Pagina's

woensdag 5 oktober 2016

Verslag Marie Brizard Masters - National Bartending Contest

Tijdens de Diageo World Class cocktailwedstrijd werd er gewerkt met spirits van Diageo en kozen de meeste kandidaten ervoor om deze te mixen met zelfgemaakte siropen, bitters, shrubs en andere bereidingen. Om thuis zelf aan de slag te gaan zijn zelfgemaakte siropen wel eens leuk om te maken, maar weet dat ze maar beperkt houdbaar zijn. Natuurlijk zijn er ook fabrikanten van gebruiksklare siropen en likeuren en die organiseren eveneens cocktailwedstrijden, waar barmannen hun creativiteit kunnen loslaten op hun gamma.

Deze week was ik aanwezig op de Marie Brizard Masters – National Bartending Contest Belgium. Marie Brizard is fabrikant van een uitgebreid gamma siropen, likeuren en essences. Ik vermoed dat de meeste mensen dit merk zeker nog wel kennen van hun ‘Parfait Amour’, een likeur die gedurende een bepaalde periode toch wel zeer populair was in ons land. Achter de bar streden 10 barmannen voor de overwinning, die ook hier een deelname oplevert aan de internationale finale. Deze zal doorgaan in Bordeaux (Frankrijk)  van 20 tot 25 november en verloopt ook in meerdere rondes.
We werden maandagmiddag ontvangen in één van de bekendste voetbalstadia van ons land, het Constant Vanden Stock Stadion in Anderlecht (thuishaven van RSCA), waar we in afwachting van de cocktailwedstrijd al even konden genieten van een lekkere cocktail, vakkundig samengesteld door Peter Grunewald.

Na een korte inleiding met een overzicht van het gamma en de nieuwigheden van Marie Brizard, ging de wedstrijd van start. De kandidaten kregen vooraf zeer strikte voorschriften voor het samenstellen van hun cocktail. Ik herhaal even de belangrijkste regels m.b.t. het recept :

  • De kandidaten mochten een cocktail voorstellen naar eigen inspiratie van minstens 120 ml.
  • De cocktail moest refereren naar de periode 1880-1920 “The Art Deco & Cocktail Golden Age” en naar de persoonlijkheid van Marie Brizard.
  • De cocktail mag max. 5 ingrediënten bevatten, zonder de versiering.
  • De cocktail moet min. 20 ml Marie Brizard producten bevatten (Likeur, siroop, essence, … )
  • De cocktail mag geen likeuren of siropen bevatten van andere merken.
  • De cocktail bevat bij voorkeur ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
  • De cocktail mag een zelfgemaakt ingrediënt bevatten, maar in dat geval moet het zelfgemaakt ingrediënt vooraf goedgekeurd zijn en vrij eenvoudig (vb. een bitter of infusie).
  • Zelfgemaakte siropen of likeuren zijn niet toegestaan.
  • Geen ‘hot cocktails’ of shooters
  • De cocktail mag geroerd of geshaked worden. Het is niet toegestaan een blender of mixer te gebruiken.
  • “Free pouring” is toegestaan, maar bij voorkeur zal er gewerkt worden met jiggers.
  • Alle recepten moeten in ml of ‘parts’ worden opgegeven. Druppels of “dashes” zijn enkel te gebruiken voor bitters.
  • De cocktail mag geen aanstootgevende naam hebben.
Alle kandidaten mochten vervolgens hun cocktail bereiden voor het oog van het publiek en de strenge jury.

Aan het eind van de middag werd na een zware beraadslaging de uitslag bekend gemaakt :
1ste plaats : Sven Van Snickt – Brasserie Autoworld  (Brussel)
Cocktail : « à l’improviste »
Ingrediënten
4 cl Rum Clement
3 cl Marie Brizard Cherry Brandy
2 cl Marie Brizard Crème de cacao Blanc
2 cl Limoensap
Versiering met witte chocolade, viooltje en passievrucht


2de plaats : Michel Van Hecke – Thon hotel EU (Brussel) 
Cocktail « Sweet Touch »
Ingrediënten
4 cl London Dry Gin Nr.1
2 cl Marie Brizard Likeur Poire William
1 cl vers limoensap
1 cl honing
1 vanillestok
Versiering met een vanillestok, citroen en verbena

3de plaats : Bruno Simons – Mixing Tales (Antwerpen)
Cocktail : « Le Courbus »

Ingrediënten
5 cl Rum Clement Select Barrel
1,5 cl Marie Brizard Orgeat siroop
1,5 cl Marie Brizard Vlierbloesemsiroop
2,5 cl Ananassap
2,5 cl vers limoensap
Versiering met ananas, munt en suiker

Sven Van Snickt mag dus van 20 tot 23 november de Belgische kleuren verdedigen op de Marie Brizard Masters in Bordeaux. Wij wensen hem alvast heel veel succes !
Zoals gebruikelijk hebben we alle foto’s gepubliceerd in een album op onze Facebook pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten