Pagina's

dinsdag 29 november 2016

Stars Hollow Margarita (Gilmore Girls Tribute)


“Gilmore Girls” was een legendarische Amerikaanse TV serie die uitgezonden werd tussen 2000 en 2007. Mijn wederhelft was een echte fan van deze serie en was daarin zeker niet alleen. Elk jaar komt de DVD-box nog wel eens terug naast de TV te liggen. Grote vreugde toen bekend raakte dat dit jaar op Netflix een miniserie van vier gloednieuwe afleveringen zou uitgezonden worden onder de titel “Gilmore Girls : A year in the life”, waarbij elke aflevering zich afspeelt in een bepaald seizoen. De eerste aflevering speelt zich af in de winter, daarna volgen lente, zomer en herfst. Ik kan alvast verklappen dat de laatste vier woorden van de herfstaflevering een stevige cliffhanger vormen.

Uiteraard werden alle toeters en bellen bovengehaald om samen met gelijkgestemde vriendinnen deze nieuwe reeks te bekijken. Wederhelft is foodblogster en verdween in de keuken om typische hapjes te bereiden die ook regelmatig opduiken in de serie. Terloops kreeg ik de vraag om een toepasselijke cocktail te bedenken. Op het Internet kan je enkele originele cocktails uit de serie terugvinden, maar buiten een gewone Martini is de rest amper drinkbaar. Zoek maar eens naar de ‘Rory’ cocktail en je begrijpt wat ik bedoel. Ze noemen het niet voor niets de vloeibare versie van ‘My little pony’ ;-) 
 
Wederhelft en haar vriendinnen zijn naast Cosmo-girls ook wel Margarita-fans, dus vertrek ik van daaruit om iets te creëren wat beter past bij deze sitcom. Deze keer geen Tequila als spirit, maar Amerikaanse Moonshine !
 
Ben je op zoek naar een lekkere cocktail als aperitief voor je kerstfeestje ? Tijdens het experimenteren kwam ik op het bizarre idee om deze cocktail te kleuren met (smaakloze) voedselkleurstof, waardoor hij nog beter paste bij het thema ‘Winter’ en de bijbehorende kerstversieringen.  

Cocktail : “Stars Hollow Margarita”

Ingrediënten (per cocktail)
30 ml Ole Smoky Moonshine
30 ml Vers limoensap
15 ml Vers sinaasappelsap
15 ml Cointreau
1 barlepel tafelzoetstof
Rode voedselkleurstof “Christmas Red”
Gedroogde pomeloschijfjes



Bereiding
Alle ingrediënten mogen samen in een shaker met veel ijs. Krachtig shaken gedurende 15 seconden.

Dubbel strainen (dus doorheen een extra fijn zeefje) in een voorgekoeld Margarita glas.

Versier met een gedroogd schijfje pomelo.

 
 
Kleurtje ?!
Voor de gelegenheid heb ik deze cocktail “Kerst-rood” gekleurd met een smaakloze voedselkleurstof. Per glas volstaat een piepklein druppeltje wat mee in de shaker mag. Dip even een tandenstoker in de kleurstof en dompel dat even in de gevulde shaker.

Ik heb zelf een batch van meerdere cocktails klaargemaakt in een fles en daar enkele druppeltjes kleurstof aan toegevoegd. Door na elk druppeltje eens stevig te schudden met de fles kon ik de kleur vrij nauwkeurig bepalen. Ook hier geldt uiteraard dat je altijd nog een extra druppeltje kan toevoegen, er eentje uithalen is niet mogelijk.

De kleurstof die ik gebruikt heb was een potje met half-vloeibare geconcentreerde kleurpasta, die ze ook gebruiken om vb. de frosting van cupcakes mee te kleuren. Je kan ook vloeibare kleurstof kopen in de supermarkt, maar daar moet je dan wel iets meer van gebruiken.

maandag 28 november 2016

Whisky Events Aberlour en Glenfiddich

De kerstdagen zijn elk jaar opnieuw het perfecte excuus om een uitstekende fles whisky in huis te halen. Bij de whiskyproducenten draaien de promoteams dan ook overuren in deze periode. De volgende weken gaan er in ons land enkele unieke whiskyevents door die ik toch zeker eens wou vermelden. Uiteraard zal Double Strainger nadien ook verslag uitbrengen van deze events !

1. Aberlour
Vrijdag (2/12/2016) organiseert Aberlour een ‘Aberlour Origins Diner’, dit is een ‘slow living’ beleving voor 40 fijnproevers in een ‘Secret Garden’ in Asse. Een originele en uiterst gezellige locatie in “the middle of nowhere”, waar de Aberlour whisky ten volle tot zijn recht kan komen.

Twee topchefs, Pierre Hacha (Wereldkampioen BBQ & Outdoor Cooking  2003) en Alex Joseph (de Californische chef van restaurant Rouge Tomate in Elsene en Benelux Young Chef of the Year 2015), gaan terug naar de basis en bereiden een exclusief diner met de slow smoking techniek en pure producten die recht uit de natuur komen.
 
Whisky specialiste Ann Miller zal zorgen voor een perfecte pairing van deze gerechten met de verschillende whisky bottelingen van Aberlour. Vooraf maken we samen met herborist Ben Brumange kennis met het prachtige domein en de geheimen van de natuur.
 

2. Glenfiddich
Een week later, op vrijdag 9/12/2016, gaat in het Cultureel Centrum van Hasselt een voorstelling door waar whisky-ambassadeur Tony van Rooijen je helemaal meeneemt in de wereld van één van de bekendste whiskymerken : Glenfiddich. Indien je interesse hebt, maar de datum niet past bekijk dan zeker de kalender want er zijn nog meer voorstellingen op andere locaties.
 
Tijdens deze voorstelling krijg je een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Scotland en leer je alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Tijdens de proeverij leer je zelf ook alle smaken, geuren en kleuren ontdekken van deze beroemde whisky.
 


woensdag 23 november 2016

National Espresso Day : Espresso Martini

Op 23 November is het in de Verenigde Staten “National Espresso Day”. Speciaal voor deze feestdag maken we de meest bekende koffie-cocktail : De Espresso Martini.

Deze cocktail werd bedacht in 1983 in SOHO (London), door bartender Dick Bradsell, nadat een jongedame hem vroeg om iets te maken wat “Wakes me up and then <censored> me up”. De Espresso Martini is een mix van vodka, koffielikeur en een stevige vers gezette espresso. Het is een rijke en smaakvolle cocktail met een prachtig schuimlaagje. Een schitterend aperitief voor het kerstfeestje op kantoor. Inderdaad, koffie als aperitief !

Natuurlijk is dit ook weer een cocktail die in elke cocktailbar lichtjes wordt aangepast om de smaken en aroma’s te verfijnen. Ik geef het eenvoudige Kahlua-basisrecept in “parts”. Altijd handig wanneer je grotere hoeveelheden maakt voor een feestje. Reken je toch liever in ml, neem dan 30 ml/part.

Ingrediënten
1 part Kahlua Koffielikeur
1 part Espresso koffie
2 parts Absolut Vodka


Bereiding
Eerst en vooral zetten we een kopje verse espresso. (een kopje Nespresso Arpeggio of Ristretto is ook prima !)


Alle ingrediënten mogen samen in een shaker met veel ijs. Gedurende een tiental seconden krachtig shaken. Strainen in een voorgekoeld Martiniglas. Versier het glas met enkele koffieboontjes.

TIPS :
  • Koffie drinken we naar eigen voorkeur met of zonder suiker. Ook deze cocktail kan je nog wat zoeter maken door 1 cl suikersiroop toe te voegen aan het recept. Het is zeker niet echt nodig, want de koffielikeur op zich is ook al vrij zoet. 
  • Maak eens een Belgische versie en vervang de vodka door Hasseltse Jenever !
  • In plaats van koffieboontjes als versiering kan je ook chocolade koffieboontjes erbij serveren. Het nadeel is dat die wel te zwaar zijn om te blijven drijven.

dinsdag 22 november 2016

Red Rye Manhattan

Enkele weken geleden was ik uitgenodigd op een stevig feestje in Antwerpen, ter gelegenheid van de officiële lancering van Johnnie Walker Blender’s Batch Red Rye. Deze nieuwe botteling is de eerste uit een reeks experimenten van dit welbekende Schotse merk. Voor deze whisky werd een blend gemaakt van mout- en graanwhisky, gerijpt in bourbon vaten en een half jaar op smaak gebracht in ex-Rye vaten. Het resultaat is een eerder zoete en kruidige whisky met toetsen van vers fruit.

Tijdens de lancering konden we de whisky proeven in een viertal cocktails (zie vorig artikel over deze whisky). Deze cocktails waren uiteraard zeer lekker, maar naar mijn gevoel kwam de smaak van de whisky niet sterk genoeg naar voor. Ik wou eerst en vooral de whisky op zich eens rustig proeven om er vervolgens een cocktail mee te maken die deze smaak helemaal centraal zou zetten.

Deze whisky op zich is geen super complexe smaakervaring, maar wel een lekkere ‘easy sipping’ whisky. Niet te zwaar, beetje zoet, beetje kruidig. Krijg je bezoek en zet je deze fles op tafel dan sla je zeker geen slecht figuur. Het is mogelijk de eerste ‘American style’ Scotch Whisky, wat ook duidelijk aangeeft welke cocktails dit zeker ondersteunen. Vermits ik persoonlijk nogal een liefhebber ben van Amerikaanse Bourbon en Rye whiskey, kan ik de smaak van deze nieuwkomer ook zeker wel appreciëren.
 
Cocktail : Red Rye Manhattan




Ingredienten
5 cl Johnnie Walker Red Rye
2 cl Zoete vermouth
1 dash Angostura bitters


Bereiding
Voeg alle ingrediënten samen in een mengglas met ijs en roer tot alles voldoende gemengd en gekoeld is. Strain in een voorgekoeld Martiniglas en versier met een cocktailkers.

zondag 20 november 2016

Delhaize Foodshow Eindejaar

Vorige week stond helemaal in het teken van de nieuwigheden voor de eindejaarsperiode. Nadat we woensdag in Antwerpen de “Pressdays” bezochten van een hele reeks P.R.-bureaus, was vrijdag de Delhaize Foodshow aan de beurt. Journalisten en bloggers mochten samen met de winkeluitbaters alle nieuwigheden ontdekken, die binnenkort opduiken in de eindejaarsfolders.
De eindejaarsshow is elk jaar weer een culinair festijn: de producenten komen zelf ter plaatse om je meer uitleg te geven over hun producten, en je kan ook proeven – véél proeven ;-)

Deze foodshow ging dan wel hoofdzakelijk over verse voedingsproducten. Een aantal van deze producten komen zeker binnenkort aan bod op onze zusterblog Tineke’s Cucina.
Uiteraard werden er ook op vlak van dranken enkele specialiteiten voorgesteld voor de komende feestdagen. Enkele blikvangers werden reeds geselecteerd en zullen opduiken tijdens onze themaweek voor stijlvolle eindejaarsgeschenken.

Op de foto's krijg je alvast een kleine impressie van wat er allemaal te zien en te proeven was. Vanaf december kan je deze producten ook terugvinden in je lokale Delhaize supermarkt !

woensdag 16 november 2016

Mise-en-place : Cocktailkersen

Als je regelmatig thuis een cocktail maakt, is een potje cocktailkersen onontbeerlijk. Er zijn zelfs meerdere cocktails, zoals mijn favoriete Old Fashioned, die specifiek aangeven in het recept om een kers toe te voegen.

Ze zijn te koop in elke supermarkt, met of zonder steeltje. Ze geven kleur aan je drankje en zijn verslavend lekker. Ze smaken door de suikersiroop waarin ze zitten eerder naar snoepjes dan naar kersen. Ook de kleur is eerder die van snoepjes. Deze kersen krijgen dan ook een chemische behandeling in een fabriek en worden daarna helemaal doordrongen met fructosesiroop en rode kleurstof.


Wikipedia : In the United States, a maraschino cherry is a preserved, sweetened cherry, typically made from light-colored sweet cherries such as the Royal Ann, Rainier, or Gold varieties. The cherries are first preserved in a brine solution usually containing sulfur dioxide and calcium chloride to bleach the fruit, then soaked in a suspension of food coloring (common red food dye), sugar syrup, and other components.


Eender welke zichzelf respecterende barman doet dit liever anders. En als we even terugdenken aan vorige generaties, dan herinneren we ons vast ook wel de “krieken op alcohol” die onze grootmoeders of tantes vroeger maakten. Verder in dit artikel krijg je meerdere recepten voor kersen of krieken op alcohol, maar ik heb eerst ook eens bekeken wat er vandaag in de handel verkrijgbaar is. Ik vergeleek 3 verschillende bokalen.

1.  Avila Maraschino kersen (Verkrijgbaar in diverse horeca-groothandels)

Dit is een grote bokaal bedoeld voor de horeca, maar in essentie zijn het ongeveer dezelfde kersen die je in kleinere potjes in elke supermarkt kan terugvinden. Deze kersen zijn ontpit, vrij zoet en redelijk goedkoop. Ik vrees dat ze redelijk goed beantwoorden aan de definitie die ik hierboven heb gegeven. Niet onmiddellijk de voorkeur van een barman, maar bij gebrek aan iets beters kunnen ze dienen.

2. Fabbri Ciliegie Al Liquore (verkrijgbaar in Italiaanse speciaalzaken)

Een compleet ander product, waarbij de kersen duidelijk wel nog in hun originele staat zijn. Ze werden ingemaakt in een redelijk zware likeur. De kersen zijn doordrongen van de smaak, die best wel heel sterk doorkomt. Een prima cocktailkers, maar opletten dat de smaak van de kers de smaak van je cocktail niet te sterk gaat beïnvloeden. Ik zou deze kers eerder met een prikkertje bovenaan het glas bevestigen, dan de kers effectief in het drankje te leggen.

3. Ole Smoky Moonshine Cherries (verkrijgbaar in de betere drankenhandel)

Deze kersen hebben ook duidelijk een voorbewerking ondergaan, maar zitten in dit geval ontpit in een bokaal met een zuivere 100-Proof spirit. Ik mag het uiteraard geen whisky noemen, want de alcohol is niet gerijpt. De kersen zijn niet zoet en goed doordrongen van de moonshine. Voorlopig is dit mijn persoonlijke favoriet. Een leuk extraatje is het feit dat wanneer deze kersen op zijn, je nog wat lekkere moonshine in je bokaal hebt, doordrongen met kersensmaak. Een zoete nectar die je ook perfect kan mixen met Cherry Cola of Ginger Ale.

Zelf cocktailkersen maken

Natuurlijk kan je tijdens het seizoen ook gewoon zelf kersen kopen en inmaken op alcohol. Het recept wat ikzelf in het verleden heb gebruikt kwam van Manuel Wouters. Een prima recept, maar wel met een hoog percentage vruchtensap. Het enige nadeel daarbij is dat je goed moet opletten dat de bokaal perfect afsluit. Ik heb wel eens meegemaakt dat een dichtingselastiek van een Weck-bokaal niet meer helemaal perfect afsloot waardoor de alcohol verdween en het fruitsap begon te gisten. Maar nogmaals, een prima recept als je goede bokalen gebruikt.

Ingrediënten
750 gr zoete kersen met steel
 250 ml bronwater
 125 ml rood druivensap
 100 ml citroensap
 300 ml Maraschino likeur
 250 gr kristalsuiker
 1 mespuntje zout
 2 steranijs
 2 tl amandelextract


Bereiding
Doe alle ingrediënten in een sauspan, behalve de kersen, de likeur en het amandelextract.
 Zachtjes aan de kook brengen tot de suiker helemaal opgelost is. Daarna mag je de kersen en het amandelextract toevoegen.

Laat 10 minuten zachtjes koken en haal dan de pan van het vuur (zelf doen we het wat minder lang om de kersen nog een beet te laten houden). Laat de kersen in het vocht afkoelen. Voeg daarna de Maraschino likeur toe en roer alles goed door elkaar.

Bewaar de kersen in een afgesloten bokaal. Hoe langer je de bokaal laat staan, hoe meer de kersen de smaken zullen opnemen. 
Probeer eventueel ook eens het steranijs te vervangen door vanille (de zaadjes uit ½ vanillestok). De vanillestok was soms wel eens het “geheime ingrediënt” in de “krieken op alcohol” van onze grootmoeders. Ik vond het onder meer terug in dit oude recept van een bekende kandijsuikerfabrikant.  
 
Retro recept van Candico : “Krieken op alcohol”

Ingrediënten
1 kg krieken
1 liter brandewijn 40°
500 gr kandijsuiker
2 kruidnagels
½ vanillestok


Bereiding
Spoel de bokaal met heet water en laat drogen. Was de krieken, snijd de steeltjes tot 2 cm en laat drogen. Plaats de vanillestok in de bokaal. Vul de bokaal met afwisselend een laag krieken en een laag kandijsuiker. Als de bokaal vol is, voeg dan de kruidnagels toe en vul met de brandewijn. Sluit de bokaal hermetisch af en bewaar op een donkere frisse plaats. Laat minstens 3 maanden staan alvorens te gebruiken.

Heel wat grootmoeders gebruikten pure alcohol 96° in plaats van brandewijn, die ze dan zelf versneden met een gelijke hoeveelheid bronwater om op die manier een alcohol van 42,5° te bekomen. 

Ik vond nog een tweede oud recept terug op basis van jenever : 

Retro recept : “Krieken op Jenever”

Ingrediënten
1 kg krieken
1 Kg kristalsuiker
1 Liter Jenever
1 handvol bruine kandijsuiker (optioneel, maar het geeft wel een andere smaak !)


Bereiding
Spoel de bokaal met heet water en laat drogen. Verwijder de steeltjes van de krieken en controleer ze zorgvuldig. Elke kriek waar je aan twijfelt weggooien. Laat ze drogen op een propere keukenhanddoek. Vul de bokaal met afwisselend een laag suiker en een laag krieken. Eindig met een laag suiker. Giet de fles jenever in de bokaal, sluit goed af en laat een drietal maanden “trekken” op een koele donkere plaats. Je mag wel regelmatig de bokaal eens goed door elkaar schudden.

Je zal merken dat na drie maanden de suiker helemaal opgelost is en de jenever een rode kleur krijgt.

En het recept van Weck, toch een echt topmerk als het gaat over inmaken van fruit of groenten

Ingrediënten
2 Kg rijpe kersen
700 gr suiker
3 kaneelstokjes
9 Kruidnagels
1 liter brandewijn


Bereiding
Ontpit de kersen (daardoor trekt de alcohol nog beter in de kersen). Je kan hiervoor een kersenontpitter gebruiken of de kersen inkerven en de pit eruit halen.

Neem een weckpot of glazen pot van 3/4 liter. Leg een laagje kersen op de bodem, strooi hier suiker over, doe bovenop de suiker weer een laagje kersen en daarna weer suiker.
 Herhaal dit totdat de weckpot volledig gevuld is.

Stop het kaneelstokje en de kruidnagels tussen de kersen. Vul de weckpot aan met de brandwijn.

Doe de inmaakring en de klemmen op de weckpot en laat de kersen tenminste 2 weken op een koele, donkere plaats staan. De kersen absorberen de alcohol, kijk de pot regelmatig na om te zien of je brandewijn moet bijvullen.

En uiteraard zijn we nu vooral nieuwsgierig naar jullie favoriete recepten. Heb je een waanzinnig lekker recept ? Laat het ons weten en we plaatsen het op onze blog.
 De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik vond recepten met kaneelstokjes, kruidnagels, … iedere grootmoeder had vroeger haar eigen geheime recept !

zondag 13 november 2016

Spirits in the sky 2016

Je hebt vast al gemerkt dat het momenteel een drukke periode is voor Horeca-events. Onder druk van deadlines en actualiteit moeten sommige verslagen of fotoalbums al eens wat langer wachten voor ze op onze blog of Facebook pagina terecht komen.

Vorig weekend brachten we een bezoekje aan ‘Spirits in the sky’, een beurs van gedistilleerde dranken, georganiseerd door ‘The Nectar’, één van de grootste distributeurs.

Maar liefst 65 standen stonden verspreid over de zalen van het Thon Hotel in de Brusselse Wetstraat. Doordat er ook redelijk wat Whiskyclubs aanwezig waren, was het op sommige plaatsen echt wel dringen. Zowat alle bekende merken waren aanwezig en er kon geproefd worden met een jetonsysteem. Deze beurs is dan ook een absolute aanrader voor wie in deze sector actief is. Tussen de bezoekers ontdekte ik dan ook heel wat bartenders en handelaars.
Voor wie nog dorst had na het proeven was er in een klein lokaaltje tussen de zalen ook nog een heuse cocktailbar voorzien, waar lekkere drankjes bereid werden door echte top-bartenders : Jesse Den Dulk (Jiggers), Jef Berben (El Jéfés Cocktails), Tom Neijens (The Drifter). Nick Baeyens (The Botanist) mixte unieke cocktails met wilde kruiden (Berenklauw, duizendblad en wilde hop). Verder was er ook nog een stand waar je kon genieten van een 'Perfect Serve' Gin & Tonic. 

Voor ons was het een eerste kennismaking met Jef Berben en uiteraard koos ik alweer voor een uitdaging. Hij mocht met de aanwezige flessen voor mij een zo lekker mogelijke Old Fashioned maken. Voor de autorijdende wederhelft maakte hij een lekkere mocktail.

Ik ga het verslag van deze beurs tot hier beperken. We hebben echter meerdere lekkere spirits ontdekt die binnenkort uitgebreid aan bod zullen komen op deze blog.
Een album met onze foto’s kan je vinden op onze Facebookpagina. Ik ben natuurlijk geen fotograaf en verwijs voor dit event heel graag naar het fotoalbum van Evy Ottermans, huisfotografe van The Nectar, met echt schitterende foto’s. Uit dit album deel ik alvast als trotse papa een foto van Troonopvolgster, die ook mee was.

donderdag 10 november 2016

Verslag persvoorstelling Belmouth

Enkele weken geleden ontving ik een pakket met daarin een geheimzinnig flesje. Op het etiket stond een uitnodiging voor de persvoorstelling van een nieuw product in de Distillerie de Biercée, die we ook al kennen van hun gins en hun voortreffelijke Belgische bitter. Het nieuwe product werd geproduceerd in opdracht van supermarktketen Delhaize. In het flesje bleek een heel droog roséwijntje te zitten van wijnproducent Ry d’Argent. Mijn nieuwsgierigheid was alleszins geprikkeld en gezien de expertise van de stokerij gokte ik op een vermout op basis van deze wijn.

Na een ritje van 174 km werd ik hartelijk ontvangen door de master blender, de wijnproducent en het team van Delhaize. Als enige Vlaamstalige deelnemer aan dit event werd ik door de organisatie heel goed van de juiste informatie voorzien, waarvoor mijn dank. Mijn gok bleek juist te zijn, Delhaize lanceert een eerste beperkte botteling van 5000 flessen Belmouth, een Belgische vermout op basis van Cabernet Jura roséwijn uit de wijngaarden van Bovesse (Namur). De beschikbare hoeveelheid wijn blijkt de belangrijkste drempel te zijn om naar een grotere productie te gaan.
In tegenstelling tot de klassieke Franse en Italiaanse vermouts, kiezen ze bewust voor een roséwijn in combinatie met volgende 13 botanicals : absint, lievevrouwebedstro, jeneverbessen, kamille, kardemom, chicorei wortel, citroen, kruidnagel, gentiaan, hop, sinaasappel, groene thee en vanille.

Vermout als vintage aperitief is al een tijdje terug populariteit aan het winnen. Vermout is op zich een licht alcoholisch aperitief wat je kan drinken met een paar blokjes ijs en/of gemixt met tonic of Prosecco, maar het leent zich ook schitterend als ingrediënt voor heel wat bekende cocktails zoals de Negroni, Manhattan, Americano, Boulevardier etc.

Na de persvoorstelling kregen we een rondleiding doorheen de stokerij met uitleg over al hun producten en de productiemethodes. In een donkere kelder lag in alle rust ook een volgend project van de stokerij te rijpen, een Belgische Rye whisky.

Als laatste onderdeel van dit persevent werden we verwacht in de bar om één of meerdere cocktails te proeven op basis van deze vermout. Achter de bar stond brand ambassador Noach Van Damme (Tweevoudig Belgisch winnaar van de World Class Bartender wedstrijd). Ik was vooral nieuwsgierig naar de balans tussen de verschillende producten van Distillerie de Biercée en koos daarom de Negroni, bestaande uit gelijke delen Gin, Bitter en Vermout, alle drie echte Belgische producten en geproduceerd hier op deze locatie. De vermout is opvallend fris en zeker niet te zoet, wat mooi aansluit bij de Biercée Bitter, die toch wel iets forser is dan vb. de bekende Campari bitter. De Biercée ‘Less is More’ Gin maakt het helemaal rond en combineert de smaken tot een heerlijke cocktail.

De kruiden en aromatische planten geven deze vermout een Belgische tint, maar het blijft toch ook een vrij klassieke vermout die ook het verplichte ingrediënt absint bevat. De productie gebeurt ook op de klassieke manier. De basiswijn wordt versterkt met wijnalcohol van 80%, waarna de planten en kruiden erin mogen macereren. Op het einde van de rijping worden water en suiker toegevoegd. Deze vermout rijpt negen weken op eiken vaten. Deze vermout heeft een laag suikergehalte, wat ik een meerwaarde vind voor het gebruik in cocktails, die al snel te zoet of te stroperig worden. Hieronder de recepten voor de vier cocktails die werden voorgesteld. De flessen gingen mee naar huis om in alle rust de Negroni nog eens opnieuw te degusteren.

Negroni 100% Belgisch
  • 40ml Belmouth Vermout
  • 40 ml Less is More GiN (Biercée)
  • 40 ml Biercée Bitter
Gebruik een lepel om alle ingrediënten met de ijsblokjes te mengen in een tumblerglas (whisky). Garneer met een lange sinaasappelschil.

Blood and Sand
  • 30ml Belmouth Vermout
  • 30ml Biercée Griotte of Crème de kers Delhaize
  • 30ml Whisky Auchentoschan US Oak
  • 30ml sinaasappelsap
Alle ingrediënten samen met de ijsblokjes flink schudden in de shaker. Giet door een zeef in een heel koude coupe. Garneer met een kers of sinaasappelschil.

Belmouth Highball
  • 60ml Belmouth Vermout
  • 120ml Fentimans Rose Lemonade
  • 10ml Monin Roze Pompelmoes Siroop
Vul een glas type Collins met ijsblokjes. Meng de Belmouth en de pompelmoessiroop. Werk af met Fentimans Rose Lemonade. Garneer met een gedroogd schijfje van roze pompelmoes.

Sbagliato
  • 40ml Belmouth Vermout
  • 40 ml Biercée Bitter
  • 15 ml Monin Vlierbloesemsiroop
  • 60 ml de Ry d'Argent Rosé (schuimwijn)
Meng de drie eerste ingrediënten met een lepel in een whiskyglas gevuld met ijsblokjes. Werk af met schuimwijn. Garneer met een sinaasappelschijfje, een lavendeltakje en een framboos.

P.S. De foto’s voor deze collages zijn afkomstig van de persdienst van Delhaize. Onze eigen foto’s kan je terugvinden in een album op onze Facebookpagina.

dinsdag 8 november 2016

Gault & Millau Restaurantgids Belux 2017

Maandag was ik aanwezig op het grote evenement (+700 aanwezigen) van Gault&Millau, waar de nieuwe restaurantgids werd voorgesteld en waar de laureaten gehuldigd werden op het podium. De absolute toppers waren niet echt een verrassing, dus mijn aandacht ging iets meer naar ‘ons’ Limburg wat toch ook stevig in de prijzen viel. Deze editie stond in het teken van Italië, wat mooi bekroond werd met de titel van “Italiaanse chef van het jaar” voor Pepe Giacomazza van La Botte. De “Gastvrouw van het jaar” werd Karlijn Libbrecht van De Slagmolen. De “Prijs Plezier’ ging naar Restaurant Sjalotte in Tongeren. Tussen de nieuwkomers ontdekte ik ook Danny Vanderhoven (Restaurant Danny) en Mariane Tzamouranis en Vallina Nelles (O Geros), toevallig twee restaurants die ook een eigen unieke gin produceren. Beide gins komen volgende maand nog uitgebreid ter sprake op onze blog.
In de zaal waren er ook heel wat standjes van leveranciers en producenten waar je lekkere hapjes en dranken kon proeven. Aan de stand van invoerder Cinoco proefde ik een schitterende Auchentoshan Three Wood, een lowland whisky die in maar liefst drie verschillende vaten heeft gerijpt voor hij in de fles gaat (Bourbon, Oloroso Sherry en Pedro Ximénez Sherry). Hier was ook een degustatiekoffer te zien met een pairing van whisky en chocolade, een project waar Gault&Millau zelf aan had meegewerkt. Het Italiaanse thema was uiteraard ook duidelijk merkbaar in de standen, met een grote stand van wijnimporteur SVI en zelfs een heuse vermoutbar van Martini. De Negroni’s die hier werden gepresenteerd waren een lust voor alle zintuigen. Aan professioneel bereide drankjes ontbrak het dus zeker niet. Op de Gin & Tonic stand kwamen we dan weer barman Ben Belmans van Bijou tegen.
Een iets ruimer artikel (incl. recensie van een nieuwkomer) mag je nog verwachten op onze zusterblog Tineke’s Cucina, maar ik wou toch alvast een sfeerbeeld geven van de aanwezige drankjes ;-)

De Gault&Millau Restaurantgids 2016 ligt vanaf woensdag in de boekhandel voor 28 euro. Je kunt hem ook bestellen via de website. Hij bevat meer dan 1.100 adressen, waarvan niet minder dan 126 nieuwe.

P.S. Zoals gebruikelijk kan je op onze Facebookpagina ook alle foto's terugvinden.

maandag 7 november 2016

Angostura 1787 Super Premium Rum

Tijdens de Old Fashioned Week maakten we kennis met het Premium Rum gamma van Angostura. Je kreeg toen het recept voor een lekkere Rum Old Fashioned cocktail met Angostura 1919.

Vorige maand lanceerde ‘The House of Angostura’ een nieuwe Super Premium Rum : Angostura 1787. Het jaartal staat deze keer voor het oprichtingsjaar van de eerste suikermolen in Trinidad, aan de befaamde Lapeyrouse plantage. Deze nieuwe rum is een blend van zorgvuldig uitgekozen rums, die elk 15 jaar gerijpt hebben in gebrande eikenhouten vaten.

Deze rum vervolledigt het Premium Rum gamma wat momenteel bestaat uit Angostura 7y old Rum, Angostura 1919 (een blend van rums met rijping tussen 5 en 10 jaar) en Angostura 1824 (een blend van verschillende rums met rijping van minstens 12 jaar. De blend is daarna opnieuw op vat gezet om verder te rijpen).

Met deze nieuwe rum willen we eigenlijk echt geen cocktail maken. We gieten gewoon 5 cl in een glas met twee ijsblokjes en genieten voluit van de smaken en aroma’s.

Het is een mooie bronskleurige rum. Gedroogd fruit, banaan en eik in de neus. Ook een hint van chocolade. Mooi gebalanceerde smaak. Gedroogde pruimen, eik en honing.

Ik vond het heel jammer dat ik niet aanwezig kon zijn op de officiële lancering in tikibar ‘The Drifter’, maar gelukkig heeft de invoerder ervoor gezorgd dat ik deze nieuwkomer alsnog kon proeven.

Angostura 1787 Super Premium Rum is beperkt verkrijgbaar bij de betere drankenspeciaalzaak.

woensdag 2 november 2016

Bezoek aan WineFair Lanaken

Onze blog gaat hoofdzakelijk over cocktails en spirits. Maar in de aanloop naar de eindejaarsfeesten zijn er overal wijnbeurzen en wijnfestivals die we zeker niet links laten liggen. Na Megavino was dit weekend WineFair Lanaken aan de beurt. Ik vermeld specifiek de locatie erbij, want WineFair strijkt dit jaar neer in vier verschillende steden. Na Lanaken komen ook nog Leuven, Antwerpen en Gent aan de beurt. Dit maakt WineFair tot één van de belangrijkste wijnbeurzen van ons land.

Wij bezochten de beurs op de laatste dag en onze aandacht ging ook weer in hoofdzaak naar alles wat “geen wijn” was. We ontdekten enkele bijzonder lekkere spirits !

