Pagina's

vrijdag 30 september 2016

Dries Botty - TOP 6 World Class Bartender of the year

Een dikke week geleden mocht ik aanwezig zijn op een exclusief ‘sneak peek’ event. Dries Botty, barman van “The Dirty Rabbit” in Antwerpen en enkele maanden geleden gekroond tot beste barman van België, kwam er de cocktails voorstellen waarmee hij zou gaan deelnemen aan de ‘World Class Global Finals’ in Miami.

Dit is de ultieme wedstrijd waar enkel de allerbeste barmannen en barvrouwen ter wereld het tegen elkaar opnemen. Ongeveer 10.000 bartenders uit 56 landen wereldwijd namen in de afgelopen maanden deel aan de nationale competities, enkel de 56 winnaars mochten het deze week tegen elkaar opnemen in de finales in Miami.

Omdat de cocktails ‘highly confidential’ moesten blijven tot de effectieve finale mochten we hierover nog niets verklappen. Vannacht eindigde de finale met een schitterend resultaat voor Dries. Hij kwalificeerde zich doorheen alle rondes tot in de uiteindelijke finale en eindigde zeer verdienstelijk in de Top 6 wereldwijd. De bardame van Café Moderne in Parijs, Jennifer Le Nechet, mag zich dit jaar de beste bartender ter wereld noemen.
Dries viel op door zijn kennis, zijn humor en een zeer hoog “alchemist”-gehalte waarmee hij de jury keer op keer met verstomming sloeg. In de eerste ronde presenteerde hij de Winwood Cooler, waarin een zelfgemaakte shrub zat met agave, gember, hibiscus, shiso en ascorbinezuur. Hij maakte ook een cocktail waarin hij de spirit had aangevet met korsten van parmezaan. In zijn Zero Waste Swizzle zaten heel wat ingrediënten die normaal in de vuilnisbak terecht kwamen, hij gebruikte siropen met onkruid uit Antwerpen, een No Basil smash waarbij het basilicumaroma zelf gecreëerd was met een kruidenmix in olijfolie, hij klopte ter plaatse een granité met droog ijs, … niets was te gek tijdens deze deelname.
 
Dit is een bartender van wereldniveau waarvan we zeker nog heel wat mogen verwachten. Nog even geduld om zijn kunsten te proeven in The Dirty Rabbit, momenteel is Dries onderweg naar de Bahama’s, waar hij gaat ‘guest-bartenden’ in de One & Only Ocean Club.

P.S. Zoals gebruikelijk vinden jullie een volledig fotoalbum van de ‘sneak peek’ op onze Facebook pagina.

maandag 26 september 2016

Jinzu Gin en de Jinzu Negroni

Nieuwe gins (en andere spirits) die geselecteerd worden door inkopers van supermarktketens zijn meestal iets braver en voor een breder publiek bedoeld dan ‘small batches’ van kleine producenten. Maar er zijn natuurlijk ook hele lekkere uitzonderingen op die regel.

Jinzu is een Britse gin met sterke Japanse invloeden, wat toch best bijzonder te noemen is. Het recept is ontwikkeld door barvrouw Dee Davis voor haar deelname aan de internationale Diageo-wedstrijd “Show your spirit” in 2013, die ze ook won !

Deze gin vertrekt vanuit een zeer klassieke basis met frisse jeneverbes, koriander en engelwortel, waaraan pittige Yuzu citrusvruchten en delicate kersenbloesems werden toegevoegd. Na de distillatie wordt de gin gemengd met Junmai Sake, eveneens geproduceerd in de Cameronbridge stokerij vlakbij Edinburgh, voor een zachte afdronk. Cameronbridge is de grootste stokerij van Schotland en produceert naast whisky ook heel wat bekende spirits uit het Diageo-gamma (o.a. Smirnoff Vodka, Tanqueray en Gordon's gins, ... ).

Of je deze gin puur proeft of als een gin-tonic met een neutrale bittere tonic, de aroma’s van dennen, eucalyptus , jeneverbes, limoen, kersenbloesem en zelfs noten zijn duidelijk aanwezig. De sake geeft de gin een zoete ondertoon, maar het blijft toch nog steeds een London Dry Gin met veel jeneverbes en citrus. Het is vooral in de afdronk dat de sake blijft hangen met een zweem van limoen.

Deze aromatische gin verdraagt zeker geen tonic die ook nog allerlei extra smaken toevoegt. Voor de perfect serve houden we het dan ook op een klassieke Fever-Tree Premium Tonic.

Een cocktail waarin deze gin zeer goed tot zijn recht komt is een Negroni. Verpest het dan niet met een goedkope mierzoete vermout. Voor de Jinzu Negroni kiezen we de aromatische premium rode vermout van Carpano en de gloednieuwe (alcoholvrije) bitter van Monin. Zelfs voor wie niet zo’n fan is van zware bittercocktails is deze “net-iets-lichtere” versie van de Negroni een zeer aangename verrassing.

Perfect Serve : “Jin Tonic”

Ingrediënten
5 cl Jinzu Gin
15 cl Fever-Tree Premium Tonic Water
1 Groene appel


Bereiding
Vul een coppaglas (= het typische ballonglas voor Gin-Tonic) met veel ijs. Voeg de gin toe en vul verder aan met tonic. Versier het glas met een schijfje groene appel.

 
Cocktail : “Jinzu Negroni”

Ingrediënten
4 cl Jinzu Gin
4 cl Monin Bitter
4 cl Carpano Antica Formula (Vermout)
1 Sinaasappel


Bereiding
Voeg de gin, bitter en vermout samen in een mengglas met ijs. Roer voorzichtig tot alles voldoende gemengd en gekoeld is. Giet doorheen een zeefje in een stevig tumblerglas met verse ijsblokjes. Versier het glas met een stuk sinaasappelschil of een half schijfje sinaasappel.

Waar te vinden ?
Jinzu Gin, Carpano Antica Formula vermout en Monin Bitter zijn nieuwe producten in het gamma van Delhaize. (
http://nl.delhaizewineworld.comhttp://shop.delhaize.be)

 

zondag 25 september 2016

Dries Botty goes to Miami !

Vorige week mocht ik aanwezig zijn op het 'sneak peek' event waar de beste barman van ons land, Dries Botty, de cocktails kwam voorstellen waarmee hij zal deelnemen aan de global finals van de Diageo World Class competitie, die dit jaar doorgaat in Miami. Dit is de grootste en meest gewaardeerde bartender competitie ter wereld waar enkel de allerbesten de strijd aangaan om de internationale titel "World Class Bartender of the year 2016".

DE WORLD CLASS™ FINALE IN MIAMI
Dit jaar heeft de wedstrijd 3 verschillende rondes. In de eerste ronde moeten alle bartenders deelnemen aan 4 proeven. Elke proef is ontworpen om een andere bartending competentie te testen: de techniek, de charme, de persoonlijkheid, de kennis over cocktails en sterke dranken de kunst om een cocktail op een spontane manier te creëren in een voorbereide setting.

Na deze 4 proeven wordt bekend gemaakt welke 12 bartenders naar de volgende ronde mogen om de snelheidstest genaamd “American Classics” te doorstaan. De 6 best presterende deelnemers mogen naar de grote finale ronde “The Miami Shakedown”, een 24-uren pop-up bar.

Een internationale jury bestaande uit de meest uitmuntende bartending experts verzamelen in Miami om de wedstrijd te jureren, waaronder Ewan Morgan (Masters of Whisky), Gaggan Anand (GQ ‘Man of the Year’), Pedro Miguel Schiaffano (Chef bij nummer 20 van de America’s 50 Best Restaurants lijst), Laura Cullen (mentor & coach voor de bartender industrie), Roberto Berdecia (Resident Bartender bij La Factoria, de 45ste beste bar ter wereld), Alex Kratena (schrijver & voormalige voorzitter bij Artisian), Steve Olson (vooraanstaande Amerikaanse expert en schrijver), Julie Reiner (mede-eigenaar van de beste bars in New York) en Ueno Hitesugo (bekende bartender in Tokyo).


DRIES BOTTY - BELGISCHE BARTENDER OF THE YEAR 2016
Afkomstig uit een Antwerpse horecafamilie, was het voorbestemd dat Dries in de bartending wereld terecht kwam. Hij maakte zijn eerste cocktail op 16-jarige leeftijd, toen er op een dag iemand achter de bar ziek viel. Deze ervaring maakte een diepe indruk op hem en sindsdien is zijn passie voor bartending ontstaan.

Nadien belandde hij in de Absinthbar waar Dries de basis leerde van cocktails maken. Anderhalf jaar later ging hij aan de slag bij de gekende bar L’Apereau in Blankenberge waar hij onder de vleugels van Jeroen Van Hecke een enorme lading aan kennis en passie meekreeg.

Na 3 jaar keerde Dries terug naar zijn thuisstad Antwerpen, waar hij als barmanager begon bij Josephines. Ondertussen is het project Josephines een afgesloten hoofdstuk en werd het omgetoverd tot The Dirty Rabbit: een plek waar alles mogelijk is en Dries je de gekste avonden bezorgt.

In mei 2016 won Dries de begeerde titel Bartender of The Year 2016 tijdens de Diageo World Class Finale in België. Dit gaf het startsein voor een internationaal avontuur dat zijn hoogtepunt kent tijdens de internationale World Class Finals in Miami.


Tot na de finale zijn de recepten en foto's van deze cocktails uiteraard onder embargo. Volgende week zal ik alle foto's en info graag met jullie delen.

VOLG DRIES BOTTY LIVE IN MIAMI VANUIT BELGIË
Tijdens de World Class Final in Miami hoef je niets te missen, want 6 live streams leggen alle bartenders vast, van hoogtepunten tijdens de proeven en de eliminatierondes tot exclusieve interviews en behind the scenes. Ga naar
www.theworldclassclub.com/livestream om de wedstrijd op de voet te volgen.


DIAGEO WORLD CLASS™ Global Finals - 26 tot 29 September 2016 - Miami, Florida

maandag 19 september 2016

Noir Gin en de Caribbean Cosmo

Noir Gin is een small batch gin uit onze eigen regio. De producent zit op op minder dan 2,5 km van onze kantoren. Small batch gins blijven me intrigeren omdat ze heel vaak gebruik maken van verrassende en meer gedurfde botanicals, die je niet zo dikwijls zal tegenkomen in nieuwe ‘mainstream’ gins. Deze premium gin zal je dan ook (nog?) niet in de supermarkt vinden, maar wel in een lokale drankenhandel in onze regio en op de kaart in een aantal restaurants. Vanaf volgende week zou deze gin verkrijgbaar zijn bij meerdere Limburgse drankenhandels en Horeca-groothandels.

Deze zachte en aromatische gin is samengesteld door mixoloog Greg Jordens en bevat zowel Belgische kruiden als Caribische botanicals, wat toch weer een bijzondere smaak oplevert. Naast de obligate jeneverbes werden onder meer verse koriander, engelwortel en een lichte toets van peper gebruikt, samen met de schil van sinaasappels uit Curaçao wat uiteraard zorgt voor het specifieke Caribische citrusaroma van deze gin. Verwacht echter geen softe gin, want bij het degusteren van de pure spirit worden we eerst bedwelmd door de citrus, maar krijgen daarna toch ook een stevige punch bij het proeven.
Sergio Herman heeft echt wel een meesterlijke tonic samengesteld, want ook deze gloednieuwe gin kiest in zijn perfect serve voor een mix met de intussen beruchte “Clementine & Cinnamon” tonic. Wil je toch de gin meer laten doorsmaken, kies dan voor een neutralere bittere tonic.
Natuurlijk wou ik ook heel graag een cocktail maken met deze gin. Het bijzondere aroma van de sinaasappels uit Curaçao deed me besluiten om er een Caribische versie van de Cosmopolitan mee te maken. Van deze beroemde cocktail, die wereldwijd bekend werd via de TV reeks “Sex & The City”, bestaat namelijk ook een ‘Blood Orange’ variant, die normaal gezien gemaakt wordt met vodka als primaire spirit. In dit aangepaste recept krijg je een fantastisch binding tussen de sinaasappelaroma’s van de gin, de sinaasappellikeur en het verse sap van bloedsinaasappels. Het aroma van deze cocktail is dan ook echt heerlijk en de mooie kleur doet je al dadelijk zin krijgen om te proeven.

1.       Perfect Serve

Ingrediënten
5 cl Noir Gin
15 cl Fever-Tree Premium Tonic (voor wie graag de smaak van de gin duidelijk wil proeven)
of 15 cl Fever-Tree Clementine & Cinnamon Tonic (voor een zuiderse smaaksensatie)
Takje koriander
Schijfje sinaasappel (eventueel gedroogd)
Framboos


Bereiding
Vul een coppaglas (=het typische ballonglas voor een Gin & Tonic) met veel ijs en voeg de gin toe.
Vul het glas verder aan met de tonic naar keuze (zie hierboven).
Versier met een schijfje sinaasappel, een takje koriander en een framboos.
 


2.       Double Strainger Cocktail : Caribbean Cosmo


Ingrediënten
4 cl Noir Gin
4 cl Veenbessensap (Cranberry)
2 cl Cointreau
1 cl Sap van bloedsinaasappel
1 cl Vers limoensap
Schijfje sinaasappel (eventueel gedroogd)
Framboos



Bereiding
Alle ingrediënten mogen samen in een shaker met veel ijs. Krachtig schudden tot de shaker helemaal vochtig uitslaat. Uitschenken doorheen een zeefje in een voorgekoeld Martiniglas.

We versieren het glas met een schijfje sinaasappel en een framboos of cocktailkers.

Je zal merken dat deze Cosmo veel intenser en aromatischer is dan een klassieke Cosmopolitan.

Heb je iets meer ervaring met cocktails, dan zou ik adviseren om de cocktail ook te flamberen met een sinaasappelschil. Snij een mooi stukje van de sinaasappelschil en warm deze even op met een aansteker. Hou dan de schil boven de cocktail, met de aansteker tussen de schil en de cocktail. Knijp de schil hard samen zodat de druppeltjes olie op je cocktail terecht komen, opgewarmd door de vlam van de aansteker.

Meer info ? Noir Gin – Hoekstraat 28, 3971 Heppen 

zaterdag 17 september 2016

Old Fashioned Week 14-22 Oktober



Vaste bezoekers van onze blog en Facebook pagina herinneren zich vast nog wel de Negroni-week van enkele maanden geleden. Een internationale actieweek die ondersteund werd door duizenden cocktailbars wereldwijd, die voor elke verkochte Negroni een bijdrage leverden aan een goed doel. Ik heb tijdens die week ook de blog helemaal in het teken van de Negroni gezet met een reeks bittere cocktails.

Volgende maand doen we opnieuw mee met een soortgelijke actie, opnieuw ten voordele van goede doelen : De Old Fashioned Week. Ik kijk er echt naar uit, want fans van Double Strainger zullen intussen wel weten dat dit ook mijn favoriete cocktail is.
Tijdens de Old Fashioned week zal ik jullie elke dag een cocktail presenteren variërend op het originele recept en met verschillende spirits.

De Old Fashioned Week loopt van 14 tot 22 oktober.
Meer info :
www.old-fashioned-week.com

maandag 12 september 2016

Foodshow Delhaize Herfst/Winter 2016

Vorige week waren we te gast op de Delhaize Foodshow Herfst/Winter 2016.
Hier zagen we alle nieuwigheden voor de volgende maanden, met uitzondering van de verse producten voor de eindejaarsperiode, deze worden pas voorgesteld op een latere foodshow in november. Uiteraard hebben we weer heel wat inspiratie opgedaan voor een aantal leuke artikels voor op deze blog.


Op de foodshow waren er heel wat interessante en lekkere nieuwigheden op vlak van food, daarover lees je ongetwijfeld binnenkort meer op onze zusterblog Tineke’s Cucina. Voor deze blog focussen ons natuurlijk meer op het “drinks” gedeelte van de foodshow.
Enkele producten die ons zeker keihard zijn opgevallen :
  • De suikervrije bieren van Caulier, die we al eerder mochten testen op Tineke’s Cucina. Dit gamma blijft volledig suikervrij, maar om marketingredenen zetten ze dit niet meer extra in de verf. We zagen ook een nieuw glutenvrij bier dat aan de reeks is toegevoegd. Vanaf nu is er een glutenvrij blond bier en glutenvrije Tripel.
  • We proefden de nieuwe en bijzonder lekkere Jinzu gin. Dit is het perfecte huwelijk tussen een klassieke Britse gin, de delicate smaak van kersenbloemen en yuzu citrus, met een finish van Japanse sake. Hiervan mag je zeker nog een uitgebreid testverslag verwachten.
  • Delhaize heeft ook de premium Kentucky bourbon van Bulleit in het gamma opgenomen. Een bourbon wordt verplicht geproduceerd met minstens 51% maïs, maar deze premium bourbon heeft ook een hoger percentage rogge dan gemiddeld, wat zorgt voor een pittig karakter en een zachte en frisse toets. De exacte verdeling voor deze bourbon is 68% maïs, 28% rogge en 4% gemoute gerst. Deze bourbon zal beslist deel uitmaken van onze volgende themaweek : Van 14 tot 22 Oktober is het ‘Old Fashioned Weeken zal ik meerdere recepten voor ‘Old Fashioned’ cocktails posten, op basis van Whisky, Bourbon en Rye, maar evengoed op basis van een gerijpte rum of tequila.
  • De traditionele limonades van Lorina zouden niet misstaan op de toog van eender welke retro cocktailbar. Mooie vintage flessen gevuld met traditioneel gemaakte limonades op basis van Siciliaanse citroenen of bloedsinaasappels. Mooi en lekker !
  • Fruitsappen van Upigny in handige bag-in-box zakken, zonder toegevoegde smaakstoffen of suiker. Het appelsap van de ‘Red Love’ appels vond ik persoonlijk iets te zoet, maar de mix ‘Appel Rabarber’ was heel verfrissend en zou zeker ook kunnen gebruikt worden in cocktails.
  • De zachte en kruidige rode vermouth van Carpano, gemaakt van witte wijn, muscatel en de beste wijnen van Zuid-Italië.
  • De bekende siropen van Monin hadden ook enkele leuke nieuwe smaken. Ik kijk er al naar uit om de slag te gaan met de ‘Bitter’ siroop.
  • Vanaf begin november kan je bij Delhaize ook een echte bier-adventskalender kopen. Inderdaad, hetzelfde principe zoals met de chocolaatjes, maar dan met 24 dagen lang elke dag een ander speciaal biertje om te proeven. Wij hebben de lijst bekeken en het gaat echt wel om een zeer mooie mix van exclusieve bieren en gekende premium merken. Misschien een leuk alternatief voor de typische kerstbieren, maar ook die komen natuurlijk opnieuw in de winkelrekken.

Voor wat betreft wijnen wachten we even tot de volgende foodshow, dan beloven we zeker een overzicht van de meest passende wijnen voor bij het wild tijdens de eindejaarsfeesten.

zaterdag 10 september 2016

Eat Brussels, drink Bordeaux !

Voor de echte wijnbeurzen is het nog een aantal weken geduld oefenen. Dan kunnen we weer terecht bij de jaarlijkse topbeurzen zoals Megavino en Winefair. Deze laatste gaat dit jaar zelfs op vier verschillende locaties door (Lanaken, Leuven, Antwerpen en Gent). In afwachting kan je dit weekend alvast even kennismaken met de Bordeaux-wijnen op het Brusselse evenement “Eat Brussels, drink Bordeaux” in het Warandepark.
In een viertal paviljoenen maak je niet alleen kennis met de verschillende wijnen uit deze bekende wijnregio, maar tientallen Brusselse chefs zorgen ook voor een foodpairing met bijpassende gerechten. Er zijn ook meerdere workshops en masterclasses waar je zelf de handen uit de mouwen kan steken.
Midden tussen de paviljoenen staat nog een extra tentje van de Ecole du Vin de Bordeaux, waar je een leuke introductie kan meemaken om je wijnkennis wat bij te schaven. Voor mij persoonlijk was dit het hoogtepunt van het bezoek. De introductie was duidelijk, onderhoudend en werd nog begeleid door een winetasting van twee heerlijke wijnen.
De toegang tot het evenement is gratis, om te proeven zijn er verschillende “passes” te koop, met of zonder gerechtjes, aan zeer democratische prijzen.
Misschien toch een kleine tip voor de organisatie : het zou handig zijn als er aan elke kassa Nederlands en Frans gesproken werd. De kassa waar wij ons aanboden was uitsluitend Franstalig, wat voor mij best een probleem was.

dinsdag 6 september 2016

Vallina's Gin en de Watermelon Delight

Wanneer een netwerkevent toevallig doorgaat in een Grieks restaurant, waarvan de gastvrouw ook haar eigen gin produceert… dan moeten we natuurlijk van de gelegenheid misbruik maken om deze gin ook meteen uitgebreid te testen. En ik had natuurlijk in een eerder artikel al eens beloofd om aandacht te schenken aan deze unieke gin.

Laat ons eerlijk zijn, de rekken van supermarkten en drankenhandels staan tegenwoordig boordevol met alle bekende ginmerken en elke maand komen er wel enkele nieuwe flessen bij. Voor de besprekingen op deze blog ben ik naast de nieuwigheden voor het grote publiek ook voortdurend op zoek naar unieke gins van kleinere producenten, ‘small batch’ gins die je met geen enkele andere gin kan vergelijken. Voor Vallina’s Gin is dat absoluut het geval.

Vallina Nelles heeft Griekse roots en maakt haar gin met masticha als bijzonder ingrediënt. Dit is de afgescheiden hars van mastiekbomen op het Griekse eiland Chios. Deze gin heeft dan ook een heerlijke zwoele geur en de lekkere smaak is iets wat je beslist nog niet eerder hebt geproefd. Deze gin heeft heel natuurlijke aroma’s. Wanneer je je ogen sluit tijdens het proeven lijkt het alsof je midden in een bos zit te genieten van een heerlijke gin & tonic.

Hieronder het recept voor een ‘perfect serve’, maar ik gaf Vallina daarnaast ook de uitdaging om een lekkere cocktail te bereiden op basis van haar gin. Het recept voor de ‘Watermelon Delight’ cocktail krijgen jullie er ook bij.

Maar hiermee is ons verhaal nog niet afgelopen. Vallina had namelijk nog een kleine verrassing. Momenteel ligt er een nieuwe batch van haar gin te rijpen op een oud eiken whiskyvat, een vat met een verleden van Sherry, Bourbon en Whisky. Ik mocht een sample proeven van deze ongefilterde pure spirit. Opnieuw een bijzondere gin die ik met niets anders kan vergelijken. In de neus citrus, hout en vanille. Zodra je proeft krijg je eerst heel veel citrus, daarna de overduidelijke masticha die ik herken van de gin & tonic, om te eindigen met een lange afdronk met anijs. Dat laatste is wellicht te wijten aan de combinatie van de masticha en de venkelzaadjes die ook in het proces worden gebruikt. Dit vaatje blijft nog even liggen om verder te rijpen, maar Vallina start heel gauw met de voorbestellingen.

Ik heb zo’n voorgevoel dat we in de toekomst nog heel wat lekkere en unieke projecten zullen zien van deze zeer enthousiaste mixologe.

Vallina’s Gin - Perfect Serve
Ingrediënten
5 cl Vallina’s Gin
15 cl Three Cents Tonic Water
Gedroogde moerbeien
Limoen
Een takje rozemarijn


Bereiding
Eerst en vooral, de Griekse tonic van Three Cents is voorlopig alleen te verkrijgen via gespecialiseerde horecagroothandels zoals Hanos. Om die reden geeft Vallina zelf al aan dat je ook kan kiezen voor de gemakkelijker verkrijgbare Fever-Tree Elderflower Tonic Water.

Neem een coppaglas (het typische ballonglas voor Gin & Tonic) en vul het met ijsblokken. Voeg de gin toe en vul aan met tonic. Afwerken met enkele gedroogde moerbeien, een klein takje rozemarijn en een schijfje limoen. De geur van de harsrijke rozemarijn zal perfect samenvloeien met de hars die verwerkt zit in deze gin.

Cocktail met Vallina’s Gin : Watermelon Delight 
Ingrediënten
5 cl Vallina’s Gin
2 cl Rietsuiker siroop
3 cl vers geperst limoensap
1 halve schijf watermeloen
1 flesje Fever-Tree Ginger Beer


Bereiding
We doen de gin, suikersiroop, limoensap en de watermeloen in een blender. Stevig blenden tot het volledig vloeibaar en perfect gemixt is. Doorheen een zeefje uitgieten in een mooi cocktailglas.

Een grote schep crushed ice toevoegen en het glas verder aanvullen met gemberbier. We versieren het glas met een schijfje watermeloen, een viooltje en een takje rozemarijn.

Eventueel zou je nog enkele druppels Beehive Fruitbitters kunnen toevoegen, maar dit geef ik vooral mee voor de professionele barmannen onder ons. De kans dat je dit ook thuis in je barkast hebt staan is immers vrij klein.

Vallina’s Gin – Restaurant O Geros, Vennestraat 1, 3600 Genk – www.vallinasgin.com

vrijdag 2 september 2016

Opening SIPSNSODA Pop-up Cocktailbar 1/09/2016

De vlotte jongens van SipsnSoda kennen we al een tijdje. Ze zijn niet alleen bekend als uitstekende cocktail-cateraars maar bezorgen ook cocktails en alle mogelijke cocktail-benodigdheden aan huis voor elk feestje. Donderdagavond gooiden ze de deuren open van hun unieke pop-up in de Bampslaan in Hasselt. Wij namen een kijkje.

De Bampslaan ligt midden in de Hasseltse stationsbuurt. Een buurt die helaas het laatste jaar regelmatig de kranten haalde met minder leuke artikels. Kleine criminaliteit, drugsdealers en heel wat leegstand zorgden ervoor dat brave burgers deze buurt liever meden. Het stadsbestuur wil er dan ook alles aan doen om deze buurt te laten herleven.


Temporary Lane” (of “tijdelijke winkelstraat”) is een initiatief waarbij leegstaande panden tijdelijk opgevuld worden met jonge innovatieve pop-ups. Eerder was er al een soortgelijk initiatief in de gebouwen van het failliete V&D in Maastricht. Een dergelijk initiatief kan inderdaad zorgen voor een opleving van de stationsbuurt, het project #bamstat was geboren en heel wat jonge ondernemers waren bereid om hier mee hun schouders onder te zetten.

In een hoekpand op de Bampslaan, waar vroeger een biljartcafé gevestigd was, werd in enkele dagen tijd een unieke pop-up geïnstalleerd. De cocktailbar van SipsnSoda combineert een speakeasy-stijl cocktailbar met een heuse retro-barbershop. Je stapt niet alleen binnen in een leuke handelszaak, je hebt werkelijk het gevoel dat je ook ineens binnenstapt in de vroege jaren 20 van vorige eeuw, de periode van de drooglegging. De pop-up werd helemaal ingericht met vintage meubeltjes uit de Kringwinkel en Bloemen Thomas zorgde voor de planten. Dit weekend beschouwen ze nog als een proefperiode om de definitieve cocktailkaart etc. vast te leggen, daarna blijft de pop-up open tot 1 november. Wij probeerden alvast een “Rosemary Bash” cocktail en een Gin & Tonic die beiden zeer in de smaak vielen. Ook het hapje wat we konden proeven was zeer lekker.
Achter de bar zagen we vooral Lou Claessens aan het werk, een up-and-coming barman die we recent ook aan het werk konden zien in de geheime kamer “The Salty Dog” op Pukkelpop.

Wij wensen barmannen Thomas Janssens en Lou Claessens, barbiers Jorge Nijs en René Daniëls en de rest van het zeer enthousiaste team enorm veel succes met dit initiatief. Wij hopen samen met alle initiatiefnemers dat dit soort pop-ups inderdaad een stevige kick-start mogen geven aan de stationsbuurt. Maar eerlijk gezegd vinden wij het toch een heel klein beetje spijtig dat deze cocktailbar geen permanent gegeven is. Het hele plaatje klopt gewoon perfect : De kappershoek, de bar, de cocktails, de muziek, …
We hebben hier een hele fijne avond beleefd en komen zeker nog wel eens terug !

P.S. Zoals gebruikelijk vinden jullie een volledig fotoalbum op onze Facebookpagina !

SIPSNSODA The Cocktailbar, Bampslaan 39, 3500 Hasselt - http://thecocktailbar.sipsnsoda.com/