Pagina's

zaterdag 30 december 2017

Jaaroverzicht 2017

2017 was een schitterend jaar voor Double Strainger. In ons tweede werkjaar groeiden we op Instagram van minder dan 2000 volgers tot meer dan 16400 volgers. Heel wat bezoekers klikten ook door naar onze Facebook pagina, waar we ook foto-albums en verwante artikels delen. Wie zelf aan de slag wou gaan klikte nog verder door naar onze blogpagina’s, waar alle recepten en zelfgeschreven artikels zijn opgeslagen. 

Instagram : Dit waren de 9 meest populaire foto’s van 2017, een jaar waarin we 325 foto’s deelden. In totaal kregen we op deze foto’s 42277 Likes. (Cijfers t/m 29/12/2017)



Facebook : Helaas heeft Facebook weinig of geen mogelijkheden om iets te doen met jaarstatistieken. Onze Facebook-pagina heeft zijn vaste bezoekers, maar vooral onze reikwijdte is soms verbazingwekkend. Zo kregen we afgelopen zomer op één enkele dag bijna 8000 bezoekers na publicatie van het artikel over Siderit Vodka Lactee met het recept voor de Black Russian

Blog : Dit lijstje bevat onze 10 meest populaire artikels sinds onze start eind januari 2016.
Het is duidelijk te merken dat niet alleen cocktailrecepten in de smaak vallen, maar zeker ook onze verslagen van bezoeken aan de betere cocktailbars.

Wat kan je ook in 2018 nog steeds van ons verwachten?
  • Recepten voor lekkere cocktails (en mocktails)
  • Besprekingen van nieuwe (of bestaande) sterke dranken 
  • Verslagen van bezoeken aan de betere cocktailbars
  • Verslagen van bezoeken aan proeverijen en andere drankenevents
  • Verslagen van bezoeken aan stokerijen
  • Verslagen van restaurantbezoeken (uiteraard met bijzondere aandacht voor de dranken)
Double Strainger is een fijn (maar toch ook wel tijdrovend) hobby-project. Het testen van de cocktails, de fotosessies en het schrijven van de artikels gebeurt zoveel mogelijk tijdens onze vrije tijd. Wij vinden dit nog steeds zeer leuk om te doen en het doet ons enorm veel plezier dat er zoveel mensen ons blijven volgen.
 
Ook een bijzonder woord van dank aan onze vrienden in de cocktailbars, de producenten van sterke dranken, hun distributeurs en persbureaus, die ons regelmatig voorzien van het nodige testmateriaal voor onze artikels en die ons uitnodigen om deel te nemen aan hun proeverijen en drankenevents. Zonder hun voortdurende ondersteuning zouden we waarschijnlijk niet eens de helft van onze artikels kunnen schrijven.
 
Het is je beslist reeds opgevallen dat ik dit overzicht in de “wij”-vorm schrijf. Voor heel wat drankenevents is mijn wederhelft (Foodblogster Tineke’s Cucina) immers onmisbaar als BOB. Zonder haar ondersteuning zouden mijn mogelijkheden voor deze blog ook veel beperkter zijn.
 
Wij hopen jullie ook in 2018 verder te blijven inspireren met lekkere cocktails en leuke foto’s van events. Wij wensen jullie een zeer fijne jaarwisseling en een gezond en succesvol 2018.
 

vrijdag 29 december 2017

Sbagliato met Absint Bitters

Topchef Peter Goossens heeft het wel vaker gezegd op TV : Met een beetje peper en zout kan je wonderen doen in de keuken. Hun tegenhangers achter de bar zijn bitters. Een bitter is een alcohol waarin kruiden, fruit en/of andere botanicals werden geïnfuseerd. Bij de betere drankenhandels kan je een selectie van kant-en-klare bitters verkrijgen, maar je kan ze uiteraard ook zelf maken. Toen ik eind januari 2016 met deze blog ben gestart, was mijn voornaamste reden daarvoor dat ik zelf ook bitters wou gaan maken en dat verhaal dan ergens wou publiceren. Dat werden uiteindelijk mijn “Winter Orange Bitters” die ik tot vandaag nog regelmatig gebruik. Wil je zelf ook bitters maken dan kan ik je absoluut het boek “Bitters: A Spirited History of a Classic Cure-All” van Brad Thomas Parsons zeer warm aanbevelen.

Wat zijn de essentiële bitters die je zeker in je thuisbar moet hebben? Angostura Bitters en Orange Bitters zijn net als peper en zout echt onmisbaar omdat ze in heel wat cocktailrecepten absoluut noodzakelijk zijn. Zelf gebruik ik daarnaast ook regelmatig Grapefruit Bitters, Chocolate Bitters en de mogelijk iets minder bekende Nut Bitters uit de ‘Drops & Dashes’ reeks van The Bitter Truth. Voor enkele klassieke cocktails zoals vb. de Sazerac kan je ook niet zonder Peychaud’s Bitters. Bartenders in de betere cocktailbars maken bijna al hun bitters en siropen zelf en daarbij is letterlijk alles mogelijk. 

Het leuke aan deze blog is dat ik af en toe ook wel eens iets mag uittesten. Soms zijn dat flessen of stalen van producten die in ons land amper of zelfs helemaal niet op de markt komen. Onlangs kreeg ik zo een flesje toegestopt met Absint Bitters. Voluit staat op het label : “L’Extreme d’Absente – Bitter aux plantes d’Absinthe”. Intussen zijn deze bitters hier en daar wel te vinden, maar zeker niet in elke drankenhandel.


Onmiddellijk begon ik na te denken in welke cocktails ik deze bitters zeker wou proberen. Er zijn immers wel meer cocktails waar je enkele druppels Absint in nodig hebt of waar je enkel even het glas voorspoelt met Absint. Maar evenzeer zijn er heel wat cocktails met vermout en/of een amaro zoals Campari waarin dit echt zeer goed kan werken. Zowel in vermouts als in die amaro’s zit er meestal ook alsem, het kruid dat zorgt voor de typische geur en smaak van absint. Alsem is een verzamelnaam voor een familie van planten, waarvan vaak een drietal verwerkt zit in vermout en amaro’s : Artemisia Absinthium (Absintalsem), Artemisia Pontica (Romeinse Alant) en Artemisia Vulgaris (Bijvoet). Wist je dat zelfs het veelgebruikte keukenkruid dragon tot de alsem-familie behoort?
Voor Absint worden deze artimisia nog aangevuld met groene anijs, steranijs, hysop, koriander en een aantal andere botanicals.


Omdat we nog volop in de feestperiode zitten besloot ik een Negroni Sbagliato te maken, waarin ik enkele druppels van deze bitters wou toevoegen om het alsem-aroma te versterken.

Zeer lekker !

Sbagliato met Absint Bitters

Ingrediënten
30 ml Martini Bitter Riserva Speciale 1872
30 ml Forest Vermout Red
Italiaanse schuimwijn
Een viertal druppels l’Extreme d’Absente Bitters


Bereiding
Deze cocktail kan je gerust bereiden in een Old Fashioned glas. Voeg eerst de Martini Bitter en vermout toe in een glas met ijs. Roer stevig gedurende minstens 15 seconden en voeg extra ijs toe.


Voeg dan enkele druppels toe van de absint bitters en vul het glas voorzichtig verder aan met schuimwijn. Afwerken met een gedroogd sinaasappelschijfje of een vers gesneden stukje sinaasappelschil.


De bitters zullen slechts een subtiel verschil maken in de smaak van de cocktail, maar des te meer in het aroma doordat het zo erg geconcentreerd is. Je kan het bijna vergelijken met enkele druppels parfum.

vrijdag 22 december 2017

Michter's Whiskey Tasting + The Butcher's Store

Vorige maandag reden we naar Antwerpen voor een tasting van één van mijn favoriete Bourbon-merken : Michter’s. Bar Burbure had een zeer mooi event opgezet, waar een tasting van een tiental bourbon en rye whiskey’s werd begeleid door rundsvlees van een uitzonderlijke kwaliteit, geserveerd door Luc De Laet van The Butcher’s Store. Voor mij persoonlijk absoluut een Top 3 slager voor ons land, naast Dierendonck en Rondou. De whiskey’s werden voorgesteld door Michter’s Brand Ambassador Matthew Rooney. Het werd een boeiende en vooral lekkere avond in het gezelschap van journalisten, bloggers, bartenders en whiskyliefhebbers.

Op de kaart :
 
  • Michter’s US 1 Kentucky Straight Bourbon 45,7°
  • Michter’s US 1 Sour Mash 43°
  • Michter’s US 1 Kentucky Straight Rye 42,4°
  • Michter’s US 1 American Whiskey 41,7°
  • Michter’s US 1 Toasted Barrel Finish Bourbon 45,7°
  • Michter’s 10 year Kentucky Straight Bourbon 47,2°
  • Michter’s US 1 Barrel Strenght Kentucky Straight Rye 53,9°
  • Michter’s US 1 Toasted Barrel Finish Kentucky Straight Rye 54,4°


Extra buiten de kaart :
  • Welcome Cocktail : Cobbler op basis van Michter’s Whiskey
  • Old Fashioned op basis van Michter’s Whiskey
  • Michter’s 10 year Single Barrel Rye
  • Michter’s Barrel Strenght Bourbon (Kentucky Only Release) – Deze uitzonderlijke whiskey was nooit eerder te proeven buiten Kentucky !


Telkens na twee of drie proefglazen kregen we ook een uitzonderlijk stukje rundsvlees te proeven :

  • Holstein (Duitsland)
  • Simenthal (Oostenrijk)
  • Rubia Galega (Spanje)
  • Kobe nr.10 Wagyu picanha (Japan)


Zoals de meeste foodies wel weten is Kobe Wagyu zowat het allerbeste wat er bestaat in rundsvlees. Ik proefde al eerder Europese Wagyu en eerlijk gezegd vond ik een Ierse of Schotse Black Angus toch altijd stukken beter. Deze Japanse Kobe nr.10 Wagyu is evenwel van een totaal andere categorie. Dit vlees smelt letterlijk weg op je tong. De smaak is fenomenaal, maar wel heel erg “mollig” zoals Luc De Laet het zelf zegt. Alleszins voor mij toch ook iets te vet om er een volledige steak van te eten, maar echt heerlijk om er op deze manier enkele sneetjes van te degusteren bij een glas whiskey.

Alweer een echt topevent waarmee Jurgen zijn kosmopolitische bar toch echt wel een trapje hoger plaatst. Ook de volgende maanden volgen er nog een aantal events die echt de moeite zijn zoals een whiskytasting van The Balvenie 
in combinatie met kazen van Kaasaffineurs Van Tricht, er staan ook meerdere guest bartendings op de kalender met onder meer deze Londense toppers : Vincenzo Pagliara van Connaught Bar (World’s Best Bar Nr.4) en Martin Hudak van The American Bar van The Savoy (World’s Best Bar Nr.1). Alle events worden steeds aangekondigd via de Facebook pagina van Bar Burbure. 

donderdag 21 december 2017

Stijlvolle Geschenktips "Bubbelsweek" : Bollinger Rosé 2006

We sluiten onze thema-reeks “Stijlvolle Geschenktips” af met een echte knaller : Champagne Bollinger Rosé 2006.

2006 was een schitterend wijnjaar met een zeer koude winter en een zeer warme zomer. De keldermeester van Bollinger creëerde deze Millésimé 2006 die de volledige persoonlijkheid van deze jaargang perfect weergeeft. Er is geen witte tegenhanger, dus deze Bollinger Rosé 2006 is de allereerste ‘Limited Edition’ rosé bij Champagnehuis Bollinger. En speciaal voor de feestdagen komt deze fles in een knappe metalen geschenkverpakking.

Geïnspireerd door Oosters traliewerk werd gekozen voor een kooi met schitteringen van roze goud. De letters van Bollinger verstrengelen zich en vormen een uniek object.

Deze cuvee bevat slechts 9 cru’s, waar dit er normaal dubbel zoveel zijn. De schitterende oogst van 2006 gaf de gelegenheid een mooie rode wijn te maken op basis van Pinot Noir. Bollinger Rosé 2006 is een assemblage van enkele Grands- en Premiers Cru, een selectie van de allerbeste voor dit wijnjaar. De assemblage bestaat uit 72% Pinot Noir en 28% Chardonnay. De zalmroze kleur komt er door toevoeging van 7% rode wijn. Tenslotte mocht deze wijn meer dan 10 jaar rijpen om helemaal tot zijn recht te komen.

Wij serveerden bij deze bubbels een toastje met zure room en kaviaar. Een smaakcombinatie die zeer succesvol bleek met de droge doch lichtjes zoete Champagne.

Champagne Bollinger is een vaste waarde in zowat elke Bond-film sinds ‘Live and let die’. Deze themareeks afsluiten met de favoriete Champagne van James Bond leek ons wel wat… dus bij deze heffen we het glas op jullie gezondheid.

Hopelijk hebben we jullie kunnen inspireren met onze geschenktips.
Wij wensen jullie heel prettige kerstdagen !

woensdag 20 december 2017

Stijlvolle Geschenktips "Bubbelsweek" : Veuve Louise Prestige Rosé

Elk jaar probeer ik ervoor te zorgen dat er in de reeks “Stijlvolle geschenktips” voldoende variatie zit in producten, maar ook in prijsklasse. Later deze week sluiten we deze reeks af met een absoluut topproduct van een zeer bekend merk, maar vandaag ging ik op zoek naar een lekker maar ook prijsvriendelijk alternatief. Niets is zo feestelijk als rosé bubbels, dus daar gingen we naar op zoek.

Supermarktketen Lidl staat bekend als prijsdiscounter, maar in de aanloop naar de feestdagen loont het beslist de moeite om er eens binnen te lopen. Naast budgetvriendelijk geprijsde kreeft en zelfs kaviaar kan je er ook deze mooie zilverkleurige fles Rosé bubbels op de kop tikken.


Veuve Louise Prestige Rosé is een droge Franse schuimwijn op basis van de Syrah druif. Fruitige aroma’s van aardbeien, frambozen en granaatappel maken het een ideaal aperitief. Cheers !

maandag 18 december 2017

Stijlvolle Geschenktips "Bubbelsweek" : Ayala Majeur Brut

In deze laatste week van onze thema-reeks “Stijlvolle Geschenktips” stellen we nog enkele flessen lekkere bubbels voor. We starten met Ayala Majeur Brut, een iets minder bekende maar zeer lekkere champagne van een relatief klein champagnehuis.

Deze champagne bestaat uit even delen Pinot Noir en Chardonnay, aangevuld met een beetje Pinot Meunier. De druiven komen voornamelijk van Grand- en Premier Cru wijngaarden en alleen de eerste persing wordt gebruikt. Het is een echte brut, maar zonder dat wrange randje wat je krijgt als de Pinot Noir overheerst. Heel veel smaak en diepgang. De Pinot Noir zorgt voor een lange afdronk, de Chardonnay voor de diepgang en complexiteit, de Pinot Meunier voor het fruitige.

Ben je het obligate glaasje champagne beu op je Kerstfeestje ? Doe er dan eens wat anders mee.

French 75

De French 75 is het perfecte huwelijk tussen Frankrijk en Engeland. Een mix van twee producten waar Belgen dol op zijn : champagne en gin.

Ingrediënten
8 cl Ayala Majeur Brut
4,5 cl Bombay Saphire Gin
1 cl Rietsuikersiroop
1,5 cl Vers citroensap

Bereiding
Voeg de gin, suikersiroop en citroensap samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden. Dubbel zeven in een mooi champagneglas.

Voorzichtig aanvullen met champagne, via de gedraaide steel van een barlepel. Versier met een vers muntblaadje of een cocktailkers.

zondag 17 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : The Botanist Islay Dry Gin

Het Schotse Islay staat vooral bekend om zijn stevige turf-whisky’s. Maar in één van de stokerijen op dit eiland, Bruichladdich, produceren ze niet alleen whisky maar ook een vrij uitzonderlijke gin : The Botanist Islay Dry Gin
 
Dit is absoluut geen doorsnee gin, maar een echt buitenbeentje. Deze gin wordt gedistilleerd in de laatste Lomond-distilleerkolf ter wereld, bijgenaamd ‘Ugly Betty’. Deze oude distilleerkolf werkt trager dan gebruikelijk en onder lage druk, wat het vrijkomen van zeer subtiele aroma’s bevordert. Deze gin heeft naast de negen planten die traditioneel deel uitmaken van de samenstelling, ook nog 22 lokale ingrediënten die met de hand geoogst worden in het rotsachtige gebied van deze regio. Deze botanicals worden dus niet gekweekt, maar in het wild geplukt. Het gaat onder meer over appelmunt, kamille, pepermunt, tijm, vlierbloesem, … Het resultaat is een zeer frisse neus met jeneverbes, citrus, kaneel, bloemen en een explosie van smaken die lang blijven nazinderen.

The Botanist organiseert ook wedstrijden waarbij bartenders cocktails moeten bereiden op basis van wildgeplukte kruiden. Ikzelf mocht afgelopen zomer mee met brand ambassador Nick Baeyens en een groep enthousiaste bartenders, tijdens een praktische workshop in het Zwin. Ik heb vooral onthouden dat wildplukken niet altijd zonder gevaar is en als je planten proeft, je altijd eentje extra moet meenemen in je tas zodat je die in geval van nood kan tonen aan de hulpdiensten. 

Voor de eindejaarsfeesten heeft The Botanist een mooie geschenkdoos in de betere drankenhandels liggen met naast een fles gin ook een exclusieve mengbeker. Het is hopelijk intussen bekend dat je de betere gin-cocktails zoals een Martini of Vesper moet roeren en vooral niet mag shaken. James Bond had het niet altijd bij het rechte eind. Deze mengbeker is trouwens iets smaller en iets hoger dan de gemiddelde mengbeker, wat het roeren nog gemakkelijker maakt.


Eén van de betere cocktails om een gin helemaal in de schijnwerpers te zetten is uiteraard de Dry Martini. Ik hou echt wel van een kurkdroge Martini, maar alle ingrediënten moeten wel erin zitten, in tegenstelling tot de beruchte Mr. Churchill die een gekoelde gin dronk terwijl hij naar de fles vermout keek die aan de overkant van de kamer stond. Ik kies dan ook voor Forest Dry Vermouth, de enige Belgische droge vermout.

DRY MARTINI


Ingrediënten
5 cl The Botanist Gin
2 cl Forest Dry Vermouth
2 olijven


Bereiding
Voeg de gin en vermout samen in de mengbeker met veel ijs. Roeren gedurende minstens 15 seconden. Een Dry Martini is lekker als hij echt goed koud is.


Strainen in een voorgekoeld Martiniglas.

Afwerken met een mooie prikker met twee olijven.

vrijdag 15 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : Big Peat Christmas Edition 2017

Net als vorig jaar zorgt Douglas Laing in zijn Big Peat reeks opnieuw voor de enige echte Kerst-whisky. Voor deze zevende Kerstbotteling koos de Master Distiller een blend van zeven Islay whisky’s waaronder Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen.

Een schitterende fles in een decoratieve kartonnen koker, wat het uiteraard ook tot een zeer mooi geschenk maakt. Maar ik ben er eigenlijk zeker van dat veel whiskyliefhebbers deze fles liever zelf onder de kerstboom krijgen. Een blended whisky zonder kleurstoffen en non chill-filtered. Heel erg gerookt, dus absoluut ‘very big peated’. Zelfs een stuk meer dan de versie van vorig jaar vind ik persoonlijk. Ik vulde mijn glas met 4 cl whisky voor deze foto. Ik ging een paar minuten de kamer uit en toen ik terug kwam rook ik echt de turf in de kamer. Absoluut geen whisky voor watjes, maar wel een schitterend eerbetoon aan de stevige turfwhisky’s van Islay.

Van deze whisky zijn er 3000 flessen beschikbaar, gebotteld aan cask strenght op 54,1%. Verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.

Neus : Geroosterde noten, zeewier, jodium, munt, teer, leder, met een beetje verbeelding ruik je de machinekamer van een schip.
Mond : Hout, marshmallows, chocolade.

Echte liefhebbers zullen hier liefst puur van genieten, maar deze whisky is zeker ook bruikbaar in cocktails die vragen om een stevige turf-kick. Denk vb. aan de onmisbare float op een Penicillin. Die cocktail klinkt als een medicijn, ik ben er ook redelijk zeker van dat microben deze whisky niet overleven ;-)

Deze fles is verkrijgbaar bij de betere drankenhandel in dezelfde prijsklasse als de gebruikelijke Big Peat, wat het zeker een buitenkansje maakt. Vorig jaar was dat alleszins niet het geval en koste de Christmas Edition toch een stuk meer.

donderdag 14 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : Le Tribute

Wanneer je net als ik fan bent van TV-series zoals Mad Men, dan kan het niet anders of je bent ook helemaal weg van de schitterende retro-fles van Le Tribute.

Le Tribute heeft voor de kerstdagen een zeer mooie geschenkbox in de winkels liggen, met een fles Le Tribute Gin en enkele flesjes van de bijpassende Le Tribute Tonic.


Voor deze gin uit het Spaanse Vilanova werd uitsluitend gewerkt met typisch Spaanse botanicals : Naast de verplichte jeneverbes waren dat sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, drie verschillende rassen pompelmoes, kumquat en citroengras. Het resultaat is een heerlijke frisse gin met een lekker citrusaroma.

Voor de tonic trokken ze naar Equador, naar de bakermat van de kinine. Door beide producten gelijktijdig op de markt te brengen bepalen ze ook zelf het resultaat in het glas. Een zeer zachte tonic met verse kinine en een frisse citrus-gin. Ook voor de garnering moet je echt niet te wild gaan. Een schijfje gedroogde citrus of wat citroengras is meer dan voldoende.

Uiteraard kan je met deze gin ook alle kanten uit voor een heerlijke cocktail, maar ik zou eerder opteren voor een kerstfeestje in ware 60’s stijl. Zet de flesjes en glazen op een antiek barwagentje en serveer een heerlijk klassieke Gin & Tonic in grote vintage wijnglazen. Voeg dan nog een klassieke dresscode toe op je uitnodiging en je waant je helemaal in een aflevering van Mad Men.

Le Tribute Gin en dit mooie geschenkpakket zijn verkrijgbaar in de supermarkten van Delhaize.

woensdag 13 december 2017

Stijlvolle geschenktips : Forest samplebox bij Bar Burbure

Als de foodbloggende wederhelft een weekendje Antwerpen wil om een artikel te schrijven over “Winter in Antwerpen” en Jurgen Lijcops van Bar Burbure maakt ons waterachtig met foto’s van nieuwe wintercocktails, dan is het tijd om nog eens inspiratie op te doen. Met dank aan alle medewerkers van Bar Burbure en The Glorious voor de zeer warme ontvangst. Niet alleen wij hebben heel erg genoten van dit weekend, ook onze dochter heeft enkele onvergetelijke momenten meegemaakt waarover ze zelfs op school heeft mogen vertellen. Het volledige verslag van de kerstmarkt met het reuzenrad, het uitgebreide aperitief bij Bar Barbure en het heerlijke diner met overnachting bij The Glorious lees je op onze zusterblog Tineke’s Cucina, maar ik kan het natuurlijk niet laten om het ook even te hebben over alweer een onvergetelijke avond met zalige cocktails.

Deze keer proefden we enkele cocktails van de Green Club Card, maar ook enkele gloednieuwe wintercocktails. Zoals ik vermeldde na ons vorige bezoek is de Green Club Card een cocktail-pairing menu voor echte cocktailliefhebbers. Deze cocktails op basis van exclusieve spirits zijn veel meer dan zomaar een lekker aperitief of digestief, elke cocktail op deze kaart is een echte beleving, een prikkeling voor alle zintuigen.

Bij sommige combinaties merk je zeer duidelijk de culinaire achtergrond van Jurgen, die een verleden heeft als top-sommelier in de betere restaurants. In die functie moest hij natuurlijk ook voortdurend de juiste wijnen combineren met de juiste gerechten. Dat merk je dan ook op de Green Club Card, waar soms echt verrassende combinaties gemaakt worden. Probeer vb. “Sir David”, een Manhattan op basis van Balvenie 25y Single Barrel, Forest vermout, rye whiskey en maraschino likeur. Dit glas komt in combinatie met een bordje tonijnsneetjes met een dressing van dashi en vers geraspte sinaasappelzeste. Een combinatie waar ik zelf nooit zou opkomen, maar ongelofelijk lekker. Het hapje geeft een extra duwtje aan de cocktail, de cocktail vervolmaakt het hapje.

Ook deze keer ging de avond in crescendo. We zijn gestart met een “Bisquet Old Fashioned by Eximo” van de nieuwe Facundo winterkaart, die volgens mijn persoonlijke smaak echt “knal erop” zat. Een zalige Rum Old Fashioned met Bacardi Facundo Eximo 10y, die ook visueel heel erg mooi was met een groot blok helder ijs met het logo van Bar Burbure. Daarna kozen we resoluut voor de Green Club Card met cocktails op basis van exclusieve spirits zoals Michter’s Bourbon 10y als basis voor een “Truffle Old Fashioned”, met een toastje met geschaafde truffel en enkele druppels van een 75 jaar oude balsamico. Een echte smaakbom. Zeer lekkere cocktail, maar als echte Old Fashioned liefhebber vond ik de Facundo-versie eigenlijk net een tikkeltje beter. Die mag wat mij betreft gerust op de kaart blijven !

Aan de overzijde van de tafel verschenen enkele cocktails die ook perfect in de smaak vielen bij mijn wederhelft. Haar voorkeur voor de iets zuurdere cocktails werd perfect gekoppeld aan onder meer een “Hemingway Neo Daiquiri” (met Facundo Neo) en een “Margarita de la Botella”, geserveerd in een origineel Patròn-flesje.


We eindigden ons bezoek met een echte climax, de “Sazerac from outer space” op basis van Remy Martin Centaure de Diamant, geserveerd met Impérial Heritage Oscietra kaviaar. Ben je een echte cocktailliefhebber en wil je slechts één drankje bestellen om echt intens van te genieten, dit is ‘m. Door deze zeer exclusieve spirit kost deze cocktail uiteraard wel wat meer, maar dit is waanzinnig lekker !

Voor onder de kerstboom heeft Jurgen mooie geschenkdoosjes klaargemaakt met tubes van zijn verschillende Forest spirits. Ideaal om alles eens rustig te kunnen proeven en daarna de flessen aan te schaffen die je het best bevallen. Deze giftbox is verkrijgbaar bij Bar Burbure, op de hoek van de Burburestraat en de Vlaamse Kaai op het Antwerpse Zuid. Het perfecte excuus want terwijl je dit kadootje gaat aanschaffen, kan je ineens ook van een heerlijke cocktail genieten !

dinsdag 12 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : Johnnie Walker Blenders’ Batch Limited Edition whisky’s

Tijdens de finales van de Diageo World Class Bartender Competition werden twee nieuwe smaken voorgesteld in de Limited Edition Blenders’ Batch reeks. Vanaf nu zijn deze ook in België in de handel te vinden.

Na het succes van de Blenders’ Batch Red Rye Finish van vorig jaar zijn er nu dus twee nieuwkomers : Johnnie Walker Blender’s Batch Espresso Roast en Rum Cask Finish.
Deze smaken worden samengesteld door Master Blender Jim Beveridge, samen met een team van 12 Johnnie Walker experts. Ze hebben continu meer dan 100 experimenten lopen, grenzen verleggend in smaak en aroma.


Johnnie Walker Blenders’ Batch Espresso Roast
Deze nieuwe smaak is het resultaat van een experiment waarbij Whisky’s gedistilleerd werden op basis van sterk geroosterde gerst. Hierdoor ontstond mout met donkere chocoladesmaken. Dit werd vervolgens gebalanceerd met een rijping in jonge vaten om een lichte kruidigheid en een subtiele zoetheid toe te voegen. Het resultaat is een rijke Schotse blend, met een diepe warmte en pittige aroma’s van koffie en donkere chocolade.


Johnnie Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish
Deze smaak is het resultaat van een rijping van Schotse Whisky in vaten waarin voorheen Caraïbische potstill gedistilleerde rum werd bewaard, wat garant staat voor zeer fruitige aroma’s. Het resultaat is een zachte, kruidige en zoete blended Scotch.


Een klein beetje Belgisch
Ook onze landgenoot en BeLux winnaar van de Diageo World Class Competition 2017 Naushad Rahamat werkte mee aan dit project en was vooral verheugd over het feit dat Johnnie Walker op zo’n vergaande manier durft te experimenteren.

Wij mochten zelf aan de slag met Johnnie Walker Blender's Batch Rum Cask Finish en kozen resoluut voor een cocktail in Old Fashioned stijl, die zowel de whisky als Rum achtergrond naar voren laat komen.

Rum Cask Old Fashioned


Ingrediënten
4 cl Johnny Walker Blenders’ Batch Rum Cask Finish
2 cl Amaro di Angostura
1,5 cl Rietsuikersiroop
2 dashes Orange bitters

Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengbeker met veel ijs. Goed roeren gedurende een 15tal seconden.


Strainen in een tumbler met een groot ijsblok. Versieren met steranijs.

zaterdag 9 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : Absolut Limited Edition Sequin 2017

Absolut is absolu(u)t één van mijn favoriete merken als het over marketingcampagnes gaat. Vaak zijn hun campagnes zeer eenvoudig, maar zodanig geniaal bedacht dat ze echt blijven hangen. Ook in de Kerstperiode hebben ze altijd wel een speciale fles in de rekken staan, die heel leuk is om als geschenk onder de kerstboom te leggen.

Dit jaar kreeg de Absolut Limited Edition Sequin 2017 een opvallend blauw/zilver jasje. De schijfjes waaruit dit jasje is gemaakt kan je omkeren door er gewoon over te ‘swipen’ met je vinger, waardoor je een boodschap of tekening op de fles kan maken.

In de fles zit de vertrouwde Absolut Vodka, gemaakt met de beste wintertarwe en water uit eigen bron.

Easy Lemon Drop Martini

Regelmatige volgers van onze blog weten intussen wel dat ik een fan ben van ‘sour’ cocktails. Deze lekker verfrissende cocktails zijn meestal ook heel erg eenvoudig zelf te maken, want ze bevatten slechts drie noodzakelijke ingrediënten (een spirit, citroen- of limoensap en suikersiroop), die je overal gemakkelijk kan vinden. De meest ‘basic’ versie van die cocktails moet toch wel de Lemon Drop Martini zijn. Vodka is immers een vrij basic spirit, vergeleken met vb. Gin of Whisky.

Ingrediënten
5 cl Absolut Vodka
3 cl vers citroensap
2 cl Suikersiroop

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden. Dubbel zeven in een voorgekoeld Martiniglas.

Een versiering is niet echt noodzakelijk, maar voor de liefhebbers zou ik kiezen voor een lemon twist.

Dit is alweer een cocktail waarop heel wat variaties te vinden zijn. Sommige bartenders maken ‘m met vodka waaraan vooraf citrusaroma’s zijn toegevoegd, anderen voegen er vb. ook nog Cointreau bij, waarbij de Cointreau al dan niet ook de suiker vervangt. Alweer veel ruimte tot experimenteren!

vrijdag 8 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : Basil Hayden's Bourbon

Als echte bourbonliefhebber kijk ik intussen al wat verder dan de gebruikelijke Jim Beam, Four Roses of Bulleit die je in elke supermarkt kan vinden. Feit is dat deze merken in realiteit ook deel uitmaken van grote concerns en dat er binnen die groepen ook interessante premium merken te vinden zijn.

Basil Hayden’s 
is zo’n premium merk wat deel uitmaakt van de familie van Jim Beam. Dit merk werd opgestart in 1992 ter ere van Meredith Basil Hayden, een whiskeystoker die erom bekend stond een grotere hoeveelheid rogge toe te voegen aan zijn bourbons. De oude recepten uit 1792 werden opnieuw gebruikt voor deze ‘small batch’ premium bottelingen.

Deze fles hoeft niet eens in een doos te zitten om er echt als een prachtig geschenk uit te zien. Het label en het metalen zegel geven de fles iets exclusiefs. Mooi om te geven… of te krijgen.


Geïnspireerd door “La Poire” 
van Manuel Wouters creëerde ik hiermee ook een zeer eenvoudige cocktail in combinatie met Golden Eight perenlikeur. Dit is een lekkere zoete likeur met een aroma van overrijpe peren en vanille.

La Poire Simple

Ingrediënten
5 cl Basil Hayden’s Bourbon
3 cl Golden Eight Pear Liqueur
2 cl Rietsuikersiroop
2 cl vers citroensap

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden.
Dubbel zeven in een Old Fashioned glas met een groot ijsblok.

Versieren met een vers of gedroogd schijfje hard fruit.

woensdag 6 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : De eerste Belgische ijswijnen

Vanaf nu tot de kerstweek publiceren we een reeks thema-artikels met "Stijlvolle Geschenktips". Lekkere spirits, aperitieven en digestieven die leuk en lekker zijn om te geven of te krijgen.

Voor deze reeks gingen we ook op zoek naar enkele echte streekproducten. Als dat streekproduct dan ook nog een echte primeur is krijgen we natuurlijk iets heel unieks.

Enkele weken geleden werden we verwacht op Wijndomein Hoenshof in Borgloon, waar wijnbouwer Ghislain Houben al een tijdje lekkere wijnen produceert. Om meer continuïteit voor zijn bedrijf te creëren, ging Ghislain op zoek naar iets nieuws. Als liefhebber van zoetere wijnen werd hij in Canada aangenaam verrast door de typische ‘Ice-wine’, wijn gemaakt van bevroren fruit.

Het meest voor de hand liggende fruit zijn uiteraard druiven, maar dit blijkt in ons klimaat zeker geen garantie op succes. Je moet immers de druiven laten hangen wanneer ze rijp zijn en dan hopen op een vroege vorst. Het leek dus evidenter om ook eens te kijken naar ander fruit zoals de Haspengouwse appels en peren, die in die regio in overvloed te vinden zijn. Ghislain kreeg hierbij de hulp van Benoît Coudere, Sommelier van het jaar 2016 en beroepshalve ook aankoper van wijnen voor Carrefour.

Na een studie van diverse appel- en perenrassen met de hulp van het fructuarium bij het kasteel van Rijkel, werd het fruit voor elke soort apart geperst en vergist tot ijswijn. Vervolgens begon de zoektocht naar de ideale blend. Om een goede ijswijn te maken moet je echt zorgvuldig zoeken naar de ideale balans tussen zoet en zuur.

Voor de ijswijn op basis van peren werd gekozen voor de Durondeau, vroeger ook wel de “Poire de Tongres” genoemd. Voor de ijswijn op basis van appel werd gekozen voor een mix van oude appelrassen zoals Renettes, Boskoop en Cox. Er zijn enkele grote verschillen met de productie van gewone wijn : Eerst en vooral het bevriezen van het fruit tot -8° zodat het water bevriest, maar de suikers nog niet, waardoor je bij het persen een geconcentreerd en heel erg zoet sap krijgt. Daarnaast duurt het vergisten ook veel langer dan de 15 dagen bij een gewone wijn, dit kan 4 tot 5 maanden duren. Voor één enkel flesje dessertwijn is tenslotte maar liefst 13 tot 15 kg fruit nodig.

Het resultaat, Mr. Apple en Mr. Pear zijn kwalitatieve ijswijnen, die evenwaardig zijn aan hun Canadese broertjes. In april 2017 namen ze deel aan de Finger Lake Wine Competition in New York, waar Mr. Apple onmiddellijk een gouden medaille wegkaapte. Mr. Pear kreeg een zilveren medaille. Mr. Pear en Mr. Apple zijn de allereerste Belgische ijswijnen. Ze zijn bovendien gemaakt met 100% Limburgse ingrediënten.

Mr. Pear : Een ijswijn op basis van peer. Een zeer zacht en licht zoet aroma. De smaak is zeer verfijnd, zoet maar niet plakkerig. De balans met de zuren is perfect. Lichte hint van kaneel en peper.

Mr. Apple : Mooi aroma van gebakken appeltjes, voller en steviger in de mond dan het perenbroertje. Ook hier een zeer goede balans.

Beide ijswijnen zijn zeer geschikt om te serveren bij nagerechten met fruit of chocolade. Ook prima bij een voorgerecht van foie gras of een kaasbordje.

Van deze ijswijnen zijn 1500 flesjes verkrijgbaar bij de Carrefour Hypermarkten aan een promoprijs van 20 Euro per fles van 37,5 cl vanaf vandaag tot 31 december. De normale prijs is 25 Euro.

vrijdag 1 december 2017

Aberlour Origins 2.0 - When two casks meet

Elk jaar in deze periode nodigt Aberlour Single Malt Whisky tweemaal een selecte groep van 40 fijnproevers uit voor een Aberlour Origins Dinner, waarbij vakmanschap, authenticiteit en vertrouwen centraal staan. De eerste avond is gereserveerd voor pers en bloggers, de tweede avond voor het geïnteresseerde publiek wat een ticket kocht via de website.

Vorig jaar was ik er voor de eerste keer bij, toen was het thema “Back to basics” en werden we ontvangen op het sprookjesachtige domein van Kaat Tilley in Asse. Dit jaar werden we verwacht aan de andere kant van Brussel, in Rosières. In een rustige straat staat hier een serre die tijdens de zomer nog wordt gebruikt voor de tomatenkweek, maar die tijdens de wintermaanden wordt omgevormd tot een bijzondere evenementenruimte. Een stortregen gooide roet in het eten, waardoor het eerste gedeelte niet kon doorgaan rond het kampvuur, maar het volledige programma zich afspeelde in de serre.

Net als vorig jaar werden we ontvangen door de Internationale Brand Ambassador van Aberlour, Ann Miller, die de hele avond door uitleg gaf over de verschillende Aberlour varianten. Dit jaar was er ook opnieuw een gastspreker, Patrick Castelain van geurmarketingbedrijf Scents, die ons meenam op een ontdekkingsreis van geuren en emoties.

De meeste whiskymerken hebben wel één of meerdere bottelingen waarbij er na de normale rijpingsperiode een ‘finish’ werd gemaakt door een kortere periode na te rijpen in een ander vat. Aberlour kiest voor een andere methode nl. Double Cask Maturation. Zowel in Amerikaanse ex-Bourbon vaten als Spaanse ex-Olorosso Sherryvaten worden er whisky’s los van elkaar volledig gerijpt. Na de rijping wordt er een “marriage” gemaakt van beide whisky's. Op het juiste moment worden de juiste vaten met elkaar gemengd in de juiste verhoudingen. Deze beslissingen worden genomen aan de hand van de ervaring en vakkennis van de master distiller. We mochten zelf ervaren hoe moeilijk het is om tot een perfecte blend te komen. We kregen twee verschillende glaasjes Aberlour 12y (bourbon vat /Sherry vat) en mochten zelf experimenteren, samenvoegen en proeven.


Topchef Bruno Antoine (Bistro Emile en Cafe Charlotte) had de moeilijke opdracht om een culinair menu te bedenken wat perfect zou aansluiten bij het whiskygamma van Aberlour. Hij werd hierin bijgestaan door zijn rechterhand Abi Azaouaj. Tijdens de avond bewees hij zijn skills door meerdere keren zelf een deconstructie te voorzien. Eerst een bordje met alleen twee gegaarde hoofdingrediënten om die smaken en aroma’s ten volle op te nemen, daarna het “echte” bord met zijn compositie van pure en verfijnde smaken. We hebben er intens van genoten !


Het volledige menu kan je ontdekken in de foto’s, maar ik geef alvast een kort overzicht van de schitterende pairings van de Chef :
  • Gerookt : Zalm en Venkel – Aberlour 18y
  • Gepocheerd : Sint-Jacobsschelp en Oester – Aberlour 16y
  • Langzaam gegaard : Gevogelte en Scharrelvarken – Aberlour A’Bunadh
  • Confiserie : Fondant en Caramel – Aberlour 12y
Ikzelf was ook dit jaar aanwezig op het persdiner, de winnaars van onze Double Strainger wedstrijd mochten aanschuiven tijdens het publieksdiner. Hans, Daniel, Roel en Herman lieten ons intussen uitgebreid weten hoezeer ze hebben genoten van dit event.
 
Omdat we niet alle foto’s in het artikel kregen, hebben we ook nog een album op onze Facebook pagina geplaatst.
 

maandag 27 november 2017

Voorstelling Michelin restaurantgids 2018 + Bezoek aan "Beste Jonge Chef 2018"

Als foodbloggers regelmatig cocktails posten, mag ik voor één keertje toch ook wel eens iets over restaurants posten ? Tenslotte gaat deze blog vooral over smaken en genieten ;-)

Vorige week maandag reed ik naar Gent voor de voorstelling van de nieuwe Michelin restaurantgids voor 2018. De aanwezige chefs, journalisten en foodies bleven een beetje op hun honger zitten. Nog steeds geen derde restaurant met drie sterren, het Hof van Cleve en Hertog Jan blijven ook volgend jaar de enige twee toppers die de lange reeks met de beste restaurants mogen aanvoeren.


Twee sterren
Bij de restaurants met twee sterren waren er wel enkele mooie nieuwkomers : Vrijmoed, La Source en Boury. Jonge chefs worden duidelijk stevig beloond voor de uitstekende kwaliteit die ze op tafel brengen.

Eén ster
Tenslotte waren er ook heel wat nieuwkomers die voor het eerst een ster aan de muur mochten hangen. Dit was overduidelijk voor velen van hen een complete verrassing. Eentje zei zelfs letterlijk op het podium dat hij gewoon was komen kijken om te zien hoe zijn collega’s het ervan af brachten. Zoals de chef van The Butcher’s Son terecht opmerkte beloont Michelin niet meer alleen de strakke klassieke keuken, maar ook restaurants waar er echt ambachtelijk te werk wordt gegaan in de keuken. Carcasse is hiervan zeker ook een mooi voorbeeld. Beide restaurants zetten vooral in op het  betere vlees en diverse vleesbereidingen.

Wallonië lijkt veel minder gul bedeeld dan Vlaanderen, maar langs de andere kant is de lijst met Bib Gourmand adresjes (een lekker driegangenmenu voor max. 37 Euro) dan weer langer in Wallonië. De Bib Gourmand is verkrijgbaar als een apart boekje en werd reeds twee weken eerder gelanceerd. 


Net als bij de gele tegenhanger is er ook bij Michelin nog steeds geen erkenning voor ‘liquid Chefs’, wat ik toch een echte tekortkoming blijf vinden.


Deze restaurants krijgen voor het eerst een ster :

• Brussel : L’Ecailler du Palais Royal
• Vlaanderen : The Butcher’s Son, Dôme, Zet’Joe by Geert Van Hecke, Chambre Séparée, OAK, De Vork van Luc Bellings, M-Bistro, Carcasse, Goffin, Brasserie Julie en Altermezzo.
• Wallonië : Bistro Racine
• G.D. Luxembourg : Fani


Naast de sterren werden ook enkele speciale awards uitgereikt :
• Beste Vrouwelijke Chef : Katleen Vanderveken van Terminus.
• Beste Jonge Chef : Jo Grootaers van Altermezzo.


Daarnaast was er ook een huldemoment voor Jean-Pierre Bruneau, ter ere van zijn volledige carrière. Na 42 jaar in het vak, waarvan 15 als driesterrenchef zal sterrenzaak Bruneau in Ganshoren de deuren sluiten in 2018. Ook Peter Goossens van het Hof van Cleve mocht nog eens op het podium voor zijn voortreffelijk parcours.


Voor mij persoonlijk is de grote winnaar voor 2018 Jo Grootaers (26j.) van Altermezzo. Twee weken geleden werd hij door Gault&Millau bekroond met een mooie score van 15,5/20 en de titel “Beste Jonge Chef van Vlaanderen”. Vorige week ontving hij zijn eerste Michelin-ster en opnieuw een Award “Best Young Chef Belux 2018”.

Dus… reserveerden we een tafeltje in Tongeren en gingen we zelf proeven bij dit jonge keukenwonder. Ik let uiteraard vooral op de dranken, de foodbloggende wederhelft neemt de borden onder de loep.

We kozen voor het viergangen Altermezzo menu (60€), met een kaasbordje ter vervanging van het dessert (+8€), aangepaste wijnen (+30€) en als extra optie een lepeltje kaviaar bij de eerste gang (+9€). Het mag zeker vermeld worden dat er voor mijn suiker mijdende wederhelft ook een alternatief volwaardig suikervrij dessert als optie werd aanboden.


De wijnkeuze was absoluut opvallend. Geen veilige keuze voor Franse klassiekers, maar opvallende en zeer smaakvolle keuzes die perfect aansloten bij het menu.


Menu Altermezzo

 
Bij het hapje vooraf kozen we voor een glaasje champagne, Pommery Silver Brut. Dit is het jongere, drogere en meer ontstuimige broertje van de alom bekende Pommery Champagne en werd speciaal uitgekozen als nieuwe huischampagne ter ere van de eerste ster.


Wagyu Tartaar
Radijs, gerookte paling, miso mosterd + extra lepeltje Imperial Heritage Caviar.
Hierbij kwam een Italiaanse Vermentino, Castello Collemassari Melacce.


Ravioli
Aardpeer, eidooier, wilde paddenstoelen.
Hierbij kwam een Cave Talmard Macon Chardonnay. Heerlijk smaakvolle Chardonnay, nochtans niet op hout gelagerd.


Het glas werd nog eens stevig bijgevuld, want volgens de sommelier had zijn tandarts gezegd dat je altijd goed moet naspoelen ;-)

Wilde Fazant
Ganzenlever, pastinaak.
Hierbij uiteraard een rode wijn : Tuerce Botas Graciano 2013 – Cuvee Luc Bollen.


Kaasbordje
Zeer geslaagde selectie met een viertal verrassend lekkere kazen van rauwe melk : Abondance Première (harde kaas), Mothias Sur Feuille (zachte kaas), Troufleur (rode schimmelkaas) en Shropshire Blue (blauwe schimmelkaas).
Bij het kaasbordje kreeg ik nog een glaasje Madeira N°3 (niet inbegrepen in het wijnpakket).


Intussen hebben we toch al wat vergelijkbare culinaire ervaringen opgedaan waardoor we gerust kunnen stellen dat Altermezzo zijn ster absoluut waardig is. Heerlijk genoten van een culinaire lunch en ik acht de kans vrij groot dat we hier nog wel eens zullen terug komen.

donderdag 23 november 2017

Belroy's Spirits & Cocktails

Ben Belmans en Dieter Van Roy kennen we uiteraard van hun cocktailbar Belroy’s Bijou op het Antwerpse Zuid. Ben hebben we ook al vaak ten velde in actie gezien als cocktailcateraar of op een podium als expert over cocktails en het betere bargebeuren. Sinds kort is daar nog iets extra bijgekomen. Hun logo heeft voortaan als onderschrift “Bartenders & Distillers”, dus wilden we graag wat meer weten over dat tweede luik.

Belroys brengt een serie van 6 verschillende flessen op de markt, die ik in dit artikel kort zal bespreken. De eerste drie zijn zelf gecreëerde spirits, het tweede drietal zijn ‘bottle aged’ cocktails. Alle flessen die vandaag of in de toekomst op de markt komen met het Belroy’s logo erop zijn persoonlijk samengesteld en/of goedgekeurd door Ben en Dieter. 


Belroy’s Spirits

 
Zowel Ben als Dieter hebben cursussen gevolgd om zelf hun spirits te kunnen creëren. Het idee was om spirits te maken van een hoge kwaliteit, maar vanuit het oogpunt van de bartender. Dus niet een gin of vodka die 100% perfect is voor één of twee specifieke cocktails, maar een gin of vodka die zich leent tot een hele reeks van lekkere cocktails. Zeker geen eenvoudige oefening. De gin en vodka zijn effectief zelf gedistilleerd, de rum is een eigen blend van verschillende rums uit de Caraïben.


Belroy’s Rum 

Blend van op ex-bourbon vaten gerijpte rum uit Trinidad, jonge fruitige rum uit Trinidad en Jamaican potstill rum uit Monymusk, Worthy Park & Hampdem Estate. Deze laatste zorgt voor wat extra body en smaak. Deze rum kan perfect gebruikt worden in een Daiquiri, Mojito, Mai Tai, Cuba Libre, Piña Colada, Zombie, ...

Belroy’s London Dry Gin 

14 botanicals werden gebruikt voor deze gin : Jeneverbes, koriander, engelwortel, Amalfi citroen, pompelmoes, Sevilla sinaasappel, bergamot, kardemom, Romeinse kamille, liswortel, johannesbrood, drop, selim graan en kaneel. Deze London Dry Gin is perfect voor een klassieke cocktail zoals een Gin-Tonic, Negroni, Aviation, Tom Collins, Last Word, Singapore Sling, Dry Martini, ...

Belroy’s Vodka

Zachte Franse tarwealcohol, 6 uur lang gefilterd door houtskool. Aromatische Belgische rogge voor body en smaak. Ideaal voor cocktails met een stevige vodka-basis zoals de Bloody Mary, Cosmopolitan, vodka & Tonic, Lazy Red Cheeks, Moscow Mule, White Russian, Vodka Martini, ...


Belroy’s Bottle Aged Cocktails

Zoals de naam het zegt, dit zijn kant-en-klare cocktails die per fles verkrijgbaar zijn. Koel bewaren en gewoon uitschenken en genieten.
Waarom cocktails vooraf samenstellen en bottelen i.p.v. ze a la minute te bereiden ?
  • Gebruiksgemak : Het grote succes van de Gin-Tonic was te danken aan de eenvoud. Twee ingrediënten samenvoegen in een glas met ijsblokjes kan letterlijk iedereen. Zodra er meer ingrediënten aan te pas komen haken veel mensen af. Een kant-en-klare cocktail serveren kan opnieuw iedereen.
  • Snelheid : Zowat alle cocktailcateraars gebruiken ‘pre-batched’ cocktails om in een aanvaardbaar tempo een grote hoeveelheid cocktails te kunnen serveren.
  • Efficiëntie : Meer en meer horecazaken willen lekkere cocktails op de kaart, maar zonder daarvoor extra in tijd en kennis te moeten investeren. 
  • Kwaliteit : Door cocktails vooraf te bottelen ben je zeker van een constante kwaliteit. Elke geserveerde cocktail is identiek. Maar het zou best kunnen dat deze cocktails zelfs beter worden dan a-la-minute gemaakte cocktails. Zoals ikzelf heb gemerkt tijdens mijn ‘sous-vide’ experimenten worden cocktails inderdaad merkelijk beter wanneer de ingrediënten de tijd hebben gekregen om perfect te blenden. 
  • Diepgang : Door cocktails te bereiden in grote hoeveelheden, kan je ook meerdere smaken met elkaar gaan mengen. Heb je vb. vermout nodig in je recept, dan kan je gerust meerdere soorten vermout met elkaar gaan mengen om tot die perfecte smaak te komen die je echt wil hebben.
Deze cocktails van hoge kwaliteit kan je zeker niet vergelijken met de kant-en-klare cocktails die je soms in de supermarkt ziet staan, maar uiteraard is Belroy’s ook niet de enige speler op de markt met deftige ‘ready to serve’ cocktails. Ook SIPSNSODA verkoopt zijn cocktails al een tijdje met veel succes aan restaurants en brasseries. Jurgen Nobels van The Cobbler is ook recent van start gegaan met zijn nieuwe activiteit 'Dorst’, een project waarbij hij tapsystemen met vaatjes cocktails wil gaan verdelen voor Horeca en events.
 
El Presidente
Cocktail op basis van Belroy’s Rum, witte vermout, Orange Curaçao en granaatappel. Dit is de zoetste cocktail van het drietal. De El Presidente cocktail is ontstaan in het Cuba van de jaren 20 van vorige eeuw, ter ere van President Menocal of President Machado (dit blijft een discussie…) en het was zeer lang één van de meest populaire drinks zowel in Cuba als in de VS.
 
Negroni
Cocktail op basis van Belroy’s London Dry Gin, Italiaanse vermouts en bitters. De Negroni ontstond in Florence (Italië) in 1919 toen Graaf Negroni een bartender vroeg om zijn Americano wat sterker te maken en het bruiswater te vervangen door Gin.
 
Vesper Martini
De beruchte Martini uit “Casino Royale”, het allereerste boek uit de reeks van James Bond. Het grootste verschil met een “normale” Martini is dat er in de Vesper niet gekozen wordt voor Gin of Vodka, maar voor beide spirits samen. In het originele recept werd als vermout Kina Lillet gebruikt, wat momenteel niet meer op de markt is. Lillet bestaat uiteraard nog wel als merk, maar heeft intussen een volledig ander recept. Ben koos voor een mix van vermouts die mogelijk ook kinine bevatten, maar dat was niet zijn uitgangspunt. De originele Kina Lillet zorgde vooral voor het bittere element in de cocktail, dus dat heeft Ben met deze mix ook zo goed mogelijk proberen te bereiken.
 
Deze 6 flessen zijn verkrijgbaar in de betere drankenhandel, maar duiken vast ook op in heel wat horecazaken. Meer info op www.belroys.com

donderdag 16 november 2017

Crow Gin

In een periode waarin ik beroepshalve heel wat presentaties deed, kwam ik tijdens twee verschillende netwerkevents toevallig twee personen tegen van hetzelfde bedrijf, gespecialiseerd in kwalitatieve bag-in-box wijnen. Dit klinkt misschien als een contradictio in terminis, maar laat dat nu net de drijfveer zijn voor deze heren. Ze willen het bewijs leveren dat er naast de goedkoopste bulkwijnen ook nog wat anders te vinden is in handige BIB verpakkingen. Denk maar eens aan het gebruiksgemak van deze verpakkingen voor de huiswijn in een brasserie of restaurant.

Naast hun wijnen verdelen ze ook nog enkele andere zaken, zoals deze Crow Gin, gestookt in de bekende brouwershoeve Craywinckelhof in Lubbeek. We kregen de vraag om Crow Gin eens te testen en om eerlijk en objectief onze mening te geven. Buiten een lijstje met de gebruikte botanicals kregen we weinig of geen informatie. Dat maakt het proeven natuurlijk altijd bijzonder interessant. We hebben op enkele jaren tijd al heel wat verschillende gins mogen testen, die zeker niet altijd echt top waren. Deze fles was zeker verrassend.

Crow Gin is een gin op basis van een neutrale graanalcohol. De verschillende botanicals worden afzonderlijk gedistilleerd. Dit is eigenlijk een interessante en vooral handige manier om telkens zo exact mogelijk de juiste smaak te kunnen samenstellen. Volgende botanicals worden gebruikt : Jeneverbes, citroenschil, bittere sinaas, korianderzaad, engelwortelzaad, ijzerhardkruid, iriswortel, cubepeper en jamaicapeper.


De producent beschrijft deze gin als een “London Dry Gin”-stijl, wat niet helemaal klopt met het productieproces, maar zeker wel met de smaak. Deze gin heeft een vrij sterk citrusaroma, maar dat bedoel ik zeker niet negatief. Voor deze gin werkt het zelfs schitterend. De jeneverbes is meer dan voldoende aanwezig en de citroen, sinaas en koriander mengen zich tot een warm citrusaroma. Zoals het hoort bij een Dry Gin krijg je een mooie boventoon van jeneverbes, maar daarna proef je vooral in de afdronk ook de pittige toetsen van de pepers.

Tijdens het puur proeven vond ik de gin nog vrij zoet, maar in een Gin&Tonic met Fever-Tree Tonic leek het mooi te blenden. Ik deed de test met de “gewone” Fever-Tree Tonic en met de Mediterranean tonic, die beiden een iets andere nuance gaven. Hiervoor gebruikte ik overigens de nieuwe mini-blikjes die voorlopig alleen te vinden zijn bij Delhaize. Best handig want ze bevatten net voldoende tonic voor een Gin&Tonic, terwijl je bij de normale flesjes altijd teveel tonic hebt.

Een geslaagde Gin&Tonic, maar ik wou toch ook nog eens een eenvoudige cocktail proberen en vond het een interessant idee om het nadrukkelijke citrusaroma van deze gin te mixen met vlierbloesem.

Black bird on a white flower

Ingrediënten
50 ml Crow Gin
15 ml House of Broughton Elderflower Syrup
20 ml vers limoensap

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden.

Dubbel strainen doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Martiniglas.

Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje.