Pagina's

dinsdag 20 augustus 2019

Underberg is een "Tough Puppy"

 
Amari zijn kruidenbitters die gebruikt worden als volwaardige ingrediënten in cocktails (dus niet enkele druppels, maar één of meerdere centiliters). Er zijn heel wat variaties op de markt die allemaal verschillende smaken en aroma’s hebben, afhankelijk van de kruiden en het type alcohol wat gebruikt werd. Aan de ene kant van het spectrum heb je zoete en bitterzoete bitters met smaken die meestal doen denken aan Italië (vb. Campari), aan het andere uiterste heb je meer kruidige bitters zoals we ze vaker aantreffen in Duitsland en Oostenrijk (vb. Jägermeister). En dan zijn er natuurlijk nog honderden andere merken die ergens tussen die twee uitersten zitten. Vergeet niet dat vb. Nederland ook een rijke cultuur heeft aan lokale kruidenbitters.

De meer kruidige bitters zal je minder vaak terugvinden in een cocktailrecept, omdat deze meestal toch een sterke of zelfs dominante smaak toevoegen. Ik ging op zoek naar een cocktailrecept waarin een kruidenbitter mooi opgenomen wordt in het geheel. Het werd een eenvoudige variant op de Bulldog.


Als kruidenlikeur koos ik voor een buitenbeentje uit Duitsland : Underberg
Dit opvallende likeurtje werd gecreëerd door Hubert Underberg in 1846, maar werd pas echt populair in 1949, toen de kleine individuele flesjes van 20 ml op de markt kwamen. Dit geniale idee van kleinzoon Emil Underberg sloeg onmiddellijk aan. Het in papier gewikkelde kleine flesje overleefde de tand des tijds en is vandaag nog steeds verkrijgbaar in zowat elke supermarkt. Volgens heel wat (groot-)vaders is Underberg nog steeds het beste digestief wat er bestaat.

Underberg heeft zijn recept en botanicals steeds strikt geheim gehouden. We weten alleen dat er onder meer anijs, alsemkruiden en kruidnagel in zitten. Het volledige kruidenmengsel bevat kruiden en botanicals uit maar liefst 43 landen. En we weten ook dat voor de botteling de likeur mag rijpen in eiken vaten uit Slovenië. Alleen Emil Underberg, zijn vrouw, zijn dochter en drie geestelijken kennen het exacte recept voor het kruidenmengsel.


Underberg lijkt qua smaak uiteraard op andere kruidige amari, maar met het grote verschil dat het geen toegevoegde suikers bevat. Er wordt zelfs helemaal niets toegevoegd. Het bevat alleen water, alcohol en kruiden. In Duitsland krijgt het de stempel “Kräuterlikör”.


Opvallend is dat Underberg, net als cocktailbitters (vb. Angostura bitters), wordt vrijgesteld in de alcoholwetgeving. Underberg profileert zich ook nooit als shot of als cocktail ingrediënt. Op het etiket lees je volgende tekst : “Underberg is a herb bitters taken for digestion. It is not a beverage. Not to be sipped, but taken all at once and quickly because of its aromatic strong taste. It is also used as a flavoring”.


Een mooie uitdaging om hier toch lekkere cocktails mee te maken.


Tough Puppy

Ingrediënten
2,5 cl Aalborg Akvavit

2,5 cl Magnifica Cachaça

2 cl vers limoensap
3 cl ananassap
2 cl frambozensiroop
1 flesje Underberg


Bereiding
Voeg alle ingrediënten, behalve het flesje Underberg, samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken.


“Dirty dump” (dus inclusief het ijs) in een groot cognacglas. Voeg nog wat extra crushed ice toe. Plant het Underberg flesje ondersteboven in het ijs voor het serveren.

Bij het drinken van deze cocktail moet eerst het flesje uit het ijs gehaald worden zodat het verder leegloopt in de cocktail. Geen verdere garnering noodzakelijk.

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten