Pagina's

donderdag 16 november 2017

Crow Gin

In een periode waarin ik beroepshalve heel wat presentaties deed, kwam ik tijdens twee verschillende netwerkevents toevallig twee personen tegen van hetzelfde bedrijf, gespecialiseerd in kwalitatieve bag-in-box wijnen. Dit klinkt misschien als een contradictio in terminis, maar laat dat nu net de drijfveer zijn voor deze heren. Ze willen het bewijs leveren dat er naast de goedkoopste bulkwijnen ook nog wat anders te vinden is in handige BIB verpakkingen. Denk maar eens aan het gebruiksgemak van deze verpakkingen voor de huiswijn in een brasserie of restaurant.

Naast hun wijnen verdelen ze ook nog enkele andere zaken, zoals deze Crow Gin, gestookt in de bekende brouwershoeve Craywinckelhof in Lubbeek. We kregen de vraag om Crow Gin eens te testen en om eerlijk en objectief onze mening te geven. Buiten een lijstje met de gebruikte botanicals kregen we weinig of geen informatie. Dat maakt het proeven natuurlijk altijd bijzonder interessant. We hebben op enkele jaren tijd al heel wat verschillende gins mogen testen, die zeker niet altijd echt top waren. Deze fles was zeker verrassend.

Crow Gin is een gin op basis van een neutrale graanalcohol. De verschillende botanicals worden afzonderlijk gedistilleerd. Dit is eigenlijk een interessante en vooral handige manier om telkens zo exact mogelijk de juiste smaak te kunnen samenstellen. Volgende botanicals worden gebruikt : Jeneverbes, citroenschil, bittere sinaas, korianderzaad, engelwortelzaad, ijzerhardkruid, iriswortel, cubepeper en jamaicapeper.


De producent beschrijft deze gin als een “London Dry Gin”-stijl, wat niet helemaal klopt met het productieproces, maar zeker wel met de smaak. Deze gin heeft een vrij sterk citrusaroma, maar dat bedoel ik zeker niet negatief. Voor deze gin werkt het zelfs schitterend. De jeneverbes is meer dan voldoende aanwezig en de citroen, sinaas en koriander mengen zich tot een warm citrusaroma. Zoals het hoort bij een Dry Gin krijg je een mooie boventoon van jeneverbes, maar daarna proef je vooral in de afdronk ook de pittige toetsen van de pepers.

Tijdens het puur proeven vond ik de gin nog vrij zoet, maar in een Gin&Tonic met Fever-Tree Tonic leek het mooi te blenden. Ik deed de test met de “gewone” Fever-Tree Tonic en met de Mediterranean tonic, die beiden een iets andere nuance gaven. Hiervoor gebruikte ik overigens de nieuwe mini-blikjes die voorlopig alleen te vinden zijn bij Delhaize. Best handig want ze bevatten net voldoende tonic voor een Gin&Tonic, terwijl je bij de normale flesjes altijd teveel tonic hebt.

Een geslaagde Gin&Tonic, maar ik wou toch ook nog eens een eenvoudige cocktail proberen en vond het een interessant idee om het nadrukkelijke citrusaroma van deze gin te mixen met vlierbloesem.

Black bird on a white flower

Ingrediƫnten
50 ml Crow Gin
15 ml House of Broughton Elderflower Syrup
20 ml vers limoensap

Bereiding
Alle ingrediƫnten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden.

Dubbel strainen doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Martiniglas.

Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten