Pagina's

vrijdag 16 juni 2017

Dry Martini met Forest Dry Vermouth

Heel wat producenten van gin kwamen afgelopen jaar ook met een eigen vermouth op de markt. Laat ons eerlijk zijn, de kwaliteit van deze vermouth was zeker niet altijd super, al zaten er toch ook wel een aantal bij die echt wel lekker waren. Zoals steeds zal de tijd en de kwaliteit bepalen welke flessen in de handel blijven. Ik heb heel wat vermouths mogen testen en zowat 99% daarvan was zoete (rode) vermouth. Voor zover ik me kan herinneren heb ik zelfs maar één fles witte (Kruit) en één fles rosé (Belmouth) mogen testen.

In April kwam Jurgen Lijcops dan plots op de proppen met een zeer kwalitatieve driedelige Forest vermouth-reeks met niet alleen een witte en rode vermouth, maar ook een ‘dry’. Een echte droge vermouth, waarvoor er tot op heden geen Belgische concurrentie is. Enkel bekende internationale merken zoals Noilly Prat en Martini maken ook een dry vermouth.


We hadden het al eerder over de officiële voorstelling van deze vermouth-reeks, maar vandaag gaan we echt aan de slag met Forest Dry vermouth. Deze vermouth is gemaakt op basis van een Belgische wijn en Jurgen gebruikte alleen zelfgekweekte kruiden zoals hyssop, bonenkruid, scharlei, kamille, Sint-Janskruid, duizendguldenkruid en paardebloemwortel. Fijne accenten van karwei en exotische aroma’s van chocolade, vanille, koffie, sinaasappel, mandarijn en peer.


Vermouth wordt vaak stiefmoederlijk behandeld, voor een paar euro koop je in de supermarkt al een fles minderwaardige stroperige vermouth. Dat kan je echt niet vergelijken met dit kwaliteitsproduct. We gaan deze vermouth dan ook alle eer aandoen met een klassieke Dry Martini. Stirred, not shaken!


Over deze cocktail zijn er ook heel wat verhalen te vinden, meer bepaald over de hoeveelheid vermout die erin mag :

  • Oorspronkelijk werden Martini’s gemaakt met dubbel zoveel gin als vermouth. De Dry Martini was hetzelfde, maar met Dry vermouth. Doorheen de jaren ging men echter de ‘Dry’ een andere betekenis geven : “Hoe minder vermouth, hoe droger de Martini”
  • Heel wat cocktailliefhebbers zweren bij een flinterdun laagje vermouth op de binnenkant van het mixglas. Vul een mixglas met ijsblokjes, voeg 2 cl vermouth toe en roer krachtig om de vermouth over het glas en de ijsblokjes te verdelen. Neem een strainer en giet de overtollige vermouth weg zodat er alleen nog dat dunne laagje overblijft op het glas en de ijsblokjes. Voeg 5 of 6 cl gin toe en roer nog een tiental seconden. Strain in een voorgekoeld Martiniglas. Versier het glas met enkele olijven of een knoopje van citroenschil.
  • Ernest Hemmingway en Bernard Montgommery waren fans van een 15:1 verhouding.
  • Het kan natuurlijk nog erger zoals in het recept van Sir Winston Churchill : “Glance at the vermouth briefly from accross the room, while pouring the juniper distillate freely”. 
  • De officiele IBA verhouding voor een Dry Martini is 6 cl gin met 1 cl vermouth.
  • Echte vermouth-liefhebbers gaan voor een mix van 1,5 tot 2 cl vermout en 5 tot 6 cl gin.
De hoeveelheid vermouth varieert dus in de recepten van 2 cl tot helemaal niets. Omdat we vandaag werken met een smaakvol kwaliteitsproduct ga ik toch voor de volledige 2 cl. En we gieten ze niet weg maar laten ze gewoon als smaakvol ingrediënt in de cocktail zitten. Ik kies echter niet voor een Forest Gin, maar omdat het hier gaan om een klassieke Dry Martini kies ik voor de oer-klassieke Broker’s London Dry Gin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten