woensdag 24 oktober 2018

Glenfiddich Experimental Series : Een ontmoeting met Brand Ambassador Mark Thomson

 
Vorige week was Mark Thomson, Brand Ambassador van Glenfiddich Whisky voor Schotland, aanwezig in ons land voor de lancering van ‘Fire & Cane’, de vierde release in de ‘Experimental Series. Helaas was ikzelf verhinderd voor dit event, maar via mijn contactpersoon bij de public relations-dienst kon ik toch nog een afspraak regelen voor een “1-op-1” interview. Uiteraard inclusief tasting.

Veel vragen hoefde ik zelfs niet te stellen, want als een echte spraakwaterval vertelde Mark alles wat ik maar wou weten over de Glenfiddich Experimental Series.

William Grant & Sons Distillers Ltd
, de eigenaars van Glenfiddich, hebben altijd al zeer sterk ingezet op innovatie en experimenteren. Vroeger werd in Schotland grotendeels blended whisky gemaakt. Zij waren de eersten die in 1963 een Single Malt whisky exporteerden. Vanaf 2000 was dat met een ‘age statement’ en was de beroemde 12y geboren. Via hun zuster-distilleerderij The Balvenie, gelegen vlakbij Glenfiddich, waren ze in 1980 ook de eersten die begonnen met finishes in vaten waar eerder andere dranken in hadden gerijpt. In 1998 startten ze met het Solera-principe voor hun 15 jaar oude whisky, een techniek die ze afkeken van sherryproducenten. Hun iconische driehoekige fles is wellicht de meest herkenbare whiskyfles die er vandaag op de markt is.

De eigenaars van Glenfiddich, stimuleren dus voortdurend het experimenteren en willen elk jaar minstens 5 interessante experimenten zien. Daaruit vloeide ook de ‘Experimental Series’, een reeks unieke projecten die vast en zeker de aandacht krijgen van enthousiaste whiskyliefhebbers wereldwijd. Vier jaar geleden werd dit project opgestart, drie jaar geleden verscheen de allereerste botteling. Met deze reeks richten ze zich niet alleen tot Glenfiddich-fans, maar tot een veel breder publiek wat zoekende is naar iets nieuws. Zo staat het Glenfiddich logo slechts vrij klein en onderaan op de fles, maar staat het experiment waar het om gaat echt centraal.


IPA Experiment (India Pale Ale)



De whiskymakers van Glenfiddich gingen samen met bierbrouwers een specifiek bierrecept samenstellen, wat een optimale invloed zou hebben op het gebruikte whiskyvat. Het bier was op zich niet bijzonder lekker, heel erg bitter, maar deed zijn werk zoals verwacht. Men maakte eerst de whisky zoals gebruikelijk, pompte deze uit het vat, wat vervolgens gevuld werd met het bier. Na een maand werd het bier verwijderd en de whisky opnieuw in het vat gepompt voor een narijping.


Deze whisky met een extra hop-accentje leent zich niet echt voor een Old Fashioned, maar werkt fantastisch goed in sour-cocktails.


Project XX (Lees : Project Twintig)



Twintig Glenfiddich Brand Ambassadors werden naar een warehouse gebracht, waar ze elk 5 vaten moesten uitzoeken en merken met een krijtje. De volgende dag kregen ze de vijf samples geserveerd waaruit ze de beste moesten kiezen. De Brand Ambassadors hadden geen enkel idee wat er met die vaten zou gebeuren, velen dachten dat het uiteindelijk zou gaan om één vat wat als single barrel zou worden gebotteld. Dat was dus niet het geval. Van de 100 geselecteerde vaten werden de 20 beste overgehouden, waarmee de batch werd samengesteld. Dit waren 17 ex-bourbon vaten, 2 ex-sherryvaten en 1 ex-Portovat.


Momenteel proberen de Master Blender en zijn team om dezelfde smaak opnieuw samen te stellen, wat geen eenvoudige opdracht blijkt te zijn.

Deze whisky leent zich uitstekend voor een Old Fashioned met een Lapsang Souchong thee infusie en dropbitters. Een klein snuifje zout doet deze whisky helemaal openbloeien. Hou je het liever wat eenvoudiger, probeer dan zeker eens een Rob Roy met een tikkeltje zout erin.


Winter Storm



Onderzoek heeft uitgewezen dat Glenfiddich tijdens de rijping twee keer een evolutie ondergaat. De ‘new make’ is een beetje grassig zoals cachaça en zelfs een klein beetje zoutig. Door de rijping komt het zoete meer naar boven en verdwijnen het zoute en grassige naar de achtergrond. Na ongeveer 20 jaar rijping draait dit proces zich terug om. Winter Storm werd gebotteld op het exacte ogenblik dat het zoete nog voldoende aanwezig was, maar net wanneer hints van het zoute en grassige terug naar boven kwamen. Deze whisky heeft een licht abrikozen-aroma en is gerijpt op Canadese ex-ijswijn vaten.


Fire & Cane


Elk jaar worden de stookketels van Glenfiddich twee weken stilgelegd voor een groot onderhoud. Vlak daarvoor stoken ze de ketels altijd nog eens goed op met zwaar geturfde whisky. Dit is turf uit de highlands, dus heel rokerig maar zonder het typische jodium van de eilanden. Die whisky werd steeds op vaten gezet, maar er werd eigenlijk weinig mee gedaan.

Voor Fire & Cane gebruiken ze nu 50% geturfde whisky en 50% van de gebruikelijke Glenfiddich. Deze blend laten ze rijpen in ex-rumvaten wat resulteert in een zeer delicate smoky whisky.

Tenslotte had ik het met Mark ook nog over de Old Fashioned Week 
die binnenkort van start gaat. Volgens hem is de ideale whisky daarvoor de Glenfiddich Solera 15y. Deze whisky heeft echt alle eigenschappen die ideaal zijn voor een perfecte Old Fashioned. Hij is kruidig en tegelijk zoet van de rijping, maar heeft ook een lichte sinaasappel-achtige hint vooraan in de mond. Ik kan het alleen maar beamen want deze whisky was al altijd mijn favoriete Glenfiddich !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten