Pagina's

donderdag 20 september 2018

Sherry Master 2018 by Tio Pepe - (2/2)

 

Dit is het tweede gedeelte van het verslag van mijn deelname aan Sherry Master 2018.
Lees het eerste gedeelte via deze link.


Tijdens de laatste dag van Sherry Master 2018 werden we opnieuw naar de wijnkelders gebracht voor een zeer educatief verhaal over alle veranderingen die er gebeuren tijdens de rijping in de eiken vaten. Een speciaal hiervoor geprepareerd vat met een doorschijnende plexi voorzijde illustreerde elk aspect van het verhaal. Hierna volgde ook het verhaal van de Solera-methode om oude en jonge wijnen te mengen. We kregen een live-demonstratie van hoe dit in de praktijk gebeurt. Daarna mochten we ook proeven van wat er in de vaten zat. We proefden zowel de jongste wijn (het bovenste vat van de drie) als de wijn uit een Solera-vat (de onderste).

Daarna kwamen in een volgende opslagplaats ook de ‘Palmas’ nog aan bod. De allerbeste vaten krijgen een palmsymbool met 1 tot 4 palmtakken volgens de rijping (1p=6j / 2p=8j / 3p=16j / 4p=55j). Deze vaten worden zorgvuldig geselecteerd door ervaren wijnkenners en zeer gelimiteerd gebotteld. Ook hiervan mochten we enkele voorbeelden proeven.

Opnieuw richting klaslokaal voor een tasting die een serieuze trap hoger was dan die van woensdag. Deze keer waren het de ‘Finite Wines’, speciale edities die slechts éénmaal in zeer beperkte oplage gemaakt werden en niet meer kunnen gerepliceerd worden. De deskundige toelichting gebeurde door Antonio Flores en gastspreker Adam Pawlowski.



Achtereenvolgens mochten we volgende vintage pareltjes ontdekken :
 

  • 2011 Vintage Fino : Statische rijping van 7 jaar
  • 2010 Vintage Fino : Statische rijping van 8 jaar
  • Alfonso 1/6 Oloroso : Meer dan 40 jaar rijping
  • XC Palo Cortado : Statische rijping sinds 1990. Antonio was nieuwsgierig naar het effect van lange zeereizen op wijnvaten, omdat er verhalen waren over vaten die duidelijk beter werden tijdens de vroegere ontdekkingsreizen. De Spaanse marine nam een vat mee aan boord tijdens een reis van 6 maanden rondom Latijns Amerika. We proefden zowel de originele sherry als de versie die teruggekomen is. Het verschil was overduidelijk. Deze Palo Cortado neigde na de zeereis zelfs in de richting van een Oloroso. Antonio verklapte ons alvast dat er binnenkort een nieuw vat vertrekt met de marine voor een zeereis rondom de wereld. 
  • Pio X : Deze wijn (geen sherry want niet versterkt!) werd in 1903 gebotteld voor Paus Pius X, met wijn die (vermoedelijk) werd geproduceerd tussen 1850 en 1860. Deze Moscatel wijn is intussen zodanig geconcentreerd dat het zelfs lijkt op een zoete oude balsamico. Een vloeibaar snoepje.
Wat vele mensen mogelijk nog niet weten is dat Gonzalez Byass nog wel wat meer doet dan Sherry maken. We bezochten ook de stokerijen en opslagplaatsen van hun andere producten. We zagen onder meer Nomad, een whisky die geproduceerd wordt in samenwerking met whisky-legende Richard Paterson. Enkele zeer smaakvolle gins (Mom Gin en London Nr.1) en een unieke reeks brandy’s onder de merknaam Lepanto.
 
Een andere unieke plek die we bezochten was het “vloeibare archief”. Een stijlvol salon waar alle bottelingen werden samengebracht vanaf de prille start van het bedrijf. Een unieke collectie die jarenlang achter slot en grendel werd bewaard, maar die we nu mochten bewonderen met een glas oude sherry in de hand. De rondleiding eindigde met een kennismaking met Don Mauricio Gonzalez-Gordon en het tekenen van onze eigen barrelhead. Na de obligate groepsfoto schoven we aan voor een afscheidslunch.
  • Patrijssalade met foie en appel – Fino Tio Pepe en Rama (= rechtstreeks uit het vat)
  • Zeebaars met inktvissoepje – Fino Tres Palmas
  • Chocoladecake met vanilleijs – Pedro Ximenez Noé VORS
Ik denk met veel plezier terug aan deze heerlijke week in Jerez de la Frontera. Ik heb enorm veel bijgeleerd over sherry, en zal deze drank voortaan met veel meer plezier proeven, drinken en verwerken in cocktails.

Met dank aan Gonzalez Byass en distributeur Cinoco voor de uitnodiging en aan Mauricio, Antonio, Fernando, Simon, Silvia en alle anderen van het team voor de zeer warme ontvangst. En last but not least, een dankjewel aan de schitterende groep deelnemers van “Sherry Master 2018”, waar ik als drinksblogger toch een beetje een buitenbeentje was tussen al deze professionals. Mijn internationale netwerk van dranken-professionals is deze week een flink stuk groter geworden. 
 
 
Disclaimer : De eerste en laatste foto's werden gemaakt door de fotograaf van Gonzalez Byass. Mijn deelname aan Sherry Master 2018 werd aangeboden door Gonzalez Byass en distributeur Cinoco. De volledige inhoud van het artikel is mijn eigen mening en het relaas van mijn persoonlijke ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten