Pagina's

zondag 17 september 2017

Siropen en Sours - Met House of Broughton Gembersiroop

Wie deze blog al wat langer volgt weet dat ik steeds op zoek ben naar manieren om zo eenvoudig mogelijk lekkere cocktails te maken. Soms kan je met een kleine wijziging aan het recept een wereld van verschil maken. Ik hou er ook rekening mee dat niet iedereen zelf aan de slag gaat om siropen te bereiden, dus ik zoek steeds naar de best mogelijke alternatieven zodat je de keuze hebt tussen zelf bereiden of gewoon het ingrediënt aanschaffen.

Toen de invoerder van Fentimans 
me vertelde dat ze een reeks van premium siropen op de markt zouden brengen, was mijn interesse uiteraard gewekt. Hun producten zijn immers steeds van een zeer hoge kwaliteit.

Laat ons eerlijk zijn, met bekende merken als Monin en Marie Brizard is er in België al een ruime keuze aan siropen verkrijgbaar, maar je moet wel het geluk hebben dat jouw supermarkt of drankenhandel de siropen in stock neemt die je nodig hebt. Om een voorbeeld te geven, de dichtstbijzijnde Horeca-groothandel waar ik regelmatig over de vloer kom, heeft een groot rek met Monin-siropen, maar heeft vb. nooit gembersiroop van dit merk in voorraad. Ik merk ook op dat kleinere drankenhandelaars vooral een selectie van smaken in voorraad nemen die je ook in warme dranken kan toevoegen omdat ze daar gemakkelijker meer stuks van kunnen verkopen.


De nieuwe Fentimans-reeks met natuurlijke siropen noemt “House of Broughton Finest syrups” en volgende smaken zijn verkrijgbaar :

  • Simple Syrup (gewone suikersiroop)
  • Raspberry (Framboos)
  • Elderflower (Vlierbloesem)
  • Cucumber (Komkommer)
  • Rose (Roos)
  • Ginger (Gember)
Vandaag gaan we aan de slag met één van mijn favoriete siropen : GEMBERSIROOP

Fentimans geeft zelf aan dat het gaat om siropen met ‘High Flavour strenght’ en dat is zeker niet gelogen. Geen suikersiroop met een toegevoegd vleugje van iets anders, maar een pittige siroop waarin de smaak zeer stevig aanwezig is. Hier moet je wel mee opletten bij het bereiden van cocktails. Vergeleken met doorsnee siropen heb je van deze echt wel iets minder nodig om tot hetzelfde gewenste smaakresultaat te komen.
Gembersiroop is een suikersiroop met een extra pittige kick, waarmee je een eenvoudige cocktail zoals een whisky sour onmiddellijk naar een hoger niveau kan tillen. Uiteraard kan je dit ook door eerst enkele schijfjes verse gember in je shaker te muddlen, maar de smaken zijn dan veel minder geblend en het geeft ook wel wat meer troep bij de afwas.

Je kan natuurlijk ook zelf gembersiroop maken met dit basisrecept : je start met het blenden van 150 gram verse geschilde gember. Voeg dan eerst 250 ml water en 500 gram rietsuiker samen in een steelpan. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Voeg de gemberpulp toe en verwarm langzaam tot tegen het kookpunt. Laat afkoelen en zeef (desnoods meerdere keren) tot de meeste stukjes eruit zijn. Bewaar in een afgesloten fles.

We deden uiteraard de test met de gembersiroop uit de nieuwe Broughton-reeks en het resultaat was ronduit verbluffend. De verhouding tussen zoet en spicy was perfect in evenwicht. De smaak is ook veel complexer dan bij een gewone suikersiroop : aardetoetsen, citrus, spicy, een echte heath-kick. In onze sour-cocktail kwam alles onmiddellijk in een perfecte balans. Het zoete van de suiker, de heath-kick van de gember en het zure van de citroen, perfect gecombineerd met een heerlijke bourbon.


De Penicillin blijft één van mijn favoriete cocktails. Voor mij is dit echt een “verbeterde versie” van de klassieke whisky sour. Bij dit artikel krijg je twee smaakvolle varianten die er misschien bijna hetzelfde uitzien, maar toch een heel verschillende smaaksensatie teweeg brengen.

Als versiering voor deze cocktails kies je ongetwijfeld voor een schijfje gember. Thuis zal je wellicht gemakshalve kiezen voor een vers afgesneden gemberschijfje wat uiteraard enorm veel aroma geeft, of een gedroogd gemberschijfje als alternatief (je kan dit zelf drogen of aanschaffen in de drankenhandel vb. Botanic & Fruits DryGinjer)
. In cocktailbars zal deze cocktail meestal geserveerd worden met een gekonfijt gemberschijfje. In tegenstelling tot verse of gedroogde gember zal je deze ongetwijfeld ook lekker opsnoepen. Gekonfijte gember is superlekker en eigenlijk niet eens zo moeilijk om zelf te maken.

Wat heb je nodig ? Gember, water en suiker (rietsuiker voor de siroop en gewone kristalsuiker voor de coating). Met de hoeveelheid rietsuiker kan je spelen, in recepten lees je hoeveelheden van “evenveel als de gember” tot “driemaal zoveel als de gember”. Het ligt er dus maar aan hoe zoet je het wil hebben. Eerst en vooral snijden we dunne schijfjes van de gember met een scherp mes of mandoline (opletten voor de vingers !). De gemberschijfjes mogen in een pannetje. Bedek met water en laat koken tot ze lekker zacht zijn. Afhankelijk van de warmtebron kan dit 20 tot 30 minuten duren. Haal de schijfjes eruit. Daarna gaan rietsuiker en water samen op het vuur tot de suiker gesmolten is. Ik doe dit een beetje op het gevoel. Ik gebruik evenveel suiker als water en voldoende om de schijfjes helemaal onder te zetten. Je kan ook het water van daarnet opnieuw hiervoor gebruiken zodat je nog wat extra gemberaroma krijgt, maar je zal alleszins vers water moeten toevoegen om een voldoende hoeveelheid te hebben. Voeg de gemberschijfjes opnieuw toe. Breng terug naar het kookpunt en laat opnieuw 20 a 30 minuten op het vuur staan. De gemberschijfjes moeten lekker zoet en zacht worden. Haal de schijfjes eruit en laat ze drogen op een rooster met bakpapier tot ze afgekoeld zijn en nog plakkerig, maar zeker niet meer heet of nat. Haal ze dan door kristalsuiker. Het is de bedoeling dat de suikerkorreltjes op de gemberschijfjes blijven plakken, maar ze mogen dus zeker niet smelten. Laat verder drogen en bewaar ze dan in een afgesloten doos.
De siroop die overblijft in het pannetje hoef je zeker niet weg te gooien. Beetje water toevoegen, terug opwarmen, goed doorroeren en in een flesje gieten. Dit is een iets zwaardere gembersiroop die je zeker nog kan gebruiken. Tip : Een lepeltje in een tas thee kan wonderen doen !

Geen zin om zelf in de keuken te staan? Bij Pit & Pit kan je gekonfijte gemberblokjes kopen. Steek zo’n blokje op een prikkertje en serveer bovenop je cocktail (zie foto van Ginger Whisky Sour). 


Ginger Whisky Sour

Ingrediënten
50 ml Bulleit Bourbon
20 ml House of Broughton Gembersiroop
20 ml House of Broughton Suikersiroop
30 ml Vers citroensap

Bereiding
Shake alle ingrediënten met ijs. Dubbel zeven in een tumblerglas met vers ijs. Versieren met sinaasappelzeste en gekonfijte gember. (Foto: Fentimans)




Penicillin

Ingrediënten
50 ml Blended Scotch whisky (vb. Dewar’s 12)
20 ml Honing-Gembersiroop of House of Broughton Gembersiroop
30 ml Vers citroensap
Barlepel geturfde whisky (vb. Laphroaig 10)


Bereiding
Het originele recept voor deze cocktail is met Honing/Gembersiroop (dus gemaakt met honing i.p.v. rietsuiker), maar minstens even lekker is absoluut deze pittige House of Broughton Gembersiroop. Je zou eventueel ook kunnen opteren voor een combinatie van 10 ml House of Broughton Gembersiroop en 10 ml Honingsiroop.

Shake de whisky, citroensap en siroop met ijs. Dubbel zeven in een tumblerglas met één groot ijsblok. Bovenop het ijsblok voorzichtig een barlepel geturfde whisky toevoegen voor extra aroma. Versieren met sinaasappelzeste en een schijfje gekonfijte gember.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten