Pagina's

woensdag 31 augustus 2016

Persvoorstelling Brita Mocktails 30/08 - Manuel Wouters


De waterkannen met ingebouwde filters van Brita bestaan al lang, maar regelmatig komen ze wel met nieuwe innovatieve ontwerpen. Om de nieuwste reeks voor te stellen vroegen ze Manuel Wouters, barman van SIPS, om enkele lekkere mocktails te bereiden op basis van hun gefilterd leidingwater. Ik moet eerlijk toegeven dat er ook even een stevige frons op mijn voorhoofd kwam toen ik dat las. Mocktails of alcoholvrije cocktails zijn mij natuurlijk niet onbekend, maar op basis van leidingwater had ik ze zelf nog nooit gemaakt. Natuurlijk weet ik ook dat Manuel niet zomaar de eerste de beste is en dus keek ik heel erg uit naar deze persvoorstelling.
 
We werden ontvangen in SIPS op het Antwerpse Zuid, waar Manuel met tekst en uitleg vier verschillende mocktails vakkundig voor ons bereidde. Ik moet toegeven dat ze er minstens even lekker uitzagen als een gewone cocktail en ook zeer lekker smaakten. Ik was ook blij dat Manuel koos voor eerder zure of bittere mocktails. Ik merk nog te vaak dat cocktails dikwijls een zoetere smaak krijgen om aantrekkelijk zijn “voor het brede publiek”. In het boekje wat we meekregen staan maar liefst zes lekkere recepten, dus we kunnen zelf ook nog wat verder experimenteren. Zijn mocktails waren ook aangepast aan de kleuren van de nieuwe lijn waterkannen, de “Brita Fill & Enjoy Fun”. Zelf vond ik de meest geslaagde innovatie dat deze nieuwe waterkan ook perfect past in de deur van eender welke koelkast.
Hieronder alvast het recept voor de mocktail die ik persoonlijk toch wel het lekkerst vond : de Violet Fun
 
Ingrediënten
¼ limoen
1 tl rietsuiker
6 cl Brita gefilterd water
3 cl vers limoensap
3 cl violetsiroop


Bereiding
Neem een shaker. Doe er een partje limoen in en voeg de rietsuiker toe. Kneus met een muddler tot het sap goed zichtbaar is. Voeg de overige ingrediënten toe. Vul de shaker met ijs en shake krachtig gedurende een tiental seconden. Zeef de mocktail in een champagneglas. Werk af met een violette bloemetje.

P.S. Zoals gebruikelijk kan je een volledige fotoreportage van deze persvoorstelling terugvinden op onze Facebook pagina !

zaterdag 27 augustus 2016

El Diablo


De ‘El Diablo’ is misschien een iets minder bekende cocktail voor het brede publiek, maar het is nochtans ook een echte klassieker die meestal bereid wordt op basis van ‘kort gerijpte’ Tequila, een zgn. Tequila Reposado.
Voor de volledigheid vermeld ik even dat er een drietal soorten Tequila zijn : “Silver” of “Blanco” is helemaal niet gerijpt en gaat dus na distillatie dadelijk in de fles. Reposado is een korte tijd gerijpt, Añejo is een langere tijd gerijpt.

Ingredienten
4 cl Tequila Reposado
1,5 cl Crème de cassis
2 cl vers limoensap
5 cl Fever-Tree Ginger Beer


Bereiding
Vul een shaker met ijsblokken en voeg de tequila, crème de cassis en limoensap toe. Krachtig shaken gedurende een 15tal seconden. Uitgieten doorheen een zeefje in een Collinsglas met verse ijsblokken. Vul het glas verder aan met het gekoelde gemberbier.

Versier het glas met een partje limoen en eventueel een verse braambes.

Voor een iets mildere versie kan je ook een ‘silver’ tequila gebruiken in combinatie met Ginger-Ale.

zaterdag 20 augustus 2016

Jack Daniel's Barrel Hunt

Als whisk(e)yliefhebber hou ik er uiteraard van om alle mogelijke smaken te proeven en te vergelijken. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch nog steeds in de richting van bourbon, rye en andere Amerikaanse whiskeys. Niet enkel voor de smaak, maar ook omdat ze er steeds in slagen om een schitterende sfeer te creëren rond hun product.

Opgelet, hier volgt een bekentenis : sinds een jaar of 20 verzamel ik alles wat ik kan vinden van het bekende merk Jack Daniel’s, zowel verzamelflessen die in een beperkte oplage verkocht worden als merchandise, waarbij ik de meest commerciële spullen probeer te negeren en op zoek ga naar oudere en meer zeldzame items.
De whiskeystokerij van Jack Daniel’s, de oudste distilleerderij van de Verenigde Staten, bestaat dit jaar 150 jaar. Het hele jaar door lanceren ze speciale acties om dit te vieren. Eerder kon ik reeds de hand leggen op een speciale “150th Anniversary” verzamelfles, deze zomer verstoppen ze wereldwijd ook 150 barrels (=whiskyvaten) met leuke prijzen.
Deze barrels zijn authentieke eiken whiskyvaten uit de stokerij in Lynchburg, Tennessee – de thuisbasis van Jack Daniel’s Distilleerderij – en worden verborgen over de hele wereld om deze historische mijlpaal te vieren. Maar liefst TWEE barrels zullen verborgen worden in België en dit op 20/08 (vandaag!) en 27/08. Er zullen hints verspreid worden om de barrels te vinden via de Facebook pagina. Wie meedoet maakt alleszins kans op leuke prijzen :
  • Een reis naar Lynchburg om de 150e verjaardag te vieren tijdens het evenement op 8/10/2016 + Een ‘Barrel bar’ kit + de barrel die gevonden is en die je ook mag houden.
  • Een fles Jack Daniel’s Tennessee Gold
  • Drie flessen Jack Daniel’s Single Barrel
  • Vijf pakketten met Jack Daniel’s goodies

De eerste hints komen online om 11:30. Deelnemen aan deze wedstrijd is enkel toegelaten voor 21+. Wedstrijdreglement en meer info over de ‘Barrel Hunt’ op www.jackdanielsbarrelhunt.com

zaterdag 13 augustus 2016

Redneck Old Fashioned

 
Niet iedereen heeft thuis een bar met 80 flessen. Niet iedereen is bereid om minstens 40 of 50 euro per fles te spenderen. Niet iedereen wil 10 minuten van zijn leven opofferen om een cocktail te bereiden. Om al deze redenen zal ik af en toe ook eens een sterk vereenvoudigd cocktailrecept publiceren wat toch nog steeds zeer lekker is. Een recept dat dus goedkoper is dan het origineel, gemakkelijker en daardoor ook veel sneller te bereiden.

Het bekendste whiskymerk wereldwijd is ongetwijfeld Jack Daniel’s. Eén van hun andere producten naast de gekende ‘Old Nr.7’ whiskey is Jack Daniel’s Tennessee Honey, een likeurachtig drankje gemaakt met Jack Daniel’s whiskey en honing.

Op internet kan je heel wat cocktailrecepten terugvinden met Jack Honey, maar meestal levert het niet echt hoogvliegers op. Denk vb. aan een zeer milde Jack Honey Sour. Maar net door het zoetere van deze likeur kwam ik op het idee om er eens een sterk vereenvoudigde Old Fashioned mee te bereiden.

Een echte Old Fashioned maak je met een klontje rietsuiker, wat je eerst moet verzadigen met een aantal druppels Angustura bitters. Daarna ga je het suikerklontje muddlen, waarna je één of meer bourbon- of rye-whiskeys toevoegt. Dit neemt natuurlijk best wat tijd in beslag en vraagt ook wat techniek om tot een smaakvol resultaat te komen.

Hieronder mijn vereenvoudigd ‘Redneck’ alternatief, te bereiden op minder dan 2 minuten. Elke ervaren barman zal ongetwijfeld denken dat dit een pure verkrachting van de Old Fashioned is, maar probeer het eens… de smaak zal je verrassen en mogelijk inspireren tot andere variaties.

Ingrediënten
4 cl Jack Daniel’s Old Nr.7 Tennessee Whiskey
4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
Enkele druppels Angustura Bitters
Enkele druppels Orange Bitters
Maraschino kers
Sinaasappel
Bereiding
We starten met een stevig whiskyglas met twee of drie ijsblokken. Voeg de ‘normale’ Jack Daniel’s whiskey toe. Even roeren om te koelen en een beetje te verdunnen met smeltwater. Voeg twee extra ijsblokken toe samen met de ‘Jack Honey’. Opnieuw roeren. Voeg beide bitters toe (*). Opnieuw roeren. Vul verder op met ijsblokken tot bovenaan het glas.
Snij een partje van een sinaasappel. Knijp er even in boven het glas en gooi het erin. Als laatste voegen we nog een Maraschinokers toe.
(*) Hoeveel bitters ? Dat is naar ieders smaak. Begin met enkele druppels en proef na het roeren. Voor mezelf doe ik één ‘dash’ Angustura en twee ‘dashes’ Orange bitters, maar smaken verschillen natuurlijk. De gouden raad : je kan altijd nog enkele druppels toevoegen, je kan er geen uithalen !

vrijdag 5 augustus 2016

Tip voor warme dagen : Radler

Het is de internationale “Dag van het bier”. Zelf ben ik niet zo’n bierfanaat, mijn persoonlijke smaak gaat eerder naar een lekker wijntje, een cocktail of een borrel. Maar wat me tijdens een warme zomeravond wel eens kan smaken is een Radler, een kant en klare mix van bier en limonade in min of meer gelijke verhoudingen.

