Soms komen er nieuwe producten op de markt die mij echt kunnen verbazen. Het product dat mij vorig jaar het meest heeft verbaasd was zonder twijfel Amaro di Angostura. Een bitter dus, maar zeker niet zomaar een doorsnee bitter.
Amaro di Angostura heeft een basis van Angostura rum en bevat dezelfde kruiden en specerijen als de bekende Angostura bitters. Ik heb deze amaro intussen al uitgetest in heel wat verschillende cocktails en kan alleen maar zeggen dat het resultaat telkens schitterend is. Een echt topproduct. Maak je vb. een Old Fashioned met bourbon of rum, voeg dan gewoon 20 ml Amaro di Angostura toe aan je recept en je weet niet wat je proeft.
Vandaag maak ik een sour-cocktail die helemaal opgebouwd is rond deze amaro, de ABC Sour. Deze naam staat voor Amaro, Bourbon & Cointreau.
ABC Sour
Ingrediënten
30 ml Amaro di Angostura
30 ml Knob Creek Bourbon
15 ml Cointreau
20 ml Vers citroensap
15 ml Esdoornsiroop
2 dashes Angostura bitters
1 eiwit
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker zonder ijs. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden om het eiwit goed te laten schuimen. Daarna ijs toevoegen en opnieuw een vijftiental minuten shaken. Dubbel zeven doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld coupetteglas.
Pagina's
▼
maandag 26 februari 2018
vrijdag 23 februari 2018
Lipton Ice Tea - Rainforest Alliance
Op de verpakkingen van Lipton-producten staat tegenwoordig een klein kikkertje van ‘Rainforest Alliance’. Alle Lipton-producten kregen dit label, wat wil zeggen dat alle theesoorten van Lipton en Lipton Ice Tea op duurzame theeplantages werden geproduceerd.
Om eerlijk te zijn ben ik niet echt een theedrinker, maar aangezien ik nog niet echt veel had gedaan rond Tournée Minérale en vermits ik verbaasd was dat zelfs sterrenrestaurants tegenwoordig een arrangement met ‘aangepaste thee’ aanbieden als alternatief voor een wijnarrangement… was mijn interesse toch gewekt.
Woensdagavond reed ik naar de Nationale Plantentuin in Meise, waar we werden opgewacht door het team van Lipton. Aan de bar konden we terecht voor mocktails en Shims (=low alcohol cocktails), vakkundig klaargemaakt door niemand minder dan Hannah Van Ongevalle van The Pharmacy. Op de Lipton-website kan je trouwens ook enkele lekkere recepten terugvinden.
De serres vormden het perfecte decor voor dit event, zelden kregen we een mooiere achtergrond voor onze foto’s.
Tijdens de presentatie door Koen den Braber van Rainforest Alliance leerden we ook één en ander over de duurzame productie van thee. Tot deze week wist ik eigenlijk zelfs niet eens dat zwarte en groene thee gewoon van dezelfde plant zijn, met een verschillende fermentatieduur.
Als afsluiter wandelde ik nog even doorheen de schitterende serres en vond daar ook de beruchte reuzenaronskelk terug. De bloem was nu gesloten, maar enkele dagen geleden stond ze nog in bloei en verspreide toen de bekende lijkgeur.
Persoonlijk vond ik het interessanter om ook diverse specerijen terug te vinden in dezelfde kamer van de serre. Zo merkte ik dat de kaneelboom wel heel erg gretig werd bezocht door mieren. Insecten met smaak dus.
Om eerlijk te zijn ben ik niet echt een theedrinker, maar aangezien ik nog niet echt veel had gedaan rond Tournée Minérale en vermits ik verbaasd was dat zelfs sterrenrestaurants tegenwoordig een arrangement met ‘aangepaste thee’ aanbieden als alternatief voor een wijnarrangement… was mijn interesse toch gewekt.
Woensdagavond reed ik naar de Nationale Plantentuin in Meise, waar we werden opgewacht door het team van Lipton. Aan de bar konden we terecht voor mocktails en Shims (=low alcohol cocktails), vakkundig klaargemaakt door niemand minder dan Hannah Van Ongevalle van The Pharmacy. Op de Lipton-website kan je trouwens ook enkele lekkere recepten terugvinden.
De serres vormden het perfecte decor voor dit event, zelden kregen we een mooiere achtergrond voor onze foto’s.
Tijdens de presentatie door Koen den Braber van Rainforest Alliance leerden we ook één en ander over de duurzame productie van thee. Tot deze week wist ik eigenlijk zelfs niet eens dat zwarte en groene thee gewoon van dezelfde plant zijn, met een verschillende fermentatieduur.
Als afsluiter wandelde ik nog even doorheen de schitterende serres en vond daar ook de beruchte reuzenaronskelk terug. De bloem was nu gesloten, maar enkele dagen geleden stond ze nog in bloei en verspreide toen de bekende lijkgeur.
Persoonlijk vond ik het interessanter om ook diverse specerijen terug te vinden in dezelfde kamer van de serre. Zo merkte ik dat de kaneelboom wel heel erg gretig werd bezocht door mieren. Insecten met smaak dus.
zondag 18 februari 2018
Monkey Power
Af en toe wil ik het graag eens herhalen, het grootste verschil tussen Double Strainger en andere cocktailblogs is dat we ernaar streven om lekkere cocktails te bereiden met ingrediënten die je kan vinden in de reguliere supermarkt en drankenhandel. Zelfgemaakte bereidingen zoals siropen proberen we zoveel mogelijk te vermijden of we bieden ook een alternatief aan. Siropen hebben immers een beperkte houdbaarheid en speciale siroopsmaken gebruik je thuis zeker niet elke dag.
De gembersiroop uit dit recept komt van de invoerder van Fentimans Tonic en is verkrijgbaar in de betere drankenhandel.
Ook de recepten hoef ik niet steeds uit mijn eigen hersenen te distilleren. Soms lees ik ergens een recept en krijg ik onmiddellijk zin om het uit te proberen. Dat was ook het geval met deze “Monkey Power” van Camille Chaveron. Monkey Shoulder is een zeer lekkere blend van uitsluitend single malt whisky, waarmee we ook al aan de slag gingen tijdens de Old Fashioned Week.
Monkey Power
Ingrediënten
3,5 cl Monkey Shoulder
2 cl Maraschino kersenlikeur
1,5 cl House of Broughton Gembersiroop
2 cl vers citroensap
1 eiwit
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker zonder ijs. Krachtig (droog) shaken gedurende 10 seconden. Ijsblokken toevoegen en opnieuw shaken gedurende 15 seconden. Serveren in een voorgekoeld Martiniglas. Afwerken door een beetje kaneel over de cocktail te raspen.
De gembersiroop uit dit recept komt van de invoerder van Fentimans Tonic en is verkrijgbaar in de betere drankenhandel.
Ook de recepten hoef ik niet steeds uit mijn eigen hersenen te distilleren. Soms lees ik ergens een recept en krijg ik onmiddellijk zin om het uit te proberen. Dat was ook het geval met deze “Monkey Power” van Camille Chaveron. Monkey Shoulder is een zeer lekkere blend van uitsluitend single malt whisky, waarmee we ook al aan de slag gingen tijdens de Old Fashioned Week.
Monkey Power
Ingrediënten
3,5 cl Monkey Shoulder
2 cl Maraschino kersenlikeur
1,5 cl House of Broughton Gembersiroop
2 cl vers citroensap
1 eiwit
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker zonder ijs. Krachtig (droog) shaken gedurende 10 seconden. Ijsblokken toevoegen en opnieuw shaken gedurende 15 seconden. Serveren in een voorgekoeld Martiniglas. Afwerken door een beetje kaneel over de cocktail te raspen.
woensdag 14 februari 2018
Larios Rosé Gin : Aardbeien voor Valentijn !
Het is niet altijd nodig om een ingewikkelde cocktail te maken om je lief te verbluffen met Valentijn. Ook met een zorgvuldig uitgezochte en correct geserveerde Gin & Tonic kan je beslist scoren.
Larios Gin is een populair Spaans ginmerk. In 2016 brachten ze voor het eerst ook deze Rosé uit, geïnfuseerd met aardbeien. Het intense aardbei-aroma is dan ook het eerste wat echt opvalt aan deze gin. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken is dit geen overdreven zoete gin. Soms komt je wel eens gins tegen die wat stroperig zijn of bijna in de richting van een likeur gaan, maar dat is hier zeker niet het geval. Een correcte droge gin.
Het intense aroma van aardbeien en een lichte citrustoets geven een zeer volle smaak en een lange lekkere nasmaak. Ga voor een zo neutraal mogelijk tonic, zodat je het aroma van de gin helemaal tot zijn recht laat komen. Wil je wat meer kruidigheid, voeg dan een paar druppels bitters toe.
Versier het glas met aardbei. Wij kozen voor de gedroogde aardbeischijfjes van Botanic & Fruits.
Larios Gin is een populair Spaans ginmerk. In 2016 brachten ze voor het eerst ook deze Rosé uit, geïnfuseerd met aardbeien. Het intense aardbei-aroma is dan ook het eerste wat echt opvalt aan deze gin. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken is dit geen overdreven zoete gin. Soms komt je wel eens gins tegen die wat stroperig zijn of bijna in de richting van een likeur gaan, maar dat is hier zeker niet het geval. Een correcte droge gin.
Het intense aroma van aardbeien en een lichte citrustoets geven een zeer volle smaak en een lange lekkere nasmaak. Ga voor een zo neutraal mogelijk tonic, zodat je het aroma van de gin helemaal tot zijn recht laat komen. Wil je wat meer kruidigheid, voeg dan een paar druppels bitters toe.
Versier het glas met aardbei. Wij kozen voor de gedroogde aardbeischijfjes van Botanic & Fruits.
dinsdag 13 februari 2018
Campari Red Diaries 2018 - The Legend of Red Hand
Na het internationale succes van Campari Red Diaries 2017 ‘Killer in Red’ lanceert het Italiaanse aperitiefmerk het intrigerende vervolg: ‘The Legend of Red Hand’. Deze spannende kortfilm, met actrice Zoe Saldana en acteur Adriano Giannini, neemt je mee op een reis rond de wereld en moedigt Campari-fans aan om ook op zoek te gaan naar de perfecte cocktail.
Campari Red Diaries 2018 gaat, net als de editie van 2017, een stap verder dan de voormalige Campari-kalenders. De verhalen zetten de ervaring, inspiratie en emoties van bartenders in de kijker en laten zien dat ‘achter elke cocktail een verhaal schuilgaat’.
In de schemering van de iconische Duomo-kathedraal in Milaan, bakermat van Campari, ontmoet de kijker de charismatische fotografe Mia Parc, gespeeld door Zoe Saldana. Regisseur Stefano Sollima brengt vakkundig zijn talent in het thrillergenre in beeld. In een beklijvende sfeer volgen we Mia op haar geheime missie: de mysterieuze figuur Red Hand onthullen, de meester achter de beste Campari-cocktails ooit. De reis begint in Milaan en eindigt in Londen, met tussenpauzes in New York, Buenos Aires, Rio De Janeiro en Berlijn.
Wie vorige zomer Piazza Gaspare bezocht herkent wellicht één van de bartenders in deze editie : Marie Rausch uit Duitsland presenteert de vrij excentrieke ‘Red Dot’ cocktail.
Campari Red Diaries 2018 gaat, net als de editie van 2017, een stap verder dan de voormalige Campari-kalenders. De verhalen zetten de ervaring, inspiratie en emoties van bartenders in de kijker en laten zien dat ‘achter elke cocktail een verhaal schuilgaat’.
In de schemering van de iconische Duomo-kathedraal in Milaan, bakermat van Campari, ontmoet de kijker de charismatische fotografe Mia Parc, gespeeld door Zoe Saldana. Regisseur Stefano Sollima brengt vakkundig zijn talent in het thrillergenre in beeld. In een beklijvende sfeer volgen we Mia op haar geheime missie: de mysterieuze figuur Red Hand onthullen, de meester achter de beste Campari-cocktails ooit. De reis begint in Milaan en eindigt in Londen, met tussenpauzes in New York, Buenos Aires, Rio De Janeiro en Berlijn.
Wie vorige zomer Piazza Gaspare bezocht herkent wellicht één van de bartenders in deze editie : Marie Rausch uit Duitsland presenteert de vrij excentrieke ‘Red Dot’ cocktail.
vrijdag 9 februari 2018
Tussen de lakens met Ron Barceló
Ron Barceló Imperial is een echte top-rum uit de Dominicaanse republiek, gemaakt van de beste selectie Caribisch suikerriet. Ron Barceló werd opgericht in 1930 door Julian Barceló, afkomstig uit Mallorca. In de jaren 80 groeide dit merk uit tot de bekendste rum van de Dominicaanse republiek.
De Barceló Imperial rum waarmee we vandaag aan de slag gaan rijpt 10 jaar op nieuwe eiken vaten. Heel veel kaneel en fruit in de neus (sinaasappel, appel, dadel, …). In de mond een zalige chocoladesmaak met fudge en hints van peper.
Deze rum verdient dan ook een cocktail waarin kwaliteitsproducten echt helemaal tot hun recht komen. Een cocktail voor de liefhebber van een complexe smaakervaring. We kozen voor een interpretatie van ‘Between the sheets’. Men zegt wel eens dat je als dame moet opletten wanneer je deze cocktail aangeboden krijgt van een man. Dit is een vrij sterke cocktail en het kan best de bedoeling zijn van die man om je “between the sheets” te krijgen. Wij vonden deze cocktail wel passen in deze aanloopperiode naar Valentijn. De oorsprong van deze cocktail is volgens de meeste verhalen te vinden bij Harry’s New York Bar in Parijs, waar deze voor het eerst werd gemaakt als een variatie op de zeer bekende Sidecar cocktail.
