Pagina's

zondag 29 januari 2017

Mise-en-place : Gedroogde fruitschijfjes + BLOSM Gin

Voor heel wat cocktails is een schijfje sinaasappel of citroen een stevige meerwaarde. Het voegt niet alleen extra aroma toe aan de cocktail, maar maakt ook visueel het plaatje helemaal af. Wanneer je thuis zelf cocktails maakt is het natuurlijk zonde om een sinaasappel of citroen te moeten aansnijden voor één of twee schijfjes. Laat ons eerlijk zijn, meestal vindt je een week later het zielige restant van de verschrompelde vrucht terug ergens achteraan in de koelkast en is deze alleen nog goed om met een kunstzinnige boog in de vuilnisbak te belanden. Dit moet anders en vooral veel beter kunnen.

Heel wat cocktailbars lossen dit probleem op door een voorraad citrusschijfjes te snijden en deze vakkundig te drogen. Door het vocht aan de schijfjes te onttrekken zijn deze gedurende langere tijd perfect houdbaar, mits je ze in een goed afgesloten bokaal bewaart. De smaken en aroma’s blijven volledig behouden, want deze concentreren zich volledig in het gedroogde schijfje. Het enige wat er niet meer inzit is water. Het ei van Columbus voor wie graag zelf af en toe een cocktail maakt en het beu is om halve sinaasappelen in de vuilnisbak te gooien.


In dit artikel bespreek ik drie verschillende mogelijkheden : Zelf fruitschijfjes drogen met een gewone oven, zelf fruitschijfjes drogen met een droogtoestel… of gewoon een pot gedroogde fruitschijfjes kopen in de winkel.


TIP : Wanneer je zelf citrusvruchten gaat snijden om te drogen heb je natuurlijk ook “overschotjes”, nl. de zijkanten van de vruchten. Gooi deze zeker niet weg, maar snij ze in kleine stukjes en steek ze in een goed afsluitbare bokaal. Vul de bokaal met een stevige vodka, bij voorkeur 100-proof, tot de fruitstukjes helemaal onder staan. Laat de bokaal een paar weken rusten, maar schud af en toe ook eens flink door elkaar. Filter daarna doorheen een neteldoek. De eenvoudige citrusbitter die je nu als resultaat krijgt kan je overgieten in een verstuiver (Ik gebruik een goedkope olieverstuiver, te koop in elke winkel met kookspullen). Hiermee kan je dan een wolkje citrusbitter verstuiven over je cocktail, net voor het serveren.


1. Zelf fruitschijfjes drogen met een gewone oven


Met elke normale oven die je vandaag in een keuken kan terugvinden, kan je ook perfect fruitschijfjes drogen. Het is alleen niet de meest energiezuinige manier en je bent ook redelijk beperkt in het aantal schijfjes wat je tegelijk kan drogen. Om fruitschijfjes te drogen op een correcte manier is er eigenlijk één vaste vuistregel : gebruik een lage temperatuur gedurende een langere periode. Kies eerst en vooral voor vers en rijp fruit. Snijd vervolgens in dunne schijfjes van min of meer gelijke dikte, zodat ze ook allemaal even lang nodig hebben om te drogen.


Droog de fruitschijfjes in een oven op 50 graden en zorg ervoor dat er voortdurend luchtcirculatie mogelijk blijft om het vocht af te voeren. Kies dus een ovenstand met ventilator en steek een houten lepel of wasknijper tussen de ovendeur, zodat deze op een spleet blijft staan.

Gebruik je een te hoge temperatuur dan zal het schijfje eerst een droog korstje krijgen waarna de binnenkant vochtig blijft en er dus ook sneller bederf zal optreden. Het is zeer belangrijk dat de schijfjes langzaam en vooral volledig drogen.


Hoe lang moeten de schijfjes drogen ? Dit hangt van heel veel factoren af en de vuistregel is dat je zelf af en toe eens moet voelen aan de schijfjes. Ze moeten echt droog zijn als chips en het vruchtvlees mag zeker niet meer zacht aanvoelen. Hou er rekening mee dat de droogtijd toch altijd 6 tot 12 uur zal bedragen, maar het kan ook een stuk langer zijn. Het is afhankelijk van je oven, van de dikte van de schijfjes, het soort fruit (vb. appels drogen veel sneller dan sinaasappels) en van de hoeveelheid vocht in het fruit.


2. Zelf fruitschijfjes drogen met een droogtoestel



In de handel zijn trommelvormige droogtoestellen verkrijgbaar, met stapelbare lades waarin je de schijfjes kan uitspreiden. Deze toestellen verbruiken meestal heel weinig energie en drogen op een hele lage temperatuur. Het resultaat is verbluffend goed, maar je moet toch rekening houden met een droogtijd voor citrusschijfjes van ongeveer anderhalve dag. De wederhelft kon de verleiding niet weerstaan en heeft het droogapparaat ook gebruikt om zelfgekweekte laurierblaadjes te drogen. Laat ons rustig stellen dat geen enkel laurierblaadje uit de supermarkt zoveel aroma bevat dan deze ‘eigen kweek’.

3. Kant-en-klare gedroogde fruitschijfjes die je gewoon in de winkel kan kopen


In meerdere horeca groothandels (vb. Horeca Van Zon) en betere drankenhandels vinden we de potten van ‘Botanic & Fruits’, een Spaanse producent van gedroogde botanicals. Ik weet uit goede bron dat er door de invoerder hard gewerkt wordt om deze producten ook in de rekken te krijgen bij supermarktketens.


Het gaat in principe om exact dezelfde gedroogde fruitschijfjes die je ook zelf thuis kan maken, maar dan op industriële schaal en in de best mogelijke omstandigheden geproduceerd. De plastic potten zien er misschien wat eenvoudig uit, maar ze sluiten wel prima wat natuurlijk belangrijk is voor het bewaren. Kleinere samples van dit merk kwam ik vorig jaar ook al tegen in cocktail-geschenkboxen (vb. in de door ons geteste Negronibox van Delhaize).

Het leukste aspect is hier zonder twijfel het zeer uitgebreide assortiment. Haal een paar van deze potten in huis en je hebt voor lange tijd een voorraadje gedroogd fruit om mee te variëren in je cocktails. Ik geef graag een overzichtje van het gamma, maar hou er rekening mee dat sommige zaken niet altijd verkrijgbaar zijn. Ook hier geldt natuurlijk dat ze over een aanvoer van verse vruchten moeten kunnen beschikken voor de productie.

- Sinaasappel
- Bloedsinaasappel
- Aardbei
- Meloen
- Zoethout
- Boeddha’s (Oosterse citroensoort in de vorm van een hand)
- Pompelmoes
- Roze pompelmoes
- Gember
- Appel
- Kiwi
- Mandarijn
- Komkommer
- Mango
- Ananas
- Limoen (binnenkort nieuw in het gamma !)

Het leuke is natuurlijk dat je uit je eigen voorraadje een gedroogde fruitsoort kan selecteren die terugkomt in de aroma’s van je cocktail. Om dit te illustreren geven we graag een perfect serve van een BLOSM Gin & Tonic. Deze Haspengouwse gin werd gestookt op basis van Maribelle appels en kunnen we dus perfect combineren met gedroogde appelschijfjes. De Qyuzu tonic is op basis van Yuzu citrusvruchten.

Ingrediënten
5 cl BLOSM Gin Maribelle
15 cl Qyuzu Tonic
Botanic & Fruits Appelschijfjes


Bereiding
Vul een coppaglas met ijsblokken en voeg de gin erbij. Vul voorzichtig aan met tonic.
Versier met enkele appelschijfjes.

zaterdag 28 januari 2017

Happy New Year China : Fortune Margarita

In China volgen ze de maankalender en is het pas eind januari nieuwjaar.
We klinken samen met onze Chinese vrienden en kennissen op het “jaar van de haan” met een naar eigen smaak aangepaste “Fortune Margarita”.


Ingrediënten
40 ml Tequila El Domador Silver
15 ml Cointreau Noir
25 ml vers sap van mandarijntjes
20 ml vers limoensap
5 ml suikersiroop
2 dashes Orange bitters
2 dashes Absinth


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende een vijftiental seconden.


Omdat we vers fruitsap gebruiken moeten we “dubbel zeven” doorheen een fijn zeefje. We serveren deze cocktail in een voorgekoelde coupe.

Versier met een gedroogd mandarijnschijfje of een stukje mandarijnschil.
 

woensdag 25 januari 2017

Burns Night met The Singleton Speyside Cascade

Vandaag is het de verjaardag van de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796). Op heel wat plaatsen in Schotland, maar ook ver daarbuiten vieren we vanavond Burns Night, al dan niet met een traditioneel Burns Dinner. Op zo’n diner vloeit de whisky rijkelijk, klinkt er muziek uit de doedelzak en citeert men het gedicht “Address to a Haggis” tijdens het ritueel aansnijden van de Haggis, het nationale gerecht van Schotland bestaande uit een schapenmaag, gevuld met vlees van ingewanden en geserveerd met aardappelpuree en koolraap. Tegenwoordig gebruikt men meestal geen maag meer maar hetzelfde soort darm wat voor worsten wordt gebruikt. Het klinkt veel slechter dan het in werkelijkheid is. Stel je voor dat je zwarte pensen moet beschrijven aan iemand die deze worsten niet kent, dan zou dat waarschijnlijk even wansmakelijk klinken terwijl we allemaal weten dat dit toch zeer lekker is.

Alleszins een schitterend moment om nog eens een nieuwe fles Schotse whisky te openen en te genieten van de aroma’s die ons meenemen naar het hart van Speyside, Dufftown.
In de reeks ‘The Singleton of Dufftown’ verschenen meerdere bottelingen waaronder ook een ‘18y old’ en een ‘Tailfire’ gerijpt op Europese eiken vaten. Wij proeven ‘The Singleton SpeyCascade’, een zachte whisky van 40% alcohol met hele zuivere en frisse toetsen. Het is een single malt whisky met een mix van Europese sherryvaten en Amerikaanse bourbonvaten. Een whisky om puur van te genieten, desgewenst met een grote ijsbal.

Aroma’s van rood fruit, appeltaart en granen. Je ruikt ook een houttoets van de rijping. In de mond vrij zoet, heel fruitig en opnieuw een duidelijk hint van warme appel. Een lange zachte afdronk met kruiden, marsepein en chocolade.

Serveer je straks warme appeltaart of apfelstrudel als dessert, zet er dan gerust een klein borreltje van deze whisky bij om het helemaal af te maken.

dinsdag 24 januari 2017

1 Jaar Double Strainger + Recept The Godfather


Vandaag bestaat deze blog over “Cocktails & Spirits” exact één jaar. Toen we ermee van start gingen wisten we niet echt in welke richting dit project ons zou leiden. Intussen hebben we heel wat zaken kunnen uittesten en zijn we dankzij een heel trouw publiek kunnen groeien tot een drukbezocht kanaal met een blog, Facebook pagina en Instagram-feed.

Oorspronkelijk hadden we tot doel om zoveel mogelijk eenvoudige recepten te delen waar onze lezers thuis van zouden kunnen genieten. Geen ingewikkelde siropen waarvoor je een uur in de keuken moet staan of geen moeilijk vindbare flessen, maar smaakvolle cocktails met eenvoudige ingrediënten uit de supermarkt. Daar zijn we zeker voor een stuk in geslaagd, maar tot onze verbazing werden we ook al snel gevolgd door een aanzienlijk deel van de Belgische spirits- en barwereld. Dit heeft ons natuurlijk ook nieuwe kansen en opportuniteiten gebracht waar we jullie graag van laten meegenieten.

Verwacht voor de komende maanden dus vooral nog veel meer van ons beproefde concept : Recepten voor lekkere cocktails, reviews van sterke dranken, verslagen van onze bezoeken aan beurzen, cocktailbars en stokerijen. We proberen ons daartoe te beperken zodat we ons ook echt kunnen specialiseren binnen onze zelfgekozen niche. We schrijven dus niet over bieren, daar zijn beslist andere gespecialiseerde blogs over te vinden. We schrijven soms wel over lekkere wijnen, gekoppeld aan bepaalde feestdagen.

Op een jaar tijd hebben we ook schitterende relaties kunnen opbouwen met heel wat producenten, distributeurs, P.R. bureaus en supermarktketens, zonder wie deze blog vrijwel onmogelijk zou zijn. Dankzij deze partners kunnen we regelmatig nieuwigheden ontdekken, themaweken organiseren en reviews koppelen aan bepaalde feestdagen. Binnen enkele weken krijgen we vb. een aantal reviews en blogartikels in het thema van Valentijn.

Geen taart voor deze verjaardag, maar wel een zeer eenvoudige en smaakvolle cocktail met slechts twee ingrediënten : The Godfather. Een cocktail en een thema waar ik echt wel iets mee heb. Ik hou van deze filmtrilogie van Francis Ford Coppola en de schitterende soundtrack van Nino Rota. “Parla più piano”, de titelsong van The Godfather is zelfs al vele jaren de beltoon op mijn smartphone.

Deze cocktail wordt vaak bereid met gelijke delen whisky en Amaretto, maar persoonlijk vind ik dit toch echt veel te zoet. Het recept is ook familie van de meer bekende ‘Rusty Nail’, bereid met Scotch Whisky en Drambuie.


Ingrediënten
5 cl Schotse whisky naar keuze
2 cl Amaretto di Saronno

Bereiding
Voeg de ingrediënten samen in een mengbeker met ijs en roer tot ze perfect gekoeld en gemengd zijn. Strain in een whiskytumbler met vers ijs en voeg een cocktailkers of een zeste van sinaasappel toe.

woensdag 18 januari 2017

Op bezoek bij BLOSM (Gin en vermouth)

Het landelijke Haspengouw kwam de laatste jaren regelmatig in het nieuws in verband met de grote overschotten aan hard fruit. Door de boycot van Rusland waren ze immers plots één van hun grootste afzetmarkten kwijt. Heel wat producenten zaten met de handen in het haar en zochten naar alternatieven voor hun fruitvoorraad. Omdat er al heel wat concurrentie in de regio was op vlak van sappen en stroop, besloot Peter Coel het over een andere boeg te gooien. Hij wou kwalitatieve alcoholproducten ontwikkelen op basis van appelen en peren uit de eigen boomgaarden.

Maandagavond werden we zeer hartelijk ontvangen bij Co&Co Distillery, de gloednieuwe stokerij die onderdak kreeg bij cateringzaak “The Cooking” in Heers, eveneens uitgebaat door Peter samen met zijn echtgenote Inger Missotten. In dit vroegere brouwerijgebouw produceert hij vandaag twee verschillende BLOSM gins op basis van zijn fruit. Als derde product bracht hij recent ook een zoete vermout op de markt, gebaseerd op een Spaanse Grenache wijn.

De gin wordt in eigen huis gestookt in drie distillaties. Het appelsap wordt eerst en vooral op het gewenste suikergehalte gebracht en dan gestookt om zoveel mogelijk alcohol te produceren (+55%). Deze alcohol wordt gemengd met appelwijn en opnieuw gestookt tot een appelbrandy (+62%). Daarna worden de strikt noodzakelijke jeneverbessen toegevoegd en mag het brouwsel gedurende 24 uur in de stookketel rusten. Vervolgens worden de overige botanicals in hopzakken opgehangen bovenaan in de ketel. Tijdens de laatste distillatie gaan de dampen doorheen deze hopzakken en nemen alle aroma’s mee in het uiteindelijke distillaat. De verkregen gin (+68%) wordt dan nog op het juiste alcoholpercentage gebracht (43%) met water uit een natuurlijke bron onder het gebouw. Daarna mag de gin een vijftal weken tot rust komen vooraleer hij in de mooie flessen terecht komt.

Wanneer je een vertegenwoordiger in dienst hebt die eigenlijk ook een ervaren en zeer gedreven barman is, heb je natuurlijk een extra troef in huis. We mochten alle producten proeven in hun zuivere vorm, maar ook in lekkere cocktails volgens de eigen recepten van de barman. Ik kan zeggen dat deze drankjes zeker niet teleurstelden. De gin op basis van Maribelle appelen vond ik echt de moeite en ik kan me voorstellen dat je hiermee in cocktails ook heel wat kanten uit kan. De gin op basis van peren vond ik persoonlijk iets minder van aroma’s, maar de smaken waren zeker ook duidelijk aanwezig.

De grootste verrassing was voor mij de vermout, die echt wel zeer lekker was. Ook de lichte aperitiefcocktail die we mochten proeven op basis van deze vermout benadrukte de sterkste kanten van deze versterkte wijn. Met de gin gaan we binnenkort nog aan de slag, hieronder alvast een recept voor de aperitiefcocktail met vermout. 

Ingrediënten
30 ml Blosm Vermouth
15 ml bessensiroop (naar keuze)
15 ml vers citroensap
20 ml bruiswater

Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een ruim cocktailglas met ijs. Even kort roeren om alles goed te mengen. Versier met enkele verse bessen of een zeste van sinaasappel.

Tips
  • Fijnproevers voegen nog 2 dashes grapefruitbitters toe (per glas)
  • Maak deze cocktail in een grotere hoeveelheid om er een punchbowl mee te vullen wanneer er vrienden langskomen.
P.S. Meer foto's kan je terugvinden in het album op onze Facebook pagina.

maandag 16 januari 2017

Blue Monday : Het medicijn tegen de blauwe maandag


Vandaag is het alweer ‘Blue Monday’, wat zou staan voor de meest deprimerende dag van het jaar. Deze ‘feestdag’ werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Hij stelt dat de maandag van de laatste volle week van januari* de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Goede voornemens zijn vaak al aan de kant geschoven, vakanties zijn nog heel ver weg en de dagen zijn nog donker. Nothing a nice cocktail can’t cure !

De ‘Blue Monday’ is inderdaad ook een (vrij stevige) cocktail, die je onmiddellijk je zorgen doet vergeten.

Ingrediënten
3 delen Absolut Vodka
1 deel Cointreau
1 dash Bols Blue Curaçao


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengglas met veel ijs. Stevig roeren tot alles goed gekoeld en gemengd is. Strainen in een voorgekoeld Martiniglas. Versieren met een cocktailkers.

Varianten
Op het internet kan je ook lichtere varianten terugvinden die vb. aangevuld werden met tonic of bitter lemon. Er bestaat ook een meer complexe variant waarbij er nog vermout en orange bitters extra worden toegevoegd.

*De maandag van de laatste volle week van januari ? Wakkere zielen zullen opmerken dat deze regel dit jaar niet klopt… Maar er blijkt een toevoeging te zijn: “tenzij het loon al betaald is”. En laat dat voor velen reeds op de 20e van de maand, of daarrond gebeuren… Dus werd de Blue Monday voor 2017 vastgelegd op maandag 16/1/17.

zaterdag 14 januari 2017

Vieux Carré, een cocktail uit New Orleans

Elke barman maakt zijn eigen variaties op elk klassiek recept. Slechts zelden is een variatie zo ongelofelijk lekker dat ze prompt een eigen naam krijgt en zelf toetreedt tot de lijst der klassiekers. Bij de bekendste voorbeelden zit vb. de Boulevardier, die een variatie is op de Negroni, die op zijn beurt een variatie was op de Americano.

Als we kijken naar de Old Fashioned, dan zien we letterlijk duizenden variaties, soms zelfs tien verschillende versies in één cocktailbar. Niet te verwonderen natuurlijk, want het recept van de Old Fashioned is gewoon een basisrecept zoals het in de vroegste cocktaildefinities werd beschreven : Spirit, suiker, bitters en water (ijs). En toch is er eentje geweest die voldoende body had om zijn naam te vestigen en zelf een klassieke cocktail te worden : De Vieux Carré !


Deze cocktail houdt zowat het midden tussen een Old Fashioned en een Manhattan. De naam Vieux Carré slaat op de Franse wijk in New Orleans, waar deze cocktail ontstaan is. Hij werd voor het eerst gemaakt in 1938 door Walter Bergeron, hoofdbarman van de Carousel bar in het Monteleone hotel. Deze bar wordt vaak genoemd als één van de mooiste bars ter wereld, met een bar die effectief gebouwd is op een (langzaam, kwartiertje per volledige omwenteling) draaiende carrousel.


Ingrediënten
3 cl Rye Whiskey
3 cl zoete vermouth
3 cl Cognac
1 cocktaillepel Bénédictine
2 dash Pechaud bitters
2 dash Angostura bitters


Bereiding
Alle ingrediënten mogen samen in een mengbeker met veel ijs. Stevig roeren en strainen in een voorgekoeld Old Fashioned glas met verse ijsblokken.

Afwerken met een gedroogd schijfje sinaasappel.

woensdag 11 januari 2017

Met een Angel shot kan de barman je leven redden


Het zou knap zijn als zoveel mogelijk Belgische horecazaken dit initiatief van een restaurant uit Florida konden overnemen. In deze tijden van Tinder en andere sociale media gebeuren er immers heel wat “eerste dates” in horecazaken en die lopen helaas niet altijd positief af. In het geval de man absoluut niet lijkt op zijn online profiel of de dame zich om eender welke reden echt niet veilig voelt moet ze dat op een eenvoudige en veilige manier kunnen kenbaar maken aan de kelner of barman. Als bareigenaar wil je immers toch ook dat alle gasten een fijne avond beleven en dat iedereen zich veilig kan voelen in jouw zaak.

The Iberian Rooster
, een Portugees restaurant in St-Petersburg (Florida) heeft een poster opgehangen in de damestoiletten met volgende tip, die dames kunnen toepassen wanneer ze zich niet veilig voelen :
  • Bestel een “Angel shot” = “Ik wil onder begeleiding terugkeren naar mijn auto”.
  • Bestel een “Angel shot met ijs” = “Ik wil dat je een taxi of Uber voor me regelt”.
  • Bestel een “Angel shot met limoen” = “Ik wil dat je nu de politie belt”.
Zonder dat de ‘bad date’ iets vermoed kan de jongedame discreet geholpen worden.

Uiteraard werkt dit systeem alleen wanneer elke horecazaak zijn eigen geheime code gebruikt, die opgehangen wordt in de damestoiletten.
 
Een ander mooi voorbeeld is de Engelse horecazaak ‘The Brickyard’, waar men al geruime tijd vrouwennamen gebruikt waarnaar moet worden gevraagd aan de bar.  “Is Angela toevallig aanwezig ?” kan dan hetzelfde betekenen als het bestellen van een “Angel shot” in het vorige voorbeeld. 


I need to make the sign for the bar/brewery I work at. I'll always have your back!

 

dinsdag 10 januari 2017

Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged

Filliers Dry Gin 28 was één van de eerste Belgische gins die ik ooit in huis heb gehaald en is vandaag nog steeds één van mijn favorieten. Sinds de kerstperiode staat ook de ‘barrel aged’ versie in onze bar en dat geeft toch weer andere smaken en aroma’s.

De ‘28’ staat voor het aantal botanische kruiden die gebruikt worden tijdens het productieproces, maar wellicht ook voor 1928, het jaar waarin Firmin Filliers het originele recept ontwikkelde voor deze gin. Eén van de minder courante botanicals in deze gin is Belgische hop, wat toch wel zorgt voor een unieke smaak.

De ‘barrel aged’ versie mag voor het bottelen eerst vier maanden rijpen in middelmatig gebrande Franse eiken vaten uit Limousin. Dit zijn vaten die voordien gebruikt werden voor de productie van cognac. Het verschil met de niet-gerijpte gin zit vooral in het verzachten van de citrus en een mooier afgerond geheel.


Door de invloed van de vaten komt er natuurlijk ook een vleugje vanille naar boven en zelfs een aroma van bloemen, amandel en cake. In de mond is de citrus ook de dominante smaak, samen met een duidelijke jeneverbes, iets wat ik vaak mis bij de vele nieuwe gins die vandaag op de markt komen. Droge finish met sinaasappel en citroencake.

We doen het echt niet vaak, maar voor deze perfect serve zijn we nog eens ‘all the way’ gegaan met een kruidig boeketje botanicals in het glas, wat de aanwezige aroma’s nog extra versterkt : jeneverbes, roze bes, kaneel, steranijs, kruidnagel en exotische pepers. Absoluut geen gin & tonic om snel je dorst mee te lessen, maar wel een fotogeniek exemplaar om langzaam van te genieten en alle nuances langzaam in je op te nemen. Hou je het liever wat eenvoudiger, voeg dan een gedroogd schijfje sinaasappel toe aan je glas.


Voor het testen van een gin & tonic ga ik steeds voor een verhouding van 5 cl gin en 15 cl neutrale, bittere tonic.

Weersta vooral de drang om stevig te roeren. Voeg gewoon de tonic toe in het glas en roer even heel kort. Eén of twee keer rond het glas volstaat. Als je te lang blijft roeren verdwijnen de bubbeltjes en krijg je een flets drankje.

woensdag 4 januari 2017

Nieuwjaarsoverzicht + Auchentoshan American Oak

Allereerst mijn beste wensen voor een gezond, succesvol en inspirerend 2017.
Ik wil jullie ook heel graag bedanken voor de vele ‘likes’ en reacties die ik vorig jaar van jullie kreeg en die me steeds weer motiveerden om Double Strainger verder uit te bouwen tot een social media kanaal voor ‘Cocktails & Spirits’. Ik had nooit durven dromen dat mijn oude sporadische hobby zo snel zou kunnen uitgroeien tot wat het vandaag reeds is. Binnen enkele weken bestaan de blog, de Facebook pagina en de Instagram-feed één jaar. Vandaag merk ik dat Instagram heel vaak de ingang is voor nieuwe volgers, vanwaar men ook snel de weg vindt naar de blog en de Facebook pagina.


Ik vat het even samen met wat cijfers uit de mediakit : Op Instagram kreeg ik vorig jaar meer dan 6600 likes op mijn foto’s en intussen is het publiek gegroeid tot meer dan 1900 vaste volgers. Op Facebook zullen we op onze verjaardag ongeveer 500 vaste volgers hebben, maar maandelijks bekijken intussen meer dan 9000 bezoekers onze pagina. De blog tenslotte krijgt gemiddeld 3500 bezoekers per maand, dit zijn de personen die de recepten en artikels ook helemaal doorlezen. De zichtbaarheid verhogen we nog aanzienlijk door alle artikels ook te delen op mijn persoonlijke sociale media pagina’s, in totaal goed voor meer dan 20.000 paar ogen. Voor wie mij niet kent buiten Double Strainger klinkt dat wellicht als een onmogelijk aantal, maar ik ben professioneel al 12 jaar bezig met online netwerken en zakelijk gebruik van sociale media, waardoor ik zo’n groot bereik heb kunnen opbouwen.


Ik wil ook heel graag de persbureaus en distributeurs bedanken waarmee ik heel goed heb kunnen samenwerken vorig jaar. Dankzij hun ondersteuning kon ik niet alleen heel wat nieuwe spirits testen, maar was ik ook in de mogelijkheid om enkele themaweken te publiceren, waar enorm veel reacties op kwamen. Daarnaast bracht ik ook regelmatig verslagen van bezoeken aan events (vb. wijnbeurzen, proeverijen, …), cocktailbars en alcoholstokerijen in binnen- en buitenland. Eén van de mooiste ervaringen was zonder twijfel de voorstelling van de schitterende cocktails waarmee Dries Botty zou deelnemen aan de Diageo World Class finale in Miami.


Voor de volgende maanden heb ik al heel wat afspraken gemaakt en een voorlopig lijstje opgesteld met nog te schrijven artikels, reviews en verslagen. Ik hoop nog heel wat nieuwe drankjes te mogen ontdekken en nog heel wat lekkere recepten met jullie te mogen delen.


Auchentoshan American Oak


Ik krijg regelmatig samples toegestuurd om te testen, maar ook tijdens mijn aanwezigheid op bepaalde events zit er wel eens wat lekkers in de ‘goodiebag’. Een tijdje geleden zat er in de goodiebag na een cocktailwedstrijd zelfs een prachtige Auchentoshan single malt, die ik nu graag open voor dit eerste artikel van 2017.

Dit lowland-whiskymerk uit het westen van Schotland gaat er prat op dat al hun whisky’s driemaal gedistilleerd worden, zoals vb. ook in Ierland gebruikelijk is. Ze hebben enkele mooie bottelingen zoals de “Three Wood”, die ik onlangs nog mocht proeven tijdens de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau restaurantgids.


Maar de fles uit de goodiebag was de “Auchentoshan American Oak”, zoals de naam al laat uitschijnen uitsluitend gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten, wat natuurlijk resulteert in een zachte whisky met veel vanille.


In de neus veel citrus maar ook melkchocolade, kokos en toffee. In de mond opnieuw veel citrus, ook opnieuw kokos maar ook perzik en zelfs wat boter en chocolade. In de finish komt ook pompelmoes naar boven. Sommige whiskyliefhebbers noemen deze whisky de ‘bounty’ van de single malts en daar kan ik eigenlijk best inkomen. Deze lichte en frisse whisky zou ik zelfs durven serveren als volwassen aperitief op een feestje.


Heel lekker puur of met ijs, maar deze zachte whisky leent zich ook fantastisch voor een zeer klassieke Auchentoshan Sour :


Cocktail : Auchentoshan Sour

Ingrediënten

45 ml Auchentoshan American Oak
30 ml Vers citroensap
20 ml Suikersiroop


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken.
Strainen in een Old Fashioned glas met vers ijs.

Versieren met een cocktailkers en een schijfje citroen.
P.S. Deze whisky is ook uitermate geschikt voor een Horse’s Neck longdrink met ginger-ale, ideaal als lichter aperitiefje.