Sommige flessen komen later nog wel eens uitgebreid aan bod op deze blog, maar hier zijn alvast enkele highlights :

Buffel Gin : Deze gin werd speciaal gemaakt voor het huwelijk van de bekende voetballer Thomas Buffel, maar vanwege de grote vraag werd deze daarna ook commercieel op de markt gebracht. Een gebalanceerde gin zonder echt uitgesproken smaakprofiel, bedoeld voor een breed publiek. In de marketing lees ik “kruidig en fris”, maar ik vond zelf de smaak eerder floraal. Deze gin bevat 19 botanicals waaronder granaatappel, lavendel, citrus, jeneverbes en koriander. Wij proefden een Gin & Tonic met Schweppes Premium Mixer Pink Pepper. Een zachte gin die zeker ook puur kan gedronken worden.

Black Mountain Gin : Dit is de gloednieuwe gin van sterrenchef Danny Vanderhoven, gestookt door Luc Geukens van Distillerie Korhaan. Danny koos voor heel unieke botanicals zoals sojascheuten, limoen, gember en chilipepers. Hij wil met deze spirit een ode brengen aan de mijnwerkers die het gezicht van Limburg vele decennia lang hebben bepaald.  De gin heeft een half jaar gerijpt in oude eiken Mersaultvaten op het voormalig mijndomein van Eisden. Er werd ons beloofd dat we deze gin binnenkort nog uitgebreid mogen testen, maar een eerste kennismaking was alvast positief. Een lekkere zachte en aromatische gin, die je bij voorkeur drinkt uit een vintage mijnwerkersmok.

Pallhuber : Op deze stand ontdekten we een aantal Duitse likeuren, waarvan sommigen reeds een gouden medaille hadden gekregen. De ‘Caramell Likör’ vond ik persoonlijk een beetje te zacht en te zoet, maar de ‘Erdbeer-Chili’ was een pittige verrassing. De ‘Brandy Georges Lacroix’ was naar mijn smaak de beste likeur uit deze reeks. Veel minder zoet en een lekkere correcte Brandysmaak. 

Malternative : Dit was ongetwijfeld de meest verrassende stand van de beurs. Een jonge ondernemer die met zijn startup tegengewicht wil leveren tegen de vele gin en whisky distributeurs. Een selectie van zorgvuldig uitgezochte cognacs en andere spirits (Marc, Porto, Pineau, …) konden mij alleszins overtuigen. Wanneer we spreken over kwalitatieve cognacs van 40 jaar oud, zit je bij premium merken vaak in het segment van mooie kristallen decanters met prijskaartjes tussen de 400 en 3000 Euro. Ik proefde aan deze stand een Cognac Vallein Tercinier Hors D’Age (Blend >40j) van 110 Euro, die bijna even lekker is dan de eerder genoemde prijsbeesten. Voltreffer !
Ben je op zoek naar een cognac uit jouw geboortejaar, dan is de kans ook vrij groot dat je die hier kan vinden.

ABC Totaal : Altijd fijn om op een beursstand iemand te ontmoeten die duidelijk heel veel passie heeft voor zijn spirits. Ed Coljé heeft volgens mij gewoon whisky door zijn aders stromen. Ik mocht zijn eigen whisky Domus Cardinalis First Taste proeven. Deze spirit laat hij distilleren in Frankrijk, er volgt een eerste rijping op Amerikaanse eik, daarna volgt een tweede rijping op vaten van witte Bordeaux (Graves, gemaakt van Sauvignon en Sémillon). Momenteel experimenteert hij ook met vaten van Vin Santo. Anders dan in Schotland zijn deze vaten niet helemaal leeg. Ed zorgt ervoor dat er nog ongeveer 6 liter van de originele inhoud in het vat blijft en dus vermengd met de whisky. In een geschenkverpakking verkoopt ABC Totaal een fles whisky met een bepaalde finish, met een flesje van die welbepaalde wijn of sherry erbij. Hij is verder ook gepassioneerd door whisky & food pairing en ik ben er zeker van dat dit niet het laatste artikel zal zijn waarin ik zijn naam vermeld.
Wat me dit jaar opviel op de wijnbeurzen was de afwezigheid van een aantal grotere distributeurs, maar uiteraard waren er heel wat lekkere wijntjes te ontdekken bij de kleinere standen. Op WineFair vonden we verder ook nog unieke olijfolie, lekkere kazen, culinaire pralines en zelfs de “Würst” haute dogs van Jeroen Meus. Enkele van deze producten krijgen nog extra aandacht op onze zusterblog Tineke’s Cucina.
Bij het naar buiten gaan passeerden we nog een trailer van ‘De Boekenbeer’, met een selectie kwalitatieve sigaren en unieke spirits zoals de ‘Ole Smoky’ Moonshine die we binnenkort nog verder zullen bespreken.
P.S. Een fotoalbum van ons bezoek kan je terugvinden op onze Facebook pagina.