De benaming “Radler” komt uit Duitsland en heeft iets te maken met wielrenners die vorige eeuw heel vaak kozen voor dit verfrissende drankje (Radler is dialect voor Radfahrer).

Aan de overkant van het kanaal is deze mix beter bekend als “Shandy”, naar het eerste merk wat bij hen ooit een dergelijk product op de markt bracht (Oorspronkelijk was het wel gemixt met gemberbier). In Nederland werd een Radler vroeger ook wel “Sneeuwwitje” genoemd en in België “Kivela”. Ik herinner me uit de periode dat ik zelf nog “behind the stick” stond, dat in mijn regio de Kivela alleszins niet zo populair was als de “Mazout”, een mix van pils met cola.

Citrus (vb. citroen, limoen, grapefruit, …) lijkt vandaag nog steeds het meest populair als mixsmaak, maar er zijn er intussen ook wel een aantal andere fruitsmaken beschikbaar (vb. rood fruit, ananas, … ). Als bier lijkt pils het meest populair in deze mix, maar ook witbier of zelfs een bruin bier is mogelijk.

Deze verfrissende mix is zowel gericht op dames als op mannen die eerder een voorkeur hebben voor wijn en spirits. En neen, ik heb dit niet verzonnen ter mijn verdediging, dit stond ooit letterlijk in een persbericht van Heineken.

In België en Nederland zijn heel wat brouwerijen mee op de kar gesprongen en in supermarkten vind je dan ook heel wat varianten in de bierrekken. Amstel en Maes waren zowat de voortrekkers en hebben meerdere smaken in het gamma. Daarnaast zagen we ook Radlers van Bavaria, Budels, Grafenwalder, Grolsch, Hoegaarden, Lindeboom, Perlenbacher, Schultenbrau, Schutters, Twents, Warsteiner en Wieckse.
 
De alcoholpercentages variëren van 0 % tot maximaal 2,5 % - Ideaal tijdens een warme periode wanneer je echt wat meer wil drinken, maar zonder er snel dronken van te worden. Wel opletten want in het buitenland kan je soms sterkere Radlers vinden.
 
Over “echte” biercocktails hebben we het vast en zeker later nog wel eens !

woensdag 3 augustus 2016

Bloody Mary + Verschillende mixtechnieken


De Bloody Mary heeft de reputatie qua smaak één van de meest complexe cocktails te zijn. Het basisrecept is vrij eenvoudig, maar barmannen van over de hele wereld hebben er intussen hun eigen versies van gemaakt. Zo zag ik redelijk wat recepten waar mierikswortel, bietensap of zelfs bouillon aan toe was gevoegd.
Of het klopt weet ik niet maar ondanks een stevige borrel vodka zou dit ook de perfecte anti-kater drank zijn. Sommigen beweren zelfs dat je deze cocktail enkel tijdens de ochtend zou mogen bestellen. Het tomatensap zou alcohol neutraliseren in het lichaam, het hoge zoutgehalte zou helpen tegen uitdroging en de vodka zou hoofdpijn verminderen door zich te mixen met de alcohol in je bloed. Gewoon niet teveel drinken lijkt me toch nog steeds een veiligere methode om katers te voorkomen.
Net als bij de meeste klassieke cocktails zijn er meerdere verhalen over het ontstaan. Algemeen wordt aangenomen dat Fernand Petiot de Bloody Mary uitvond in 1921, toen hij werkte in Harry’s New York Bar in Parijs. Uit dezelfde beroemde bar komen onder meer ook de ‘White Lady’ en de ‘Sidecar’.
Als recept ga ik voor de meest klassieke versie, die wereldwijd wordt gebruikt als basis. Naar de bereiding toe zijn er ook meerdere technieken die je kan hanteren. Ik heb deze cocktail al zien bereiden op minstens vier verschillende manieren :
  • Rechtstreeks opgebouwd in het glas (“Build”)
  • Geshaked
  • Gerold (“Rolled”, bereid in een shaker, maar zonder te schudden)
  • Gegooid (“Throwing”, de meer spectaculaire versie van rollen)
Volgens heel wat barmannen en mixologen heeft de laatste methode het beste resultaat. De cocktail zal perfect mixen, afkoelen en verluchten, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de ingrediënten. Dit is evenwel zowat de moeilijkste techniek die barmannen gebruiken, je moet er een beetje lef voor hebben om dit thuis te proberen… zeker als er gasten op bezoek zijn die naar jou staan te kijken.

Met shaken en builden heb je veel kans dat je afbreuk doet aan de kwaliteit van je cocktail. Door krachtig te shaken met ijs zal het tomatensap heel erg schuimen en verdunnen, door op te bouwen in een longdrink met ijs zal het ijs vrij snel smelten. Beide technieken zou ik afraden voor deze cocktail. Rol dan liever de cocktail heen en weer tussen twee glazen of kweek stalen zenuwen en oefen voor een ‘throw’. Ik leg het hieronder verder uit.

Ingrediënten
5 cl Vodka
10 cl Tomatensap
1 cl Vers geperst citroensap
Enkele druppels Worcestershire saus
Enkele druppels Tabasco
Een draai van de pepermolen
1 mespuntje selderijzout
1 stengel Selder
1 Limoen

Bereiding 1 (eenvoudige opbouw in het glas)
Vul een highball glas (een wat bredere longdrink) met ijsblokken.
Doe er de vodka, citroensap, worcestershire saus, Tabasco, zout en peper bij. Vul het glas aan met tomatensap. Even alles door elkaar roeren. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.


Bereiding 2Rollen (“Rolling”)
We maken de cocktail via deze techniek niet rechtstreeks in het glas, maar in een grote beker zonder ijs (vb. de onderkant van een Boston Shaker).  Doe alle ingrediënten in de beker.

Neem nu een tweede beker (vb. tweede kant van de Boston shaker) en vul deze met ijs. Giet de cocktail 4 of 5 keer over en weer tussen beide bekers.

Strain in een highball of Collinsglas met verse ijsblokken. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.

TIPS :
  • Heb je geen geschikte bekers of Boston Shaker, gebruik dan twee grote pils- of limonadeglazen.
  • Je kan ook rollen zonder het risico om tomatenvlekken op je kleding te krijgen. Gebruik een gesloten Boston Shaker en kantel deze voorzichtig 4 of 5 keer heen en weer, dus zonder te shaken !
Bereiding 3 : Gooien (“Throwing the cocktail”)


We maken de cocktail via deze techniek niet rechtstreeks in het glas, maar in een grote beker zonder ijs (vb. de onderkant van een Boston Shaker).  Doe net als bij de vorige bereiding alle ingrediënten in de beker.
Neem nu een tweede beker (vb. tweede kant van de Boston shaker) en vul deze met ijs. Hou deze beker stevig vast met één hand en klem een strainer (zeefje) goed stevig vast op deze beker. Ideaal is een “Julep-strainer” die rechtstreeks op het ijs rust en dus niet op de rand van de beker.
Hou de beker met ijs en het zeefje in één hand en neem de tweede beker met je ingrediënten in de andere hand. Doe vervolgens exact de stappen zoals ik ze hierna beschrijf :
  • Giet de inhoud van je beker met de ingrediënten over in de beker met het ijs.
  • Hou vervolgens de volle beker zo hoog mogelijk, breng de lege beker er vlak naast.
  • Start met langzaam overgieten in de lege beker.
  • De beker met ijs blijft steeds op zijn plaats, hoog in de lucht.
  • De tweede beker, die langzaam vol loopt, laat je tijdens het overgieten zakken, tot zo laag als je durft.
  • Om zo weinig mogelijk te morsen moet je de bovenste beker wanneer die bijna leeg is, met een knikje terug rechtop zetten. Hierdoor zal de straal onderbroken worden.
  • Als alles is overgegoten hou je beide bekers terug voor je en giet je snel alles terug in de beker met ijs.
  • Herhaal dit 4 of 5 keer tot de cocktail goed gekoeld en homogeen is. De cocktail zal nu ook een mooie egale kleur hebben.
Strain in een highball of Collinsglas met verse ijsblokken. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.

Bloody Mary met andere spirits :
Je kan deze cocktail ook maken met andere spirits dan vodka. Met tequila wordt het een “Bloody Maria”, met gin wordt het een “Red Snapper”. Maar ga misschien ook eens voor een echte Belgische “Bloody Jenever” met Hasseltse jenever !