Pagina's

woensdag 3 augustus 2016

Bloody Mary + Verschillende mixtechnieken


De Bloody Mary heeft de reputatie qua smaak één van de meest complexe cocktails te zijn. Het basisrecept is vrij eenvoudig, maar barmannen van over de hele wereld hebben er intussen hun eigen versies van gemaakt. Zo zag ik redelijk wat recepten waar mierikswortel, bietensap of zelfs bouillon aan toe was gevoegd.
Of het klopt weet ik niet maar ondanks een stevige borrel vodka zou dit ook de perfecte anti-kater drank zijn. Sommigen beweren zelfs dat je deze cocktail enkel tijdens de ochtend zou mogen bestellen. Het tomatensap zou alcohol neutraliseren in het lichaam, het hoge zoutgehalte zou helpen tegen uitdroging en de vodka zou hoofdpijn verminderen door zich te mixen met de alcohol in je bloed. Gewoon niet teveel drinken lijkt me toch nog steeds een veiligere methode om katers te voorkomen.
Net als bij de meeste klassieke cocktails zijn er meerdere verhalen over het ontstaan. Algemeen wordt aangenomen dat Fernand Petiot de Bloody Mary uitvond in 1921, toen hij werkte in Harry’s New York Bar in Parijs. Uit dezelfde beroemde bar komen onder meer ook de ‘White Lady’ en de ‘Sidecar’.
Als recept ga ik voor de meest klassieke versie, die wereldwijd wordt gebruikt als basis. Naar de bereiding toe zijn er ook meerdere technieken die je kan hanteren. Ik heb deze cocktail al zien bereiden op minstens vier verschillende manieren :
  • Rechtstreeks opgebouwd in het glas (“Build”)
  • Geshaked
  • Gerold (“Rolled”, bereid in een shaker, maar zonder te schudden)
  • Gegooid (“Throwing”, de meer spectaculaire versie van rollen)
Volgens heel wat barmannen en mixologen heeft de laatste methode het beste resultaat. De cocktail zal perfect mixen, afkoelen en verluchten, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de ingrediënten. Dit is evenwel zowat de moeilijkste techniek die barmannen gebruiken, je moet er een beetje lef voor hebben om dit thuis te proberen… zeker als er gasten op bezoek zijn die naar jou staan te kijken.

Met shaken en builden heb je veel kans dat je afbreuk doet aan de kwaliteit van je cocktail. Door krachtig te shaken met ijs zal het tomatensap heel erg schuimen en verdunnen, door op te bouwen in een longdrink met ijs zal het ijs vrij snel smelten. Beide technieken zou ik afraden voor deze cocktail. Rol dan liever de cocktail heen en weer tussen twee glazen of kweek stalen zenuwen en oefen voor een ‘throw’. Ik leg het hieronder verder uit.

Ingrediënten
5 cl Vodka
10 cl Tomatensap
1 cl Vers geperst citroensap
Enkele druppels Worcestershire saus
Enkele druppels Tabasco
Een draai van de pepermolen
1 mespuntje selderijzout
1 stengel Selder
1 Limoen

Bereiding 1 (eenvoudige opbouw in het glas)
Vul een highball glas (een wat bredere longdrink) met ijsblokken.
Doe er de vodka, citroensap, worcestershire saus, Tabasco, zout en peper bij. Vul het glas aan met tomatensap. Even alles door elkaar roeren. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.


Bereiding 2Rollen (“Rolling”)
We maken de cocktail via deze techniek niet rechtstreeks in het glas, maar in een grote beker zonder ijs (vb. de onderkant van een Boston Shaker).  Doe alle ingrediënten in de beker.

Neem nu een tweede beker (vb. tweede kant van de Boston shaker) en vul deze met ijs. Giet de cocktail 4 of 5 keer over en weer tussen beide bekers.

Strain in een highball of Collinsglas met verse ijsblokken. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.

TIPS :
  • Heb je geen geschikte bekers of Boston Shaker, gebruik dan twee grote pils- of limonadeglazen.
  • Je kan ook rollen zonder het risico om tomatenvlekken op je kleding te krijgen. Gebruik een gesloten Boston Shaker en kantel deze voorzichtig 4 of 5 keer heen en weer, dus zonder te shaken !
Bereiding 3 : Gooien (“Throwing the cocktail”)


We maken de cocktail via deze techniek niet rechtstreeks in het glas, maar in een grote beker zonder ijs (vb. de onderkant van een Boston Shaker).  Doe net als bij de vorige bereiding alle ingrediënten in de beker.
Neem nu een tweede beker (vb. tweede kant van de Boston shaker) en vul deze met ijs. Hou deze beker stevig vast met één hand en klem een strainer (zeefje) goed stevig vast op deze beker. Ideaal is een “Julep-strainer” die rechtstreeks op het ijs rust en dus niet op de rand van de beker.
Hou de beker met ijs en het zeefje in één hand en neem de tweede beker met je ingrediënten in de andere hand. Doe vervolgens exact de stappen zoals ik ze hierna beschrijf :
  • Giet de inhoud van je beker met de ingrediënten over in de beker met het ijs.
  • Hou vervolgens de volle beker zo hoog mogelijk, breng de lege beker er vlak naast.
  • Start met langzaam overgieten in de lege beker.
  • De beker met ijs blijft steeds op zijn plaats, hoog in de lucht.
  • De tweede beker, die langzaam vol loopt, laat je tijdens het overgieten zakken, tot zo laag als je durft.
  • Om zo weinig mogelijk te morsen moet je de bovenste beker wanneer die bijna leeg is, met een knikje terug rechtop zetten. Hierdoor zal de straal onderbroken worden.
  • Als alles is overgegoten hou je beide bekers terug voor je en giet je snel alles terug in de beker met ijs.
  • Herhaal dit 4 of 5 keer tot de cocktail goed gekoeld en homogeen is. De cocktail zal nu ook een mooie egale kleur hebben.
Strain in een highball of Collinsglas met verse ijsblokken. We versieren het glas met een selderstengel en een partje limoen.

Bloody Mary met andere spirits :
Je kan deze cocktail ook maken met andere spirits dan vodka. Met tequila wordt het een “Bloody Maria”, met gin wordt het een “Red Snapper”. Maar ga misschien ook eens voor een echte Belgische “Bloody Jenever” met Hasseltse jenever !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten