Nog niet zolang geleden opende op het Antwerpse Zuid een
nieuwe cocktailbar, Bijou. Na een administratief gevecht van zowat twee jaar
konden Ben Belmans en Dieter Van Roy, die beide reeds ruim hun strepen hebben
verdiend binnen de Belgische cocktailwereld, eindelijk hun eerste cocktails
serveren. Meestal is Dieter terug te vinden achter de bar, terwijl Ben heel
vaak op de baan is als cateraar en consultant. Hun cocktails passen in een vrij
eigenzinnig concept waar duidelijk lang genoeg is over nagedacht. Ze doen alles
net iets anders dan de meeste cocktailbars.
Wanneer je plaats neemt aan de bar gaat je aandacht
onmiddellijk naar de prachtig verlichte ‘backbar’ met een mooie verzameling
spirits. Aan beide zijden van die backbar zie je ijskasten met daarin de glazen
voor de cocktails. De zgn. Highball glazen (longdrinks) zijn zelfs al voorzien
van de nodige ijsballen.
Op de kaart vinden we dan ook een mooie reeks van deze highballs.
Eerder eenvoudige longdrinks met zeer lekkere combinaties van smaken en aroma’s,
zeer geschikt als aperitief. Wat onmiddellijk opvalt is dat deze glazen (en ook
de prijzen !) ongeveer 30% kleiner zijn dan gebruikelijk. Dit nodigt natuurlijk
uit tot het proeven van meerdere drankjes. De duurdere spirits zijn overigens ook
allemaal te proeven per centiliter.
Een tweede stokpaardje van Ben en Dieter zijn de small batch
‘bottle aged’ cocktails. Wanneer je ingrediĆ«nten samenvoegt kan het resultaat weliswaar
zeer lekker zijn, maar wanneer je een drankje de kans geeft om alle smaken en
aroma’s gedurende langere tijd op elkaar te laten inwerken, kan het resultaat
nog veel spectaculairder zijn. Op zich niet gek natuurlijk, want in de keuken
doen we dit toch ook voor heel wat langzaam sudderende gerechten. Sommige
cocktails worden dus vooraf klaargemaakt in grote dame-jeannes en daarna
gebotteld. Uiteraard wordt elk glas professioneel geroerd, geserveerd en tot in
de allerkleinste details afgewerkt. Dit proces zal naar de toekomst toe nog
verder verfijnd worden en de mixologen zijn momenteel op zoek naar manieren om
dit ook op grotere schaal te kunnen realiseren voor zoveel mogelijk cocktails. Ze
willen hun klanten de garantie bieden dat elke geserveerde cocktail steeds
optimaal is samengesteld.
Wanneer ikzelf een cocktailbar bezoek vind ik het toch ook
best een groot stuk van de ervaring om de barman aan het werk te zien en
vakkundig een cocktail te zien bereiden. Uiteraard geldt dit vooral voor
klanten die plaats nemen aan de bar. Wanneer je met je gezelschap aan een
tafeltje zit in de zaal heb je veel minder zicht op de bar en gaat het
gegoochel met shaker en mengbeker ietwat verloren. Tegelijk wil je als klant
misschien toch een “normale” cocktail van het gebruikelijke formaat. Dieter
vertelde me dan ook dat spoedig een reeks “full size” klassieke cocktails op de
kaart zullen komen, waarvan een aantal ook steeds ‘a la minute’ worden bereid.
Denk vb. aan een Whisky Sour of de intussen al zeer populaire Lazy Red Cheeks.
Bijou is niet zo heel groot, maar wel ontzettend gezellig.
Achteraan is er ook een klein discreet terras en zelfs een aparte fumoir of
rookkamer.
Uiteraard moest er ook geproefd worden. We namen plaats op
het terras en bestelden enkele cocktails, die steevast begeleid worden door een
kommetje kraakverse groentenchips.
Ik koos tijdens het eerste rondje voor mijn favoriete
cocktail, de Old Fashioned. De wederhelft koos de Lazy Red Cheeks. Beide
cocktails werden voor de gelegenheid vers geshaked en gestird zodat we visueel
al de nodige prikkels (en photo-ops) kregen. Op de kaart staan trouwens ook een
aantal mocktails voor de Bob van het gezelschap. En omdat onze dochter nogal
kieskeurig is op dat vlak wou Dieter ook gerust enkele sinaasappelen voor haar
persen. Voor het tweede rondje koos ik de Pimm’s Cup, de wederhelft koos een aangepaste
versie van een mocktail.
De cocktails en mocktails stelden ons absoluut niet teleur.
Heerlijke smaken en verrassende aroma’s, vakkundig afgewerkt met mooie en soms
zelfs grappige kleine details. Bijou is ongetwijfeld een mooie aanwinst voor
deze Antwerpse uitgangsbuurt. Wij komen zeker nog eens terug !
P.S. Zoals gebruikelijk voegen we de volledige fotoserie toe als album op onze Facebook pagina !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten