieuwe zon’ en wil ons eraan herinneren dat elke nieuwe dag ook een nieuwe start is. Elke dag heeft nieuwe kansen en nieuwe opportuniteiten te bieden heeft. Melina wil aangeven dat je steeds de kans hebt om je passie te volgen en je doelen te bereiken. Net zoals Don Facunda Bacardi dat deed, nadat hij al heel wat tegenslagen had gehad.


Nuevo Sol


Ingrediënten
45 ml Bacardi Anejo Cuatro
7,5 ml Gonzalez Byass Viña AB Amontillado Sherry 
7,5 ml Marie Brizard Orange Curacao
22,5 ml Pompelmoes cordial
22,5 ml vers limoensap


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken en dubbel zeven in een mooie coupe of een Martini glas. Over de cocktail verstuiven we nog een wolkje nootmuskaat. Verdere garnering is niet noodzakelijk, maar kan eventueel met een bloemetje.

 
Glas : Zahara Homeware


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations. In this specific article there is a paid promotion only for the glassware.

woensdag 23 januari 2019

Finley cocktailworkshop met Alex Kratena

 
Maandag werd ik verwacht in cocktailbar The Dirty Rabbit voor een cocktailworkshop van Finley Belgium. Trainer van dienst was niemand minder dan Alex Kratena, een doorwinterde bartender van wie ik eerder in Firenze al eens een presentatie had gezien. Alex is een voormalige Head Bartender van The Artesian en momenteel is hij bezig met de lancering van twee nieuwe bars in Londen. Deze workshop ging over de basisprincipes voor het opbouwen van een cocktail, in het bijzonder highballs waarbij gebruik werd gemaakt van de premium mixers van Finley.

Finley is dan wel een merk van de Coca-Cola groep, maar als premium mixers zijn ze wellicht toch nog steeds iets minder bekend in ons land. Het zijn nochtans interessante producten omdat ze net iets anders zijn. Ik denk dan vb. aan de tonic met zeezout die een cocktail toch net dat ietsje meer pit geeft. Persoonlijk vond ik deze mixers wel ietsje zoeter dan de andere populaire merken.

Momenteel zijn er vier smaken beschikbaar :
 
  • Tonic Water
  • Ginger Ale
  • Sea Salt Lemon
  • Muscovado Twist
De technieken tijdens de workshop waren vrij basic en afgestemd op het publiek van influencers die waarschijnlijk toch iets minder ervaring hadden met het maken van cocktails. Van de ‘vaste kern’ van Vlaamse drinksbloggers was enkel collega Yannick aanwezig.
 
Aan een lange tafel stond alles klaar om zelf te experimenteren. In tegenstelling tot de eenvoudige technieken had Alex wel een aantal bijzondere cordials klaargemaakt. Niet-alledaagse smaken om toe te voegen aan onze cocktail, wat beslist zin gaf om te experimenteren.

Vooral de Palo Santo cordial viel erg in de smaak en combineerde uitstekend met Tio Pepe Sherry. Ikzelf voegde daar nog Rittenhouse Rye whiskey aan toe en vulde af met een Finley Ginger Ale. Zeer smaakvolle highball.


Een leuke workshop met een zeer gepassioneerde trainer. Maar als cocktailblogger mocht het misschien toch nog net iets meer zijn. Er werd ons ook verteld dat de workshop voor bartenders meer inhoud had, wat toch wel onze nieuwsgierigheid aanwakkerde.

zaterdag 19 januari 2019

Winteravond

 
Met slechts twee vloeibare ingrediënten maak je al een verfrissende Gin & Tonic, een Dry Martini of een Horse’s Neck, met drie ingrediënten maak je heel wat klassieke cocktails zoals een Negroni. Vanaf het moment dat je vier vloeibare ingrediënten gebruikt worden cocktails dadelijk heel wat complexer in smaak en aroma.

Met de uitstekende Bulleit Bourbon als basis maakte ik mijn eigen interpretatie van de “Winter’s Eve”. Een zeer smaakvolle cocktail met vier ingrediënten, maar toch nog zeer eenvoudig te bereiden. Bij voorkeur te degusteren bij een knisperend haardvuur ;-)

Winteravond

Ingrediënten
5 cl Bulleit Bourbon
2 cl Forest Dry Vermouth
1 cl Amaro Montenegro
1 cl Bols Maraschino likeur


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren gedurende een halve minuut. Zeven in een elegant coupeglas. Knijp een citroenschil uit boven het glas. Voeg een Maraschino cocktailkers toe in het glas.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

donderdag 17 januari 2019

Dry Old Fashioned met Tio Pepe sherry

 
Een Old Fashioned is niet alleen de oorsprong en het absolute basisrecept voor alle cocktails. Het is ook een mooie start om zelf verder mee te experimenteren. Door er eenvoudigweg enkele centiliter amaro of sherry aan toe te voegen krijg je dadelijk een compleet ander en complexer resultaat. Een zijdezachte Velvet Old Fashioned met zoete Pedro Ximénez sherry is bijna zelf een klassieker geworden, maar een Old Fashioned met een Palomino Fino sherry zoals Tio Pepe, dat zien we niet zo vaak.

Deze Dry Old Fashioned geeft dan ook een totaal ander resultaat. Een drogere en veel frissere Old Fashioned, die uiteraard nog steeds een vrij hoog alcoholgehalte heeft. Door vanillesiroop te gebruiken in plaats van gewone rietsuikersiroop verstevigen we het vanille aroma van de whisky. Kies voor deze Old Fashioned een zachte Schotse whisky, die al een duidelijke invloed heeft van de vatrijping. Ik zou niet kiezen voor een te lang gerijpte whisky, maar selecteerde zelf een Tomatin 15j. In deze whisky is de invloed van het eiken vat voldoende aanwezig, maar proef je ook een beetje honing en sinaasappel, wat perfect is voor onze cocktail.


Dry Old Fashioned met Tio Pepe sherry


Ingrediënten
5 cl Tomatin Single Malt 15j.
2 cl Tio Pepe Sherry
2 cl Marie Brizard Vanillesiroop
3 dashes Orange Bitters


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Krachtig roeren tot de beker ijskoud is. Serveren in een Old Fashioned glas met een groot ijsblok. Eventueel versieren met een schijfje citroen of limoen.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 16 januari 2019

Njomly : Nieuwe webshop voor foodies en levensgenieters

 
Maandagochtend reed ik richting Hove voor de persvoorstelling van Njomly, een gloednieuwe webshop barstensvol delicatessen voor hobbykoks, foodies en levensgenieters. We werden verwacht in de degustatieruimte van The Butcher’s Store, beenhouwerij Delaet & Van Haver. Niet zomaar een doorsnee beenhouwerij, maar een slager die rubberlaarzen aantrekt om zelf zijn runderen te gaan uitkiezen en tevens de slager die vlees levert aan internationale top-restaurants zoals deze van Gordon Ramsay en Albert Adrià. De verwachtingen waren dus redelijk hoog.

Njomly is een webshop waarvoor momenteel reeds 11 kwaliteitsleveranciers een selectie hebben gemaakt van hun gamma. Deze selectie zal verder worden aangepast naargelang het seizoen en op vraag van de klanten. Deze producten van de verschillende leveranciers worden onderling ook met elkaar gelinkt. Kies je vb. een stuk gerijpt rundsvlees van The Butcher’s Store of een lekkere kaas van Kaasaffineurs Van Tricht, dan zie je onderaan op het scherm ook onmiddellijk welke wijn daar best bij past zodat je die ook dadelijk kan meebestellen.

Ook luxeproducten zoals kaviaar of truffel haal je via deze weg heel eenvoudig in huis. Al deze producten samengebracht in een “one-stop-webshop” is al behoorlijk vernieuwend en interessant voor foodies, maar ze gaan nog een stuk verder.

Door de integratie van livevideo in de webshop kan je niet alleen een kijkje nemen in de winkels of ateliers van de leveranciers. Je kan ook via een chatbox vragen stellen, die live voor de camera worden beantwoord. We kregen hiervan een mooie demonstratie. Wie een stuk gerijpt vlees van pakweg 40 euro wil kopen, heeft misschien de behoefte om het vlees ook werkelijk te zien alvorens het afgesneden wordt of om vragen te stellen over de bereiding. Dit is dus voortaan perfect mogelijk. Naar de toekomst toe zullen de mogelijkheden nog verder worden uitgebreid, zodat in dit voorbeeld de slager je bestelling ook zelf aan je winkelmandje kan toevoegen.

Waarom is deze webshop ook interessant voor het publiek van onze drinksblog ?
Eerst en vooral zijn heel wat lezers uiteraard ook foodies, maar daarnaast is op deze webshop ook een mooie selectie wijnen te vinden van Vinifera Fine Wines en sterke dranken van The Nectar. Deze laatste is één van de grootste importeurs en distributeurs van whisky’s en andere kwaliteitsspirits. Ze zijn bij het grotere publiek vooral bekend voor hun jaarlijkse spiritsbeurs “Spirits in the Sky”. Tijdens deze voorstelling mochten we alvast proeven van enkele whisky’s van The Dalmore en Belgian Owl, daarnaast was er ook Graham’s Port wat uitstekend paste bij de kazen.


Op dit ogenblik zijn volgende leveranciers reeds aanwezig op de webshop :

Er is geen centrale voorraad. Alles is dus kraakvers en komt rechtstreeks van de leveranciers. Alle bestellingen tot 13 uur worden de dag nadien uitgeleverd via koeltransport. Tijdens de week gebeurt dat ’s avonds, tijdens het weekend zijn er drie mogelijke tijdslots. Je ontvangt daarna een sms met het tijdstip van levering binnen een marge van slechts één uur. Gedaan met een halve dag te zitten wachten op een koerier !
 
Zoals onze vaste lezers weten zijn we natuurlijk zelf rasechte foodies en gaan we deze nieuwe webshop beslist ook zelf uitproberen. Het relaas van onze eerste bestelling lees je binnenkort op onze zusterblog Tineke’s Cucina.
 
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

zondag 13 januari 2019

#Drinkstagram Tribute : Deep Purple Martini


(Nederlands onder deze alinea)

One of the drinksblogging buddies that inspired me the most in the past year is definitely Served by Soberon. I raise this glass to Matthias, whose dedication to #drinkstagram is amazing. He might look like a softy, he’s a teacher after all… but I know he is also a true metalhead. This dark but sweet cocktail is a perfect image of that.


Eén van de andere drinksbloggers die me in het afgelopen jaar het meest heeft geïnspireerd is absoluut Served by Soberon. Ik hef het glas op Matthias, wiens toewijding voor #drinkstagram gewoon schitterend is. Hij ziet er misschien uit als een softie, hij is nu eenmaal een onderwijzer… maar ik weet dat hij ook een onverbeterlijke metalhead is. Deze zeer donkere maar tegelijk ook ietsje zoetere cocktail is dan toch een mooi eerbetoon.

Deep Purple Martini

Ingrediënten
50 ml Absolut Vodka
30 ml Blue Curaçao
10 ml witte vermouth
Een scheutje veenbessensap


Bereiding
Ik wou voor deze cocktail niet alleen de smaak maar ook de kleur helemaal juist hebben. In principe is dit een cocktail die je kan shaken, maar ik koos toch voor de mengbeker om smaak en kleur beter onder controle te hebben. Voeg alle ingrediënten behalve het veenbessensap samen in een mengbeker met veel ijs. Krachtig roeren. Scheutje veenbessensap toevoegen en roeren. Kijk naar de kleur en proef met je barlepel. Wanneer het perfect naar wens is, zeven in een mooi Martini- of wijnglas.


Glas : Zahara Homeware.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations. In this specific article there is a paid promotion only for the glassware.

dinsdag 8 januari 2019

Martin's Rentmeesterij : Restaurant Akko en Martin's Bar

 
We doen het niet zo heel vaak, maar het staat wel degelijk vermeld in de omschrijving van deze blog. Af en toe bezoeken we ook restaurants en hotels, waar we dan een recensie over schrijven. Meestal lees je dan meer over het diner op de foodblog van mijn wederhelft, terwijl ik mijn focus leg op de dranken en/of de bar. De bars die behoren bij restaurants of hotels zijn een bijzonder interessant onderwerp. Er is namelijk heel wat verschil in terug te vinden, zelfs binnen eenzelfde hotelgroep. Laat ons vooral niet vergeten dat een aantal van de allerbeste cocktailbars ter wereld ook deel uitmaken van een hotel. Een dikke maand geleden kon ik vaststellen dat in grote Italiaanse steden zowat alle hotels en restaurants (ook brasseries etc.) beschikken over een goedgevulde bar en de nodige kennis om kwalitatieve cocktails te serveren. Vandaag zitten de Belgische brasseries wellicht nog niet op hetzelfde niveau, al verschijnen er ook hier meer en meer klassieke cocktails op de kaart.

Toen we in 2017 Martin’s Red mochten uitproberen, was er in de bar amper sprake van cocktails. Ze stonden zelfs niet eens vermeld op de kaart. Daarom was ik blij verrast dat er in het persbericht van Martin’s Rentmeesterij ook lovend werd gesproken over de hotelbar die onder leiding staat van de van oorsprong Syrische bartender Elias Edlbe. Voor hij naar hier kwam was hij onder meer barmanager bij Propaganda Gin Bar in Beiroet.
Het hotel en het restaurant zijn grotendeels gevestigd in een ruime nieuwbouwvleugel bij de vroegere rentmeesterwoning (13e eeuw), behorende bij de landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Martin’s Bar bevindt zich in het oude gedeelte van het gebouw.

Akko is het restaurant van dit Martin’s Hotel en we werden uitgenodigd om eens te komen proeven van de keuken van “Jong Keukengeweld” Kevin Bonnano, die eerder ook al de keuken van Restaurant Le Cinquieme naar 14/20 in de Gault&Millau bracht.

Helaas bleek een cocktail als aperitief niet mogelijk, omdat de bar nu eenmaal niet naast het restaurant is gevestigd, maar aan een andere zijde van het gebouw. We kregen de keuze tussen een glaasje Pommery Champagne of een lokale schuimwijn. We kozen voor de voortreffelijke Champagne. Wil je toch liever een cocktail als aperitief, reserveer je tafeltje dan best iets later en bezoek vooraf de bar. Dit is perfect mogelijk en je zal het je ook beslist niet beklagen.

Bij het diner koos ik voor aangepaste wijnen. Mijn wederhelft was chauffeur van dienst en het is steeds afwachten wat het restaurant kan aanbieden voor wie bewust geen of minder alcohol drinkt. In het verleden varieerde dat van water of frisdrank tot een arrangement van infusies. Een dikke pluim voor Akko die ook een Bob-arrangement aanbiedt met kleine wijnglaasjes. Je blaast zeker niet positief, maar je kan toch ook van elke wijn eens proeven.

Het diner was trouwens schitterend, maar daarover lees je binnenkort meer op onze zusterblog. Ik zou alleen al teruggaan voor het fantastische brood wat je bij de volledige maaltijd krijgt geserveerd. Als ik één klein puntje van kritiek mag geven, dan is het dat de afruimers misschien iets minder enthousiast mogen zijn. Soms hadden we het eten nog in de mond terwijl het bord al terug richting keuken verdween.

Op advies van de sommelier, die overigens zijn werk echt voortreffelijk deed, bezochten we na de maaltijd toch nog de bar voor een after dinner cocktail. Ik koos voor een zeer lekkere variant op de Negroni : “Late Night Coffee” met Campari, Bombay Sapphire Gin, Martini Rosso, Tia Maria en een shot verse Espresso. Deze bar is zeker een bezoekje waard, ongeacht of je ook gebruik maakt van het hotel of restaurant.


Disclaimer
All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and
Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article.
Articles containing products: Some products might have been gifted by the producer or distributor, but these are in no way paid promotions or recommendations that were chosen for me instead of by.
Articles about bars, restaurants, distilleries and events : I'm often invited to attend events for free, but the article is still my own personal opinion and in no way guided by anyone else.

donderdag 3 januari 2019

Mai Tai - Let's Tiki !

 
Het is alweer een tijd geleden dat we nog eens iets deden met de Mai-Tai als basis. Door één van de kerstkadootjes die ik kreeg, het boek “Rum, de complete gids” van Isabel Boons en tiki-bartender Tom Neijens, kreeg ik er nog eens zin in. Let’s Tiki !

Voor deze cocktail volg ik het recept van ‘Trader Vic’. De Mai Tai werd oorspronkelijk gemaakt met een 17-jaar oude Jamaicaanse rum, die vandaag zo goed als niet meer te vinden is. Zoals vermeld in het boek werd er daarom overgeschakeld naar een mix van gerijpte rum uit Jamaica en gerijpte Rhum Agricole in Franse stijl. Deze laatste wordt gemaakt van het sap van suikerriet en dus niet van melasse.


Ik kies als basis voor World’s End Rum Tiki Spiced, dit is een blend van rum uit Jamaica, Trinidad en Tobago, samengesteld door dezelfde bartender die dit boek schreef. Deze spiced rum mix ik met Rhum J.M. VSOP, een zeer mooie gerijpte Rhum Agricole.


Mai Tai


Ingrediënten
30 ml World’s End Tiki Spiced
30 ml Rhum J.M. VSOP
15 ml Orange Curaçao (sinaasappellikeur)
30 ml Vers limoensap
15 ml Orgeat siroop


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker, voor ¾ gevuld met geschaafd ijs. Krachtig shaken tot de cocktail echt ijskoud is. De volledige inhoud van de shaker (inclusief het ijs!) overgieten in een mooi Old Fashioned glas (of een echt tikiglas als je er eentje hebt). Versieren met een schijfje citrus en cocktailkersen.