Pagina's

maandag 29 april 2019

Amore del cucciolo (Mocktail)

 
#MocktailMonday laat ik vaak aan mij voorbij gaan, omdat ik mocktails bedenken toch een stuk lastiger vind dan cocktails. Het is best een moeilijke oefening om lekkere mocktails te maken die door een breed publiek lekker zullen gevonden worden.

Omdat de wederhelft vorige week enkele wijsheidstanden liet verwijderen mocht ze enkele dagen geen alcohol of warme dranken nuttigen, dus besloot ik nog eens een poging te doen. Mijn doel was een eenvoudige en lekkere mocktail zonder fruitsappen. Gezien de tandproblemen leken agressieve fruitzuren immers ook geen goed idee. Suikersiropen zijn steeds uitgesloten vermits de wederhelft ook diabetes heeft.


Deze mocktail in Italiaanse stijl doet een beetje denken aan een Gin & tonic met een scheutje Campari of amaro erin. Best lekker, maar moet wel goed koud geserveerd worden.


Amore del cucciolo (Puppy love)


Ingrediënten
5 cl Seedlip Grove 42 (Alcoholvrije botanische spirit)
2 cl The Bitter Note (Alcoholvrije amaro)
Schweppes Premium Tonic


Bereiding
Eerst voegen we de Seedlip en amaro samen in een mengbeker met veel ijs. Goed roeren tot het mengsel perfect gekoeld is. Strainen in een coupeglas en aanvullen met gekoelde tonic. Versier met een cocktailkers.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

vrijdag 19 april 2019

Big Peat Surf & Turf - Happy 10th anniversary !

 
Bij Douglas Laing blazen ze dit jaar 10 kaarsjes uit voor hun Premium Islay blend ‘Big Peat’. In Mei 2009 kreeg Fred Laing een visioen over een visser die na enkele zware weken op een ruwe zee thuiskwam en genoot van een stevig glas geturfde Islay malt whisky. Hij creëerde een blend die zo typisch is voor Islay dat zelfs even ruiken aan het glas je onmiddellijk meeneemt naar dit Schotse whisky-eiland. De blend bevat zowat alle whiskymerken die op het eiland liggen te rijpen, inclusief de legendarische Port Ellen.

Big Peat is vooral gekend om zijn speciale ‘seasonal’ bottelingen (Kerstmis, Rode Duivels, … ) en voor zijn ‘Big Peat’ stripfiguur die steeds de hoofdrol speelt op de flessen, kokers en merchandising. In de reeks ‘Remarkable Regional Malts’ maken ze intussen ook premium blends voor andere Schotse whiskyregio’s : The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside) en Rock Island (alle Schotse eilanden).


Big Peat doet mij steeds denken aan een ruwe kust. Je ruikt immers niet alleen veel turf, maar ook veel jodium. Een duidelijke invloed van het rijpen vlakbij de zee. Dit inspireerde mij tot een eenvoudige maar zeer smaakvolle ‘Surf & Turf’ cocktail, waarbij we het zilte nog wat extra in de verf zetten met enkele druppels zoutoplossing. We maken het plaatje helemaal af door de cocktail te pairen met een lepeltje kaviaar. Geen liefhebber van kaviaar ? Een vers geopende oester is eveneens een perfecte match, giet een paar druppels whisky op de oester !


Big Peat Surf & Turf


Ingrediënten
5 cl Big Peat (botteling naar keuze, ik koos de Xmas botteling van 2017)
2 cl Punt e Mes vermouth
1 dash zoutoplossing (drie of vier druppels)


De zoutoplossing
Enkele druppels zoutoplossing (in meerdere recepten kan je het ingrediënt ‘Saline solution’ terugvinden) breken een cocktail echt open. De bittere kantjes verdwijnen en de zoetere en kruidigere elementen komen op de voorgrond. Een zoutoplossing kan je eenvoudig zelf maken. Voeg 20 gram keukenzout en 80ml water samen in een flesje en schud krachtig tot het zout volledig opgelost is.


Heb je nog geen ervaring met “zout in een cocktail” en wil je zelf een test doen om echt te ervaren wat het effect is ? Dit is een vrij bekend testje waarbij je een duidelijk verschil zal vaststellen : Neem een klein shotje Campari. Proef eerst, voeg een druppel zoutoplossing toe, proef opnieuw, voeg nog een druppel toe, proef opnieuw, …


Bereiding
Deze cocktail bereiden we in een mengbeker met veel ijs. Voeg alles samen en roer tot de cocktail ijskoud is. Serveren in een mooi coupeglas. Geen versiering in het glas, maar serveer deze cocktail samen met een lepeltje lekkere zilte kaviaar. Wij kozen voor de Osietra van Royal Belgian Caviar
. Dit is kaviaar van de Russische steur, duurzaam gekweekt in België.
 
Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

woensdag 17 april 2019

Jente Gees wint de Tio Pepe Challenge 2019

 
Na een tweetal uur aanschuiven in de beruchte “file d’Anvers” kwam ik maandagmiddag zo’n 45 minuten te laat toe in de Antwerpse Tapabar van Adres Claeys. Hier ging de Belgische finale door van de Tio Pepe Challenge 2019. Andres won vorig jaar deze cocktailwedstrijd en hij serveerde bij aankomst dan ook heel trots zijn winnende cocktail ‘Bodas de Sangre’.

Volgende finalisten mochten aantreden in de strijdarena :

  • Patrick Vercambre - Famouz (Knokke)
  • Dieter Van Roy - Belroy's Bijou (Antwerpen)
  • Tim Devriendt - The Cobbler (Gent)
  • Jente Gees - The Pharmacy (Knokke en Antwerpen)
  • Michael Yona-Costa - Cipiace (Brussel en Antwerpen)
  • Fabrice Marin - L'apereau (Blankenberge)
  • Xander Dedroog - Bar Nine (Leuven)
  • Omayra Sonck - Ravazjol (Aalst)
  • Hannes Desmedt - Wine Blend (Harelbeke)

Tijdens drie wedstrijdrondes verzamelden de deelnemers heel wat punten, maar desondanks bleek het toch nog een lastige en zeer lange deliberatie. Het was op zijn minst gezegd een spannende strijd. Tijdens de verschillende wedstrijdrondes werden publiek en deelnemers verwend met heerlijke Spaanse tapas en uiteraard mochten ook de sherry’s geproefd worden.
 
In een eerste “Blind Tasting” ronde kregen de finalisten vier glaasjes met verschillende sherry’s van Gonzalez Byass. Ze moesten deze trachten te herkennen, enkel en alleen op smaak en geur. Sommige kandidaten scoorden voortreffelijk, maar er waren er ook enkelen die de bal volledig mis sloegen.
 
Daarna volgde een behendigheidsproef met de venencia, die doorging buiten op straat. Vermoedelijk zijn ze het Atomium nog steeds aan het opdweilen na de finale van vorig jaar ;-)
 
De venecia is een vrij moeilijk te hanteren instrument waarmee samples uit een vat worden genomen om te proeven. De finalisten kregen max. drie pogingen, waarvan de laatste telde. Punten werden gegeven op de hoeveelheid sherry die terecht kwam in het glas, maar ook op de uitvoering. Het mag gezegd worden dat het “Angel’s Share” (de sherry die op de grond terecht kwam) toch nog best veel was.
 
 
Als laatste proef volgde uiteraard de echte cocktailwedstrijd, waarbij elke finalist een cocktail moest voorstellen net als basis een sherry van Gonzalez Byass. Punten werden gegeven op de samenstelling en smaak van de cocktail, maar ook op de voorstelling en op het glas zoals het uiteindelijk werd geserveerd.
 
Het ereschavot : 
  1. Jente Gees – The Pharmacy (Knokke en Antwerpen)
  2. Hannes Desmedt – Wine Blend (Harelbeke)
  3. Michael Yona-Costa – Cipiace (Brussel en Antwerpen)
 
 
Jente Gees zal de Belgische kleuren verdedigen tijdens de Tio Pepe Challenge Global Finals volgende maand in Jerez de la Frontera (Spanje). Zijn winnende cocktail was “The Alfonso Dashuiri”.
 
Ter afsluiting van deze spannende middag in Antwerpen liet Andres nog een gigantische pan Paella aanrukken.
 
Misschien nog het grappigste van de hele middag was Fino, het onwaarschijnlijk schattige hondje van Andres, die op zijn dooie gemakje tussen het publiek liep en steeds op zoek was naar gevallen tapas... of Tio Pepe.  

dinsdag 9 april 2019

Sapori del sud - Southern Flavours

 
Deze maand heb ik enkele tests gedaan met minder voor de hand liggende combinaties. Toen ik een andere blogger iets zag doen met whisky, calvados en bitter kriebelde het om ook iets in die richting te gaan proberen. Uiteraard houd ik het zoals steeds zo eenvoudig mogelijk, maar wil ik toch een maximum aan smaak bereiken. Een stevige en smaakvolle after-dinner slow sipper met enkel zuiderse ingrediënten is het resultaat.

Nomad whisky komt uit Schotland, maar rijpt in sherryvaten in Jerez (Spanje). Het is een blend van Speyside whisky, samengesteld door niemand minder dan whisky-icoon Richard Paterson. De brandy en amaro komen allebei uit Bologna (Italië). 

Sapori del sud
(Southers Flavours - Zuidelijke smaken)


Ingrediënten
5 cl Nomad whisky
2 cl Vecchia Romagna (brandy)
2 cl Amaro Montenegro


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren tot de cocktail voldoende gemengd en gekoeld is. Strainen in een groot cognacglas zonder ijs. Garnering is overbodig.


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

zaterdag 6 april 2019

Dominique Persoone maakt paaseitjes voor Zacapa Rum

 
Tijdens de paasperiode komen er sowieso paaseitjes in huis. Ik ben geen grote chocoholic, maar zo’n mini-paaseitje bij de koffie kan ik best wel appreciëren. En als ik dan hoor dat niemand minder dan Dominique Persoone van The Chocolate Line een doosje met paaseitjes op de markt brengt voor Zacapa rum, dan is mijn interesse gewekt.

Vorig jaar maakte Dominique al een eerste keer pralines voor Zacapa rum 
dus hij is ook op dit vlak zeker niet aan zijn proefstuk toe. Deze exclusieve paaseitjes zijn opnieuw een perfecte pairing met een glas van deze uitstekende rum uit Guatemala.
Ook niet onbelangrijk voor wie minder suiker wenst te eten. De bean-to-bar chocolade die gebruikt werd voor de omhulling van deze eitjes heeft een cacaopercentage van 72%. Een mooie bittere combinatie met een exotische, frisse en zure vulling van o.a. abrikoos en dragon. Opgelet, in de vulling zit wel nog een beetje suiker.

Bij voorkeur te degusteren met een glaasje Zacapa 23 rum, een blend van rums met een ouderdom van 6 tot 23 jaar. Graag iets zoeter ? Probeer dan een eenvoudige Zacapa Old Fashioned met wat suikersiroop en orange bitters. Wil je liever het zuurtje nog wat doortrekken, maak er dan een Daiquiri van met wat suikersiroop en citroensap.
Experimenteer naar hartenlust want Zacapa is een rum die zich uitstekend leent voor een brede keuze aan cocktails. Wij proefden beide varianten met deze paaseitjes en het bleef telkens een schitterende pairing.

Waar te vinden ?
In een aantal drankenspeciaalzaken krijg je momenteel gratis een doosje paaseitjes aangeboden bij aankoop van een fles Zacapa 23 rum. (vb. Huis Verloo, Tasttoe, … )

Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.