Pagina's

dinsdag 31 mei 2016

Bezoek aan Molenbergfeesten 2016


 
Afgelopen weekend gingen we een kijkje nemen in Blaasveld, een deelgemeente van Willebroek, op de Molenbergfeesten. Centraal op deze feesten staan de single malt whisky’s die hier ter plaatse gestookt worden op basis van het moutbeslag van de bekende ‘Gouden Carolus’ bieren. Bierkenners weten vast wel dat deze bieren uit Mechelen komen, maar de grote hoeve in Blaasveld is eigendom van dezelfde familie ‘Van Breedam’.
Al sinds 1637 werd er hier in een windmolen graan gemalen en daarna gestookt tot jenever. Van generatie op generatie werd deze ambacht doorgegeven tot de laatste druppels jenever gebotteld werden in 1927. Broer en zus Louis en Anne Van Breedam hadden de hoeve al verlaten in 1872 om in Mechelen de brouwerij over te nemen aan het Groot Begijnhof. 
Charles Leclef, 5e generatie brouwer-eigenaar sinds 1991, groeit op in de brouwerij maar kent zijn familiegeschiedenis en de vroegere stokerij in Blaasveld. Hij start met een gedurfd plan : Het verenigen van beide familietradities, distilleren en brouwen.
Bier en whisky worden allebei gemaakt op basis van granen. Charles gelooft in een verfijnde whisky op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Trippel.
Stokerij De Molenberg is de eerste distilleerderij in België met twee nieuwe handgeslagen koperen pot stills. Net als in Schotland wordt de alcohol dus tweemaal gedistilleerd. De whisky rijpt daarna minstens 3 jaar op houten vaten.
Momenteel heeft deze stokerij 5 verschillende whisky variëteiten in de rekken staan :
  • Gouden Carolus Single Malt (30 maanden in gebruikte Bourbon vaten, 6 maanden in Het Anker vaten). Dit is het basisproduct van de stokerij, wat zowat overal te koop is. Het is een single malt whisky gemaakt op basis van het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel.
  • Gold Fusion (Speciale editie voor de eerste verjaardag van de stokerij)
    Deze speciale editie verenigt Gouden Carolus Single Malt met verschillende proefdistillaten die nog voor de opstart van de stokerij werden geproduceerd. De spirit van deze proefdistillaten werd weggelegd in Bourbon vaten (4 jaar) gevolgd door een langdurige finish in Oloroso sherry- en porto vaten (2 jaar).
  • Fado Vivo (Speciale editie voor de tweede verjaardag van de stokerij)
    Dit is een speciale blend van single malt whisky die gedurende 2 jaar rijpte in Tawny Port vaten (75%) met enkele Anker-vaten van wisselende ouderdom uit verschillende rijpingskamers (25%). 
  • Bourbon Cask 36 - Pure Taste (Alleen verkrijgbaar in het winkeltje van de stokerij)
    Deze single malt whisky werd 36 maanden gerijpt op gebruikte Bourbon vaten.
  • Anker Cask - Pure Taste (Alleen verkrijgbaar in het winkeltje van de stokerij)
    Deze single malt whisky werd 36 maanden gerijpt op Het Anker vaten. Dit zijn vaten uit 100% Amerikaanse eik en bewerkt volgens de aanwijzingen van de stokerij.
Tijdens de Molenbergfeesten konden we de stokerij bezoeken en/of deelnemen aan een whisky initiatie. Daarnaast was er ook een markt met ambachtelijke streekproducten die je desgewenst ook kon nuttigen tijdens een picknick. Op de achtergrond waren er voortdurend optredens van bands, valkeniers met een aantal roofvogels, kinderanimatie, … alle lof voor een zeer degelijke organisatie.  

Aangezien ik reeds een vijftal whiskystokerijen bezocht in Schotland was ik best nieuwsgierig naar de rondleiding, maar ik kan bevestigen dat de uitleg van een zeer goed niveau was. De nieuw aangekochte alambieken waren zeker niet de grootste die ik reeds zag, maar toch best indrukwekkend. Heel wat ‘nieuwe’ stokerijen kiezen voor tweedehandse stookketels van gesloten Schotse stokerijen, maar hier werd gekozen om nieuwe ketels volledig op maat te laten maken door de gerenommeerde kopersmeden van Forsyths.

Natuurlijk moest er na de rondleiding ook geproefd worden. De Gold Fusion heb ik zelf in mijn barkast staan, dus koos ik nu voor een Fado Vivo en een Anker Cask.

Anker Cask : Een single malt zoals ik ‘m ook had verwacht. Een krachtige whisky met veel vanille en honing van de gebrande eik. Aroma’s perfect zoals ze moeten zijn.
Fado Vivo : Duidelijke invloeden van de portwijnen, die je ook onmiddellijk kan waarnemen in de rodere kleur van de whisky. Een stuk minder krachtig dan de Anker Cask. Meer kaneel en rijp fruit.
De Anker Cask is een zeer lekkere whisky waar je elke liefhebber van single malts een groot plezier mee kan doen. De Fado Vivo is lekker om eens te proeven, maar kan voor mij zeker niet op tegen de voortreffelijke Anker Cask.
Volgens jaar ben ik graag opnieuw van de partij, maar dan hopelijk met iets minder regen.
P.S. Een volledige fotoreportage kan je terugvinden op onze Facebook pagina !

zondag 29 mei 2016

Gin Festival Mechelen

 
Dit weekend bezochten we onder meer het Gin Festival in Mechelen. Een volledig fotoverslag kan je terugvinden op onze Facebookpagina.

zaterdag 28 mei 2016

Strawberry & Cucumber Lemonade


Toen de wederhelft (Foodblogster Tineke’s Cucina) een uitgebreide gezonde picknick ging klaarmaken kreeg ik de opdracht om een bijpassend alcoholvrij drankje te maken. Voor de recepten van de picknick kan je terecht op deze link.

Deze limonade is zeker niet moeilijk om te maken en je kan naar eigen smaak het eindresultaat wat zoeter of minder zoet maken.
Opgelet : Het is zeer moeilijk om exacte hoeveelheden op te geven, aangezien elke karaf een verschillende inhoud heeft. Mijn karaf is smaller naar boven toe en heeft dus minder inhoud dan een rechte karaf.
Ingrediënten
10 Aardbeien (Afhankelijk van de dikte, ongeveer twee handen vol)
1 Komkommer van gemiddelde grootte
15 cl. vers limoensap
½ glas niet-bruisend water
1 Fles lichtbruisend water
Canderel Tafelzoetstof


Bereiding
We starten met het wassen van de aardbeien en komkommer. Snijd de aardbeien in kwartjes en doe ze in een blender. Mix tot alles vloeibaar is en passeer het dan doorheen een fijne zeef in een kom.

Vervolgens voegen we het niet-bruisend water, de zoetstof en het limoensap samen in een grote karaf. De hoeveelheid zoetstof is echt naar eigen smaak. Je kan beter met iets minder starten en dan toevoegen tot het helemaal naar wens is. Ik heb zelfs net voor het serveren nog iets zoetstof bijgevoegd omdat het nog net niet zoet genoeg was.

Roeren tot alles goed gemengd is, daarna voeg je het aardbeisap erbij. Opnieuw goed roeren.

Neem een dunschiller en schil de komkommer in mooie linten. Deze mogen bij in de karaf en we vullen verder op met een tiental ijsblokjes en het bruisend water.

Nog eens goed door elkaar roeren met een houten lepel en een uurtje laten staan zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

Eventueel kan je de glazen nog versieren met een aardbei en een plakje komkommer.

zondag 22 mei 2016

Pop-up Cocktailbar - The LauVa Experience


Zaterdag was het #WorldWhiskyDay – Een schitterende gelegenheid om enkele lekkere whisky-cocktails te gaan proeven. Toeval wil dat er in de gezellige Vennestraat in Genk vier dagen lang een pop-up cocktailbar "The LauVa Experience" werd geopend door Vallina Nelles, de sympathieke bartender van het Griekse restaurant ‘O Geros’. Vallina is tevens producent van ‘Vallina’s Gin’, een unieke gin met ‘masticha’, de afgescheiden hars van Griekse mastiekbomen.

Nadat de initiatiefnemers me bevestigd hadden dat er wel degelijk whisky-cocktails op de kaart stonden, trokken we gewapend met ons fototoestel naar Genk. We kunnen niet anders dan beamen dat Vallina en haar soulmate Laurens een schitterend concept hadden neergezet. Het zonovergoten terrasje was uiteraard de kers op de taart.
Zoals vooraf bepaald koos ik achtereenvolgens voor de twee whisky-cocktails op de kaart :
“Smoking Blackberry Martini” – Johnnie Walker Black Label, Tanqueray Gin, Limoen, Braambessen, Bitters.

“Bacon Bourbon Sour” – Bulleit Bourbon, Suiker, Limoen, Eiwit, Bacon.
De wederhelft was chauffeur van dienst en beperkte zich tot één cocktail, waarna ze nog genoot van een lekker alcoholvrij drankje met pompelmoes.

“Tiki Flamed Passion” – Brugal white rum, Sailor Jerry Spiced Rum, Limoen, Passievrucht.

Op alle tafels was er ook gratis komkommerwater beschikbaar en naargelang de avond vorderde kwamen er ook nog gebakken ribbetjes op tafel als smaakvolle hapjes.
De cocktails waren vakkundig bereid en zeer lekker. Naar het smaakpallet toe waren ze gericht op een eerder breed en gemiddeld publiek, waarmee ik bedoel dat ze aan de zoetere kant waren. Verder waren ze zeer correct qua verhoudingen, zelfs gedurfd qua techniek (er werd onder meer gewerkt met rook en brandende spirits) en afgewerkt tot in de allerkleinste details. Vallina is een bartender met heel wat ervaring en een overduidelijke passie voor het beroep. Laurens komt misschien iets rustiger over achter de bar, maar straalde ook echt plezier en passie uit. Deze pop-up was overduidelijk een meer dan geslaagd project.

Tussendoor kreeg ik ook de kans om Vallina’s Gin te proeven, zowel puur als in een gin-tonic, maar daarover schrijven we binnenkort nog wel eens een apart artikeltje.

De pop-up was ook heel gezellig aangekleed en fungeerde tegelijk als expositieruimte voor enkele kunstenaars. Ik herkende onmiddellijk het werk van mijn goede vrienden Bert Oerlemans en Erna Vollrath, maar tussen de werken van de overige artiesten herkenden we zelfs één van de modellen in een schitterende fotoshoot !

Tijdens ons bezoek zat het terras steeds overvol en waren er regelmatig ook binnen meerdere tafeltjes bezet. Tussen de andere klanten herkenden we zelfs Wim Dries, de burgemeester van Genk. Het doet me steeds veel plezier als lokale besturen de initiatieven van hun lokale ondernemers ook echt ondersteunen.

Ik hou van verhalen met een open einde die ons steeds laten hopen op meer. Toen we vroegen naar de reden voor deze kortstondige pop-up was het antwoord van Vallina : “Omdat we graag wilden weten of Genk klaar is voor een echte cocktailbar…”
P.S. Een album met de volledige fotoreeks kan je bekijken op onze Facebook pagina.

zaterdag 21 mei 2016

World Whisky Day : Start it with a smash


Vandaag is het World Whisky Day, een dag die helemaal in het teken staat van mijn favoriete spirit. Dit jaar is de "signature cocktail" de "Start it with a smash".

De bereiding van deze cocktail kan je voor de gelegenheid ook bekijken op video, gedemonstreerd door Steve Cooney, whisky-ambassador van Tigerlily in Edinburgh.




Ingrediënten
  • 45 ml Caol Ila Single Malt 12y
  • 12.5 ml vers limoensap
  • 20 ml Frangelico hazelnoot likeur
  • 10 ml suikersiroop
  • 7 basilicum blaadjes
  • Grof gemalen hazelnootjes
Bereiding

We gieten de whisky en de hazelnoot likeur in een shaker. Voeg daarna het limoensap, de suikersiroop en zes basilicumblaadjes toe. Vul de shaker met ijs en schud krachtig gedurende een vijftal seconden. Vul een glas met ijs en (double-)strain doorheen een extra zeefje de cocktail in het glas. Voeg wat crushed ijs toe. We versieren het glas met een basilicumblaadje en wat hazelnootsnippertjes.

donderdag 19 mei 2016

Barproject : Strawberry & Rhubarb Gin


Een lekkere gin kan zijn smaken en aroma’s op twee manieren verkrijgen. Ofwel voeg je de botanicals en aromaten toe aan het brouwsel wat je gaat stoken, ofwel voeg je ze pas toe na het stoken. In de praktijk gebeuren soms ook beide methodes tegelijk.
In cocktailbars wordt er heel veel geëxperimenteerd met infusies en maceraties, men start gewoon met een neutrale gin en voegt daar zelf de gewenste smaken aan toe. Alles kan en alles mag, met soms heel lekkere en verrassende resultaten. Uiteraard was ik al langer van plan om hier ook voor deze blog mee te gaan experimenteren. Nadat ik enkele artikels en video’s hierover had bekeken en wat advies had gevraagd aan Vallina Nelles (inderdaad, de zeer enthousiaste mixologe achter Vallina’s Gin) ging ik er dan ook mee aan de slag. Basisregel was ook deze keer dat ik geen ingewikkelde zaken zou doen, elke lezer moet dit thuis kunnen herhalen met exact hetzelfde lekkere resultaat.


Nadat ik enkele weken geleden al eens een Bellini maakte met aardbeien en rabarber, vond ik dat die combinatie eigenlijk ook een goede basis was om er een eigen ‘bathtub gin’ mee te maken. Het resultaat was zeer geslaagd, een lekker zomerse gin !

Ingrediënten
1 Fles Bombay London Dry Gin
2 stengels rabarber
Een tiental aardbeien (Afhankelijk van de dikte, ongeveer twee handen vol)
Een drietal takjes verse basilicum
1 koffielepel jeneverbessen
Enkele peperbolletjes
+ Voor de gin-tonic een flesje Fever-Tree Natural Light Tonic


Bereiding
We starten uiteraard met het wassen van het fruit. Daarna verwijderen we de harde schil van de rabarber en we snijden één stengel in kleine blokjes. De tweede stengel snijden we in drie of vier stukken. De aardbeien snijden we in kwartjes.

We nemen een grote afsluitbare bokaal en voegen de rabarber, aardbeien en basilicum toe. De jeneverbessen en peperbolletjes geven we eerst een flinke por in de vijzel en voegen ze dan toe aan de bokaal. Als laatste gaat de volledige fles gin erin. We sluiten de bokaal en gaan dagelijks even flink schudden om alles goed door elkaar te mengen.
Na een tweetal weken zal je merken dat de aromaten al hun aroma’s, smaken en zelfs kleuren hebben afgegeven aan de gin. De kleur van de gin is nu roze en de overblijfselen van de aardbeien zijn bijna wit en vallen letterlijk uit elkaar.
We filteren onze gin doorheen een kaasdoek zodat we een heldere rozige vloeistof overhouden. Je zal merken dat de geur van aardbeien zeer sterk aanwezig is.

Gin-Tonic
Voor een gin-tonic kiezen we een Fever-Tree Natural Light Tonic. Meng 5 cl. Gin met 15 cl. Tonic in een mooi glas met ijsblokjes.
Afwerken met een stukje rabarber en een halve aardbei.

dinsdag 17 mei 2016

Red Light District


Wanneer de zomer nadert krijgen de cocktails ook meer ondeugende benamingen. Denk maar aan vb. Sex on the beach. Deze “Red Light District” is een lekkere zomerse cocktail die ook niet te sterk is. Op een zonnig terrasje krijgen we immers ook iets sneller last van het alcoholgehalte. Vaste lezers weten dat ik heel graag werk met tonics en aanverwante mixers, ook deze cocktail maken we op basis van een mixer om tot een verrassend mooi resultaat te komen.
Ingrediënten
4 cl. Absolut Vodka
2 cl. Limoensap
6 cl. Veenbessensap
1 flesje Schweppes Premium Ginger-Ale
Bereiding
De Red Light District is een longdrink, maar wij kiezen voor bredere cocktailglazen omdat deze mooier overkomen op de foto. Gebruik dus gerust een hoog longdrinkglas.

Vul het glas met ijsblokken. Deze cocktail mag gewoon opgebouwd worden in het glas. We gieten de vodka, het limoensap en het veenbessensap over de ijsblokken. Even roeren en dan het glas verder aanvullen met ginger-ale.

Versier het glas met een partje limoen en een eetbaar bloemetje.

vrijdag 13 mei 2016

International Cocktail Day

Vandaag is het International Cocktail Day, maar uiteraard vinden wij elke dag wel een goed excuus om er een cocktail day van te maken. Deze "First Kiss" krijg je er zomaar bij om het te vieren. Ik wens jullie allemaal een hele fijne cocktail-day !

Wat hebben we op het programma staan voor de eerstvolgende weken :

- Recensie van een gloednieuwe Belgische bitter.
- Recensie van meerdere Belgische gin's.

- We bezoeken een popup-cocktailbar in Genk.
- Ons eerste Gin-projectje is aan de gang en daar brengen we binnenkort verslag van uit.
- Uiteraard af en toe enkele lekkere cocktailrecepten.

Natuurlijk zijn we ook al heel wat leuke dingen aan het plannen voor de weken daarna :

- Een recensie van een volledige reeks Antwerpse gin's.
- Bezoeken aan meerdere cocktailbars waaronder Bar Burbure die opent half juni.
- Bezoek aan een Gin Festival.
- ... en nog veel meer !

donderdag 12 mei 2016

Real Winegums

Toen de wederhelft thuiskwam van een dagje persvoorstellingen, had ze ook een mini-doosje bij met twee snoepjes erin. Winegums, het overbekende jello-snoepje ontwikkeld door Charles Gordon Maynard in 1909. Maar met deze twee snoepjes in de vorm van een druiventrosje was er toch iets raars aan de hand. In tegenstelling tot de fruitige en vaak mierzoete winegums uit de supermarkt waren deze snoepjes letterlijk een snoepversie van “echte” wijnen. Alcoholvrij, maar wel met de echte smaak van een lekker wijntje. De snoepjes werden oorspronkelijk ontwikkeld als onderdeel van een kunstinstallatie. “A whole new experience of that first sip, but without drinking”
The Real Wine Gums van Vinoos zijn dus niet bedoeld als snoepjes voor je kinderen, maar worden in de markt gezet als een extravagant snoepje voor volwassenen. Ze zijn geschikt voor vegetariërs en zijn gluten-, vet-, noten-, gelatine- en lactosevrij. Helaas niet suikervrij.  
Voorlopig zijn er twee wijnsmaken beschikbaar. Het witte snoepje smaakt naar Chardonnay, het rode snoepje smaakt naar Merlot. Meer info en een webshop kan je vinden op http://www.vinoosbyams.com/

maandag 9 mei 2016

De Nojito, onze meest populaire mocktail


Er zijn heel wat redenen waarom je ook eens een alcoholvrije mocktail wil klaarmaken. Krijg je gasten op bezoek dan is de kans vrij groot dat er minstens één persoon bij is die liever geen alcohol wil drinken. Denk maar aan de BOB van het gezelschap, die ervoor moet zorgen dat iedereen veilig thuis geraakt. Of denk aan zwangere dames die er uiteraard alles voor doen om een gezond kindje op deze wereld te zetten. Helaas beperken veel mensen zich dan tot een typisch glaasje fruitsap of limonade, terwijl er zoveel lekkere smaakcombinaties mogelijk zijn. Een goed gebalanceerde mocktail hoeft echt niet onder te doen voor een cocktail.

Deze versie van de Nojito is zeer eenvoudig te bereiden en zorgt telkens weer voor complimentjes. De presentatie en smaak zijn zo verrassend en verfrissend dat het lijkt alsof je een “echte” cocktail aan het drinken bent.
Ingrediënten
1 flesje Schweppes Premium Mixer Ginger-Ale
1 scheutje limoensap
1 Limoen
Enkele blaadjes verse munt
Granaatappelpitjes
½ koffielepel suiker of Canderel

Bereiding
Deze mocktail bereiden we rechtstreeks in het glas. We starten met een partje limoen en enkele blaadjes verse munt in een stevig whiskyglas. Voeg een half koffielepeltje suiker of Canderel toe en gebruik een muddler (of andere stamper) om alle aroma’s en smaken hun vrijheid te geven.

Voeg een klein scheutje limoensap toe (of knijp een tweede partje uit boven het glas).
Voeg voldoende ijs toe (*) en vul het glas verder aan met ginger-ale.
Afwerken met een koffielepel granaatappelpitjes.


(*) De gouden regel voor een aperitief met ijsblokjes : Vul het glas volledig met ijs, tot de bovenkant. Deze aperitieven zijn alleen lekker als ze koud geserveerd worden. De grotere hoeveelheid ijs zorgt ook dat het ijs niet te snel zal smelten. Gooi maar eens één klein ijsblokje in een glas whisky, het is compleet gesmolten nog voor je het eerste slokje hebt genomen.

donderdag 5 mei 2016

Cinco de Mayo : Cucumber Loco


Vandaag is het Cinco de Mayo, een belangrijke feestdag in Mexico. Het spreekt voor zich dat we dan een lekker verfrissende cocktail willen drinken die een beetje doet wegdromen naar de Mexicaanse woestijn en zijn typische cactussen en agaveplanten. En ja, elke reden is goed om een aperitiefje te maken… zelfs een feestdag aan de andere kant van de wereld !

Tegelijk wou ik ook graag iets doen met de “gekke groenten” die momenteel aangeboden worden door Delhaize. Dit zijn “lelijke” groenten die afwijken van de geijkte normen, maar waar absoluut niets mis mee is. De versheid en kwaliteit zijn exact hetzelfde als voor de “mooie” groenten. Denk dus aan kromme komkommers, tomaten met een knobbel erop, … alles wat niet netjes past binnen de eenheidsworst die ons dagelijks opgedrongen wordt. Het feit dat er eindelijk bedrijven zijn die hier iets willen aan doen is zeer positief. Elk jaar zou er blijkbaar een derde van de totale groenten-productie niet geconsumeerd worden, wat toch een verschrikkelijke verspilling is. Het is de tweede keer dat Delhaize hiermee een proefproject doet en voor slechts 3,99 Euro krijg je een kistje met 3 kilo verse groenten.

We gingen aan de slag met “gekke komkommers”, waarmee we maar liefst twee lekkere drankjes konden serveren.

1. “Cucumber Loco” Margarita
Opgelet : Dit is een recept voor 2 cocktails, een Margarita drink je nooit alleen !
Ingrediënten
Een halve komkommer
10 cl Limoensap
15 cl Cointreau
20 cl Tequila El Domador Reposado

Bereiding
Schil de halve komkommer en snijd deze in blokjes. Voeg samen met een handvol ijsblokjes, het limoensap, Cointreau en Tequila in de blender. Mix tot het volledig vloeibaar is.
Serveer in voorgekoelde Margaritaglazen. Werk af met een partje limoen en/of een sliertje komkommer.
2. “Cucumber Loco” Vodka Cooler
Opgelet : Ook dit recept is voor 2 cocktails !
Ingrediënten
Een halve komkommer
10 cl Limoensap
3 soeplepels honing
10 verse muntblaadjes
20 cl Absolut Vodka

Viooltje of ander eetbaar bloemetje
Bereiding
Naar bereiding toe is dit de meest eenvoudige cocktail die je je kan voorstellen. Gooi gewoon alles samen in een blender met een handvol ijsblokjes erbij en mix tot alles vloeibaar is. Serveren in een whiskyglas met een bloemetje.

woensdag 4 mei 2016

Het eerste kwartaal


Het is intussen reeds meer dan drie maanden geleden dat ik het ‘schrandere’ idee had om deze blog op te starten en voorzichtig met mijn hobby naar buiten te komen. Sinds toen was Double Strainger steevast een gespreksonderwerp op elk netwerkevent waar ik aanwezig was. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel vragen heb gekregen en zoveel enthousiasme heb gezien bij de start van mijn andere bedrijven. Het moet toch zijn dat de bourgondische aard van de Belg zeer snel geprikkeld word. De vraag die ik het meest heb gekregen was “Welke activiteiten wil je met Double Strainger ontplooien?” of “Waar wil je hiermee naartoe?”. Het meest eerlijke antwoord daarop is dat ik het zelf absoluut niet weet. Het enige waar ik 100% zeker van ben is dat ik zeker geen ambitie heb om een drankgelegenheid te openen. De cocktails waren altijd al mijn hobby en moeten dat zeker ook blijven. Ik heb meerdere bedrijven waar ik aan het roer sta op een zee die niet altijd even rustig is. De cocktails zijn voor mij dus een leuke en creatieve afwisseling. Komen er in dit verhaal leuke en interessante opportuniteiten op mijn weg, dan wil ik die zeker bekijken. Hoofdzaak is dat ik er steeds plezier moet aan beleven.
De blog op zich is absoluut succesvol en die zal ik op dezelfde manier blijven aanvullen met lekkere cocktailrecepten, reviews van nieuwe en bestaande dranken, recensies van cocktailbars of evenementen, etc. Het feit dat ik beschik over een perskaart opent hier en daar extra deuren waardoor ik steeds kan beschikken over heel wat materiaal om over te schrijven. Het doet me ook plezier dat ik na deze korte tijd al gevolgd wordt door heel wat mensen uit de sector.
De Facebook pagina leent zich uiteraard tot het delen van nog extra materiaal zoals fotoalbums, interessante artikels over cocktails of dranken, opiniestukken, etc.  
Buiten het journalistieke gedeelte is er natuurlijk ook ruimte om echt “naar buiten te komen”.
In eerste instantie dacht ik vooral aan workshops rond cocktails en mocktails. In de afgelopen periode kwam echter ook meermaals de vraag om cocktails te maken tijdens feestjes, opendeurdagen en recepties. In nauwe samenwerking met Q4U Events werken we aan een aantal concepten die te boeken zijn voor zakelijke events. Een eerste boeking bracht Double Strainger naar Horeca-groothandel Metro in Hasselt, waar we tijdens een nocturne 600 klanten mochten voorzien van lekkere cocktails en mocktails. Q4U Events beschikt over meerdere barmeubels met decor (in alle formaten), maar beschik je zelf over een bar dan kan je Double Strainger natuurlijk ook rechtstreeks boeken voor jouw event. Wij beschikken sinds vandaag over een officiële vergunning voor uitbating van een “reizende drankgelegenheid”.
Dus neen, ik weet nog steeds niet waar we naartoe gaan met dit verhaal, maar ik beleef hier veel plezier aan en kijk alvast uit naar de volgende maanden en de volgende opportuniteiten die mijn weg zullen kruisen !

dinsdag 3 mei 2016

Een cocktail voor Moederdag : Mom Collins


Moederdag is een feestdag die we niet kunnen laten voorbij gaan op deze blog. Ook al moet ik mijn eigen mama intussen al 22 jaar missen, ik maak heel graag een lekkere cocktail voor alle mama’s en daarbij denk ik uiteraard ook aan alle stief-, pleeg-, plus-, mee- en sterrenmama’s.

Net voor deze feestdag verscheen in de drankafdeling van Delhaize een nieuwe gin met de zeer toepasselijke naam “Mom”. Hier konden we natuurlijk niet aan weerstaan en we gingen er onmiddellijk mee aan de slag. Alleen al door de merknaam zullen vast en zeker heel wat drankenhandels en supermarkten deze fles in de kijker zetten voor moederdag.


“Mom - God save the gin” is uiteraard een vette knipoog naar de “Queen Mum”. Deze gin komt dan ook uit Engeland maar wordt geproduceerd door de spaanse ginstoker González Byass. Deze producent kennen we onder meer van ‘The London Nr.1 Original Blue Gin’ .
Ze creëerden deze gin en de marketing er omheen als een moderne kijk op de typische symbolen van de Britse waarden en tradities.


Mom gin is een 4x gedistilleerde premium gin met rode bessen en exotische botanicals. Het resultaat is dan ook een zeer zachte aromatische en fruitige spirit. Bij het openen van de fles wordt je omver geblazen door een heerlijke geur van rode bessen, aardbeien, frambozen, citroen en koriander. Die vruchten proef je ook, aangevuld met wat kers en zoethout.

Voor onze cocktail kiezen we bewust ingrediënten die eenvoudig te vinden zijn zodat jullie deze cocktail ook zelf thuis kunnen klaarmaken. Geen speciale siropen of infusies, maar basis ingrediënten die verkrijgbaar zijn in elke supermarkt.


Gin & Tonic


Ingrediënten

5 cl Mom gin
20 cl Fever-Tree Tonic
Aardbei
Munt


Bereiding
De verhouding 5/20 werd aanbevolen door Mom gin als ‘perfect serve’. Ze richten zich overduidelijk op dames die graag van een iets lichter drankje genieten. Meestal gaan we zelf voor een standaard verhouding 5/15 of zelfs 5/12,5 waardoor het drankje weliswaar iets sterker is maar ook duidelijker zijn smaken en aroma’s weergeeft.

Kies een groot coppa- of wijnglas. Vul met ijs en giet de gin over het ijs. Voeg de tonic toe met een barlepel en werk af met een takje munt en een verse aardbei.
 
Cocktail : “Mom Collins”

Ingrediënten

5 cl Mom Gin
2 cl limoensap
2 koffielepels Canderel Tafelzoetstof
Bruisend water
Limoen
Viooltje (of een ander eetbaar bloemetje)

Bereiding
Deze cocktail hebben we ontworpen als een zeer vrouwvriendelijke versie van de klassieke Tom Collins cocktail. Het limoensap geeft een iets zachter en zoeter accent en de suiker hebben we vervangen door tafelzoetstof.

Deze cocktail bereiden we in een groot mengglas. Gebruik hiervoor vb. een groot pilsglas. Het roeren doen we met een barlepel, bij gebrek hieraan gebruik je een dessertlepel met een lange steel. De cocktail wordt geserveerd in een lowball glas, gebruik hiervoor een whiskyglas of een laag waterglas.

Vul het serveerglas met ijs om af te koelen. Vul het mengglas voor ¾ met ijs.

We voegen de gin, het limoensap en de tafelzoetstof samen in het mengglas. Goed roeren om alles te mengen en af te koelen. Proef even of de smaak naar wens is. Wil je liever iets zoeter voeg dan nog iets meer tafelzoetstof toe. Giet doorheen een zeefje in het serveerglas (met ijs). We vullen het glas verder af met bruisend water. Versier met een schijfje limoen en een bloemetje.

Ik wens alle mama’s alvast een heel fijne moederdag !

maandag 2 mei 2016

Gin & Tonic Festival bij Hanos


Vorig weekend brachten we een bezoek aan het “Gin & Tonic Festival” van Horeca-groothandel Hanos in Hasselt. Maar liefst 20 standen stonden verspreid over de supermarkt naar ons te lonken met gevestigde brands, maar ook enkele verrassende nieuwe namen.
Het meest populair was ongetwijfeld de stand van TV-barman Manuel Wouters, die zijn volledige gamma aan (Spring) gins had meegebracht. Het meest in het oog sprong natuurlijk de ‘Left Hook’, het recent verschenen broertje van de eerder uitgebrachte ‘Uppercut’. Ik had deze gin al eens geproefd weken geleden, nog voor hij verkrijgbaar was in de winkels, maar nu was de ‘perfect serve’ ook helemaal op punt en proefde ik een vrij stevige en lekkere gin waarin duidelijk groene kruiden zoals netels en dragon naar boven komen, naast een flinke dosis pepers.
Alle bekende brands waren aanwezig, maar alles proeven op zo’n event is nu eenmaal onmogelijk. Een aantal gins werden geserveerd met aangepaste hapjes en over het algemeen waren die combinaties zeer geslaagd. We proefden Seapearl gin (de beruchte fles met de echte parel), geserveerd met zeekraal en citroen in combinatie met een vers geopende oester. Spring Gin Black Pepper werd geserveerd met een vers afgesneden sneetje prosciutto, met een klassieke Italiaanse salade (rucola, kerstomaat, parmezaan). 
Op de stand van Forest Spirits waren alle gins aanwezig, alsook de nieuwe vermout. In de gewone winkelrekken zijn ook premixed aged cocktails (*) te vinden zoals de Negroni. Ik ken heel wat mensen die daar zeer gelukkig mee zullen zijn.
Voor mij persoonlijk de lekkerste verrassing van dit event was HTK Belgian Dry Gin. Op het eerste zicht een zoveelste klinkerloos ginmerk. Tot je hoort dat dit eigenlijk een gin is van de bekende jeneverstokerij Hertenkamp en je dan ook spontaan de vorm van de jeneverfles herkent. Een zeer lekkere gin met heel veel citrus. Ideaal voor zomerse dagen en zomerse cocktails. Hier wil ik zeker nog mee experimenteren !
Het buitenbeentje was een spuitfles met gin in espumavorm. Best lekker, maar vooral bedoeld om een schuimig laagje boven op een cocktail of Gin & Tonic te leggen.
Conclusie : Een zeer geslaagd festival van Hanos. Een mooi gamma aan oude en nieuwe gins, op een zeer leuke manier voorgesteld. We kijken al uit naar volgende soortgelijke festivals !
P.S. Een volledige fotoreportage werd als album toegevoegd aan onze Facebook pagina.
(*) Premixed aged cocktails : De gemixte cocktails worden in grote flessen of cuves opgeslagen gedurende enkele maanden zodat alle ingrediënten op elkaar kunnen inwerken. Pas wanneer het gewenste resultaat bereikt is worden de cocktails gebotteld. Hieraan zal ik vast en zeker nog eens een apart artikel wijden !