Enkele jaren geleden werd ik door een netwerkrelatie uitgenodigd voor een whisky tasting. Het hoogtepunt van de avond was toen The Dalmore King Alexander III, de top van het “normale” gamma van The Dalmore, waar we toch al spreken over een respectabele 189 Euro voor een fles. Deze zeer lekkere whisky is me steeds bijgebleven en ik was dan ook heel blij met de uitnodiging van invoerder The Nectarom een complete tasting mee te maken van dit luxe whiskymerk. Dat het een zeer gedenkwaardige avond zou worden had ik al snel in de gaten toen we als aperitief bij het binnenkomen reeds een glaasje The Dalmore King Alexander III kregen. De tasting werd begeleid door Master Distiller Richard Paterson, ter gelegenheid van het 50ste jaar dat hij actief is in de whiskysector. Voor deze gelegenheid is er ook een exclusieve botteling met 50 jaar oude whisky, die tevens het hoogtepunt zou vormen van deze tasting.
Deze proefavond vond plaats in de gloednieuwe drankenwinkel van Tasttoe in Boortmeerbeek, centraal tussen de winkelrekken gevuld met een gigantische collectie spirits. Een veertigtal journalisten, whisky-bloggers en afnemers mochten deze avond bijwonen. Tijdens deze avond werden we ook verrast met enkele culinaire hapjes.
Richard stond zoals steeds garant voor een bijzonder dynamische en humoristische uiteenzetting. En ja, ook deze keer gooide hij (zoals steeds) zijn eerste whisky weer weg met een sierlijke zwaai. Na de King Alexander III verschenen de flessen voor de tasting op tafel. Zoals ik al had verwacht waren dit geen flessen meer uit de gewone reeks, maar wel ‘Limited Editions’, kristallen decanters met zilveren doppen. In een eerste reeks proefden we achtereenvolgens :
The Dalmore 40 Years (American white oak, Matusalem Oloroso sherry, Amoroso sherry)
Voor die laatste fles moet je toch al denken aan een prijskaartje in de richting van 7000 Euro en er zijn er slechts enkele beschikbaar voor België. Nadat we even op adem konden komen met nog enkele lekkere hapjes kwamen we aan het tweede gedeelte met het absolute hoogtepunt van de avond : de deconstructie van de nieuwe 50 jaar botteling. Achtereenvolgens mochten we een Sherry, Porto en Champagne proeven, waarvan de vaten werden gebruikt voor de rijping van deze unieke whisky. Als kers op de taart volgde dan het proeven van The Dalmore 50 years, die we gerust kunnen beschouwen als de voorlopige bekroning van het levenswerk van Richard Paterson. Deconstruction of The Dalmore 50 years - Gonzalez Byass Matusalem 30 years Sherry - Graham’s Tawny 20 years Port - Henri Giraud Champagne - The Dalmore 50 years
Voor wie interesse zou hebben : Van deze uitzonderlijke botteling zijn er wereldwijd slechts 50 exemplaren beschikbaar, waarvan ééntje voor ons land en de prijs zit ergens in de buurt van de 60.000 Euro. Ik mocht vooral niet te lang blijven stilstaan bij de vaststelling dat er voor ongeveer 600 euro whisky in mijn proefglas zat (=7 ml). Zoals ik al zei, dit was niet bepaald een doorsnee whisky-proeverij, hier moet ik absoluut nog even van bekomen…. Deze proefsessie kort omschrijven is zo goed als onmogelijk. “A once in a lifetime experience” komt waarschijnlijk het meest in de buurt. Het levensverhaal en zijn passie voor whisky kregen we mee naar huis in boekvorm en we kunnen alleen maar besluiten dat Richard ontzettend veel heeft betekend (en vandaag nog steeds betekent !) voor de Schotse whiskywereld. Top avond. Top whisky. Top kerel. Ik sluit af met een quote uit zijn boek : “My family is steeped in Scotch whisky and for over 50 years now it has been very much part of my life too. Yet, even today it still stirs so many wonderful emotions inside of me. My passion for this noble spirit has never diminished… one reason I am still striving to create the most perfect whisky!”. Mister Paterson, I think you almost nailed it with this new Dalmore 50 years. It was a real honor meeting you. Thank you for this memorable tasting. P.S. Meer foto’s in het album op onze Facebookpagina.
Enkele weken geleden namen we deel aan de #amaroweek en vulden we een week lang onze pagina’s met bittere cocktailrecepten. We hebben toen ook beloofd dat die week nog een staartje zou krijgen… we moesten geduldig afwachten tot de allereerste flessen van een nieuwe amaro (=bitter) beschikbaar waren. Het is natuurlijk heel erg leuk wanneer we voor onze blog een echte primeur krijgen. Afgelopen weekend gingen we aan de slag met Martini Bitter Riserva 1872. Een gloednieuwe bitter in de Martini Riserva premium-reeks, waarin eerder al twee uitstekende vermouts verschenen (Rubino en Ambrato). Deze nieuwe bitter wordt op dit ogenblik getest door enkele zorgvuldig geselecteerde cocktailbars en zal binnen enkele weken ook in de drankenhandel verkrijgbaar zijn. Met oprechte dank aan het team van Bacardi-Martini Belgium omdat Double Strainger ook één van de allereerste flessen mocht testen. In België kennen we vooral de helderrode concurrent uit 1860 als Italiaanse bitter, maar het is interessant om weten dat ook Luigi Rossi reeds een Martini Bitter op de markt bracht in 1872. Deze nieuwe Riserva is gebaseerd op dit oude recept, maar uiteraard geproduceerd met de huidige technologie en hedendaagse grondstoffen om tot een zo kwalitatief mogelijk resultaat te komen. Het is een 100% natuurlijk product, zelfs de kleurstof is afkomstig van een insect (cochenille) wat twee eeuwen geleden ook voor deze doeleinden werd gebruikt. In vergelijking met veel andere amaro’s heeft deze nieuwe bitter ook een opvallend steviger alcoholgehalte. Een tipje van de sluier over de samenstelling van dit unieke product : - Italiaanse aromaten : Hier zorgt vooral artemisia (alsem) voor een zachte, kruidige toets. Alsem kennen we natuurlijk ook als een belangrijk ingrediënt van Absinth. - Citrus : Een distillaat van sinaasappelschillen van zoete sinaasappels. Exotische toetsen : Angostura schors, één van de bekendste (dure!) bittergrondstoffen. Saffraan, de meest kostbare specerij die er bestaat, wat zorgt voor een lange finish. Calumbawortel voor een harmonieuze bitterheid. - Blend : Natuurlijke alcohol, natuurlijke suikers, natuurlijke kleur - Aging : Rijping in eikenhouten Tinovaten. Smaaktest Een smaaktest is nog steeds de beste manier om een nieuwe spirit te proeven. We deden een test met drie borrelglaasjes met helderrode bitters. De nieuwe Martini Bitter mocht zich meten met marktleider Campari en onze Belgische Biercée Bitter. Drie helderrode bitters met een opvallend verschil in alcoholgehalte. Nu pas realiseerde ik me ook dat ik beide andere bitters nog niet eerder puur had geproefd. Het resultaat was dan ook een echte eye-opener : Bierceé Bitter (20°) : De meest dominante geur van het drietal. Zeer kruidige en een beetje wrange geur. Ik denk onmiddellijk aan druivenschil. Net iets lichter van kleur dan de twee andere. Heel erg bitter in de mond, brand zelfs een beetje in de keel ondanks het lage alcoholgehalte. Aanrader voor wie op zoek is naar een zeer “bittere” bitter. Campari (25°) : Met voorsprong de zoetste van het drietal. Bij het puur proeven gaan de details eigenlijk zelfs een beetje verloren door het zoete. Minder scherp van smaak als Biercée. Voor wie vooral op zoek is naar een “zoetere” bitter. Martini Bitter Riserva 1872 (28,5°) : Tegelijk kruidig en zoet. Bij het proeven lijkt het alsof een smaakexplosie alle smaakpapillen tegelijk bespeelt. Zuur, zoet, bitter, … alle smaken lijken perfect samen te komen. Het hogere alcoholgehalte zal beslist helpen om de smaken een extra duwtje te geven. Dit doet me alvast heel erg uitkijken naar de cocktailexperimenten. In een blinde test haal je de nieuwkomer, maar ook beide andere bitters er vrij gemakkelijk uit. De geur van Biercée Bitter is veel sterker en zijn smaak is het kruidigst, Campari is het zoetst (wat vermoedelijk ook steeds het breedste publiek zal aanspreken) en Martini Bitter is de enige waarbij je echt het idee hebt dat al je smaakpapillen tegelijk aan het werk worden gezet.
Cocktails De beste manier om de smaakeigenschappen van de nieuwe bitter te testen is in een zeer klassieke Negroni. Uiteraard kiezen we voor drie premium producten die elkaar perfect aanvullen en versterken om tot een ultieme smaakervaring te komen.
MARTINI NEGRONI Ingrediënten 30 ml Martini Bitter Riserva 1872 30 ml Martini Riserva Rubino 30 ml Bombay Sapphire Gin Bereiding Vul een tumbler met ijs. Voeg de drie ingrediënten toe. Roer zachtjes. Versier met een vers partje sinaasappel of een gedroogd sinaasappelschijfje.
Tips • Voor een zachtere en meer florale Negroni, vervang de Martini Riserva Rubino door Martini Riserva Ambrato. Je krijgt dan uiteraard niet die typische rode Negroni-kleur, maar deze smaakcombinatie moet je ook beslist eens geproefd hebben. • Heb je zin in meer bubbels in je leven ? Vervang de gin door een kwalitatieve Prosecco voor een heerlijke Negroni Sbagliato. • Is een Negroni voor jou toch iets te sterk of te bitter ? Geef het zeker een extra kans. Ik heb al vaker mensen horen vertellen dat een Negroni een cocktail is die je moet leren drinken. Het is een zeer specifieke bittere smaak waar je moet aan wennen, daarna wil je mogelijk niks anders meer. (“an acquired taste”) • Zowat de meest toegankelijke cocktail uit deze familie is de Americano Ambrato, klaargemaakt als longdrink : 4 cl Martini Riserva Ambrato, 2 cl Martini Bitter Riserva 1872, 10 cl Bruiswater, versieren met een (vers of gedroogd) schijfje pompelmoes. Onze tijd was enigszins beperkt omdat we deze primeur toch zo snel mogelijk online wilden hebben, maar we gaan zeker nog verder aan de slag met deze nieuwe premium bitter. Onze eerste kennismaking was alvast heel erg veelbelovend. Als afsluiter van ons smaakvolle test-weekend maken we nog onze eigen premium versie van een Boulevardier.
BOULEVARDIER Ingrediënten 20 ml Bulleit Bourbon 20 ml Bulleit Rye 25 ml Martini Riserva Bitter 1872 25 ml Martini Riserva Rubino Bereiding Alle ingrediënten samenvoegen in een mengglas met veel ijs. Stevig roeren tot de cocktail voldoende gemengd en gekoeld is. Strainen in een voorgekoeld tumblerglas met een groot ijsblok.
Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje of een vers gesneden stuk sinaasappelschil.
Enkele weken geleden kwam X-Gin met het voorstel om via onze blog een Limited Edition fles weg te schenken. Een mooie actie ter gelegenheid van het feit dat we intussen al meer dan 11000 volgers hadden op Instagram.
Zowel op Instagram als Facebook konden onze volgers deelnemen aan deze actie. In een reactie moesten ze het recept neerschrijven van de cocktail of longdrink die ze wilden maken met deze heerlijke gin. Uiteindelijk kregen we 10 goedgekeurde inzendingen.
Deze ochtend gingen alle namen in een mandje en Troonopvolgster mocht met haar onschuldige hand de winnaar selecteren. Dit werd uiteraard vastgelegd op video.
Bij Double Strainger zijn er geen verliezers. Al onze volgers kunnen terecht op de webshop van X-Gin. Met de kortingcode 2XSTRAINGER krijg je 10% korting op je bestelling.
Als je weet dat zowel de wederhelft als Troonopvolgster helemaal gek zijn van voetbal, kan je je wellicht ook voorstellen dat er enthousiast gereageerd werd toen we een uitnodiging kregen om de oefenterreinen van de Rode Duivels in Tubize te bezoeken. En aangezien Troonopvolgster al weken aan het zeuren was om ook nog eens een museum te bezoeken werd het een weekendje Brussel. Lekker even weg in eigen land. Na een educatief bezoek aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Als je kinderen hebt een absolute aanrader!) en een eerste regenachtige blik op de KBVB-oefenterreinen mochten we aanschuiven voor het diner in The Red’s Sportsbar & Grill. Mijn aandacht ging uiteraard eerst en vooral naar de drankenkaart. Zoals je kan verwachten in een sportbar stonden er heel wat bieren op de kaart, maar toch ook cava, Champagne, sterke dranken en aperitieven. Alleen… geen enkele cocktail, wat toch vreemd lijkt voor zo’n high-end locatie. Dan maar een whisky en een glaasje cava besteld als aperitief.
Toen een tijdje later de manager een praatje kwam maken aan onze tafel kaartten we toch ook dit gebrek aan. Blijkt dus dat de gasten tot nu toe echt geen interesse tonen in cocktails. Hooguit enkele Mojito’s tijdens de zomer. Maar tot mijn verbazing stelde de manager wel dat alle klassieke cocktails kunnen besteld worden en dat er zelfs op aanvraag een aparte cocktailkaart is. Die wilden we natuurlijk wel eens bekijken.
Op deze “geheime” cocktailkaart een reeks klassiekers van Margarita tot Piña Colada, maar ook enkele signature cocktails. Ik proefde alsnog de Martin’s Yellow, een sour cocktail op basis van vodka en Mandarine Napoleon. Een sour met deze reeds 125 jaar bestaande mandarijntjeslikeur had ik nog niet eerder geproefd, dus ik was best nieuwsgierig. De signature cocktails worden trouwens geserveerd in een plastic shakertje met een leeg glas erlangs. Je mag zelf bepalen of je de cocktail wil drinken met of zonder ijs. Misschien een wat ongebruikelijke manier van serveren, maar de cocktail was lekker en perfect in balans. Toen de cocktail op tafel kwam zag ik een aantal andere gasten verbaasd kijken met een blik van “Hey, er waren dus toch cocktails”. Het klassieke verhaal van de kip en het ei. Wat niet op de kaart staat, zal uiteraard ook niet vaak besteld worden.
Het Martin’s Red Hotel is een gloednieuw en zeer modern hotel op een boogscheut van Brussel, omringd door de oefenterreinen. Ideaal voor zakenmensen die het graag wat rustiger hebben, maar toch snel op hun afspraak in de hoofdstad willen zijn. Het volledige hotel staat in het teken van onze nationale voetbalploeg. Zelden een concept gezien wat op zo’n geslaagde manier en tot in de allerkleinste details werd doorgevoerd. Zeker een aanrader.
Mijn advies voor de bar ? Probeer volgende zomer één of meerdere verfrissende aperitiefcocktails op de kaart te zetten zoals vb. een Aperol Spritz, ondersteund met promokaartjes op de tafels.
Wedden dat het een succes zal worden en dat je daarna ook vraag krijgt naar andere cocktails ?
Wie deze blog al wat langer volgt weet dat ik steeds op zoek ben naar manieren om zo eenvoudig mogelijk lekkere cocktails te maken. Soms kan je met een kleine wijziging aan het recept een wereld van verschil maken. Ik hou er ook rekening mee dat niet iedereen zelf aan de slag gaat om siropen te bereiden, dus ik zoek steeds naar de best mogelijke alternatieven zodat je de keuze hebt tussen zelf bereiden of gewoon het ingrediënt aanschaffen. Toen de invoerder van Fentimansme vertelde dat ze een reeks van premium siropen op de markt zouden brengen, was mijn interesse uiteraard gewekt. Hun producten zijn immers steeds van een zeer hoge kwaliteit. Laat ons eerlijk zijn, met bekende merken als Monin en Marie Brizard is er in België al een ruime keuze aan siropen verkrijgbaar, maar je moet wel het geluk hebben dat jouw supermarkt of drankenhandel de siropen in stock neemt die je nodig hebt. Om een voorbeeld te geven, de dichtstbijzijnde Horeca-groothandel waar ik regelmatig over de vloer kom, heeft een groot rek met Monin-siropen, maar heeft vb. nooit gembersiroop van dit merk in voorraad. Ik merk ook op dat kleinere drankenhandelaars vooral een selectie van smaken in voorraad nemen die je ook in warme dranken kan toevoegen omdat ze daar gemakkelijker meer stuks van kunnen verkopen. De nieuwe Fentimans-reeks met natuurlijke siropen noemt “House of Broughton Finest syrups” en volgende smaken zijn verkrijgbaar :
Simple Syrup (gewone suikersiroop)
Raspberry (Framboos)
Elderflower (Vlierbloesem)
Cucumber (Komkommer)
Rose (Roos)
Ginger (Gember)
Vandaag gaan we aan de slag met één van mijn favoriete siropen : GEMBERSIROOP Fentimans geeft zelf aan dat het gaat om siropen met ‘High Flavour strenght’ en dat is zeker niet gelogen. Geen suikersiroop met een toegevoegd vleugje van iets anders, maar een pittige siroop waarin de smaak zeer stevig aanwezig is. Hier moet je wel mee opletten bij het bereiden van cocktails. Vergeleken met doorsnee siropen heb je van deze echt wel iets minder nodig om tot hetzelfde gewenste smaakresultaat te komen. Gembersiroop is een suikersiroop met een extra pittige kick, waarmee je een eenvoudige cocktail zoals een whisky sour onmiddellijk naar een hoger niveau kan tillen. Uiteraard kan je dit ook door eerst enkele schijfjes verse gember in je shaker te muddlen, maar de smaken zijn dan veel minder geblend en het geeft ook wel wat meer troep bij de afwas. Je kan natuurlijk ook zelf gembersiroop maken met dit basisrecept : je start met het blenden van 150 gram verse geschilde gember. Voeg dan eerst 250 ml water en 500 gram rietsuiker samen in een steelpan. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Voeg de gemberpulp toe en verwarm langzaam tot tegen het kookpunt. Laat afkoelen en zeef (desnoods meerdere keren) tot de meeste stukjes eruit zijn. Bewaar in een afgesloten fles. We deden uiteraard de test met de gembersiroop uit de nieuwe Broughton-reeks en het resultaat was ronduit verbluffend. De verhouding tussen zoet en spicy was perfect in evenwicht. De smaak is ook veel complexer dan bij een gewone suikersiroop : aardetoetsen, citrus, spicy, een echte heath-kick. In onze sour-cocktail kwam alles onmiddellijk in een perfecte balans. Het zoete van de suiker, de heath-kick van de gember en het zure van de citroen, perfect gecombineerd met een heerlijke bourbon.
De Penicillin blijft één van mijn favoriete cocktails. Voor mij is dit echt een “verbeterde versie” van de klassieke whisky sour. Bij dit artikel krijg je twee smaakvolle varianten die er misschien bijna hetzelfde uitzien, maar toch een heel verschillende smaaksensatie teweeg brengen. Als versiering voor deze cocktails kies je ongetwijfeld voor een schijfje gember. Thuis zal je wellicht gemakshalve kiezen voor een vers afgesneden gemberschijfje wat uiteraard enorm veel aroma geeft, of een gedroogd gemberschijfje als alternatief (je kan dit zelf drogen of aanschaffen in de drankenhandel vb. Botanic & Fruits DryGinjer). In cocktailbars zal deze cocktail meestal geserveerd worden met een gekonfijt gemberschijfje. In tegenstelling tot verse of gedroogde gember zal je deze ongetwijfeld ook lekker opsnoepen. Gekonfijte gember is superlekker en eigenlijk niet eens zo moeilijk om zelf te maken.
Wat heb je nodig ? Gember, water en suiker (rietsuiker voor de siroop en gewone kristalsuiker voor de coating). Met de hoeveelheid rietsuiker kan je spelen, in recepten lees je hoeveelheden van “evenveel als de gember” tot “driemaal zoveel als de gember”. Het ligt er dus maar aan hoe zoet je het wil hebben. Eerst en vooral snijden we dunne schijfjes van de gember met een scherp mes of mandoline (opletten voor de vingers !). De gemberschijfjes mogen in een pannetje. Bedek met water en laat koken tot ze lekker zacht zijn. Afhankelijk van de warmtebron kan dit 20 tot 30 minuten duren. Haal de schijfjes eruit. Daarna gaan rietsuiker en water samen op het vuur tot de suiker gesmolten is. Ik doe dit een beetje op het gevoel. Ik gebruik evenveel suiker als water en voldoende om de schijfjes helemaal onder te zetten. Je kan ook het water van daarnet opnieuw hiervoor gebruiken zodat je nog wat extra gemberaroma krijgt, maar je zal alleszins vers water moeten toevoegen om een voldoende hoeveelheid te hebben. Voeg de gemberschijfjes opnieuw toe. Breng terug naar het kookpunt en laat opnieuw 20 a 30 minuten op het vuur staan. De gemberschijfjes moeten lekker zoet en zacht worden. Haal de schijfjes eruit en laat ze drogen op een rooster met bakpapier tot ze afgekoeld zijn en nog plakkerig, maar zeker niet meer heet of nat. Haal ze dan door kristalsuiker. Het is de bedoeling dat de suikerkorreltjes op de gemberschijfjes blijven plakken, maar ze mogen dus zeker niet smelten. Laat verder drogen en bewaar ze dan in een afgesloten doos. De siroop die overblijft in het pannetje hoef je zeker niet weg te gooien. Beetje water toevoegen, terug opwarmen, goed doorroeren en in een flesje gieten. Dit is een iets zwaardere gembersiroop die je zeker nog kan gebruiken. Tip : Een lepeltje in een tas thee kan wonderen doen ! Geen zin om zelf in de keuken te staan? Bij Pit & Pit kan je gekonfijte gemberblokjes kopen. Steek zo’n blokje op een prikkertje en serveer bovenop je cocktail (zie foto van Ginger Whisky Sour).
Ginger Whisky Sour
Ingrediënten
50 ml Bulleit Bourbon 20 ml House of Broughton Gembersiroop 20 ml House of Broughton Suikersiroop 30 ml Vers citroensap
Bereiding Shake alle ingrediënten met ijs. Dubbel zeven in een tumblerglas met vers ijs. Versieren met sinaasappelzeste en gekonfijte gember. (Foto: Fentimans)
Penicillin Ingrediënten 50 ml Blended Scotch whisky (vb. Dewar’s 12) 20 ml Honing-Gembersiroop of House of Broughton Gembersiroop 30 ml Vers citroensap Barlepel geturfde whisky (vb. Laphroaig 10)
Bereiding Het originele recept voor deze cocktail is met Honing/Gembersiroop (dus gemaakt met honing i.p.v. rietsuiker), maar minstens even lekker is absoluut deze pittige House of Broughton Gembersiroop. Je zou eventueel ook kunnen opteren voor een combinatie van 10 ml House of Broughton Gembersiroop en 10 ml Honingsiroop.
Shake de whisky, citroensap en siroop met ijs. Dubbel zeven in een tumblerglas met één groot ijsblok. Bovenop het ijsblok voorzichtig een barlepel geturfde whisky toevoegen voor extra aroma. Versieren met sinaasappelzeste en een schijfje gekonfijte gember.
Intussen hebben we al meer dan 11000 volgers op Instagram, dat moeten we vieren. X-Gin, de Belgische gin met een zalig cacao-aroma, heeft een schitterende ‘Limited Edition bottle’ uitgebracht en wij mogen er eentje wegschenken. Wat moet je doen om deze fles te bemachtigen ? 1. LIKE onze Facebook pagina 2. VOLG onze Instagram feed 3. COMMENT op deze post (op FB of Instagram) met het recept voor jouw cocktail of perfect serve waarin je deze gin wil gebruiken. Noem ook de merken van alle producten die je zal gebruiken. Meedoen kan tot zaterdag 23/09 om middernacht. De namen van iedereen die een recept heeft doorgegeven gaan in onze hoed en een onschuldige kinderhand trekt de gelukkige winnaar op zondag 24/09. Hou onze Facebook en Instagram in de gaten voor de uitslag, want bij Double Strainger zijn er GEEN verliezers !
Fentimans is ook in ons land een bekend merk van mixdrankjes. Zowel thuis als in de betere cocktailbar tillen deze producten je Gin & Tonic, Dark & Stormy of Moscow Mule tot een hoger niveau. Wanneer er nieuwe smaken in het gamma verschijnen is het dan ook steeds de moeite om deze eens wat nader te bekijken. Het grote succes van Gin & Tonic zat vooral in het feit dat je slechts twee ingrediënten nodig had om tot een smaakvol einde te komen. Mochten we dit kunnen doortrekken naar andere cocktails, ligt er nog een volledige thuismarkt open van mensen die maar al te graag nieuwe smaken willen ontdekken. Fentimans Ginger Beer & Muddled Lime is een gloednieuw product wat absoluut mogelijkheden biedt. Voor een Moscow Mule heb je alleen nog wat vodka nodig, voor een Dark & Stormy alleen nog wat rum. Eenvoud en gebruiksgemak. Maar hoe zit het met de smaak ? Uiteraard is dit een “gebrouwen” gemberbier en geen Ginger-Ale. De smaken en aroma’s zijn dus stevig, dit is zeker geen flauwe limonade. Je proeft de combinatie van pittige gefermenteerde Chinese gemberwortel en verfrissende limoen. Van de eerste druppel tot de lange nasmaak blijven de smaken intens aanwezig.
Deze Ginger Beer is tevens geïnfuseerd met enkele botanicals waaronder jeneverbes en duizendblad, maar deze zijn zeker niet overheersend, eerder heel subtiel aanwezig. Naar mijn persoonlijke smaak een zeer geslaagd product, mooie mix met een stevige kick van de gember.
De overige Fentimans mixers komen uiteraard later nog wel aan bod in onze recepten. Easy Moscow Mule
Ingrediënten 5 cl Vodka 10 a 15 cl Fentimans Ginger Beer & Muddled Lime ½ Limoen Bereiding We vullen een koperen beker met ijsblokken. Voeg de vodka toe.
Vul verder aan met gemberbier. Heel voorzichtig kort omroeren.
Als drinksblogger krijg je heel af en toe ook wel eens proefstaaltjes toegezonden van nieuwe producten. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik daar meestal weinig mee doe, omdat zo’n proefbuisje niet bepaald fotogeniek is en je vanwege de beperkte inhoud ook weinig ruimte hebt om ermee te experimenteren in cocktails. Vandaag maak ik toch nog eens een uitzondering, omdat het gaat over een limited edition, speciaal gebotteld voor een whisky festival. De Jura Tastival 2017 botteling is een speciale editie voor het Fèis Isle Festival 2017. Deze botteling op 51% zonder koude filtratie, onderging een finish op twee verschillende ‘first fill’ vaten : ex-bourbon Amerikaanse eikenhouten vaten en handgeselecteerde Douro Valley portovaten van Graham’s. Iedere fles werd genummerd. Een rijke complexe whisky met tonen van sinaasappel, ananas en noten. Een hint van chocolade. Het verschil met standaard bottelingen is meer dan duidelijk, dus een meer dan geslaagde ‘special’ !