Klassiek wordt deze cocktail bereid met witte rum, maar wij kozen voor de volle, rijke smaak van deze donkere rum.
Ingrediënten
30 ml Ron Barceló Imperial
30 ml Pierre Ferrand 1840 Original Formula
30 ml Cointreau
15 ml Vers citroensap
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Uitschenken doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld coupeglas.
Eventueel versieren met een citroentwist, maar dit is zelfs niet echt noodzakelijk. Ik zou eerder opteren om een zeste te snijden boven het glas en hiermee over de rand van het glas te wrijven. Maar ik zou de zeste niet toevoegen in het glas.
De Barceló Imperial rum waarmee we vandaag aan de slag gaan rijpt 10 jaar op nieuwe eiken vaten. Heel veel kaneel en fruit in de neus (sinaasappel, appel, dadel, …). In de mond een zalige chocoladesmaak met fudge en hints van peper.
Deze rum verdient dan ook een cocktail waarin kwaliteitsproducten echt helemaal tot hun recht komen. Een cocktail voor de liefhebber van een complexe smaakervaring. We kozen voor een interpretatie van ‘Between the sheets’. Men zegt wel eens dat je als dame moet opletten wanneer je deze cocktail aangeboden krijgt van een man. Dit is een vrij sterke cocktail en het kan best de bedoeling zijn van die man om je “between the sheets” te krijgen. Wij vonden deze cocktail wel passen in deze aanloopperiode naar Valentijn. De oorsprong van deze cocktail is volgens de meeste verhalen te vinden bij Harry’s New York Bar in Parijs, waar deze voor het eerst werd gemaakt als een variatie op de zeer bekende Sidecar cocktail.
Klassiek wordt deze cocktail bereid met witte rum, maar wij kozen voor de volle, rijke smaak van deze donkere rum.
Ingrediënten
30 ml Ron Barceló Imperial
30 ml Pierre Ferrand 1840 Original Formula
30 ml Cointreau
15 ml Vers citroensap
Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een shaker met ijs. Krachtig shaken gedurende een tiental seconden. Uitschenken doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld coupeglas.
Eventueel versieren met een citroentwist, maar dit is zelfs niet echt noodzakelijk. Ik zou eerder opteren om een zeste te snijden boven het glas en hiermee over de rand van het glas te wrijven. Maar ik zou de zeste niet toevoegen in het glas.
Tips
- Wil je de cocktail liever iets minder zuur, voeg dan 10 ml suikersiroop toe aan het recept.
- Dit is een vrij sterke cocktail. Ben je van plan om meerdere cocktails te drinken, beperk dan eventueel de ingrediënten tot 20 ml van elke spirit.
zaterdag 3 februari 2018
Martin Hudák van 'The American Bar at The Savoy' te gast bij Bar Burbure
Sinds mijn trip naar Parijs ben ik niet meer zo’n onvoorwaardelijke fan van de ‘World’s 50 Best Bars', maar wanneer de Nr.1 uit die lijst naar Antwerpen komt om er cocktails te maken met de voortreffelijke Bacardi Facundo rums… kan ik die kans natuurlijk niet laten liggen.
Martin Hudák is senior bartender bij “The American Bar at The Savoy” in Londen. Donderdagavond kwam hij ons verwennen met lekkere cocktails bij Bar Burbure. Voor deze gelegenheid was er een kaart met vier cocktails van Martin, naast drie eigen creaties van het Bar Burbure team. Het proeven was zeker geen straf want dit waren stuk voor stuk cocktails waar geen uren, maar meer dan waarschijnlijk vele dagen aan werden gespendeerd voor de creatie.
Martin staat ervoor bekend dat hij graag werkt met (cold brew) koffie als ingrediënt en dat was ook deze keer te merken. Persoonlijk vind ik dat best een stevige opgave, want je wil uiteraard niet dat elke cocktail smaakt als een Espresso Martini. Zijn cocktails waren mooi in balans, vrij stevig en vooral heel puur. Zelfs de versiering werd bewust zeer sober gehouden. Mijn favoriet van Martin’s kant van het menu was zonder enige twijfel de Savoy Daisy, fris en fruitig en de smaken vloeiden mooi in elkaar.
De grootste verrassing was wellicht toch de andere kant van de kaart. De eigen creaties van het Antwerpse team waren verbluffend lekker. De uitschieter was hier de Fine(o) Apple, een explosie van appel in je mond. Ook Martin had een appel-gebaseerde cocktail, maar die zat zeker niet op dit zeldzaam hoge niveau.
Ik vond het niet echt eenvoudig om dit artikel te schrijven, want laat vooral zeer duidelijk zijn dat Martin Hudak een vakman is die cocktails serveert met enorm veel vakkennis en techniek. Er zijn weinig bartenders die cocktails kunnen serveren van deze kwaliteit, aan een hoge snelheid en in een propvolle bar. Hij doet het dan ook nog eens met heel veel stijl en is met zijn smetteloze kraakwitte vest een toonbeeld van gedistingeerde Engelse elegantie.
Smaak is uiteraard iets heel persoonlijks en de cocktails van Martin waren absoluut zalig lekker. Omdat ik voorzichtig wou zijn met mijn conclusie heb ik ook subtiel gepolst naar de meningen van de mensen die links en rechts naast mij zaten, stuk voor stuk liefhebbers die regelmatig cocktailbars bezoeken en die ook vaak cocktails proeven. Zowel voor hen als voor mezelf zaten de cocktails van het Bar Burbure team toch net een trapje hoger dan die van The Savoy. Rekening houdend met het feit dat de cocktails en de omkadering van The Savoy gezorgd hebben voor de zeer gegeerde eerste plaats op de lijst, kan ik alleen maar hopen en vermoeden dat er voor Bar Burbure ook nog een mooie toekomst is weggelegd.
Alleszins, Martin, Jurgen, Jasper, Stef en de rest van het team, heel erg bedankt voor alweer een schitterende avond en een mooie ervaring !
Martin Hudák is senior bartender bij “The American Bar at The Savoy” in Londen. Donderdagavond kwam hij ons verwennen met lekkere cocktails bij Bar Burbure. Voor deze gelegenheid was er een kaart met vier cocktails van Martin, naast drie eigen creaties van het Bar Burbure team. Het proeven was zeker geen straf want dit waren stuk voor stuk cocktails waar geen uren, maar meer dan waarschijnlijk vele dagen aan werden gespendeerd voor de creatie.
Martin staat ervoor bekend dat hij graag werkt met (cold brew) koffie als ingrediënt en dat was ook deze keer te merken. Persoonlijk vind ik dat best een stevige opgave, want je wil uiteraard niet dat elke cocktail smaakt als een Espresso Martini. Zijn cocktails waren mooi in balans, vrij stevig en vooral heel puur. Zelfs de versiering werd bewust zeer sober gehouden. Mijn favoriet van Martin’s kant van het menu was zonder enige twijfel de Savoy Daisy, fris en fruitig en de smaken vloeiden mooi in elkaar.
De grootste verrassing was wellicht toch de andere kant van de kaart. De eigen creaties van het Antwerpse team waren verbluffend lekker. De uitschieter was hier de Fine(o) Apple, een explosie van appel in je mond. Ook Martin had een appel-gebaseerde cocktail, maar die zat zeker niet op dit zeldzaam hoge niveau.
Ik vond het niet echt eenvoudig om dit artikel te schrijven, want laat vooral zeer duidelijk zijn dat Martin Hudak een vakman is die cocktails serveert met enorm veel vakkennis en techniek. Er zijn weinig bartenders die cocktails kunnen serveren van deze kwaliteit, aan een hoge snelheid en in een propvolle bar. Hij doet het dan ook nog eens met heel veel stijl en is met zijn smetteloze kraakwitte vest een toonbeeld van gedistingeerde Engelse elegantie.
Smaak is uiteraard iets heel persoonlijks en de cocktails van Martin waren absoluut zalig lekker. Omdat ik voorzichtig wou zijn met mijn conclusie heb ik ook subtiel gepolst naar de meningen van de mensen die links en rechts naast mij zaten, stuk voor stuk liefhebbers die regelmatig cocktailbars bezoeken en die ook vaak cocktails proeven. Zowel voor hen als voor mezelf zaten de cocktails van het Bar Burbure team toch net een trapje hoger dan die van The Savoy. Rekening houdend met het feit dat de cocktails en de omkadering van The Savoy gezorgd hebben voor de zeer gegeerde eerste plaats op de lijst, kan ik alleen maar hopen en vermoeden dat er voor Bar Burbure ook nog een mooie toekomst is weggelegd.
Alleszins, Martin, Jurgen, Jasper, Stef en de rest van het team, heel erg bedankt voor alweer een schitterende avond en een mooie ervaring !