Pagina's

vrijdag 1 februari 2019

Tournée Minérale : Foodpairing dinner met Seedlip

 
De maand februari staat al enkele jaren gelijk aan ‘Tournée Minérale’, een maand lang geen alcohol om je lichaam te laten herstellen van de eindejaarsfeesten en nieuwjaarsrecepties. Blijkbaar is dit een trend die echt wel aanslaat, want ook in andere landen en regio’s merk ik dat dergelijke onthoudingsmaanden veel bijval krijgen. Maar of het nu Tournée Minérale is of Dry January of Sober October… ik blijf toch bij mijn standpunt dat je beter het ganse jaar door op een verstandige manier kan genieten van een lekker glaasje. Of met andere woorden “Drink bewust minder, maar kwalitatiever !”.

Maar uiteraard kan ik Tournée Minérale niet negeren en daarom ging ik in op de uitnodiging van Seedlip om aan te schuiven voor een exclusief foodpairing dinner in Gent. Seedlip heeft intussen een reeks van drie verschillende “Alcoholvrije spirits”, die we al eens eerder kort hebben besproken.


Het concept van een foodpairing is bijzonder interessant, want dan moet de bartender toch wel stevig uit zijn pijp komen om met deze producten de smaak van een lekker aperitief, wijntje of digestief te benaderen. Ik was op zijn minst nieuwsgierig naar het resultaat.

Volgens de documentatie van Seedlip kan je deze basisregels hanteren voor een pairing :

• Seedlip Spice 94
Werkt goed met ingrediënten als pompelmoes, ananas, vanille, esdoorn, kaneel, koffie, …
Combineert goed met rood vlees, wortelgroenten, curries, desserten, petit fours.

• Seedlip Garden 106
Werkt goed met ingrediënten als appel, rabarber, basilicum, vlierbloesem, limoen, …
Combineert goed met voorgerechten, witte vis, salades, sorbets, …

• Seedlip Grove 42
Werkt goed met ingrediënten als pinda, wortel, gerst, gember, honing, abrikoos, …
Combineert goed met paté, pikante gerechten, schaaldieren, wild, chocoladedesserts

Bij aankomst kregen we eerst een aperitiefje, wat een alternatief moest zijn voor een glas bubbels. De Harvey’s Coupe was gemaakt met Seedlip Grove 42, verjus, pompelmoes en gerookt zout. Je kan dit zien als een alcoholvrije versie van de Moonwalk Champagnecocktail. Een suikerklontje zorgde voor een constante aanvoer van bubbeltjes, maar desondanks was deze mocktail toch zeker niet overdreven zoet.

Bij een voorgerecht met makreel kwam een alcoholvrije versie van een Gimlet. Normaal maak je deze met gin, maar deze versie bestond uit Seedlip Garden 108, jasmijn, citrus en gember. Persoonlijk vond ik de geur allesbehalve, maar de smaak was duidelijk beter dan de geur. Aanvaardbaar, maar zeker geen topper.

Het hoofdgerecht met wilde eend vroeg uiteraard om een wat robuuster drankje. Normaal zou je hier een glas stevige wijn bij drinken, deze werd vervangen door de fel gekoelde 1442 mocktail met Seedlip Grove 42, gerookte saffraan, honing en verjus. Een beetje zoet, maar best wel lekker.


Een nagerecht met een cake van pecannoten en warme sinaasappel/honing saus vroeg om een lekker warm drankje. Mulled, een alcoholvrije versie van een warme wijn bestond uit Seedlip Spice 94, Lapsang, dadel en koffie. Persoonlijk vond ik dit het minst geslaagde experiment.


Na het diner werden er nog een hele reeks mocktails voorgesteld aan de bar. Ik proefde een Nogroni, wat zonder twijfel de beste mocktail van deze avond was. Een mix van Seedlip Spice 94, alcoholvrije bitter en alcoholvrije vermouth. Ik probeerde deze variant ook al eens zelf in mijn vorige artikel over Seedlip, maar ik vond toen geen alcoholvrije vermouth waardoor het uiteindelijk een zeer aangename ‘Low Alcohol’ versie werd.

Ik had het geluk om aan tafel te zitten tegenover Ellie Sparrow, brand manager van Seedlip, die me ook wat meer kon vertellen over het productieproces, wat zo’n zes weken in beslag neemt. Net als bij heel wat gin-producenten distilleren zij ook elk ingrediënt afzonderlijk, om daarna alles in de gewenste hoeveelheden te blenden. Elk Seedlip product bevat zes aparte distillaten die samengevoegd worden. Het proces start met een maceratie van de botanicals. Uiteraard is hier een neutrale graanalcohol voor nodig om maximaal de smaken en aroma’s op te nemen. Die alcohol wordt er uiteindelijk terug uit gedistilleerd in een koperen stookketel. Eens de alcohol verdwenen is blijven ze verder distilleren tot ze een helder distillaat overhouden wat geen alcohol, suiker of zoetstoffen bevat. Best interessant om ook over deze processen wat meer inzicht te krijgen.


Het was een leuke avond die toch weer heel wat inspiratie heeft opgeleverd. 
Waag je jezelf aan 28 dagen vrijwillige drooglegging ? Goeie moed.
Voor alle anderen, drink verstandig !


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Geert Conard and Esito Management & Communications unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten