Bijna dagelijks komen er in ons land nieuwe gins op de markt. Zelfs voor een drinksblogger is het soms lastig om de beste flessen eruit te pikken. Ervaring leert ons intussen ook dat de flessen met de beste marketing niet altijd de beste gins bevatten. Maar soms krijg je ook wel eens een meevaller, omdat het verhaal achter het product al vooraf duidelijk maakt dat het wel goed zit.
Vijf jaar geleden nam de Limburgse ondernemer Luc Vannitsen het initiatief om een Italiaanse kookclub op te starten, Cavalieri in Cucina (=Ridders in de keuken). Intussen is dit initiatief uitgegroeid tot een stevige kookclub met meerdere groepen en in totaal zo’n 54 leden. Stuk voor stuk zelfstandige ondernemers uit Limburg met de meest uiteenlopende beroepen, van chirurg of strafpleiter tot carrossier of tuinarchitect. Wat deze ondernemers zeker gemeenschappelijk hebben is hun grote liefde voor de authentieke smaken van de Italiaanse keuken. Eens per maand ontsnappen ze aan hun overvolle agenda om onder deskundige leiding samen heerlijke gerechten uit de ‘Cucina Povera’ op tafel te brengen. Wanneer deze kookclub een eigen samengestelde gin op de markt brengt, weet je gewoon zeker dat hier serieus over nagedacht is en dat de smaken en aroma’s zeker zullen verrassen.
Cavalieri Gin is 100% Limburgs, van distillaat tot ontwerp, van etiket tot distributie. Het is een artisanale gin waarmee de kookclub zich ook bewust wil distantiëren van de commerciële gins die je vandaag overal kan aantreffen. Ze maken zich dan ook sterk dat je deze gin nooit zal kunnen aankopen in de supermarkt.
Deze gin is beslist uniek, dat merk je al wanneer je de mooie designfles bekijkt. Een fles “met een hoek af”, zoals de meeste Limburgse ondernemers zichzelf ook graag beschrijven ;-)
Hiermee is dit verhaal zeker niet ten einde. Half februari komt er een zomerversie van Cavalieri Gin op de markt en Luc verklapte ook dat er nog enkele afgeleide producten op de markt zullen komen. Ik denk dan onmiddellijk aan lekkere pralines ;-)
Op de testbank
De gin heeft verfijnde toetsen van limoen, koriander en uiteraard ook jeneverbes. Door de limoen en koriander krijg je natuurlijk veel citrus in smaak en aroma. Deze gin heeft zeker geen dominante smaak of aroma wat er zwaar bovenop ligt, wat ook vaak het aantal liefhebbers zal beperken. Dit is naar onze smaak een zeer correcte en lekkere gin die door heel veel mensen beslist echt lekker zal gevonden worden. Voor een perfect serve kreeg ik het advies om te mixen met Erasmus Bond ‘classic tonic’.
Natuurlijk moeten we naast de perfect serve ook nog een cocktailvoorstel bedenken. Voor een Italiaanse kookclub denken we onmiddellijk in de richting van een Negroni, maar een klassieke mix met Campari en een bitterzoete vermout zou deze gin veel te weinig eer aandoen. Daarom kies ik liever voor het wat minder bekende sexy nichtje van de Negroni : The Contessa. Deze cocktail is iets lichter in kleur en sterkte doordat de Campari vervangen is door Aperol. En eigenlijk past zelfs de naam van deze cocktail veel beter bij de naam van deze gin ;-)
Het recept van de Contessa vraagt om een droge vermout i.p.v. de zoete vermout in een klassieke Negroni. Ik kies in dit geval liever voor de gulden middenweg met Belmouth, een limited edition vermout van Delhaize en Distillerie de Biercée, op basis van Belgische roséwijn uit de regio Namur.
Cocktail : The Contessa
Ingrediënten
35 ml Cavalieri Gin
35 ml Belmouth vermout
35 ml Aperol
Bereiding
Ik blijf erbij dat je een Negroni of een variant van dit recept het best kan bereiden in een mengbeker met veel ijs. Alle ingrediënten toevoegen en roeren tot alles perfect gemixt en gekoeld is. Daarna strainen in een Old Fashioned glas met verse ijsblokken.
Een schijfje gedroogde sinaasappel toevoegen als garnituur. Heb je geen gedroogd sinaasappelschijfje, neem dan een mooi stuk sinaasappelschil. In onze reeks ‘Mise-en-place’ volgt er trouwens binnenkort een volledig artikel over gedroogde citrusschijfjes.
Zoals reeds vermeld is deze gin niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar wel eenvoudig te bestellen via de eigen webshop. Intussen staat deze gin ook al op de kaart in een aantal toprestaurants waaronder de Kristalijn in Genk en De Slagmolen in Opglabbeek.
Pagina's
▼
donderdag 29 december 2016
woensdag 21 december 2016
Spicy Xmas Margarita
Eén van de voordelen die je hebt als drinksblogger is dat distributeurs je af en toe flessen opsturen om te testen. Soms zit daar ook wel eens een ‘limited edition’ fles bij waarvan ik in eerste instantie denk “Wat moet ik daar nu mee aanvangen ?”. Na wat experimenteren kom je dan soms toch tot heel verrassende en lekkere resultaten.
Sierra Tequila is een merk wat we natuurlijk kennen, maar hun Spiced Tequila likeur was mij nog onbekend. Om dit product te gebruiken in een cocktail moet er eerst en vooral aandacht besteed worden aan smaak en aroma. Het aroma is overduidelijk herkenbaar als een gerijpte tequila. Een sterke agave-geur, wat mij steeds doet denken aan snoepjes. Deze likeur blijkt inderdaad een tequila reposado te zijn van blauwe agave, waaraan sinaasappel en kaneel werden toegevoegd. Heel lekker om gewoon van te genieten met enkele ijsblokjes, maar ook bruikbaar als ingrediënt voor een spicy (kerst)cocktail.
Daarmee was mijn keuze ook gemaakt : Een Spicy Xmas Margarita voor de echte Tequila-liefhebbers.
Cocktail : Spicy Xmas Margarita
Ingrediënten
4 cl Sierra Spiced Tequila Likeur
4 cl El Domador Tequila Silver
4 cl vers limoensap
Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden en dubbel strainen doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Margaritaglas.
Eventueel een zoutrandje voor de liefhebbers.
Sierra Tequila is een merk wat we natuurlijk kennen, maar hun Spiced Tequila likeur was mij nog onbekend. Om dit product te gebruiken in een cocktail moet er eerst en vooral aandacht besteed worden aan smaak en aroma. Het aroma is overduidelijk herkenbaar als een gerijpte tequila. Een sterke agave-geur, wat mij steeds doet denken aan snoepjes. Deze likeur blijkt inderdaad een tequila reposado te zijn van blauwe agave, waaraan sinaasappel en kaneel werden toegevoegd. Heel lekker om gewoon van te genieten met enkele ijsblokjes, maar ook bruikbaar als ingrediënt voor een spicy (kerst)cocktail.
Daarmee was mijn keuze ook gemaakt : Een Spicy Xmas Margarita voor de echte Tequila-liefhebbers.
Cocktail : Spicy Xmas Margarita
Ingrediënten
4 cl Sierra Spiced Tequila Likeur
4 cl El Domador Tequila Silver
4 cl vers limoensap
Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden en dubbel strainen doorheen een fijn zeefje in een voorgekoeld Margaritaglas.
Eventueel een zoutrandje voor de liefhebbers.
maandag 19 december 2016
Wijnsuggesties voor de feestdagen (3/3) : Selezione Vini Italiani
Toen we de wijnselecties van Delhaize en Lidl bekeken viel het ons onmiddellijk op dat er geen Italiaanse wijnen aan bod kwamen. Omdat we zelf toch ook best wel liefhebbers zijn van dit wijnland sluiten we vandaag onze mini-reeks af met een selectie Italiaanse wijnen. Hiervoor deden we beroep op wijnexpert Toni Etneo van Selezione Vini Italiani, een belangrijke Limburgse importeur en distributeur van Italiaanse wijnen.
Voor de uitleg bij de wijnen deed ik ditmaal beroep op mijn wederhelft, foodblogster Tineke’s Cucina, die zelf ook Italiaanse roots heeft.
Prosecco Millesimato 22 Brut Terre Nardin
Starten doen we met de Prosecco Millesimato 22 Brut van Terre Nardin. Deze prosecco draagt aroma’s van citrusvruchten, ananas en pompelmoes, maar ook appel in zich mee. Een heldere, bloemige schuimwijn die fris en levendig aanvoelt.
Een prima aperitiefdrank.
Adviesprijs: 14,40 €
Pescaja Roero Arneis
Naar de witte wijnen toe kiezen we opnieuw voor een wijn die we vorig jaar reeds opnamen bij ons eindejaarsmenu. Een schitterende witte Roero Arneis van het huis Pescaja.
De druivensoort Roero Arneis is één van de belangrijkste witte druivensoort in Italië en wordt alleen verbouwd in Piëmonte. De druif heeft de bijnaam “kleine koning” of “witte nebbiolo”. De typische kenmerken voor deze wijnen zijn de mineraliteit, tropische vruchten, bloemen en amandel.
Past perfect bij Vitello al Tonnato, tajarin met ragù, wit vlees zoals kalfs of zelfs kip maar dan met gekruide sauzen. Rundstartaar met witte truffel
Adviesprijs: 13,73 €
Chianti Colli Senesi Fontaleoni
Bij Italiaanse wijnen denken de meesten waarschijnlijk aan Chianti. Deze wijnsoort heeft soms wel eens een negatieve bijklank, maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Met deze Chianti Colli Senesi van huis Fontaleoni hebben we een warme vlotte wijn, diep van smaak en met een complexe neus. Robijnrood, fijne neus, rood fruit.
Serveer de wijn met pasta, osso bucco of Toscaanse salami. Een aanrader bij harde kazen.
Adviesprijs: 13,07 €
Barbera d’Alba Dü Gir (Montaribaldi)
De tweede rode wijn in ons overzicht is een prima Barbera vol met zwart fruit, hout, cacao en een vleugje vanille. Verfijnde en complexe wijn.
Het wijnhuis Montaribaldi teelt de druiven voor deze wijn aan oudere stokken op de wijngaard genoemd Dü Gir. De stelen worden verwijderd van de druiven waarna de druiven worden geperst. Het weken duurt ongeveer tien dagen bij een temperatuur van 30 tot 32°C. Nieuwe eikenhouten wijnvaten voor 1 jaar, waar ondertussen de melkzuurgisting plaatsvindt. Na een lichte zuivering wordt de wijn gebotteld en acht maanden later is de wijn klaar voor de verkoop.
Vooral geschikt bij rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus – rood vlees met saus – pelswild
Van dit wijnhuis kennen wij ook nog de Moscato d’Asti Montaribaldi die we vorig jaar serveerden bij ons eindejaarsmenu.
Adviesprijs: 17,67 €
Moscato d’Asti Bel Piano Cascina Fonda
Eindigen doen we met een fijne dessertwijn. De Cascina Fonda Bel Piano van Moscato d'Asti is lichtzoet en bevat weinig alcohol. Hij heeft een karakteristiek muskaataroma met heldere tonen van acacia en lindebloesem.
Lichtzoet, zachte bubbels en heerlijk als aperitief of bij een dessert. Koel serveren.
Adviesprijs: 12,16 €
Voor de uitleg bij de wijnen deed ik ditmaal beroep op mijn wederhelft, foodblogster Tineke’s Cucina, die zelf ook Italiaanse roots heeft.
Prosecco Millesimato 22 Brut Terre Nardin
Starten doen we met de Prosecco Millesimato 22 Brut van Terre Nardin. Deze prosecco draagt aroma’s van citrusvruchten, ananas en pompelmoes, maar ook appel in zich mee. Een heldere, bloemige schuimwijn die fris en levendig aanvoelt.
Een prima aperitiefdrank.
Adviesprijs: 14,40 €
Pescaja Roero Arneis
Naar de witte wijnen toe kiezen we opnieuw voor een wijn die we vorig jaar reeds opnamen bij ons eindejaarsmenu. Een schitterende witte Roero Arneis van het huis Pescaja.
De druivensoort Roero Arneis is één van de belangrijkste witte druivensoort in Italië en wordt alleen verbouwd in Piëmonte. De druif heeft de bijnaam “kleine koning” of “witte nebbiolo”. De typische kenmerken voor deze wijnen zijn de mineraliteit, tropische vruchten, bloemen en amandel.
Past perfect bij Vitello al Tonnato, tajarin met ragù, wit vlees zoals kalfs of zelfs kip maar dan met gekruide sauzen. Rundstartaar met witte truffel
Adviesprijs: 13,73 €
Chianti Colli Senesi Fontaleoni
Bij Italiaanse wijnen denken de meesten waarschijnlijk aan Chianti. Deze wijnsoort heeft soms wel eens een negatieve bijklank, maar dat hoeft helemaal zo niet te zijn. Met deze Chianti Colli Senesi van huis Fontaleoni hebben we een warme vlotte wijn, diep van smaak en met een complexe neus. Robijnrood, fijne neus, rood fruit.
Serveer de wijn met pasta, osso bucco of Toscaanse salami. Een aanrader bij harde kazen.
Adviesprijs: 13,07 €
Barbera d’Alba Dü Gir (Montaribaldi)
De tweede rode wijn in ons overzicht is een prima Barbera vol met zwart fruit, hout, cacao en een vleugje vanille. Verfijnde en complexe wijn.
Het wijnhuis Montaribaldi teelt de druiven voor deze wijn aan oudere stokken op de wijngaard genoemd Dü Gir. De stelen worden verwijderd van de druiven waarna de druiven worden geperst. Het weken duurt ongeveer tien dagen bij een temperatuur van 30 tot 32°C. Nieuwe eikenhouten wijnvaten voor 1 jaar, waar ondertussen de melkzuurgisting plaatsvindt. Na een lichte zuivering wordt de wijn gebotteld en acht maanden later is de wijn klaar voor de verkoop.
Vooral geschikt bij rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus – rood vlees met saus – pelswild
Van dit wijnhuis kennen wij ook nog de Moscato d’Asti Montaribaldi die we vorig jaar serveerden bij ons eindejaarsmenu.
Adviesprijs: 17,67 €
Moscato d’Asti Bel Piano Cascina Fonda
Eindigen doen we met een fijne dessertwijn. De Cascina Fonda Bel Piano van Moscato d'Asti is lichtzoet en bevat weinig alcohol. Hij heeft een karakteristiek muskaataroma met heldere tonen van acacia en lindebloesem.
Lichtzoet, zachte bubbels en heerlijk als aperitief of bij een dessert. Koel serveren.
Adviesprijs: 12,16 €
zondag 18 december 2016
Wijnsuggesties voor de feestdagen (2/3) : Lidl
Sinds enkele maanden heeft supermarktketen Lidl zijn
wijnkelder verder uitgebreid tot meer dan 700 wijnen. Ik vroeg hen om even in
de kelder te duiken en hun lekkerste wijntjes voor te stellen voor het
kerstdiner. De commentaar bij de wijnen komt van wijnexpert Harry De Schepper.
Wijn die bij vele eenvoudige warme vleesgerechten een goede begeleider zal zijn.
Montagny
Premier Cru AOP Cave de Genouilly 2014
Chardonnay
(Bourgogne, Frankrijk)
Montagny is
een wat minder bekende appellatie in het zuiden van de Côte Chalonnaise, in de
Bourgogne. Zoals de meer bekendere witte bourgogne van de Côte de Beaune kan
een Montagny ook uitsluitend met chardonnay gemaakt worden. Het is een
middelgrote coöperatie die jaarlijks in totaal goed 2.100 hl vooral Côte
Chalonnaise-wijn produceert.
Een lekkere wijn om bij warme visgerechten te
serveren. De bereiding mag al iets complexer zijn, zo zou de wijn bij een
mootje in boter gebakken kabeljauwrug met een kreeftensausje een goede
begeleider zijn.
Vega del Pas Verdejo Rueda
2014
Verdejo
(Ruada, Spanje)
De regio
Rueda dankt zijn naam aan het stadje Rueda, wat rad betekent. Het gehele stadje
heeft de vorm van meerdere cirkels die elkaar in ringvorm opvolgen. Ook de
kelders zijn als het ware cirkelvormige loopgraven, die naargelang de eigenaar
met elkaar verbonden zijn. Het is één van de beste zones voor Spaanse witte
wijnen die doorgaans met de lokale druif verdego gemaakt worden. Soms met
sauvignon aangevuld, maar deze wijn is een 100% verdejo, dus een zuivere Rueda.
De Bodegas Castelo de Medina is in de 90er jaren opgericht door 2
wijnliefhebbers te Villaverde de Medina, een dorpje iets ten zuiden van het
stadje Rueda. Ze verbouwen 180 ha wijngaarden en kopen voor een deel van hun
productie ook aan bij lokale wijnbouwers, die zelf geen wijn maken.
Deze vrij
krachtige ongecompliceerde wijn gaat zeer goed samen met warme visbereidingen.
Ook geroosterde schaaldieren, scampi en langoustines. Mooi bij een scampi
diabolique.
Baturrica
Gran Reserva 2010 – Tarragona DO
Tempranillo, Cabernet Sauvignon (Tarragona, Spanje)
Tarragona
is een grote Catalaanse wijnregio met goed 6000 ha wijngaarden, in het
achterland van de stad Tarragona, waar het zijn naam aan ontleent. De
belangrijkste rode druivensoort is de tempranillo, ook hier wel eens “Ull de
Llebre” genoemd. Het is een zonovergoten regio, die sinds lang jaarlijks vele
toeristen aantrekt. Denk maar aan de Costa Dorada en het beroemde badplaatsje
Salou.
De Bodega
Viña Tridado is een grote wijnhandelaar die bij kleinere wijnbouwers druiven en
ook wijnen opkoopt en commercialiseert. Wijn die bij vele eenvoudige warme vleesgerechten een goede begeleider zal zijn.
Vinya
Carles Crianza 2010 – Priorat DOCa 2010
Cuvée
(Catalonië, Spanje)
Priorat is
niet alleen de topappellatie in Catalonië, maar tevens één van de 2 in heel
Spanje. De wijn wordt gebotteld door een niet nader genoemde bottelaar in El
Molàr, een klein dorpje in het hart van de Priorat. De wijn werd door een
lokale wijnhandelaar gebotteld en ook gecommercialiseerd. De belangrijkste
druiven zijn granache (garnacha) en carignan (cariñena of mazuelo).
Kan zeker
bij krachtig smakend gebraad van rund of lam, en ook bij gerechten met wild,
zoals een everzwijnsteak met knolselderpuree en in witte wijn gekaramelliseerde
peertjes.
Château D’Eck Grande Cuvée
Pessac-Léognan AOP 2009
Cabernet
Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)
Fraai
kasteel dat in de jaren ’90 door de familie Gonet gekocht werd. De 7 ha liggen
verdeeld in meerdere percelen en zijn vooral beplant met merlot, daarna
cabernets en ook wat petit verdot. De Gonets bezitten nog een vijftal andere
kastelen en ook een domein in de Champagne.
Edele bordeaux die enkel bij edele
culinaire creaties past. Een lamszadel met een klassieke begeleiding zoals
mosterdlamssausje en eekhorentjesbrood. Bij voorkeur een uurtje vooraf
decanteren.
Château Haut de la Becade
Pauillac AOP 2009
Cabernet
Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc (Bordeaux, Frankrijk)
Dit
wijnbedrijf bezit slechts 7 ha met een aanplant van ongeveer 45 % cabernet
sauvignon, 40 % merlot en 15 % cabernet franc. De huidige eigenares is tevens
de voorzitster van de lokale coöperatie La Rose Pauillac. De wijn van Haut de
la Becade wordt dan ook in de coöperatieve gevinifieerd.
Bij deze excellente
wijn hoort gebakken of gebraden rundvlees. Een zeer geschikt gerecht voor deze
Pauillac is een klassieker uit de Franse keuken “Onglet aux échalotes”.
zaterdag 17 december 2016
Wijnsuggesties voor de feestdagen (1/3) : Delhaize
Eerder deze maand hadden we reeds onze themaweek “Stijlvolle
geschenktips”, maar omdat we het echt niet kunnen laten tijdens deze feestmaand
gooien we er nog een extra mini-themareeks tegenaan. Op onze blog kan je
hoofdzakelijk artikels vinden over cocktails en sterke dranken, maar in de
aanloop naar de feestdagen brengen we met heel veel plezier ook wat wijnsuggesties. In deze mini-reeks
krijgen jullie achtereenvolgens wijntips van Delhaize, Lidl en de Italiaanse
wijnspecialist Selezione Vini Italiani.
We starten deze reeks met Delhaize, waar we te rade gingen bij wijnexpert Christophe Bollijn. Hij selecteerde voor ons 5 mooie flessen. Als kers op de taart mogen we jullie meedelen dat al deze wijnen tot en met 4/01/2017 ook nog eens in promotie zijn.
Bulgarije – Thracian Valley
Bordeaux – Saint-Emillion
Deze wijnen zijn verkrijgbaar in de Delhaize supermarkten of via Delhaize Wineworld.
We starten deze reeks met Delhaize, waar we te rade gingen bij wijnexpert Christophe Bollijn. Hij selecteerde voor ons 5 mooie flessen. Als kers op de taart mogen we jullie meedelen dat al deze wijnen tot en met 4/01/2017 ook nog eens in promotie zijn.
DOMAINE BOYAR - QUANTUM
2015
€6.29 -30% --> €4.40Bulgarije – Thracian Valley
Deze
wijn uit Bulgarije is het resultaat van een zoektocht naar harmonie, balans en
perfectie. De Chardonnay druiven die gebruikt worden in deze wijn komen uit de
Thracian Valley, de meest zuidelijke regio van Bulgarije. De Chardonnay is
groen geel van kleur, de neus is uitbundig en fruitig met nectarine, citrus en
vanille. Zacht en droog van smaak met fruit, een exotische kruidigheid en een
klein sprankeltje. Deze wijn combineert heerlijk met vis, wit vlees en salades.
LAS ALDEAS – BOBAL OLD VINES
2013
€7.29
-20% --> €5.83
Valencia
- Utiel-Requena
Een
moderne Spaanse van de klassieke bobaldruif. Bobal is dé druif van Utiel-Requena,
de streek bij Valencia. Het is één van de rijzende sterren in Spanje. De oude
wijnstokken produceren minder druiven, maar de druiven die van de plant komen,
hebben veel meer smaak. Dat proef je in deze wijn. Met sappige fruit zoals
blauwe bes en zwarte pruim en een warme kruidigheid meegegeven door de rijping
in houten vaten komt deze wijn erg evenwichtig over. Geniet ervan bij
geroosterd vlees of een lekkere stoofpot.
SANTA TIERRA - ESTATE CUVÉE 5 2013
€7.19 -20% --> €5.75
Chili - Colchagua Valley
Een
blend van Cabernet-Sauvignon, Carmenère, Petit Verdot, Pinot Noir en Syrah. Het
kan niet anders dat de combinatie van deze edele druiven een super complexe en
intense wijn voortbrengt. De wijn is diep kersenrood met paarse rand. De
aroma’s zijn intens en complex met rijp rood fruit, een vleugje chocolade en
een koffietoets. De smaak is sappig, warm en volfruitig met edele tannines en
een zeer lange afdronk. Voor bij stevige wildgerechten en waarom niet met
chocolade.
DOMAINES
SCHLUMBERGER - GRAND CRU SAERING
2012
€11.99
-30% --> €8.39
Alsace
– Grand Cru
Searing
is één Grand Cru’s van het domein Schlumberger. Door de unieke ligging van
deze topwijngaard en de aandacht die aan deze wijn wordt besteedt tijdens de
vinificatie krijgt men een erg geconcentreerde en complexe wijn. Deze Riesling
toont de typiciteit van de druif door een combinatie van wit steenfruit en een
lichte floraliteit enerzijds en een aardse mineraliteit anderzijds. Ideaal in
combinatie met Oosterse keuken zoals sushi of een zoetzuur gerecht, dichter bij
huis eventueel te serveren bij een zalmcarpaccio met gember.
CHÂTEAU VIEUX POURRET –
2012
€14.99 -20% --> €11.99Bordeaux – Saint-Emillion
In
het hart van het legendarische wijndropje Saint-Emillion ligt het Château Vieux
Pourret. De kwaliteitswijngaard van slechts 6 hectare is de perfecte reflectie
van de appellatie. De wijn wordt gemaakt volgende de tradities van de
Bordeauxwijn en rijpt 1 jaar in houten eiken vaten. De eigenaar, Emmanuel Coudroy,
heeft er zijn missie van gemaakt om een elegante en soepele Saint-Emillion te
produceren die het verdient om het Grand Cru label te dragen. Aangename
begeleider van vederwild, wit vlees en de kaasschotel.
Deze wijnen zijn verkrijgbaar in de Delhaize supermarkten of via Delhaize Wineworld.
vrijdag 16 december 2016
Extra geschenktip : Alchemistbox Smoky Spiced Apple
Dat het zeer drukke tijden zijn bij de invoerders en distributeurs
van dranken hebben we al meermaals kunnen vaststellen, hierdoor kwam helaas deze
mooie Alchemistbox te laat toe om nog deel te nemen aan onze themaweek
“Stijlvolle geschenktips voor de eindejaarsfeesten”. Maar we weten natuurlijk
dat heel wat mensen nog tot de laatste dag op zoek blijven naar dat ene
geschikte kadootje. Misschien is deze box wel jouw ideale cocktail-geschenk?
Vul een Old Fashioned glas met ijsblokken. Voeg beide moonshine varianten toe en roer een tiental seconden met de barlepel. Vul verder aan met Ginger-Ale. Voeg voorzichtig twee kaneelstokjes en een stuk sinaasappelschil toe aan de cocktail voor een extra aroma tijdens het proeven.
De Alchemistbox Smoky
Spiced Apple bevat zo ongeveer alles wat je nodig hebt om 4 perfecte
kerstcocktails te maken op basis van twee varianten van de ons reeds gekende
Ole Smoky Moonshine. De inhoud van deze box zorgt ook bij de meer ervaren
cocktail-hobbyist beslist voor een glimlach op het gezicht. Volgende zaken vinden
we terug in de doos :
- Twee flesjes Schweppes Premium Mixer Ginger Ale
- Een barlepel
- Een glazen ‘Alchemist maatbekertje’ met handige en vooral zeer duidelijk afleesbare inhoudsaanduidingen (wat ik toch nog wel eens mis op gewone jiggers)
- Kaneelstokjes
- Een 100 ml flesje Ole Smoky Cinnamon Moonshine
- Een 100 ml flesje Ole Smoky Apple Pie Moonshine
- Een brochure met de werkwijze voor je cocktails
Smoky Spiced Apple cocktail
Ingrediënten
20 ml Ole Smoky Moonshine Cinnamon
25 ml Ole Smoky Moonshine Apple Pie
100 ml Schweppes Premium Mixer Ginger Ale
2 kaneelstokjes
Een stukje sinaasappelschil (opgelet: Dit is uiteraard een vers product en zit niet mee in de box !)
Bereiding20 ml Ole Smoky Moonshine Cinnamon
25 ml Ole Smoky Moonshine Apple Pie
100 ml Schweppes Premium Mixer Ginger Ale
2 kaneelstokjes
Een stukje sinaasappelschil (opgelet: Dit is uiteraard een vers product en zit niet mee in de box !)
Vul een Old Fashioned glas met ijsblokken. Voeg beide moonshine varianten toe en roer een tiental seconden met de barlepel. Vul verder aan met Ginger-Ale. Voeg voorzichtig twee kaneelstokjes en een stuk sinaasappelschil toe aan de cocktail voor een extra aroma tijdens het proeven.
TIP: Enkele
druppels Angostura bitters toevoegen aan dit recept zal een meer kruidige smaak
opleveren en tevens meer balans bieden aan de sterke kaneel.
De Alchemistbox is onder meer verkrijgbaar via de Luxury ForMen webshop
Meer info op www.alchemistbox.be - Met dank aan Grit Beverages.
Meer info op www.alchemistbox.be - Met dank aan Grit Beverages.
donderdag 15 december 2016
Bezoek aan The Owl Distillery en review van Belgian Owl Whisky
De meeste whiskykenners zijn het erover eens dat werkelijk elk aspect van het productie- en rijpingsproces bijdraagt tot het uiteindelijke resultaat : de gebruikte granen, het gebruikte water, de grootte en vorm van de stookketels, de gebruikte vaten, de omgeving waarin de vaten rijpen en zelfs de hoogte waarop dat gebeurt. Wanneer je een whiskystokerij wil opstarten zal je dus eerst en vooral op zoek moeten naar kwalitatieve grondstoffen en… degelijke stookketels. Voor die ketels zijn er kort samengevat een drietal opties :
Toen Belgian Owl van start ging in 2004 werkten ze met oude Zwitserse ketels van 500 liter uit 1880, die ze “derdehands” op de kop konden tikken in Frankrijk. Een jaar later sprak zaakvoerder Etienne Bouillon reeds al zijn connecties in Schotland aan om hem op de hoogte te brengen zodra er tweedehandse ketels beschikbaar zouden komen.
Voor zover onze bronnen kloppen zijn de Schotten heel erg vaderlandsgezind en staan ze zelden of nooit toe dat hun prachtige koperen alambieken het land verlaten. De kans dat een “kleine” whiskystoker uit regio Luik dan toch zulke topketels kan binnenhalen is vrijwel onbestaand. Toch is dit exact wat The Owl Distillery heeft klaargespeeld, Etienne kocht begin 2013 twee gebruikte ‘pot stills’ uit het bouwjaar 1898. Ze zijn afkomstig uit de bijna legendarische Caperdonich Distillery in Schotland, een stokerij die stilgelegd werd in 2002 maar voordien uitstekende whisky heeft geproduceerd. Het gaat om een ‘wash still’ van 11.000 liter en een ’spirit still’ voor de tweede distillatie van 8.000 liter.
Het terrein van Caperdonich in Rothes (regio Speyside) werd verkocht en slechts bij grote uitzondering werden de ketels te koop aangeboden aan een “buitenlander”. Een team van 11 Schotse installateurs van Forsyths kwam in februari 2013 naar Luik om 8 weken lang 7 dagen op 7 de fabriek in te richten en een doorgedreven training te geven over de bediening en het onderhoud van deze installatie. Door de aankoop van deze tweedehandse stookketels kon Belgian Owl zijn productie optrekken van 20.000 flessen naar een maximale botteling capaciteit van 80.000 flessen (voor het academisch jaar 2016/2017).
Om een spirit effectief “whisky” te mogen noemen moet deze minstens 3 jaar rijpen op eiken vaten. De eerste whisky uit deze Caperdonich-ketels werd geproduceerd in 2013 en kon dus pas dit jaar gebotteld worden.
Uiteraard weet het team van Belgian Owl deze prachtige ketels ook optimaal te benutten. Ze behaalden in het verleden reeds meerdere prachtige onderscheidingen zoals vb. “Beste Single Malt Whisky van Europa” in 2011 en 2015. De stokerij in de buurt van Grace-Hollogne (Luik) werd opgestart in 2004, met de bedoeling om een single malt whisky te produceren met grondstoffen uit Haspengouw. Sinds 3,5 jaar is The Owl Distillery gevestigd in Fexhe-le-Haut-Clocher, in een Haspengouwse hoeve uit de 17de eeuw.
Enkele weken geleden brachten we een bezoek aan deze stokerij en hadden het geluk om niet alleen een rondleiding te krijgen doorheen de stokerij en de omliggende landerijen, maar Etienne had ook voldoende tijd voorzien om het verhaal van de stokerij en de whisky te vertellen en al onze vragen te beantwoorden. Uit ons gesprek bleek vooral zijn zeer grote liefde voor de streek, het was al altijd zijn grote droom om een prachtige single malt whisky te produceren met gerst en water uit zijn eigen streek, het ‘droge Haspengouw’, waar er een metersdikke mineraalrijke laag teelaarde ligt en waar een waterlaag zit op ongeveer 38 meter diepte. Al het gerst en water wat gebruikt wordt in het productieproces komt uit deze streek wat de whisky ook tot een echt terroirproduct maakt. En aangezien de stokerij ook nog eens pal op de taalgrens ligt kan deze whisky moeilijk nog Belgischer zijn dat hij al is. De samenwerking met de boeren die het gerst telen is zeer intens en Etienne spreekt zelfs over zijn eigen versie van ‘fair trade’ voor deze samenwerking. Zelfs tijdens ons bezoek op een ogenblik dat er helemaal niet gestookt werd, liepen de boeren er voortdurend binnen en buiten.
Het mouten gebeurt door een extern bedrijf en zonder gebruik te maken van turf. Dit resulteert dan ook in een zachte whisky. Voor wat betreft de vaten kopen ze steeds ‘first fill’ bourbon vaten van dezelfde stokerij in Kentucky, waar ook steeds exact dezelfde bourbon in heeft gezeten voor exact dezelfde rijpingstijd. Dit uiteraard om ook voor de Belgian Owl whisky steeds exact dezelfde invloeden te krijgen vanuit de vaten.
The Belgian Owl bottelt vandaag zowel ongerijpte spirit als single malt whisky die 3 jaar gerijpt heeft op eiken vaten. Omdat ze zelf nogal nieuwsgierig zijn naar de invloed van het rijpen hebben ze soms ook wel eens ‘tussentijdse versies’ in de aanbieding die 12 of 24 maanden gerijpt hebben. Door de komst van de nieuwe stookketels en de grotere productiecapaciteit slaagt Belgian Owl er voor het eerst in om het hele jaar rond continu hun whisky te kunnen aanbieden. Naar de toekomst toe zijn er meerdere plannen zoals langer gerijpte whisky, export naar andere landen enz.
Het resultaat van al hun inspanningen is een mooi goudgele whisky die dankzij de rijping van slechts drie jaar een perfect evenwicht geeft tussen de eigenheid van de Haspengouw, vertaald in de smaken van het distillaat, en de duidelijke invloeden van het bourbonvat. Een fruitig aroma van appels en peren, maar er gaat ook iets in de richting van wafels of appeltaart. In de mond heel fris, opnieuw appel en wafels maar ook wat citrus. Duidelijk vanille van het eikenhout, zeker wanneer je het glas even verwarmd in je handpalm.
Toevallig hadden we ook nog een oudere fles in de bar staan met whisky die nog uit de oude Zwitserse ketels kwam. Als we vergelijken dan was de oude whisky ietwat lichter van kleur en geur. De smaak was iets nootachtiger en minder uitgesproken. De nieuwe versie heeft duidelijk veel meer de aroma’s en smaken die typisch zijn voor een Schotse Speyside-whisky. De invloed van de grootte en de vorm van de stookketels is hiermee overduidelijk bewezen.
De appels en peren in smaak en aroma vragen natuurlijk om een cocktail waar we deze richting uitgaan en dat past natuurlijk ook schitterend bij het winterseizoen.
Cocktail Winter Owl
Ingrediënten
4 cl Belgian Owl Single Malt
1 barlepel vlierbloesemsiroop
5 cl troebel appelsap
1 'Red Love' appel
Optioneel : Kaneelstokje
Bereiding
Vul een whiskytumbler met flink wat ijsblokken. Giet hierover eerst de vlierbloesemsiroop, daarna de whisky en het gekoelde appelsap. Roer even om alles goed te mengen.
Versier met enkele fijne plakjes appel en eventueel een kaneelstokje.
TIP : Wil je er een wat lichter aperitief van maken, neem dan gewoon een longdrinkglas i.p.v. een whiskyglas en voeg wat extra appelsap toe !
Meer foto's kan je vinden in een album op onze Facebook pagina.
- Je gebruikt een kleine universele stookketel die vb. ook gebruikt wordt voor het stoken van gin, grappa of eau-de-vie.
- Je koopt nieuwe ketels die voor jou op maat worden gemaakt. (vb. we zagen enkele maanden geleden bij Stokerij Het Anker twee gloednieuwe ‘pot stills’ van een bescheiden formaat, afkomstig van Forsyths)
- Je kiest voor tweedehandse ketels, waarvan de kwaliteit uiteraard reeds meer dan bewezen is.
Toen Belgian Owl van start ging in 2004 werkten ze met oude Zwitserse ketels van 500 liter uit 1880, die ze “derdehands” op de kop konden tikken in Frankrijk. Een jaar later sprak zaakvoerder Etienne Bouillon reeds al zijn connecties in Schotland aan om hem op de hoogte te brengen zodra er tweedehandse ketels beschikbaar zouden komen.
Voor zover onze bronnen kloppen zijn de Schotten heel erg vaderlandsgezind en staan ze zelden of nooit toe dat hun prachtige koperen alambieken het land verlaten. De kans dat een “kleine” whiskystoker uit regio Luik dan toch zulke topketels kan binnenhalen is vrijwel onbestaand. Toch is dit exact wat The Owl Distillery heeft klaargespeeld, Etienne kocht begin 2013 twee gebruikte ‘pot stills’ uit het bouwjaar 1898. Ze zijn afkomstig uit de bijna legendarische Caperdonich Distillery in Schotland, een stokerij die stilgelegd werd in 2002 maar voordien uitstekende whisky heeft geproduceerd. Het gaat om een ‘wash still’ van 11.000 liter en een ’spirit still’ voor de tweede distillatie van 8.000 liter.
Het terrein van Caperdonich in Rothes (regio Speyside) werd verkocht en slechts bij grote uitzondering werden de ketels te koop aangeboden aan een “buitenlander”. Een team van 11 Schotse installateurs van Forsyths kwam in februari 2013 naar Luik om 8 weken lang 7 dagen op 7 de fabriek in te richten en een doorgedreven training te geven over de bediening en het onderhoud van deze installatie. Door de aankoop van deze tweedehandse stookketels kon Belgian Owl zijn productie optrekken van 20.000 flessen naar een maximale botteling capaciteit van 80.000 flessen (voor het academisch jaar 2016/2017).
Om een spirit effectief “whisky” te mogen noemen moet deze minstens 3 jaar rijpen op eiken vaten. De eerste whisky uit deze Caperdonich-ketels werd geproduceerd in 2013 en kon dus pas dit jaar gebotteld worden.
Uiteraard weet het team van Belgian Owl deze prachtige ketels ook optimaal te benutten. Ze behaalden in het verleden reeds meerdere prachtige onderscheidingen zoals vb. “Beste Single Malt Whisky van Europa” in 2011 en 2015. De stokerij in de buurt van Grace-Hollogne (Luik) werd opgestart in 2004, met de bedoeling om een single malt whisky te produceren met grondstoffen uit Haspengouw. Sinds 3,5 jaar is The Owl Distillery gevestigd in Fexhe-le-Haut-Clocher, in een Haspengouwse hoeve uit de 17de eeuw.
Enkele weken geleden brachten we een bezoek aan deze stokerij en hadden het geluk om niet alleen een rondleiding te krijgen doorheen de stokerij en de omliggende landerijen, maar Etienne had ook voldoende tijd voorzien om het verhaal van de stokerij en de whisky te vertellen en al onze vragen te beantwoorden. Uit ons gesprek bleek vooral zijn zeer grote liefde voor de streek, het was al altijd zijn grote droom om een prachtige single malt whisky te produceren met gerst en water uit zijn eigen streek, het ‘droge Haspengouw’, waar er een metersdikke mineraalrijke laag teelaarde ligt en waar een waterlaag zit op ongeveer 38 meter diepte. Al het gerst en water wat gebruikt wordt in het productieproces komt uit deze streek wat de whisky ook tot een echt terroirproduct maakt. En aangezien de stokerij ook nog eens pal op de taalgrens ligt kan deze whisky moeilijk nog Belgischer zijn dat hij al is. De samenwerking met de boeren die het gerst telen is zeer intens en Etienne spreekt zelfs over zijn eigen versie van ‘fair trade’ voor deze samenwerking. Zelfs tijdens ons bezoek op een ogenblik dat er helemaal niet gestookt werd, liepen de boeren er voortdurend binnen en buiten.
Het mouten gebeurt door een extern bedrijf en zonder gebruik te maken van turf. Dit resulteert dan ook in een zachte whisky. Voor wat betreft de vaten kopen ze steeds ‘first fill’ bourbon vaten van dezelfde stokerij in Kentucky, waar ook steeds exact dezelfde bourbon in heeft gezeten voor exact dezelfde rijpingstijd. Dit uiteraard om ook voor de Belgian Owl whisky steeds exact dezelfde invloeden te krijgen vanuit de vaten.
The Belgian Owl bottelt vandaag zowel ongerijpte spirit als single malt whisky die 3 jaar gerijpt heeft op eiken vaten. Omdat ze zelf nogal nieuwsgierig zijn naar de invloed van het rijpen hebben ze soms ook wel eens ‘tussentijdse versies’ in de aanbieding die 12 of 24 maanden gerijpt hebben. Door de komst van de nieuwe stookketels en de grotere productiecapaciteit slaagt Belgian Owl er voor het eerst in om het hele jaar rond continu hun whisky te kunnen aanbieden. Naar de toekomst toe zijn er meerdere plannen zoals langer gerijpte whisky, export naar andere landen enz.
Het resultaat van al hun inspanningen is een mooi goudgele whisky die dankzij de rijping van slechts drie jaar een perfect evenwicht geeft tussen de eigenheid van de Haspengouw, vertaald in de smaken van het distillaat, en de duidelijke invloeden van het bourbonvat. Een fruitig aroma van appels en peren, maar er gaat ook iets in de richting van wafels of appeltaart. In de mond heel fris, opnieuw appel en wafels maar ook wat citrus. Duidelijk vanille van het eikenhout, zeker wanneer je het glas even verwarmd in je handpalm.
Toevallig hadden we ook nog een oudere fles in de bar staan met whisky die nog uit de oude Zwitserse ketels kwam. Als we vergelijken dan was de oude whisky ietwat lichter van kleur en geur. De smaak was iets nootachtiger en minder uitgesproken. De nieuwe versie heeft duidelijk veel meer de aroma’s en smaken die typisch zijn voor een Schotse Speyside-whisky. De invloed van de grootte en de vorm van de stookketels is hiermee overduidelijk bewezen.
De appels en peren in smaak en aroma vragen natuurlijk om een cocktail waar we deze richting uitgaan en dat past natuurlijk ook schitterend bij het winterseizoen.
Cocktail Winter Owl
4 cl Belgian Owl Single Malt
1 barlepel vlierbloesemsiroop
5 cl troebel appelsap
1 'Red Love' appel
Optioneel : Kaneelstokje
Bereiding
Vul een whiskytumbler met flink wat ijsblokken. Giet hierover eerst de vlierbloesemsiroop, daarna de whisky en het gekoelde appelsap. Roer even om alles goed te mengen.
Versier met enkele fijne plakjes appel en eventueel een kaneelstokje.
TIP : Wil je er een wat lichter aperitief van maken, neem dan gewoon een longdrinkglas i.p.v. een whiskyglas en voeg wat extra appelsap toe !
Meer foto's kan je vinden in een album op onze Facebook pagina.
maandag 12 december 2016
Virtuele Whiskyreis Glenfiddich
Het is intussen reeds 14 jaar geleden dat ik een zomerse roadtrip
deed door Schotland en er ook vijf bekende whisky-distilleries bezocht.
Glenfiddich was ook toen al het meest bekende en best verkopende merk van
Schotse single malt whisky. Ik herinner me nog dat ik toen al vond dat die
rondleiding (en de shop) de grootste en toch wel meest commerciële waren van de
5 waaraan ik deelnam. Wanneer je in Schotland meerdere stokerijen bezoekt dan
valt op dat de uitleg tijdens de rondleiding overal heel erg op elkaar lijkt.
Je krijgt steeds heel veel informatie over het productieproces van hun
‘levenswater’, maar niet echt veel uitleg over de verschillende bottelingen.
Ongeveer een maand geleden zag ik een Facebook-advertentie
voor de ‘Virtuele Whiskyreis’ van Glenfiddich, die door Tony van Rooijen in
meerdere theaterzalen in België en Nederland wordt gebracht. Tony is een
officiële ‘Whisky Ambassador’ van Glenfiddich en kent hun verhaal dus als geen
ander. Toen de voorstelling ook in Hasselt langs kwam gingen we kijken. Aangezien
ik mijn komst vooraf had gemeld, stond Tony me al op te wachten aan de ingang
en hadden we een leuke babbel nog voor de voorstelling van start ging. Op de
stoel lag voor iedereen een proefdoos klaar met samples van alle whisky’s, een
boekje met het hele verhaal van Glenfiddich, een proefglas, water, pipetje en
balpen. Zelden zo’n mooie en luxueuze proefset gekregen tijdens een tasting.
De voorstelling heeft als rode draad een virtueel bezoek aan
de Glenfiddich Distillery in Dufftown. Vanuit een tekening van het hele complex
klikt Tony op een gebouw, waarna we via een korte video een blik krijgen op dat
gedeelte van het productieproces. Gedurende de rondleiding proeven we ook
achtereenvolgens de verschillende bottelingen uit het gamma, waaronder zelfs
een ‘speciale’ die zopas op de markt werd gebracht. Tussendoor was er ook
steeds de mogelijkheid om vragen te stellen.
We proefden volgende whisky’s, alleen de volgorde was iets
anders, zodat de smaken en aroma’s meer in stijgende lijn gingen. Mijn
persoonlijke favoriet blijft nog steeds de zachte maar heel erg smaakvolle
Solera Reserve.
- Glenfiddich 12 years old (de bekende ‘signature malt’ die wereldwijd een succesverhaal is)
- Glenfiddich 14 years old (hout, vanille, … de langere rijping proef je onmiddellijk)
- Glenfiddich 15 years old Solera Reserve (een mix van 3 vaten, afkomstig uit het beroemde Solera vat wat nooit lager dan de helft wordt leeggemaakt)
- Glenfiddich 18 years old (warme appel met kaneel, ideale whisky voor foodpairing met een stuk warme appeltaart)
- Glenfiddich 21 years old (deze whisky kreeg een finish in een vat waar voordien rum in zat)
- Glenfiddich IPA Experiment (een whisky uit de
nieuwe experimentele reeks. Deze whisky mocht rijpen in een vat waar voordien
even een ‘Indian Pale Ale’ biertje in zat.)
In tegenstelling tot de tour in Dufftown kregen we tijdens
deze voorstelling heel veel uitleg over de bottelingen en door het proeven
onder begeleiding konden we de verschillen ook duidelijk waarnemen en
onderscheiden. Dit alleen maakt deze voorstelling al zeer interessant voor
liefhebbers van een lekkere single malt. Tussendoor kwamen er nog heel wat
‘weetjes’ naar boven. Zo weet ik nu eindelijk waarom de Schotse distilleries
steeds bourbonvaten opkopen uit America. Het klopt natuurlijk dat ze bij de
productie van bourbon de vaten slechts eenmaal mogen gebruiken waardoor er een
ruime tweedehandsmarkt is, maar een sterker argument is dat de gierige schotten
die vaten kunnen opkopen voor pakweg 50 dollar per stuk, terwijl ze voor porto-
of sherryvaten gemakkelijk 400 tot 800 Euro betalen.
Het was een zeer aangename en leerrijke avond in het
Hasseltse Cultuurcentrum. Komt Tony bij jou in de buurt met zijn virtuele
whiskyreis, dan wil ik zijn voorstelling zeker aanbevelen. Meer info op http://www.virtuelewhiskyreis.nl/
zaterdag 10 december 2016
Stijlvolle geschenktips : Johnnie Walker Blue Label Winter Edition
Bij het samenstellen van deze themaweek heb ik er zorg voor
gedragen om producten te selecteren uit verschillende prijsklassen. Tenslotte
verdient deze maand toch iedereen een leuk geschenkje, ongeacht het voorziene budget.
De topper waarmee we deze themaweek afsluiten is natuurlijk een exclusief
geschenk, waarvan er slechts 100 flessen beschikbaar zijn voor de Belgische
markt : Johnnie Walker Blue Label Winter
Edition.
Ik vernam trouwens dat er voor de UK 600 flessen beschikbaar zouden zijn en voor Duitsland 636 flessen, een handige tip voor wie nog gaat kerstshoppen in Londen, Aken of Keulen !
Johnnie Walker heeft meerdere bottelingen in zijn gamma (Red Label, Black Label, Double Black, Green Label, … ), maar deze speciale Blue Label flessen komen slechts nu en dan op de markt, in een beperkte uitgave en meestal in aanloop naar de feestdagen. Slechts één op tienduizend vaten, afkomstig uit alle uithoeken van Schotland, komt in aanmerking voor gebruik in deze luxe-blend. Blue Label is een zachte whisky boordevol aroma’s. Denk aan toetsen van gedroogd fruit, hout, honing, noten, kruiden, bloemen en een vleugje rook wat ook blijft hangen in de nasmaak. Absoluut een whisky om puur van te genieten, met een glas ijswater ernaast om wisselend tussen beide glazen telkens weer opnieuw op zoek te gaan naar alle smaken en aroma’s. Maar toch durft Johnnie Walker het ook aan om een cocktailrecept met ons te delen wat alle sterke punten nog eens extra in de verf zet. Deze ‘Four Corners’ cocktail is een variatie op de Old Fashioned en geïnspireerd op de reizen die Johnnie Walker en zijn vertegenwoordigers maakten naar alle uithoeken van onze planeet.
5 cl Johnnie Walker Blue Label Winter Edition
1 scheutje kokossuikersiroop
3 druppels kardemom bitters
1 Morello kers en een stukje sinaasappelschil
Johnnie Walker Blue Label Wintereditie is verkrijgbaar bij de betere whiskyspeciaalzaak.
Ik vernam trouwens dat er voor de UK 600 flessen beschikbaar zouden zijn en voor Duitsland 636 flessen, een handige tip voor wie nog gaat kerstshoppen in Londen, Aken of Keulen !
Johnnie Walker heeft meerdere bottelingen in zijn gamma (Red Label, Black Label, Double Black, Green Label, … ), maar deze speciale Blue Label flessen komen slechts nu en dan op de markt, in een beperkte uitgave en meestal in aanloop naar de feestdagen. Slechts één op tienduizend vaten, afkomstig uit alle uithoeken van Schotland, komt in aanmerking voor gebruik in deze luxe-blend. Blue Label is een zachte whisky boordevol aroma’s. Denk aan toetsen van gedroogd fruit, hout, honing, noten, kruiden, bloemen en een vleugje rook wat ook blijft hangen in de nasmaak. Absoluut een whisky om puur van te genieten, met een glas ijswater ernaast om wisselend tussen beide glazen telkens weer opnieuw op zoek te gaan naar alle smaken en aroma’s. Maar toch durft Johnnie Walker het ook aan om een cocktailrecept met ons te delen wat alle sterke punten nog eens extra in de verf zet. Deze ‘Four Corners’ cocktail is een variatie op de Old Fashioned en geïnspireerd op de reizen die Johnnie Walker en zijn vertegenwoordigers maakten naar alle uithoeken van onze planeet.
De kokossuiker, een
natuurlijke zoetstof gemaakt van het sap van kokospalmbloesems, verwijst naar Amerika.
De druppels kardemom bitters vertegenwoordigen
India en het warme klimaat van de kruidenroute. De morello kers weerspiegelt
Azië, waar de Japanse kerselaren het dynamische karakter van de seizoenen
symboliseren.
Cocktail : Four
Corners
Ingrediënten5 cl Johnnie Walker Blue Label Winter Edition
1 scheutje kokossuikersiroop
3 druppels kardemom bitters
1 Morello kers en een stukje sinaasappelschil
Bereiding
Voeg alles samen in een whisky tumblerglas met ijsblokjes. Even kort roeren om te mengen.
Voeg alles samen in een whisky tumblerglas met ijsblokjes. Even kort roeren om te mengen.
vrijdag 9 december 2016
Stijlvolle geschenktips : Discovery Box Vermouth
Misschien wel het fijnste aspect van deze feestmaand zijn de
vele leuke geschenkboxen die nu in de winkels liggen. Bij supermarktketen
Delhaize ontdekten we een reeks van drie aperitiefboxen, waarvan we er ook
eentje op onze testbank gooiden. Wij testten de ‘Discovery Box Vermouth’, maar ik vermeld
graag dat er in dezelfde reeks ook een ‘Discovery Box Gin’ verkrijgbaar is met twee kleine flesjes B-Gin en
als laatste is er ook nog een ‘Discovery Box 0% alcohol’ met Teichenné, speciaal voor de Bob's.
In onze Discovery Box Vermouth vinden we een flesje van 37,5 cl Carpano Antica Formula vermout, zonder twijfel één van de betere vermouts die je vandaag kan vinden in de supermarkt. Verder bevat deze box een mooi Negroni-glas en meerdere doosjes met specerijen die je als botanical in het glas kan toevoegen: gedroogde sinaasappelschijfjes, steranijs, kaneel en sinaasappelzeste.
Uiteraard kan je hiermee al een lekker aperitiefje op tafel zetten. Vul het glas met ijsblokken, voeg 5 cl vermout toe, versier het glas met een steranijsje en een sinaasappelschijfje en klaar !
3 cl Biercée Gin Thesis & Antithesis
3 cl Campari
Steranijs
Gedroogd sinaasappelschijfje
In onze Discovery Box Vermouth vinden we een flesje van 37,5 cl Carpano Antica Formula vermout, zonder twijfel één van de betere vermouts die je vandaag kan vinden in de supermarkt. Verder bevat deze box een mooi Negroni-glas en meerdere doosjes met specerijen die je als botanical in het glas kan toevoegen: gedroogde sinaasappelschijfjes, steranijs, kaneel en sinaasappelzeste.
Uiteraard kan je hiermee al een lekker aperitiefje op tafel zetten. Vul het glas met ijsblokken, voeg 5 cl vermout toe, versier het glas met een steranijsje en een sinaasappelschijfje en klaar !
Voor mij mocht het toch net iets meer zijn, dus ik koos voor
een ‘Negroni on the rocks’, vertrekkende vanaf deze ingrediënten.
Ingrediënten
3 cl Carpano Antica Formula Vermout3 cl Biercée Gin Thesis & Antithesis
3 cl Campari
Steranijs
Gedroogd sinaasappelschijfje
Bereiding
Voeg de drie dranken samen in een mengbeker met veel ijs.
Stevig roeren tot alles goed gemengd en gekoeld is. Doorheen een zeefje
uitgieten in het Negroni-glas, gevuld met verse ijsblokken.
Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje en een
steranijs.
De drie verschillende Discovery boxen zijn verkrijgbaar bij
Delhaize.
donderdag 8 december 2016
Stijlvolle geschenktips : Samplebox met whisky uit de Elzas
Voor wie het idee van whisky-samples wel leuk vindt, maar
niet dadelijk interesse heeft in een abonnementsformule, vond ik bij ABC Totaal
nog een leuke samplebox met 3 tubes van 4 cl. Deze leverancier staat vooral
bekend om zijn ietwat eigenzinnige bottelingen van Elzaswhisky. Deze samplebox is alleszins een leuk pakketje voor onder de
kerstboom.
In de tubes zitten volgende drie whisky’s :
In de tubes zitten volgende drie whisky’s :
- AWA (Authentic Whisky Alsace) :
In de neus heel veel fruit, typisch voor de muskaatdruif. In
de mond een mooie ronde fruitige compotesmaak.
- WAT (Whisky Authentic Terroir) :
In de neus heel veel hout, wat typisch is voor Armagnac,
amandelschors, pitten van fruit en lentebloemen. In de mond een vrij stevige
start door het hogere alcoholgehalte, maar verder rond en elegant. Een whisky om van
te genieten.
- WAW (Whisky Authentic World) :
Na de reeks AWA (Authentic Whisky Alsace) en WAT (Andere
gebieden dan de Elzas) is er nu een nieuw gamma WAW waarbij vaten uit de hele
wereld worden gebruikt voor de rijping. Het eerste resultaat is een rijping op
Olorosso sherryvaten. We nemen toetsen waar die we ook kennen van de Schotse
whisky’s.
Deze samplebox, maar uiteraard ook flessen met deze verschillende whisky's, zijn verkrijgbaar via de webshop van ABC
Totaal.
woensdag 7 december 2016
Stijlvolle geschenktips : Big Peat's Christmas Edition
Tijdens het selecteren van de producten voor deze themaweek
heb ik heel wat whisky’s de revue zien passeren. Het lijkt mij een stuk
eenvoudiger om bieren te selecteren voor zo’n themaweek, omdat heel wat
brouwers een speciaal kerstbier op de markt brengen. Zoiets zie je eigenlijk
eerder zelden in de wereld van sterke dranken.
Tot mijn verrassing kwam dan toch plots het voorstel om een
heuse kerstbotteling van een whisky in de reeks op te nemen, Douglas Laing Big Peat’s Christmas Edition
2016 - An offer I couldn’t refuse.
Ondanks de gezellige dikkerd op de verpakking is dit zeker
geen whisky voor watjes. Big Peat is een ‘All Islay’, cask strenght whisky op
54,6% alcohol, uitgebracht als limited edition. Geen kleurstoffen of koude
filtratie. Het is intussen reeds de 6e keer dat deze producent een kersteditie
op de markt brengt. Het is traditioneel steeds een blend van Ardbeg, Bowmore,
Caol Ila en Port Ellen. Deze keer krijgen we de garantie dat ALLE
actieve stokerijen van Islay erin zitten, met als kers op de taart ook opnieuw de
gesloten en bijna legendarische stokerij Port Ellen. De negen kerstsokken op de
verpakking staan voor de negen whiskymerken waaruit deze blend is samengesteld.
De “gewone” Big Peat is uiteraard een botteling die je wel
het hele jaar door kan verkrijgen. Het is een blend van malt whisky’s, enkel en
alleen afkomstig van het eiland Islay. De normale editie is gebotteld aan 46%
alcohol, dus een stuk lichter dan deze kerstversie. Deze blend brengt het zoete
van Caol Ila, de balans van Bowmore, het medicinale van Ardbeg, de grondtonen
van Port Ellen, … elke whisky draagt bij tot het uiteindelijke resultaat. Big
Peat noemen ze niet voor niets ‘Islay in a bottle’.
Deze whisky is uiteraard bedoeld voor liefhebbers van een
whisky met veel turf, om puur te drinken of met een paar druppels water om alle
aroma’s te laten ontwaken.
Met het risico om ruzie te krijgen met de turf-liefhebbers,
maar er zijn toch best wel enkele cocktails die handig gebruik maken van het
stevige turfaroma. Denk maar aan de ‘float’ die je heel voorzichtig als laatste
stap toevoegt op een Penicillin cocktail. Wanneer je deze whisky gebruikt in
een cocktail zullen de smaak en het aroma ook veel minder naar de achtergrond
verdwijnen, in vergelijking met een zachtere whisky. Dit leent zich dan ook uitstekend
voor de typische whiskycocktails zoals een Whisky Sour of een Old Fashioned. Wie
graag wat meer experimenteert moet zeker eens proberen om gelijke delen van deze ‘peated scotch’ en een gewone blended whisky te combineren met 15 ml vermout en
5 ml Pineau de Charentes. Maar nu eerst maar eens genieten van een pure dram.
Douglas Laing Big Peat's Christmas Edition is verkrijgbaar in de betere drankenhandel.