woensdag 16 november 2016

Mise-en-place : Cocktailkersen

Als je regelmatig thuis een cocktail maakt, is een potje cocktailkersen onontbeerlijk. Er zijn zelfs meerdere cocktails, zoals mijn favoriete Old Fashioned, die specifiek aangeven in het recept om een kers toe te voegen.

Ze zijn te koop in elke supermarkt, met of zonder steeltje. Ze geven kleur aan je drankje en zijn verslavend lekker. Ze smaken door de suikersiroop waarin ze zitten eerder naar snoepjes dan naar kersen. Ook de kleur is eerder die van snoepjes. Deze kersen krijgen dan ook een chemische behandeling in een fabriek en worden daarna helemaal doordrongen met fructosesiroop en rode kleurstof.


Wikipedia : In the United States, a maraschino cherry is a preserved, sweetened cherry, typically made from light-colored sweet cherries such as the Royal Ann, Rainier, or Gold varieties. The cherries are first preserved in a brine solution usually containing sulfur dioxide and calcium chloride to bleach the fruit, then soaked in a suspension of food coloring (common red food dye), sugar syrup, and other components.


Eender welke zichzelf respecterende barman doet dit liever anders. En als we even terugdenken aan vorige generaties, dan herinneren we ons vast ook wel de “krieken op alcohol” die onze grootmoeders of tantes vroeger maakten. Verder in dit artikel krijg je meerdere recepten voor kersen of krieken op alcohol, maar ik heb eerst ook eens bekeken wat er vandaag in de handel verkrijgbaar is. Ik vergeleek 3 verschillende bokalen.

1.  Avila Maraschino kersen (Verkrijgbaar in diverse horeca-groothandels)

Dit is een grote bokaal bedoeld voor de horeca, maar in essentie zijn het ongeveer dezelfde kersen die je in kleinere potjes in elke supermarkt kan terugvinden. Deze kersen zijn ontpit, vrij zoet en redelijk goedkoop. Ik vrees dat ze redelijk goed beantwoorden aan de definitie die ik hierboven heb gegeven. Niet onmiddellijk de voorkeur van een barman, maar bij gebrek aan iets beters kunnen ze dienen.

2. Fabbri Ciliegie Al Liquore (verkrijgbaar in Italiaanse speciaalzaken)

Een compleet ander product, waarbij de kersen duidelijk wel nog in hun originele staat zijn. Ze werden ingemaakt in een redelijk zware likeur. De kersen zijn doordrongen van de smaak, die best wel heel sterk doorkomt. Een prima cocktailkers, maar opletten dat de smaak van de kers de smaak van je cocktail niet te sterk gaat beïnvloeden. Ik zou deze kers eerder met een prikkertje bovenaan het glas bevestigen, dan de kers effectief in het drankje te leggen.

3. Ole Smoky Moonshine Cherries (verkrijgbaar in de betere drankenhandel)

Deze kersen hebben ook duidelijk een voorbewerking ondergaan, maar zitten in dit geval ontpit in een bokaal met een zuivere 100-Proof spirit. Ik mag het uiteraard geen whisky noemen, want de alcohol is niet gerijpt. De kersen zijn niet zoet en goed doordrongen van de moonshine. Voorlopig is dit mijn persoonlijke favoriet. Een leuk extraatje is het feit dat wanneer deze kersen op zijn, je nog wat lekkere moonshine in je bokaal hebt, doordrongen met kersensmaak. Een zoete nectar die je ook perfect kan mixen met Cherry Cola of Ginger Ale.

Zelf cocktailkersen maken

Natuurlijk kan je tijdens het seizoen ook gewoon zelf kersen kopen en inmaken op alcohol. Het recept wat ikzelf in het verleden heb gebruikt kwam van Manuel Wouters. Een prima recept, maar wel met een hoog percentage vruchtensap. Het enige nadeel daarbij is dat je goed moet opletten dat de bokaal perfect afsluit. Ik heb wel eens meegemaakt dat een dichtingselastiek van een Weck-bokaal niet meer helemaal perfect afsloot waardoor de alcohol verdween en het fruitsap begon te gisten. Maar nogmaals, een prima recept als je goede bokalen gebruikt.

Ingrediënten
750 gr zoete kersen met steel
 250 ml bronwater
 125 ml rood druivensap
 100 ml citroensap
 300 ml Maraschino likeur
 250 gr kristalsuiker
 1 mespuntje zout
 2 steranijs
 2 tl amandelextract


Bereiding
Doe alle ingrediënten in een sauspan, behalve de kersen, de likeur en het amandelextract.
 Zachtjes aan de kook brengen tot de suiker helemaal opgelost is. Daarna mag je de kersen en het amandelextract toevoegen.

Laat 10 minuten zachtjes koken en haal dan de pan van het vuur (zelf doen we het wat minder lang om de kersen nog een beet te laten houden). Laat de kersen in het vocht afkoelen. Voeg daarna de Maraschino likeur toe en roer alles goed door elkaar.

Bewaar de kersen in een afgesloten bokaal. Hoe langer je de bokaal laat staan, hoe meer de kersen de smaken zullen opnemen. 
Probeer eventueel ook eens het steranijs te vervangen door vanille (de zaadjes uit ½ vanillestok). De vanillestok was soms wel eens het “geheime ingrediënt” in de “krieken op alcohol” van onze grootmoeders. Ik vond het onder meer terug in dit oude recept van een bekende kandijsuikerfabrikant.  
 
Retro recept van Candico : “Krieken op alcohol”

Ingrediënten
1 kg krieken
1 liter brandewijn 40°
500 gr kandijsuiker
2 kruidnagels
½ vanillestok


Bereiding
Spoel de bokaal met heet water en laat drogen. Was de krieken, snijd de steeltjes tot 2 cm en laat drogen. Plaats de vanillestok in de bokaal. Vul de bokaal met afwisselend een laag krieken en een laag kandijsuiker. Als de bokaal vol is, voeg dan de kruidnagels toe en vul met de brandewijn. Sluit de bokaal hermetisch af en bewaar op een donkere frisse plaats. Laat minstens 3 maanden staan alvorens te gebruiken.

Heel wat grootmoeders gebruikten pure alcohol 96° in plaats van brandewijn, die ze dan zelf versneden met een gelijke hoeveelheid bronwater om op die manier een alcohol van 42,5° te bekomen. 

Ik vond nog een tweede oud recept terug op basis van jenever : 

Retro recept : “Krieken op Jenever”

Ingrediënten
1 kg krieken
1 Kg kristalsuiker
1 Liter Jenever
1 handvol bruine kandijsuiker (optioneel, maar het geeft wel een andere smaak !)


Bereiding
Spoel de bokaal met heet water en laat drogen. Verwijder de steeltjes van de krieken en controleer ze zorgvuldig. Elke kriek waar je aan twijfelt weggooien. Laat ze drogen op een propere keukenhanddoek. Vul de bokaal met afwisselend een laag suiker en een laag krieken. Eindig met een laag suiker. Giet de fles jenever in de bokaal, sluit goed af en laat een drietal maanden “trekken” op een koele donkere plaats. Je mag wel regelmatig de bokaal eens goed door elkaar schudden.

Je zal merken dat na drie maanden de suiker helemaal opgelost is en de jenever een rode kleur krijgt.

En het recept van Weck, toch een echt topmerk als het gaat over inmaken van fruit of groenten

Ingrediënten
2 Kg rijpe kersen
700 gr suiker
3 kaneelstokjes
9 Kruidnagels
1 liter brandewijn


Bereiding
Ontpit de kersen (daardoor trekt de alcohol nog beter in de kersen). Je kan hiervoor een kersenontpitter gebruiken of de kersen inkerven en de pit eruit halen.

Neem een weckpot of glazen pot van 3/4 liter. Leg een laagje kersen op de bodem, strooi hier suiker over, doe bovenop de suiker weer een laagje kersen en daarna weer suiker.
 Herhaal dit totdat de weckpot volledig gevuld is.

Stop het kaneelstokje en de kruidnagels tussen de kersen. Vul de weckpot aan met de brandwijn.

Doe de inmaakring en de klemmen op de weckpot en laat de kersen tenminste 2 weken op een koele, donkere plaats staan. De kersen absorberen de alcohol, kijk de pot regelmatig na om te zien of je brandewijn moet bijvullen.

En uiteraard zijn we nu vooral nieuwsgierig naar jullie favoriete recepten. Heb je een waanzinnig lekker recept ? Laat het ons weten en we plaatsen het op onze blog.
 De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik vond recepten met kaneelstokjes, kruidnagels, … iedere grootmoeder had vroeger haar eigen geheime recept !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten