Pagina's

woensdag 29 juni 2016

Penicillin

De Penicillin is de ‘signature cocktail’ van Sam Ross, een bekende barman uit Manhattan, waar dus wel degelijk nog iets anders gedronken wordt dan Cosmopolitans.

Het is een verrassende en verfrissende whiskycocktail die misschien iets moeilijker is dan de gemiddelde cocktail op deze blog. Ik geef ook twee verschillende manieren om de cocktail te bereiden, de ene manier vergt wat meer voorbereiding, terwijl de andere manier iets meer afwas oplevert.
Het is een cocktail waarvoor een siroop nodig is, die je alleszins zelf moet bereiden. Een siroop is niet onbeperkt houdbaar, dus je kan best voor  thuisgebruik niet teveel ineens maken.
Net als zijn medicinale naamgenoot zou deze cocktail heel wat kwaaltjes kunnen verhelpen, maar daar zijn we niet erg zeker van. Het is alleszins een lekkere cocktail voor wie wel het aroma wil van de turf, maar zonder de rokerige smaak. In de afdronk proef je heel duidelijk het branderige van de gember.
Ingrediënten
60 ml. Blended whisky (vb. Famous Grouse, William Lawson’s, … )
10 ml.
Whisky met veel turf (vb. Talisker Storm, Laphroaig, …)
25 ml. Vers limoensap
25 ml. Honingsiroop
Verse gember

Bereiding
Wanneer we deze cocktail op een meer professionele manier bereiden, starten we eerst met het maken van een gember/honingsiroop (zie verder). Kies je voor een eenvoudigere manier dan maken we alsnog een eenvoudige honingsiroop en gaan we om te starten drie vers afgesneden schijfjes gember muddlen in de beker van de shaker. Nadeel is dat dit wel een beetje een boeltje wordt en je na afloop meer werk zal hebben om je shaker terug proper te maken. Deze methode is dus iets minder handig als je meerdere cocktails na elkaar moet bereiden.

De honingsiroop is absoluut noodzakelijk omdat pure vloeibare honing zich absoluut niet laat mengen met de overige ingrediënten. Als je dit zou proberen zal je merken dat de honing gewoon overal vastkleeft aan je shaker en aan de ijsblokken.

Alle ingrediënten met uitzondering van de geturfde whisky voegen we samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een 30tal seconden, dit is langer dan normaal, maar de honingsiroop heeft dit echt wel nodig. Dubbel strainen (dus doorheen een extra fijn zeefje) in een whiskyglas met ijs.

Voor de afwerking voegen we heel voorzichtig de geturfde whisky toe via de bolle kant van een lepel net boven het glas. Gebruik je een groot ijsblok (of een dikke ijsbal), zorg dan dat de whisky op het ijs terecht komt. Dit noemen we “smoke on the nose” of een “Islay Scotch Float”. Het is de bedoeling dat de geturfde whisky als een dun laagje bovenop de cocktail blijft liggen. Op de foto merk je duidelijk het kleurverschil. Ik had zelf geen Islay of Talisker meer in de barkast, dus koos ik voor een sterke Japanse Nikka whisky.

Versier het glas met een schijfje limoen of een schijfje gember.

Honing & Gembersiroop
Plaats een grote rasp boven een kom en rasp een groot stuk gember. Zorg dat je al het heerlijke gembersap goed kan opvangen. Neem de geraspte gember in je handen en knijp letterlijk al het sap eruit tot de laatste druppel. Voeg nu vloeibare honing toe in een verhouding van 1:2 (dus half zoveel honing als gembersap). Voeg ook nog een beetje water toe, evenveel als het gembersap. Een minuutje opkoken om het goed te laten verbinden.

Honingsiroop
Voor een eenvoudige honingsiroop mengen we vloeibare honing met water in een 1:1 verhouding. Ook een minuutje laten opkoken zodat de suiker in de honing smelt en het zich beter vermengd met het water.

zondag 26 juni 2016

EK Match Hungary-Belgium : Pálinka

 
Het lijkt wel of elk land ter wereld zijn eigen typische spirit stookt. De basis voor de spirit verschilt echter wel vaak van land tot land. In Hongarije, de tegenpartij van onze Rode Duivels vandaag,  noemt de spirit Pálinka en de basis is fruit net zoals vb. in Luxemburg voor hun eaux de vie. Reeds in de 14e eeuw werd deze drank in de geschriften vermeld als 'Aqua vitae reginae Hungariae' of het levenswater van de vrouw van Koning Karel van Hongarije. Pálinka kan je best omschrijven als een aquavit, vruchtenbrandewijn of Schnaps. De benaming ‘Pálinka’ is Slavisch voor distilleren. De vruchten die het meest populair zijn voor Pálinka zijn abrikozen. Daarnaast kan je ook flessen vinden op basis van kersen, peren, appels en pruimen. Heel veel Hongaren stoken thuis zelf hun eigen spirit.

Pálinka wordt vaak gedronken als aperitief voor de maaltijd en volgens de verhalen begonnen vroeger op het platteland heel wat mannen hun werkdag met een borreltje van dit straffe spul.

Voor alle duidelijkheid : In ons land is thuis stoken NIET toegelaten. De Belg mag wel voor eigen gebruik een biertje of wijntje brouwen, maar alcohol stoken zonder de nodige vergunningen is nog steeds verboden en hierop staan zeer zware boetes. Sommige websites spreken over een gedoogbeleid voor eigen gebruik, maar met boetes die kunnen oplopen tot meer dan 20.000 Euro zou ik toch alleszins twee keer nadenken alvorens eraan te beginnen. In Hongarije is alcohol stoken ook niet helemaal vrijgesteld, maar op de eerste 50 liter (per gezin) betaal je als thuisstoker geen accijnzen. Een vergunning hebben ze zelfs pas nodig wanneer ze meer dan 100 liter stoken.

Wil je enkele flessen aankopen voor je eigen barkast, dan moet je wel opletten, er is namelijk een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende Pálinka’s. De goedkoopste flessen zijn soms niet veel meer dan een basic wodka met een scheutje abrikozenextract, de duurdere Pálinka’s zijn wel degelijk gestookt op basis van vers fruit.

Ik geef ook even mee dat Hongarije nog een tweede typisch drankje heeft : Unicum, een donkere kruidenbitter die je een beetje kan vergelijken met Jägermeister.

zaterdag 25 juni 2016

Ons bezoek aan cocktailbar Bijou (Antwerpen)


Nog niet zolang geleden opende op het Antwerpse Zuid een nieuwe cocktailbar, Bijou. Na een administratief gevecht van zowat twee jaar konden Ben Belmans en Dieter Van Roy, die beide reeds ruim hun strepen hebben verdiend binnen de Belgische cocktailwereld, eindelijk hun eerste cocktails serveren. Meestal is Dieter terug te vinden achter de bar, terwijl Ben heel vaak op de baan is als cateraar en consultant. Hun cocktails passen in een vrij eigenzinnig concept waar duidelijk lang genoeg is over nagedacht. Ze doen alles net iets anders dan de meeste cocktailbars.
Wanneer je plaats neemt aan de bar gaat je aandacht onmiddellijk naar de prachtig verlichte ‘backbar’ met een mooie verzameling spirits. Aan beide zijden van die backbar zie je ijskasten met daarin de glazen voor de cocktails. De zgn. Highball glazen (longdrinks) zijn zelfs al voorzien van de nodige ijsballen. 
Op de kaart vinden we dan ook een mooie reeks van deze highballs. Eerder eenvoudige longdrinks met zeer lekkere combinaties van smaken en aroma’s, zeer geschikt als aperitief. Wat onmiddellijk opvalt is dat deze glazen (en ook de prijzen !) ongeveer 30% kleiner zijn dan gebruikelijk. Dit nodigt natuurlijk uit tot het proeven van meerdere drankjes. De duurdere spirits zijn overigens ook allemaal te proeven per centiliter.

Een tweede stokpaardje van Ben en Dieter zijn de small batch ‘bottle aged’ cocktails. Wanneer je ingrediënten samenvoegt kan het resultaat weliswaar zeer lekker zijn, maar wanneer je een drankje de kans geeft om alle smaken en aroma’s gedurende langere tijd op elkaar te laten inwerken, kan het resultaat nog veel spectaculairder zijn. Op zich niet gek natuurlijk, want in de keuken doen we dit toch ook voor heel wat langzaam sudderende gerechten. Sommige cocktails worden dus vooraf klaargemaakt in grote dame-jeannes en daarna gebotteld. Uiteraard wordt elk glas professioneel geroerd, geserveerd en tot in de allerkleinste details afgewerkt. Dit proces zal naar de toekomst toe nog verder verfijnd worden en de mixologen zijn momenteel op zoek naar manieren om dit ook op grotere schaal te kunnen realiseren voor zoveel mogelijk cocktails. Ze willen hun klanten de garantie bieden dat elke geserveerde cocktail steeds optimaal is samengesteld.
Wanneer ikzelf een cocktailbar bezoek vind ik het toch ook best een groot stuk van de ervaring om de barman aan het werk te zien en vakkundig een cocktail te zien bereiden. Uiteraard geldt dit vooral voor klanten die plaats nemen aan de bar. Wanneer je met je gezelschap aan een tafeltje zit in de zaal heb je veel minder zicht op de bar en gaat het gegoochel met shaker en mengbeker ietwat verloren. Tegelijk wil je als klant misschien toch een “normale” cocktail van het gebruikelijke formaat. Dieter vertelde me dan ook dat spoedig een reeks “full size” klassieke cocktails op de kaart zullen komen, waarvan een aantal ook steeds ‘a la minute’ worden bereid. Denk vb. aan een Whisky Sour of de intussen al zeer populaire Lazy Red Cheeks.
Bijou is niet zo heel groot, maar wel ontzettend gezellig. Achteraan is er ook een klein discreet terras en zelfs een aparte fumoir of rookkamer.
Uiteraard moest er ook geproefd worden. We namen plaats op het terras en bestelden enkele cocktails, die steevast begeleid worden door een kommetje kraakverse groentenchips.
Ik koos tijdens het eerste rondje voor mijn favoriete cocktail, de Old Fashioned. De wederhelft koos de Lazy Red Cheeks. Beide cocktails werden voor de gelegenheid vers geshaked en gestird zodat we visueel al de nodige prikkels (en photo-ops) kregen. Op de kaart staan trouwens ook een aantal mocktails voor de Bob van het gezelschap. En omdat onze dochter nogal kieskeurig is op dat vlak wou Dieter ook gerust enkele sinaasappelen voor haar persen. Voor het tweede rondje koos ik de Pimm’s Cup, de wederhelft koos een aangepaste versie van een mocktail.
De cocktails en mocktails stelden ons absoluut niet teleur. Heerlijke smaken en verrassende aroma’s, vakkundig afgewerkt met mooie en soms zelfs grappige kleine details. Bijou is ongetwijfeld een mooie aanwinst voor deze Antwerpse uitgangsbuurt. Wij komen zeker nog eens terug !
Bijou – Graaf Van Egmontstraat 20, Antwerpen – info@bijoubar.be
P.S. Zoals gebruikelijk voegen we de volledige fotoserie toe als album op onze Facebook pagina !

woensdag 22 juni 2016

EK Match Zweden-België : Karrysild & Akvavit


 
Opnieuw een match van ons nationale elftal, deze keer tegen Zweden. Een aantal jaren geleden heb ik redelijk wat tijd doorgebracht in Scandinavië, meer bepaald in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het Zweedse Malmö is daar letterlijk “de overkant van de brug” (waarover de E20, maar ook een spoorverbinding loopt), dus de gebruiken verschillen er ook niet echt zo gigantisch veel. Voor deze gelegenheid stel ik niet alleen een drankje voor, maar ook een bijpassend hapje. Deze combinatie zal je in Scandinavië vrij vaak geserveerd krijgen als voorgerecht. Maar door de smaakcombinatie lijkt het mij ook een zeer gepast “voetbalhapje”.
Als drink ga ik deze keer voor een pittig borreltje om het haringhapje mee door te spoelen. Akvavit (wat net als bij de meeste spirits ook weer levenswater betekent) is alom tegenwoordig in Scandinavië en het Deense Aalborg is zowat de grootste producent, gevestigd in het noorden van Jutland (het grote schiereiland van Denemarken). De belangrijkste botanical voor deze vodka-achtige spirit is karwijzaad. Uiteraard kan je in Denemarken en Zweden heel wat varianten terugvinden, net zoals je hier bij ons ook vele soorten gin en jenever kan vinden. De Akvavit serveren we net als onze jenever het liefst ijskoud in een shotglaasje.
Het bijpassende hapje “Karrysild” betekend letterlijk “Haring met curry”. Het is een gepekelde haringfilet met een huisgemaakt currysausje. Wanneer je dit krijgt als borrelhapje zal het vaak geserveerd worden op een stukje smørrebrød (donker roggebrood), soms nog gegarneerd met een schijfje zachtgekookt ei. De smaakvolle combinatie van appel en curry kennen ze wereldwijd, dus die vinden we ook hier terug.

Ingrediënten
  • 5 gepekelde haringfilets, in stukjes gesneden
  • 2 el. verse room
  • 2 el. mayonaise
  • 1 el. Dijon mosterd
  • 1 tl. milde currypasta
  • 1 sjalot
  • 1 fijngesneden augurk
  • 1 tl. kappertjes
  • 1 lepel vocht van de gepekelde haring
  • ½ Appel
  • ¼ tl. lepel Komijnzaadjes (gekneusd)
  • ¼ tl. mosterdzaadjes (gekneusd)
  • Zout en peper
  • Bieslook

Bereiding

Meng de verse room, mayonaise, mosterd en currypasta in een kom. Voeg de geplette kruiden, augurk, kappertjes en sjalot toe samen met een lepel vocht van de haring. Meng alles goed door elkaar.
Zet de kom in de koelkast en laat minstens een uurtje staan zodat alle smaken zich optimaal kunnen vermengen.
Voeg de haring toe (in hapklare stukjes gesneden), samen met de in blokjes gesneden appel.
Als voorgerechtje : Serveer op een klein bordje met een stukje roggebrood erbij. Werk af met een beetje bieslook of dille.
Als hapje : Serveer op kleine vierkantjes roggebrood en werk af met een beetje bieslook of dille.

maandag 20 juni 2016

Fotoverslag GinStreet 2016 Antwerpen - Game of Gins


Wij brachten vorige zondag een bezoekje aan GinStreet 2016 Antwerpen : Game of gins. De Burburestraat was volledig afgesloten voor het verkeer en stond vol met standjes waar je gin kon proeven.

Een kort fotoverslag kan je bekijken op onze Facebookpagina.

https://www.facebook.com/doublestrainger/photos/?tab=album&album_id=530610017122370

zaterdag 18 juni 2016

België-Ierland : Blarney Stone

 
Vanmiddag opnieuw een EK match van onze Rode Duivels, dus ook een nieuwe drink in het kader van onze gezamenlijke uitdaging met Tineke’s Cucina. Ik had het mezelf gemakkelijk kunnen maken door gewoon een blik Guinness open te trekken, maar aangezien ik niet echt een bierliefhebber ben kies ik voor een cocktail die beter aansluit bij mij persoonlijke smaak : De “Blarney Stone”.
De Blarney Stone is een groot blok blauwe steen, ingemetseld in de borstwering van Blarney Castle, gelegen op ongeveer 8 km van Cork in Ierland. Volgens de legende krijgt wie de steen kust “the gift of gab”, de gave van de welsprekendheid. Van over de hele wereld komen er bezoekers om het kasteel en tuinen te bezoeken… en de steen te kussen. Het woord Blarney kreeg dan ook de betekenis van “gewiekste, vleiende of overredende praat”. Iets wat na enkele glazen alcohol ook vanzelf komt !
Je krijgt vandaag twee recepten voor deze cocktail, met een verschillende moeilijkheidsgraad. De eenvoudige versie van de Blarney Stone cocktail is een aangepaste versie van de Moscow Mule, waarbij we de vodka vervangen door Ierse Whiskey. Het bekende vodkamerk Absolut maakt trouwens zelf ook een alternatieve Blarney Stone met Ierse Whiskey, muntlikeur en Groene Chartreuse. Het resultaat is een gifgroen Manhattan-achtig drankje wat ik jullie liever niet wil aandoen.

A.      Blarney Stone (Irish Mule Edition)

Ingrediënten
60 ml Teeling Single Grain Whiskey
30 ml vers geperst limoensap
1 flesje Fever-Tree Ginger Beer


Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg de Ierse whiskey en het limoensap toe. Krachtig shaken tot de shaker ijskoud is, normaal een 15tal seconden. Strain in een highball (longdrink) glas, gevuld met ijs.

Vul het glas verder aan met gemberbier en versier met een zeste van limoen of citroen.

Opgelet : Dit is een vrij zure cocktail, pas de hoeveelheid limoensap aan naar je eigen smaak !


B.      Blarney Stone (Bartenders Edition)



Ingrediënten
60 ml Teeling Single Grain Whiskey
10 ml Anijslikeur
10 ml Cointreau
5 ml Maraschino likeur
1 Zeste van sinaasappel of citroen
1 Olijf


Bereiding
Vul een shaker met ijs en voeg de Ierse Whiskey, anijslikeur, Cointreau en Maraschino likeur toe. Hard shaken tot de shaker ijskoud is, normaal een 15tal seconden. Strain in een voorgekoeld cocktailglas. Versier met een twist van sinaasappelzeste en een olijf.

maandag 13 juni 2016

België-Italië : Martini Bellini


Mijn wederhelft heeft zich laten uitdagen om bij elke EK match van onze Rode Duivels iets culinairs te doen met ingrediënten van het land van de tegenstrever. Bijna vanzelf kwam de vraag of ik daar ook steeds een lekker drankje bij wou voorzien. Laat die eerste match nu net tegen Italië zijn en ik heb net een volledige week afgerond met Italiaanse cocktails. Sta me toe het mezelf vanavond toch iets gemakkelijker te maken.

In het afsluitende artikel van de #Negroniweek had ik het al over “premixed cocktails” en "bottle aged cocktails" en over het feit dat die eigenlijk helemaal niet verkeerd zijn.
Bij deze geef ik dan ook toe dat een drietal premixed cocktails ook hier vrij regelmatig op het boodschappenlijstje staan. Toevallig zijn dat ook Italiaanse cocktails : Aperol Spritz (in kleine ready-to-serve flesjes), Martini Royale Bianco en Martini Royale Rosato.


Wij vinden deze alle drie zeer lekker en na een vermoeiende werkdag trek je gewoon de fles open om het gekoelde drankje te serveren in een groot wijnglas met veel ijs. Een snelle en gemakkelijke cocktail komt uiteraard ook goed van pas op een voetbalavond.
En het moet zeker niet altijd bier zijn. Fijnproevers weten waarom ! 


Martini heeft nog een variant in de winkelrekken die we nog niet eerder hadden geproefd en deze leek me wel geschikt voor vanavond : Martini Bellini Vine Peach.

Wanneer je zelf een klassieke Bellini zou maken ga je eerst de keuken in om een coulis te maken van perzik. Doe hiervan een soeplepel in een champagneglas, knijp er nog een citroenpartje bij en vul voorzichtig verder op met lekker bruisende Prosecco. Even roeren mag, maar wees heel voorzichtig zodat je niet teveel bubbeltjes verliest.
De Martini-variant is een prosecco waaraan de nectar van witte perziken reeds is toegevoegd. Serveer best in een ruim wijnglas met een handvol ijsblokken, net zoals bij de andere ‘Royale’ versies.
Versier met een partje witte perzik.
Deze lichtroze cocktail is zeer verfrissend, maar je proeft tegelijk ook overduidelijk de lekkere zoete perzik. Als aperitief op eender welke receptie zou dit drankje absoluut niet misstaan.
Een heel lekker Italiaans aperitief… maar we hopen natuurlijk wel dat de Belgen winnen !

zondag 12 juni 2016

Afsluiter van de Negroni week


Vandaag sluiten we de #Negroniweek af, maar eigenlijk hadden we nog meerdere weken kunnen doorgaan met variaties op deze eindeloze klassieker. Denk maar aan een “Kingston Negroni” waar we de gin inwisselen voor rum, of een “Negroski” met vodka in plaats van gin. Op de website van #Negroniweek kan je nog heel wat receptjes terugvinden.

Wat ook de moeite waard is om zelf te proberen : Maak een tiental Negroni’s en bewaar deze in een fles gedurende enkele maanden. De ingrediënten krijgen dan rustig de tijd om zich optimaal te vermengen. Bonus is uiteraard dat je flink wat tijd en moeite kan besparen bij het serveren : Gewoon glazen met ijs klaarzetten, uitschenken en een stukje sinaasappel toevoegen.
Ondertussen zijn er meerdere cocktailbars en spiritproducenten die zelf ook flessen met “premixed cocktails” op de markt brengen. Voor wat betreft “Bottled Negroni’s” zou ik zeker eens kijken naar Campari Negroni, Bijou Negroni en Forest Negroni.

Als afsluiter maak ik nog eenmaal zelf een “Bartenders Edition” Negroni voor deze reeks, maar eentje met extra smaken en aroma’s die werkelijk alle kanten uitgaan. Ik gebruik wel een witte vermout omdat ik het bittere daarmee toch iets wil temperen. De Negroniweek is een initiatief van Campari, daarom kiezen we voor deze klassieke bitter in onze laatste cocktail.

Een Negroni is nu eenmaal een vrij “straffe’ cocktail met een sterke smaak waar je even moet aan wennen. Dan pas begin je alle smaken en aroma’s erin terug te vinden en te appreciëren. Het is een cocktail die zeker de aandacht verdient en het is uiteraard ook zeer mooi dat zoveel bars wereldwijd dit mee ondersteunen en centen inzamelen voor hun zelf gekozen goede doel. Wij doen alvast de belofte om ook volgend jaar de #Negroniweek opnieuw in de schijnwerper te zetten !
Ingrediënten
3 cl. Bombay Dry Gin, met toegevoegde smaken van aardbeien, basilicum en jeneverbes
3 cl. Campari
3 cl. Cinzano Bianco
Enkele druppels Orange Bitters
Enkele druppels sinaasappelsap (Een partje uitknijpen)


Bereiding
We nemen een whiskyglas met veel ijs en bereiden deze cocktail rechtstreeks in het glas. Alle ingrediënten toevoegen en kort maar stevig roeren om alles goed te mengen en te koelen. Voeg na het mengen opnieuw enkele ijsblokken toe zodat het glas mooi gevuld is.

Versier het glas met een schijfje sinaasappel.

zaterdag 11 juni 2016

Negroni Week : CCC


Dag 6 van #Negroniweek en stilaan tijd om eens wat te gaan experimenteren. Ik besloot dan ook om een variant te maken op de Negroni Sbagliato. Deze klassieke bittercocktail bestaat uit drie ingrediënten : bitter, vermout en prosecco. Ook deze cocktail is afgeleid van de originele Negroni, waarbij de gin werd vervangen door schuimwijn.

Volgens de meeste bronnen gebeurde dit ergens in de jaren 80 en geheel per ongeluk, toen barman Mirko Stochetti van Bar Basso in Milaan een Negroni aan het maken was en per ongeluk een fles spumante ter hand nam in plaats van de fles gin. De naam betekent ook letterlijk “een foute Negroni”.

Omdat niet alleen het bittere, maar ook de sinaasappel mee de rode draad doorheen deze week vormt, besloot ik die laatste nog wat meer in de schijnwerper te plaatsen.
Ik noem deze variant de CCC, wat staat voor Campari, Cointreau en Champagne. Al kan die laatste C natuurlijk ook staan voor Cava of Crémant.

Ingrediënten
40 ml Campari
40 ml Cointreau
80 ml Champagne


Bereiding
Voeg de Campari en Cointreau samen in een mixglas met veel ijs. Stevig roeren gedurende een 15tal seconden zodat alle smaken zich goed mengen en het drankje ook voldoende koelt. Strainen in een margarita- of martiniglas.
Vul het glas aan met champagne. Versier met een half schijfje sinaasappel.

vrijdag 10 juni 2016

Negroni Week : Americano


Dag 5 van #Negroniweek : We naderen stilaan het weekend en gaan vandaag terug naar de basis van onze Negroni. Zoals ik bij de start van deze week reeds vertelde was de Negroni een aanpassing van de populaire “Americano” cocktail door barman Fosco Scarcelli, op vraag van Camillo Negroni.

Doordat het bruiswater vervangen werd door gin werd deze cocktail natuurlijk een stuk steviger en sterker. Waarmee ik bedoel dat niet alleen het alcoholgehalte steeg, maar ook de smaak en de aroma’s kregen een stevige boost. Van de Americano kan je dus gerust een glaasje meer drinken, wat zeker ook niet verkeerd is tijdens de warme zomermaanden.

De Americano bestaat dus al veel langer dan de Negroni, maar noemde oorspronkelijk “Milano-Torino”. Dit was een referentie naar de twee oorspronkelijke basis ingrediënten : Campari uit Milaan en Punt e Mes, een vermout uit Turijn. De benaming “Americano” heeft vermoedelijk niet zoveel te maken met America, maar wel met “Amaro” de Italiaanse benaming voor bitter. Deze cocktail werd vermoedelijk voor het eerst geserveerd ergens rond 1860 in “Caffè Campari”, de bar van Gaspare Campari. Zoals je kan zien op de foto is er op die locatie ook vandaag nog steeds een bar gevestigd.
 

Oorspronkelijk werd deze cocktail geserveerd met een stukje citroenschil. Tegenwoordig zie ik in alle “officiële” recepten een sinaasappelschil staan, net als bij de Negroni.

Ook deze cocktail is door zijn bittere toets zeer geschikt als aperitief.

Ingrediënten
30 ml Campari Bitter
30 ml Cinzano Rosso
1 flesje Perrier bruisend water


Bereiding
Gebruik naar keuze een longdrink of een laag whiskyglas met veel ijs.
Voeg de bitter en vermout toe. Afvullen met bruisend water.


Versieren met een stukje citroen- of sinaasappelschil

Bezoek aan Brouwerij Jessenhofke


Deze blog gaat voornamelijk over cocktails en geestrijke dranken, maar af en toe bespreken we ook wel eens andere dranken, in het bijzonder wanneer deze de middelmaat duidelijk overstijgen. Soms zal je dus ook wel eens artikels aantreffen over wijnen, schuimwijnen, bieren of zelfs alcoholvrije dranken.

Deze ochtend was ik samen met de leden van een netwerkorganisatie (Open Coffee Belgisch Limburg) te gast bij Brouwerij Jessenhofke, gelegen langs het Albertkanaal in Kuringen. Binnen deze bedrijfshal bevindt zich nog steeds een micro-brouwerij waar alle recepten helemaal op punt worden gesteld. Daarna worden de grote hoeveelheden, middels het eigen ontwikkelde recept, gebrouwen in grotere brouwerijen. De biologische bieren van Jessenhofke zijn inmiddels te koop in 10 landen.
 
 
Vermits ze deze micro-brouwerij dan toch in huis hebben, kan ze ook gebruikt worden voor andere occasionele brouwers. Er werden dan ook reeds heel wat “bieren op maat” gebrouwen voor diverse bedrijven, organisaties of events, onder deskundige leiding van brouwer Gert Jordens. Zelfs brouwen als teambuilding is hier mogelijk. Hou er wel telkens rekening mee dat het bier na het brouwen nog een drietal maanden moet rusten. Tijdig bestellen is dus zeker de boodschap.


Het vaste gamma van Brouwerij Jessenhofke bevat volgende biersoorten :
  • RGLR (Lichtblond 3,5%)
  • BRWN (Bruin 7%)
  • TRPPL (Trippel 8%)
  • MAYA (Blond feestbier 6%)
  • PMPRNL (Pimpernelle 8%)
  • RSRV (Reserva 10%)
Het was nog vroeg in de ochtend en we dronken dus hoofdzakelijk koffie en thee tijdens ons bezoek. Naar het einde van het event toe stelde Gert voor om toch eens te proeven van de RGLR, een licht biertje met een lager alcoholgehalte wat ook perfect zou kunnen geschonken worden als aperitief. Met het warmere weer een aangenaam en verfrissend drankje.
 
De bieren van Brouwerij Jessenhofke zijn te koop in meer dan 900 verkooppunten, een volledige lijst kan je terugvinden op hun website.
 
Omdat ik wist dat Gert de kleinzoon is van een Hasseltse jeneverstoker wou ik ook nog wel eens polsen in die richting en met succes. Gert vertelde over eerdere experimenten met eau-de-biere, een distillaat afkomstig van de reststoffen van het brouwen. Zodra er een manier gevonden wordt om dit economisch haalbaar te maken wil Gert hier heel graag mee doorgaan. Wij zijn alvast benieuwd!
 
 

donderdag 9 juni 2016

Negroni Week : Longdrinks


Dag 4 van #Negroniweek.
 
Vandaag gaan we nog wat dieper in op de waaier van mogelijkheden om te variëren met je recept. Gisteren hadden we al een klassieke longdrink met sinaasappelsap, maar er zijn nog heel wat meer eenvoudige mogelijkheden voor een bittere longdrink. Steeds snel en eenvoudig te bereiden, neem gewoon een longdrinkglas met veel ijs en voeg de ingrediënten toe.
 
Tonic

Sinds een paar jaar zijn we allemaal gek van de Gin-Tonic, maar wist je dat je evengoed een Bitter kan mixen met Tonic. Verdomd lekker zelfs, want het bittere van een Campari of Biercée Bitter sluit naadloos aan bij het bittere van de tonic. De perfecte verhouding is 5 cl. Bitter met 10 cl. Tonic.
 
Uiteraard kan je hier ook weer gaan experimenteren met meerdere soorten tonic.

Citroenlimonade

Ben je niet zo’n liefhebber van tonic, probeer dan eens te mengen met citroenlimonade.
De perfecte verhouding is hier nog wat lichter : 5 cl. Bitter met 15 cl. Limonade.

Spuitwater / Soda

Ideaal voor wie geen extra smaken wil toevoegen, maar enkel het bittere wat wil temperen. Kies bij voorkeur voor sterk bruisend water. Je kan dit zelf maken met een siphon, maar er zijn ook heel wat merken die sterk bruisend water in de winkelrekken hebben staan. De perfecte verhouding is in dit geval ook 5 cl. Bitter met 10 cl. Bruiswater. 

Onze vorige postings van #Negroniweek gemist ? Hier zijn enkele snelle links :

woensdag 8 juni 2016

Negroni Week : Garibaldi


Vandaag zitten we al bijna in de helft van de #Negroniweek. Hopelijk hebben jullie ook de gelegenheid gevonden om deze week van een Negroni te genieten in één van de deelnemende horecazaken, want daarmee draag je natuurlijk ook een steentje bij aan de zelf geselecteerde goede doelen van de uitbaters.
Vandaag bereiden we één van de bekendste longdrinks op basis van een amaro (bitter). De volgende dagen krijg je nog extra longdrink suggesties. Tijdens het weekend sluiten we af met een Negroni met wat extra toeters en bellen om je smaak- en geurzin overvloedig te prikkelen.
Meer dan 25 jaar geleden heb ik zelf ook een tijdje in een taverne gewerkt. Tijdens de zonnige zomermaanden heb ik toen ettelijke “Campari-Orange” longdrinks klaargemaakt. Het was met grote voorsprong de meest populaire longdrink tijdens de warme zomer. Wat ik destijds niet eens wist, is dat deze bitterzoete combinatie ook gekend is als de Garibaldi.
Deze eenvoudige maar zeer verfrissende cocktail is genoemd naar Guiseppe Garibaldi (1807-1882), een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die destijds streed voor de eenmaking van Italië, die er pas kwam in 1871. De link met deze cocktail komt er omdat bitters typisch in het noorden van Italië geproduceerd worden (regio Milaan) en sinaasappelen vooral in het zuiden gekweekt worden (Sicilië). Deze cocktail staat dus symbool voor de eenmaking van het Italië zoals we het vandaag kennen.
De Garibaldi is door zijn bittere toets ook uitermate geschikt als aperitief.

Ingrediënten
6 cl Biercée Bitter (of een andere bitter naar keuze)
10 cl Versgeperst sinaasappelsap


Bereiding
Vul een longdrink- of Collinsglas met ijsblokken en voeg beide ingrediënten toe. Even goed roeren om alles te mengen en te koelen.

Versier met een schijfje sinaasappel en voeg eventueel een rietje toe. Wanneer je deze cocktail serveert in het seizoen van de bloedsinaasappelen ga dan beslist voor een schijfje van deze kleurige variant.

Dit is een longdrink die we in alle mogelijke verhoudingen tegenkomen. Echte ‘die hard’ bitterfans gaan voor een 50/50 verhouding terwijl voor sommige anderen zelfs de verhouding in ons recept nog te sterk is. Zoals steeds geef ik het advies om de verhouding desgewenst aan te passen naar je eigen smaak. Ik zou wel adviseren om minimaal een verhouding te hanteren van 3 cl bitter op 9 cl sinaasappelsap. Ga je lager dan deze verhouding dan proef je nog amper dat er bitter aanwezig is.

P.S. Hou ook tijdens deze #Negroniweek onze Facebook pagina in de gaten. Hier kan je nog heel wat extra info en krantenartikels terugvinden over de Negroni !

dinsdag 7 juni 2016

Negroni Week - Boulevardier


 

Cocktails op basis van een bitter zoals Campari, Aperol of Biercée hebben een streepje voor wanneer je ze ook bij je thuis wil bereiden. Met slechts twee of drie ingrediënten kom je al heel ver waardoor deze cocktails dus echt wel binnen ieders bereik liggen.
Morgen krijg je een zeer eenvoudige longdrink met slechts twee ingrediënten, vandaag een cocktail met drie ingrediënten die ondanks zijn eenvoud toch zeer complexe smaken en aroma’s tevoorschijn tovert : De Boulevardier.

Ingrediënten
30 ml Biercée Bitter (of andere bitter naar keuze)
45 ml Jim Beam Bourbon (Probeer eventueel ook eens met een Rye whiskey !)
30 ml Zoete vermout


Bereiding
Vul een mengglas met ijs en voeg alle ingrediënten toe. Roer gedurende een 15tal seconden om alles goed te mengen en te koelen. Giet doorheen een zeefje in een voorgekoeld glas. Versier met een stukje citroenschil. 

maandag 6 juni 2016

Negroni Week - Spritz


Gisteren gaven we al de kick-off met wat algemene informatie over #Negroniweek. Zoals afgesproken krijgen jullie de hele week lang recepten voor Bittercocktails, al dan niet aanleunend bij de originele Negroni. Om af te sluiten krijgen jullie op 12 juni een bijzondere Negroni, waarbij er stevig aan het recept is gesleuteld.
Natuurlijk kan je ook van een Negroni genieten in één van de deelnemende horecazaken. Voor ons land zijn er dat op het ogenblik dat ik dit schrijf ongeveer 90. Hier kan je de adressen terugvinden.
Vergeet niet dat je hiermee ook een goed doel zal helpen. Voor elke verkochte Negroni zal er één euro naar het goede doel gaan, gekozen door de horecazaak. In de praktijk zullen het dus meestal lokale goede doelen zijn waar de bareigenaars zich mee betrokken voelen.
We starten deze week met een zomerse bittercocktail die zowat iedereen wel lekker lijkt te vinden. Deze verfrissende en vrij eenvoudig te maken cocktail wordt al enkele jaren ook in ons land sterk in de markt gezet door Aperol en is zelfs in kleine ‘ready-to-serve’ flesjes beschikbaar. Voor een ‘lokale’ toets, maken wij onze versie met de kersverse Belgische bitter van Distillerie de Biercée.
Ingrediënten
4 cl. Biercée Bitter
9 cl. Prosecco
Een scheutje bruiswater.


Bereiding
In Italië is de Spritz een echte klassieker. Meestal serveren ze deze cocktail in een stevig whiskyglas en met een verhouding van 3 delen Prosecco op 2 delen Bitter en 1 deel sodawater. Door de 3-2-1 verhouding is dit recept ook zeer gemakkelijk te onthouden.

Net als in de meeste Belgische horecazaken serveren wij onze cocktail in een mooi wijnglas en hanteren de verhouding zoals aangegeven door de makers van deze bitter.

De bereiding is zeer eenvoudig : Vul het glas voor de helft met ijsblokken en voeg alle ingrediënten toe. Versier de cocktail met een schijfje sinaasappel. 

zondag 5 juni 2016

Negroni Week Kick-off

Van 6 tot 12 juni is het Negroni Week – Een initiatief van Campari en Imbibe Magazine. Over de hele wereld nemen cocktailbars, winkels en restaurants deel aan dit initiatief en sponsoren daarmee ook een goed doel. In België zijn er een honderdtal horecazaken die deelnemen. Voor elke verkochte Negroni-cocktail staan ze één euro af aan het goede doel.

Als blogger verkoop ik geen cocktails, maar ik wil mijn beste beentje voorzetten om ook een week lang de Negroni in het voetlicht te plaatsen. Van 6 tot 12 juni zal ik een reeks bitter-cocktails posten, waarvan uiteraard een aantal variaties op de originele Negroni, die op zijn beurt een variatie was op de Americano.

Volgens de meeste verhalen was het graaf Camillo Negroni uit Firenze, die een voorliefde had voor Americano's. In plaats van de gebruikelijke cocktail met soda wou hij op een bepaald ogenblik zijn drankje wat pittiger maken. Hij vroeg om de soda te vervangen door gin. De barman ging uiteraard in op de wensen van zijn klant en verving ook het citroenpartje door sinaasappel zodat het echt een nieuwe cocktail leek. De Negroni was geboren.


Tegendraads als ik ben werk ik tijdens deze week niet met Campari of Aperol, maar kies ik voor de gloednieuwe Belgische Bitter van Distillerie de Biercée.

Enkele weken geleden maakte ik trouwens al eens een Negroni met Ginderella Gin.


donderdag 2 juni 2016

Stormy Ginger


Dit is mijn eigen versie van de “Dark ’n Stormy”, de nationale cocktail van Bermuda. Dit is trouwens een cocktail waar een officieel copyright op rust. Je mag deze cocktail immers alleen “Dark ’n Stormy” noemen wanneer je die bereidt met Gosling’s Black Seal Rum. Deze cocktail wordt opgebouwd in het glas en vooral niet geroerd voor het serveren. Het effect wat je dan krijgt is een cocktail met de typische lichte kleur van gemberbier, met daarin een wolk van de donkere rum. Vandaar dus de benaming ‘Dark ’n Stormy’.

Het blijft natuurlijk een geweldig lekkere combinatie en niets belet ons om deze cocktail te maken met de rum die we voorhanden hebben in onze bar. Ik zou wel adviseren om een bruine rum te gebruiken en dus zeker geen witte. Zelfs deze uitstekende Havana Club bruine rum bleek toch een stuk lichter van kleur te zijn dan Gosling’s Black Seal Rum.
Ingrediënten
4 cl. Havana Club Añejo Special Rum
2 cl.
Vers limoensap
1 Flesje Fever-Tree Ginger Beer



Bereiding
Vul een highball glas met ijs en voeg het limoensap toe. Vul het glas verder aan met gemberbier om als laatste voorzichtig de rum toe te voegen.
Om ervoor te zorgen dat de rum zich niet onmiddellijk gaat vermengen gieten we deze via een omgekeerde cocktaillepel tot net boven het oppervlak. (zie afbeelding)
We versieren het glas met een schijfje limoen en een eetbaar bloemetje.